標題: 包機撤僑又一次証明香港政府不如澳門 [打印本頁]

作者: MAOMAO    時間: 1-12-2008 19:12     標題: 包機撤僑又一次証明香港政府不如澳門

http://jp.youtube.com/watch?v=h8LJHY4-OVo唉無能的政府,依家澳門人可以譏笑香港.最後香港政府至死死氣肯答應包機

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 1-12-2008 19:20

飛機走唔到咪去越南,玩幾日o係越南飛,香港人d 靈活變通去曬邊??
作者: MAOMAO    時間: 1-12-2008 19:23

最惨果班港人滯留咁多日荷包早已肝硬化
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 1-12-2008 19:27

d visa申請o黎做乜ga
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 1-12-2008 19:27

重有d master card呢

作者: MAOMAO    時間: 1-12-2008 19:33

若果香港政府發現,港人人身安全受到威脅,只係束手輕嘆,仲要黎做物.仲駛物交咁多稅!
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 1-12-2008 19:34

引用:
原帖由 MAOMAO 於 1-12-2008 19:33 發表
若果香港政府發現,港人人身安全受到威脅,只係束手輕嘆,仲要黎做物.仲駛物交咁多稅!
香港d 稅多到真係呢.......
作者: 亞延    時間: 1-12-2008 19:34

政府真係無能到出晒面架喇,唔好怪特首,做呀二做得好好地,命格唔岩做呀一
D官用小學智囊唸野....咩野個唸下石崗機場一日開6班機包黎都無用,人話黎既咩?到而家先夠吉士講政治情況升溫而家先爭取包機,係咪要俾澳門人串你地後知後覺?我覺得政府已經無晒信用,唔好講話拎台灣,泰國既政局黎比,而家只係要佢管果少少野都咁
我係記者我會問返魏永捷,如果特首滯留泰國.佢需要幾耐先會返黎?
作者: seals    時間: 1-12-2008 19:35

香港政府進退失據!
本來泰國嗰邊咁亂,
都仲要去玩d香港人真係唔低幫!
...................但始終係香港人.......
..................................幫得就幫啦!
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 1-12-2008 19:44

香港政府都唔似樣,洗鬼理泰軍批唔批d包機降落軍用機場ar,包10架8架飛去,唔批就由得佢地比人射低咪算數
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 1-12-2008 19:46

引用:
原帖由 seals 於 1-12-2008 19:35 發表
香港政府進退失據!
本來泰國嗰邊咁亂,
...................但始終係香港人.......
..................................幫得就幫啦!
呢次係泰國醒,由得班茂李佔領機場,等d 國際壓力比d反對派
作者: MAOMAO    時間: 1-12-2008 19:47

歐美國家人命價值高於一切,所以姑勿論點確保佢地人身安全.特區係晤係負責任政府已經tested 咗!!

作者: 亞延    時間: 1-12-2008 19:49

引用:
原帖由 seals 於 1-12-2008 19:35 發表
香港政府進退失據!
本來泰國嗰邊咁亂,
咁又未必既我覺得,唔通明知有D地方會地震,人地出事又話明知都去咩
而且泰國政局真係同地震無咩分別,幾十年黎都係軍變兩日就收工或者泰王叫你地收工.
加上今次澳門又真係咁快手做野,仲唔俾班議員插到入晒
作者: gtoray    時間: 1-12-2008 20:19

引用:
原帖由 MAOMAO 於 1-12-2008 19:33 發表
喂, 一早知呢排泰國政局動盪ga啦
講左ga喎
要做o野就冇計je
係要去玩, 自己
作者: 亞延    時間: 1-12-2008 20:22

[quote]原帖由 gtoray 於 1-12-2008 20:19 發表

喂, 一早知呢排泰國政局動盪ga啦
講左ga喎
要做o野就冇計je
係要去玩, 自己
作者: gtoray    時間: 1-12-2008 20:26

引用:
原帖由 亞延 於 1-12-2008 19:49 發表

加上今次澳門又真係咁快手做野,仲唔俾班議員插到入晒
澳門本身d航空公司出事後冇安排機到泰國
到底依家ge安排同d官員早兩日所講有冇出入呢
係咪政府要左兩架做包機, 國泰充就由3班變1班呢?
定係依家 total 有 5 班呢?
作者: RMP    時間: 1-12-2008 22:51

澳門ID我有,香港ID我都有,第時去旅行,人哋問我邊度嚟,我會答人"我澳門嚟架"

香港真係醜死怪啊
作者: loki    時間: 1-12-2008 22:59

覺得政府冇咩責任感 好老實講 就如中國政府 一知出事都包3架機去接自己o既居民 呢次事實之後 對政府失去信心
作者: RMP    時間: 1-12-2008 23:12

澳門呢個small small town都可以包架機接返啲市民返屋企,你香港話自己甚麼甚麼亞洲國際都會,講大話話機場停唔到咁多機,所以唔包機去,其他國家唔計,已知大陸己有3班澳門1班,一班機嘅時間都俾唔到你香港???醜死怪啊
作者: 雙狙翔    時間: 1-12-2008 23:58

今日包左呢 不停係有香港人死於意外
政府先肯做野
作者: RMP    時間: 2-12-2008 00:01

如果冇死人,你估有冇包機???

香港真係醜死怪啊
作者: keane    時間: 2-12-2008 00:41

我估最主要既原因係 :

呢 段 時 期, 冇 有 錢 佬 或 高 官 係 泰 國 度 假 或 出 差
作者: HunterX    時間: 2-12-2008 03:44

唉... 鬧佢都覺得自己多餘, 慳返啖氣暖肚無咁嬲...
作者: grilance    時間: 2-12-2008 10:34

引用:
原帖由 loki 於 1-12-2008 22:59 發表
覺得政府冇咩責任感 好老實講 就如中國政府 一知出事都包3架機去接自己o既居民 呢次事實之後 對政府失去信心
You are right 香港政府
作者: Boniface    時間: 2-12-2008 11:05

算吧啦香港政府.....
作者: tktom    時間: 2-12-2008 15:57

作為澳門人
我認為片中哥位人兄的態度太串,而且唔係代表大部分澳門人
不過呢位人兄的確道出一d事實,hk gov係呢次事件上處理得實在太差太AO
唔明白有時有d事真係要特事特辦
我老闆成日係議會度插政府"官商勾結,利益輸送"
不過係呢件事上面,係~的確係利益輸送比澳航(都輸送左成50萬)
不過,係呢d情況重要開標重要點點點的話
到時如果泰國局勢再惡化的話
0甘就真係到時想番都番唔到,出唔出到泰國都唔知
0甘不如不妨又搞個"利益輸送",反正成日都會比人鬧呢樣野
但起碼可以快快手接番班居民番黎,唔使佢地係哥度hea又唔知點0甘
反而0甘樣d澳門居民對呢之"利益輸送"反而唔鬧,而且仲讚tim
所以,對於突發危機處理,千奇唔好考慮太多,如果唔係棧捉蟲
(ps:今次從新聞報導裡面睇到,有d番黎0既澳門居民裡面,有d人係著住澳門旅遊局宣傳澳門0既jacket,可能係因為見澳門呢排轉冷左好多,怕d居民番到房企前凍親,so派d衫比佢地,反正d衫印黎都係擺,不如比晒d居民,既可以清左個倉,又可以係居民前加唔少分,抵讚!)
作者: L    時間: 3-12-2008 11:48

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-12-2008 11:54

有電視唔代表一定會報泰國單野
作者: L    時間: 3-12-2008 12:00

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-12-2008 12:07

引用:
原帖由 於 3-12-2008 12:00 發表

但我相信有旅客滯留既國家..當地既電視台都會報導下掛....
如果D高官放哂假..老奉唔做野..咁全香港咪可以跟佢地休息
都唔一定ga,因為佢地唔係好似香港咁得o個幾個台睇,數埋都3,5,幾十個台,重有d地方電視台,一般而言d人都睇地方台多少少,而地方台的新聞都傾向番當地新聞多(睇下香港無記新聞,愈來愈似d地方台)

如果d高官放假,你都可以一齊放,不過你老闆比唔比你放je
作者: 餅    時間: 3-12-2008 12:29

引用:
原帖由 於 3-12-2008 12:00 發表

但我相信有旅客滯留既國家..當地既電視台都會報導下掛....
如果D高官放哂假..老奉唔做野..咁全香港咪可以跟佢地休息
泰國點都算係香港人旅遊熱點

一個有政治觸覺既人點都會發現有問題

保安局長放假 , 仲有個常秘嘛

老細放假就唔駛做 ? 咁又幾爽喎 ~
作者: louisli    時間: 3-12-2008 12:45     標題: 遲 遲 不 包 機   一 包 就 四 班   臨 急 臨 忙 浪 費 公 帑

包又唔係,唔包又唔係
引用:
遲 遲 不 包 機   一 包 就 四 班   臨 急 臨 忙 浪 費 公 帑

【 本 報 訊 】 特 區 政 府 派 往 泰 國 接 載 滯 留 港 人 的 包 機 姍 姍 來 遲 , 保 安 局 受 責 後 寧 濫 莫 缺 , 兩 日 內 一 口 氣 派 出 四 班 包 機 。 不 過 , 當 局 安 排 倉 促 兼 再 錯 估 需 求 , 提 供 近 900 機 位 僅 得 約 210 人 登 機 , 其 中 一 班 機 更 只 有 10 位 乘 客 。 立 法 會 議 員 批 評 政 府 連 番 判 斷 失 誤 , 「 辛 辛 苦 苦 包 機 , 到 最 後 再 白 費 心 機 」 。 保 安 局 局 長 李 少 光 昨 估 計 尚 有 約 百 港 人 滯 留 泰 國 , 並 就 事 件 向 市 民 致 歉 。 記 者 : 雷 子 樂 、 謝 明 明 、 林 俊 謙
李 少 光 昨 午 出 席 立 法 會 保 安 事 務 委 員 會 會 議 時 表 示 , 首 三 班 包 機 提 供 逾 700 個 機 位 , 有 190 人 使 用 。 第 四 班 包 機 泰 國 時
間 昨 晚 9 時 30 分 起 飛 , 約 有 40 人 登 記 。 他 指 政 府 已 透 過 互 聯 網 、 手 機 短 訊 等 方 法 , 盡 量 通 知 滯 泰 港 人 到 芭 堤 雅 烏 達 堡
軍 用 機 場 登 機 , 希 望 兩 天 內 完 成 接 送 安 排 。 他 指 政 府 會 繼 續 考 慮 包 機 , 甚 至 向 航 空 公 司 「 包 位 」 等 方 法 協 助 有 需 要
港 人 。
港 府 遲 遲 不 包 機 , 一 包 就 是 四 班 , 每 班 包 機 成 本 百 多 萬 元 , 卻 因 當 局 臨 時 臨 急 通 知 求 助 港 人 , 未 能 善 用 公 帑 。 前 晚 首 班 國 泰 包 機 有 385 個 機 位 , 僅 得 71 人 登 機 , 許 多 港 客 接 到 通 知 後 , 根 本 無 法 在 兩 小 時 內 從 曼 谷 趕 到 芭 堤 雅 軍 用 機
場 。 第 二 班 香 港 快 運 的 包 機 , 168 個 機 位 只 接 載 了 10 人 。 議 員 張 文 光 指 政 府 從 頭 到 尾 錯 估 形 勢 , 「 辛 辛 苦 苦 包 機 , 到
最 後 再 白 費 心 機 」 。

各 黨 議 員 : 反 應 遲 足 四 日
民 主 黨 、 社 民 連 、 工 聯 會 議 員 昨 一 致 炮 轟 特 區 政 府 反 應 遲 鈍 , 較 內 地 、 澳 門 政 府 遲 足 四 日 才 決 定 派 出 包 機 。 王 國 興 直 指 事 件 令 港 人 蒙 羞 , 要 譴 責 政 府 。 黃 毓 民 指 前 日 因 趕 機 遇 車 禍 一 死 一 傷 的 港 人 夫 婦 易 學 榮 、 馮 敏 慧 「 兩 個 去 , 一 個 返 」 , 直 斥 政 府 草 菅 人 命 。 張 文 光 表 示 政 府 若 早 幾 天 派 出 包 機 , 肇 事 港 人 便 不 用 趕 車 , 意 外 或 可 避 免 , 「 政 府 問 心 有 愧 」 。
李 少 光 否 認 草 菅 人 命 , 但 對 於 有 市 民 不 便 , 他 指 身 為 保 安 局 局 長 要 承 擔 責 任 , 並 向 受 影 響 市 民 致 歉 。 他 會 後 表 示 , 難 以 評 估 現 有 多 少 港 人 在 泰 國 , 但 入 境 處 接 到 930 個 求 助 , 當 中 820 人 已 成 功 返 港 或 正 安 排 返 港 。 換 言 之 , 現 約 最 少 仍 有 逾 百 名 港 人 滯 留 。

張 炳 良 : 公 帑 要 用 得 其 所
行 政 會 議 成 員 張 炳 良 也 對 政 府 包 機 決 策 有 保 留 , 他 稱 , 政 府 處 理 事 件 時 要 衡 量 不 同 方 面 , 包 括 如 何 使 用 公 帑 安 排 包 機 , 以 及 泰 國 當 地 機 場 有 多 少 空 間 讓 政 府 派 出 包 機 , 「 政 府 早 期 對 局 勢  評 估 , 同 最 新  評 估 係 有 唔 同 , 處 理 程 序 方 面
需 要 更 多 考 慮 , 例 如 要 用 公 帑 , 要 諗 公 帑 係 咪 用 得 其 所 。 」
政 務 司 司 長 唐 英 年 出 席 行 會 後 神 情 拘 謹 , 被 問 及 會 否 就 港 人 滯 泰 事 件 道 歉 時 , 只 面 露 微 笑 , 踏 上 座 駕 離 開 。 特 首 曾 蔭 權 昨 晚 出 席 一 公 開 場 合 面 對 同 樣 問 題 時 亦 只 面 露 笑 容 , 與 特 首 辦 主 任 陳 德 霖 一 同 乘 車 離 開 。

港 府 四 班 包 機 使 用 情 況

01/12 10:30pm 起 飛 國 泰 航 班
使 用 率 : 18.4%
機 位 : 385
登 機 人 數 : 71

01/12 11:00pm 起 飛 香 港 快 運 航 班
使 用 率 : 6.0%
機 位 : 168
登 機 人 數 : 10

02/12 2:00pm 起 飛 香 港 快 運 航 班
使 用 率 : 53.0% :
登 機 人 數 : 89

02/12 9:30pm 起 飛 香 港 快 運 航 班
使 用 率 : 23.8%
登 機 人 數 : 40
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-12-2008 12:55

引用:
原帖由 於 3-12-2008 12:29 發表

泰國點都算係香港人旅遊熱點

一個有政治觸覺既人點都會發現有問題

保安局長放假 , 仲有個常秘嘛

老細放假就唔駛做 ? 咁又幾爽喎 ~
阿大唔o係度就唔洗做
作者: siumingsiusiu    時間: 3-12-2008 12:55

引用:
原帖由 louisli 於 3-12-2008 12:45 發表
包又唔係,唔包又唔係
平心而論,呢鋪香港政府真係開頭唔識反應,有香港人出咗事兼俾人丙多兩丙又亂咁做嘢,咁樣叫人邊有信心相信香港政府有能力領導咖?
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-12-2008 12:57

點解要用公帑????代支好d
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-12-2008 12:58

引用:
原帖由 siumingsiusiu 於 3-12-2008 12:55 發表

平心而論,呢鋪香港政府真係開頭唔識反應,有香港人出咗事兼俾人丙多兩丙又亂咁做嘢,咁樣叫人邊有信心相信香港政府有能力領導咖?
咁你就中左大陸政府的計la
作者: siumingsiusiu    時間: 3-12-2008 12:59

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-12-2008 12:57 發表
點解要用公帑????代支好d
係咪保安局班高官俾先?
作者: siumingsiusiu    時間: 3-12-2008 13:00

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-12-2008 12:58 發表

咁你就中左大陸政府的計la
睇嚟局中有局…
作者: L    時間: 3-12-2008 16:42

作者: Hkpolice-Psu    時間: 3-12-2008 17:06

其實今次會唔會係大陸陰左香港政府一野呢?

因為我見大陸咁快安排到包機, 但係其實暗啞底會唔會香港問中國可唔可以一次過幫埋佢地而中國拖字決呢?

不過就算點講都好今次香港政府失威就係事實
作者: MS    時間: 3-12-2008 20:20

曾凸首變縮頭...........做得咁辛苦早
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-12-2008 20:41

引用:
原帖由 於 3-12-2008 16:42 發表

咁即係點..我唔明既
等你地覺得香港人自己管唔掂自己,叫阿爺睇場

之前朱容基退休o個下,新聞訪問左個市民,個市民話中國管治好好多,叫朱生落o黎管,唔洗50年香港就變

講真而家中央d 官o係media 方面處理似乎好左(當然亦可能係因為而家多睇到呢d新聞有關)

好似溫總咁,初頭一出o黎為民間疾苦而落淚,真係幾震撼,同埋好煽情

其實而家大陸都開始擺脫緊過往的意識形態,到左80/90年代出世的人做領導的,佢地的思維就唔會係冷戰時期的形態

世界唔會有不變的事,只是個時間要幾耐,有人可以睇到好長時間之後的野,有人睇現在的野,o係時間方面的觀點唔同

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-12-2008 20:58

其實香港同澳門的分別,個人覺得都幾大,因為澳門未回歸之前發生的野,好少會比人擺上國際去講,香港就少少事都比人擺左上台,一可能因為香港係第一個回歸番中國的殖民地,二是當時的主權國o係國際上地位的問題

引用大國崛起時狄娜o個都句,"香港回歸的問題唔係中國引的火頭,係英國搞出o黎"

一個搞笑d 的諗法係,英國守合約精神還番香港比中國,

實際上,香港回歸左之後,唔同的事都搞到中央,

係為咩英國要比番香港比中國大家都可以睇得出

同埋有無人有諗過當時列強瓜分中國的時候,點解會出現租界??同埋佢地借d年份的意義呢??

作者: tango10    時間: 3-12-2008 23:25

點解澳門就派得?
香港就唔得? 我諗是班友仔老作瀉膊機會較大!
作者: tktom    時間: 4-12-2008 11:18

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-12-2008 20:58 發表
其實香港同澳門的分別,個人覺得都幾大,因為澳門未回歸之前發生的野,好少會比人擺上國際去講 ...
都唔係架,澳門回歸前哥段"濠江風雲"0既歲月
都放左上去國際度講
有唔少國家要發旅遊預警
同埋有d外國0既朋友
都會知咩係"broken teeth",咩係1xk
作者: 美味炸雞脾    時間: 4-12-2008 11:23

作者: 美味炸雞脾    時間: 4-12-2008 11:27

作者: L    時間: 4-12-2008 11:29

作者: 美味炸雞脾    時間: 4-12-2008 11:38

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 4-12-2008 14:16

引用:
原帖由 於 4-12-2008 11:29 發表
多謝莊家的詳細解釋..又學到野

但只不過諗極唔明..就係..
如果照你咁講...會唔會係中央比壓力港府..要做一個弱勢既政府...然後阿爺就扮大哥..
出招去救香港...我總覺得...點解個個上場..都比人一種做唔到野既感 ...
阿爺唔洗叫香港咁做,港人治港o係一個bb仔的階段,無經驗有甩轆個人覺得係正常,理多一個地方重要係一個意識形態唔同的地方,有夠煩

阿爺本身以為o係港英之下,香港人識英國o個套政治手腕可以自己搞掂,點知時勢搞到特區唔掂,重要d 領導人上上落落,做d門面野去撐特區

港人治港同埋以基本法行民主其實只係一個bb仔階段,做得唔好亦都正常(<=呢個觀點係要抽離左自己屬於呢個時代/拉到個時間好長先可以同意),當然作為一個時代中的受害者就唔會同意

而家睇番好似董伯伯同而家的曾生,董伯佢其實做得野,但係佢成為左時勢的犧牲品,而家多左網友覺得佢比曾生好

曾生係前港英的官員,初上場的時候個勢係好,同奧巴馬比人個感覺都係一樣,會帶來改變,但係或者佢過往都係收order做野,而家自己話事,反而無從入手,阿爺唔似英國會直接比指示,要你去體會佢想點.

香港的市民對於中央的諗法都重係保留左文革同64的觀念/冷戰思維,所以都好抗拒中央/極權主義

或者有人會覺得極權主義的管治唔好,但對比而家民主的國家,好似美國咁,d人民反戰,但佢地都唔可以阻止個總統派兵打人,極權同民主兩者個分野有時都真係搞唔清楚

只要極權方式上場的人用得好,動員國內的野好過民主的方式,唔好忘記西方的國家o係佢地的政治之中,亦都出現過唔少高度中央集權而強盛
,而當時的問題係出於封建,家,天下的世襲影響.而去到2000年之後的時代,中國的政體開始多左從人治改為法治,而政體之中雖然有派系,但已經比過往的都有好大的唔同,而家中國見到的問題,我地接觸得多的都係出o係地方的問題,所以有時都幾奇怪點解,如果中國係一個所謂極權主義的國家,會有中央同地方之間的角力

中國係一個到現時為止,唯一一個重係用緊自己的文字同語言的文明古國,因為中國亦會去變

(我都係發up 瘋je )

作者: L    時間: 4-12-2008 15:39

作者: HunterX    時間: 4-12-2008 19:28

引用:
原帖由 於 4-12-2008 15:39 發表
講真啊...而家個個都等緊阿爺黎救...都好似對港府冇哂期望...

呢個世界上..管理得最好的國家我覺得只係有古巴同北韓而已...
樓下個新加坡又點睇......
作者: L    時間: 5-12-2008 10:08

作者: 美味炸雞脾    時間: 5-12-2008 12:03

作者: Boniface    時間: 5-12-2008 12:43     標題: 回復 54# 的帖子

其實我反而覺得董伯伯工作能力比曾生好
只係欠效率,鍾意凡事插手,無論大小
曾生.....無主見,做事保守,少做少錯,唔做唔錯既心態
我由始至終都覺得董伯伯唔錯,只係香港人上左班民煮派當,聽佢地UP.
最後自己受番哂
作者: L    時間: 5-12-2008 13:31

作者: 美味炸雞脾    時間: 5-12-2008 13:53

作者: Boniface    時間: 5-12-2008 14:34     標題: 回復 57# 的帖子

我好老實咁講句如果而家話普選,我係完全無信心囉
個班議員無論建制派定反對派,係做野既咩?
仲有傳媒好既隻字不題,因為佢地覺得無新聞價值,唔好既就算芝麻綠豆既小事就放到幾十倍咁大
市民心理上好易俾d議員同傳媒既負面消息影響,好容易產生反政府心理
作者: 美味炸雞脾    時間: 6-12-2008 01:44

作者: L    時間: 6-12-2008 11:17

作者: B20_hk    時間: 6-12-2008 22:59

引用:
原帖由 美味炸雞脾 於 6-12-2008 01:44 發表

我都係一樣, 立即雙普選選中掟蕉民、長毛、過氣十點前特首呢d「英雄」, 一定要立即買黃金準備後路XD
d傳媒為左做新聞話題, 真係無所不用其技, 議員為左有做「回應」市民, 又處處反政府, 好似雷曼事件咁, 明明只 ...
其實我估中聯辦唔Like曾生
連東方太陽都敢日日抦政府
一定有人撑...
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 6-12-2008 23:15

引用:
原帖由 B20_hk 於 6-12-2008 22:59 發表

其實我估中聯辦唔Like曾生
連東方太陽都敢日日抦政府
一定有人撑...
無人撐都係咁鬧ga la
作者: B20_hk    時間: 6-12-2008 23:33

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 6-12-2008 23:15 發表

無人撐都係咁鬧ga la
你估?
打狗看主人
董生年代,東方有無鬧得咁激?
你係記者,問下的前輩啦

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0