標題: 爆光... [打印本頁]

作者: LCW    時間: 1-12-2008 20:33     標題: 爆光...

成枝野原本係黑色...比我影到咁樣, 真係冇野好講...

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 1-12-2008 20:35

爆左好難救
作者: 101653    時間: 1-12-2008 20:49

引用:
原帖由 LCW 於 1-12-2008 20:33 發表
成枝野原本係黑色...比我影到咁樣, 真係冇野好講...

咩燈打到咁??
作者: patrick16    時間: 1-12-2008 21:21

影UN小小後製好過呀
咁近直打好多時OVER
作者: 亞延    時間: 2-12-2008 17:03

菜鳥發問。。。。。咁既情況用遮光罩可唔可以解決呢
作者: Elf    時間: 2-12-2008 17:17     標題: 回復 5# 的帖子

減少曝光時間/ 用細光圈/ 降低感光度
作者: 亞延    時間: 3-12-2008 01:32

引用:
原帖由 Elf 於 2-12-2008 17:17 發表
減少曝光時間/ 用細光圈/ 降低感光度
其實一直都想問,咁如果係影一個發光既天花燈飾,四圍光線偏暗...就咁影一定會過度曝光.有咩方法可以影到燈罩而又影到燈泡
唔知你明唔明我講咩
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-12-2008 01:42

引用:
原帖由 亞延 於 3-12-2008 01:32 發表

其實一直都想問,咁如果係影一個發光既天花燈飾,四圍光線偏暗...就咁影一定會過度曝光.有咩方法可以影到燈罩而又影到燈泡
唔知你明唔明我講咩
即係影燈飾o個類la,呢個情況睇你係影埋人or淨影景??
作者: CrazyBoy    時間: 3-12-2008 12:59

引用:
原帖由 亞延 於 2-12-2008 17:03 發表
遮光罩既用處唔係咁啦~~
作者: 亞延    時間: 3-12-2008 15:15

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-12-2008 01:42 發表

即係影燈飾o個類la,呢個情況睇你係影埋人or淨影景??
淨影景,因為我有時會用屋企天花燈黎試,發現往往都過度曝光,得返個燈泡白光,四圍都黑晒...
其實係咪要應該大光圈,ISO100,快門夠快加埋閃光而且要曝光收細呢.....我真係唔識影強光既野=-=
請指教~~~
作者: Elf    時間: 3-12-2008 16:38     標題: 回復 7# 的帖子

無方法. 一定一是但一個有correct exposure, 另一個under/over
有方法補救.
假設你影一個人, 佢背光 (太陽/光源係佢背後, 佢成為左一個剪影), 一個影到背景又影到人樣的方法係落燈
作者: 亞延    時間: 3-12-2008 16:54

引用:
原帖由 Elf 於 3-12-2008 16:38 發表
無方法. 一定一是但一個有correct exposure, 另一個under/over
有方法補救.
假設你影一個人, 佢背光 (太陽/光源係佢背後, 佢成為左一個剪影), 一個影到背景又影到人樣的方法係落燈
咩叫落燈?
作者: patrick16    時間: 3-12-2008 17:15

引用:
原帖由 亞延 於 3-12-2008 16:54 發表

咩叫落燈?
閃光燈個燈
作者: Elf    時間: 3-12-2008 17:38     標題: 回復 12# 的帖子

有光源照番個人面, 閃燈又得, surefire又得
作者: 亞延    時間: 3-12-2008 18:09

引用:
原帖由 Elf 於 3-12-2008 17:38 發表
有光源照番個人面, 閃燈又得, surefire又得
但有時打得光得滯又會好唔自然....係咪要調整返閃光級數先岩架
作者: Elf    時間: 3-12-2008 21:46     標題: 回復 15# 的帖子

打得光得滯 =/= 唔自然.
光得滯 = 太多光, 打小D就OK
唔自然 = 通常光太硬, 你可以落柔光罩之類東東
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-12-2008 23:20

引用:
原帖由 亞延 於 2-12-2008 17:03 發表
遮光罩係for遮被攝物以外,周邊的光進入鏡片(我都唔係好知自己打乜希望你明 )
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-12-2008 23:34

引用:
原帖由 亞延 於 3-12-2008 15:15 發表

淨影景,因為我有時會用屋企天花燈黎試,發現往往都過度曝光,得返個燈泡白光,四圍都黑晒...
其實係咪要應該大光圈,ISO100,快門夠快加埋閃光而且要曝光收細呢.....我真係唔識影強光既野=-=
請指教~~~
影相的方法有好多,我引一個書的方法,

你影的你可以落腳架(其實有一個位可以放得部機穩定就得),收細光圈,慢快門(2秒)試一試

或者你可以post張相上o黎研究一下
作者: 101653    時間: 3-12-2008 23:52

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-12-2008 23:20 發表

遮光罩係for遮被攝物以外,周邊的光進入鏡片(我都唔係好知自己打乜希望你明 )
....

圖片附件: 未命名.PNG (3-12-2008 23:52, 3.7 KB) / 該附件被下載次數 87

作者: 高!高!高!    時間: 4-12-2008 00:08

其實係唔係支燈上得唔對位??
因為我睇EXIF,已經用左TTL/-3EV,除非連個現場光OVER在先,
否則TTL好小爆到咁.

收光圈/ISO/減閃燈POWER都係果d方法,
如果都係爆,可以用ND filter,有比燈,亦有比鏡用的.
作者: Elf    時間: 4-12-2008 11:06

你爆光爆左 1.5級. 用同樣f/4.3光圈, 你用1/250應該就岩岩好.
Flash Compensation:        39.7 EV
Exposure Time:        1/60 sec
Exposure Bias:        0 EV
F-Number:        f/4.5
Exposure Program:        Manual
Metering Mode:        Spot
你測光測邊一點?.... 你枝鎗黑色, 又唔compensate, 佢咪打夠燈打到變番18%灰..
作者: 亞延    時間: 4-12-2008 13:43

曝光真係難掌握=-=

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0