標題: 原來之前係差館涉嫌強姦人果個警察... [打印本頁]

作者: CrazyBoy    時間: 2-12-2008 13:07     標題: 原來之前係差館涉嫌強姦人果個警察...

係呢單野之前仲涉嫌非禮過3個16-21歲既少女..又係認人室入面做野

頭先聽新聞講的

都話呢D人要幫佢下面開邊洒鹽切一半架啦

作者: marcooo    時間: 2-12-2008 13:12     標題: 回復 1# 的帖子

由細個到宜家對警察的印象 = -ve
作者: louisli    時間: 2-12-2008 13:25

睇下d小朋友仲想唔想做警察?
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 2-12-2008 13:32

引用:
原帖由 louisli 於 2-12-2008 13:25 發表
睇下d小朋友仲想唔想做警察?
可能因為咁有更多人想做警察呢
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 2-12-2008 13:37

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 2-12-2008 13:07 發表

都話呢D人要幫佢下面開邊洒鹽切一半架啦
洒鹽咁仁慈,係就火酒,辣椒粉,薄荷粉
作者: CrazyBoy    時間: 2-12-2008 13:40

引用:
原帖由 marcooo 於 2-12-2008 13:12 發表
由細個到宜家對警察的印象 = -ve
-EV是吧.......
作者: CrazyBoy    時間: 2-12-2008 13:43

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 2-12-2008 13:37 發表

洒鹽咁仁慈,係就火酒,辣椒粉,薄荷粉
火酒應該唔夠洒鹽HIGH

辣椒同薄荷粉就唔知了~~~
作者: 高!高!高!    時間: 2-12-2008 13:45

3個只是聯絡到/願意作證,被告手上偷取到的唔止幾個電話資料,
之後唔知會仲有d咩..................
作者: CrazyBoy    時間: 2-12-2008 13:50

引用:
原帖由 高!高!高! 於 2-12-2008 13:45 發表
3個只是聯絡到/願意作證,被告手上偷取到的唔止幾個電話資料,
之後唔知會仲有d咩..................
控方要搜集資料..單野推到2月先審

唔知仲會唔會搵到多D受害人
作者: HunterX    時間: 2-12-2008 14:42

我覺得最緊要係... 公開佢個樣!!!
作者: 亞龍    時間: 2-12-2008 15:34

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 2-12-2008 13:43 發表

火酒應該唔夠洒鹽HIGH

辣椒同薄荷粉就唔知了~~~
同佢變性....賣佢過日本做一世雞......
等佢比日本仔玩SM
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 2-12-2008 15:47

引用:
原帖由 亞龍 於 2-12-2008 15:34 發表

同佢變性....賣佢過日本做一世雞......
等佢比日本仔玩SM
掟做鴨等人日日同佢通櫃似乎好d wor
作者: pursuer    時間: 2-12-2008 17:28

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 2-12-2008 15:47 發表

人地av有d咩現役空姐,OL
可以做現役police...
作者: marcooo    時間: 2-12-2008 18:43     標題: 回復 4# 的帖子

以前細個,老豆老母成日講 "好仔不當差"

只會係讀書唔成先去做

係早7-8年,警察形象好少少,但呢幾年,咩新聞都有,就好似以前D片咁講:
作者: 101653    時間: 2-12-2008 19:51

[quote]原帖由 marcooo 於 2-12-2008 18:43 發表

只會係讀書唔成先去做

係早7-8年,警察形象好少少,但呢幾年,咩新聞都有,就好似以前D片咁講:
作者: Rager    時間: 2-12-2008 19:57

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 2-12-2008 15:47 發表

o -> O
作者: 101653    時間: 2-12-2008 20:05

引用:
原帖由 Rager 於 2-12-2008 19:57 發表

o -> O

作者: marcooo    時間: 2-12-2008 20:12     標題: 回復 15# 的帖子

反而D女重受,重
作者: B20_hk    時間: 2-12-2008 21:22

[quote]原帖由 marcooo 於 2-12-2008 18:43 發表

只會係讀書唔成先去做

作者: derek_lok    時間: 2-12-2008 21:37

只會係讀書唔成先去做

作者: derek_lok    時間: 2-12-2008 21:37

引用:
原帖由 B20_hk 於 2-12-2008 21:22 發表

睇下邊組哪!
有衫睇咪好d囉
作者: B20_hk    時間: 2-12-2008 22:13

引用:
原帖由 derek_lok 於 2-12-2008 21:37 發表

有衫睇咪好d囉
O記,重案好品啲
環頭便衣vice就好X串
最怕反黑...
作者: RMP    時間: 2-12-2008 22:25

引用:
原帖由 B20_hk 於 2-12-2008 22:13 發表

O記,重案好品啲
環頭便衣vice就好X串
最怕反黑...
好人好者,做乜要怕差人
作者: saikeung23    時間: 2-12-2008 22:31

引用:
原帖由 RMP 於 2-12-2008 22:25 發表

好人好者,做乜要怕差人
YES, AGREE
作者: derek_lok    時間: 2-12-2008 22:31

引用:
原帖由 RMP 於 2-12-2008 22:25 發表

好人好者,做乜要怕差人
你未見過,,話係反黑,,自己D行為動作黑到唔黑,,不X知所謂
警察!?記唔記得你係呀?
作者: marcooo    時間: 2-12-2008 22:40     標題: 回復 20# 的帖子

師兄,可能你近來忙,等你重溫下

近 年 警 員 涉 及 風 化 案
08 年 5 月
一 名 軍 裝 警 員 在 網 上 認 識 音 樂 女  師 , 涉 嫌 趁 對 方 飲 醉 帶 到 酒 店 強 姦

08 年 3 月
一 名 水 警 警 長 執 行 反 走 私 任 務 時 , 非 禮 扮 情 侶 的 新 紮 師 妹 , 被 判 監 三 個 月

08 年 2 月
已 婚 軍 裝 警 員 涉 嫌 在 紀 律 部 隊 宿 舍 , 強 姦 19 歲 女 網 友 被 捕

07 年 9 月
一 名 交 通 警 員 前 往 日 本 大 阪 旅 遊 時 , 涉 嫌 胸 襲 女 途 人 被 捕

06 年 10 月
一 名 交 通 警 員 強 姦 前 女 友 , 被 判 入 獄 四 年

06 年 9 月
已 婚 交 通 警 員 涉 嫌 在 大 埔 富 亨  梯 間 , 強 姦 18 歲 餐 廳 太 子 女 被 捕

06 年 9 月
一 名 休 班 警 員 在 地 鐵 內 非 禮 女 秘 書 , 判 囚 28 日

06 年 7 月
荃 灣 裁 判 法 院 庭 警 , 當 值 時 用 手 機 偷 拍 犯 人 女 家 屬 的 裙 底 , 被 判 囚 6 個 月

05 年 7 月
一 名 高 級 警 員 兩 度 非 禮 5 歲 養 女 , 還 將 性 病 傳 染 給 女 童 , 判 入 獄 2 年
作者: 亞龍    時間: 2-12-2008 22:42

唔...........................................................................
作者: 0608    時間: 2-12-2008 22:51

05 年 7 月
一 名 高 級 警 員 兩 度 非 禮 5 歲 養 女 , 還 將 性 病 傳 染 給 女 童 , 判 入 獄 2 年
what the..........
作者: 里安    時間: 2-12-2008 22:58

引用:
原帖由 derek_lok 於 2-12-2008 22:31 發表

你未見過,,話係反黑,,自己D行為動作黑到唔黑,,不X知所謂
其實呢個我又覺得係有原因

不過我有次見到,就咁睇落,都幾難分

作者: derek_lok    時間: 2-12-2008 23:14

引用:
原帖由 里安 於 2-12-2008 22:58 發表

其實呢個我又覺得係有原因

不過我有次見到,就咁睇落,都幾難分
咁未係囉,,其身不正
執法同犯法都分唔到啦
作者: marcooo    時間: 2-12-2008 23:31     標題: 回復 30# 的帖子

惡人自然用惡法,寸入自然用寸法。

呢個我覺得好合理。

但個 post d 案緊本係濫用職權,仗勢欺人,不過個女仔跟條差佬去飲野。

自己理應都有少少問題。唔通講將市民既信心交俾警方?
作者: RMP    時間: 2-12-2008 23:33

引用:
原帖由 marcooo 於 2-12-2008 22:40 發表
師兄,可能你近來忙,等你重溫下

近 年 警 員 涉 及 風 化 案
08 年 5 月
一 名 軍 裝 警 員 在 網 上 認 識 音 樂 女  師 , 涉 嫌 趁 對 方 飲 醉 帶 到 酒 店 強 姦

08 年 3 月
一 名 水 警 警 長 執 ...
師兄,睇你都好有心機,讀書一定好叻o架啦,想問吓你呢度咁多單case,有幾多單入o架?
作者: marcooo    時間: 2-12-2008 23:36     標題: 回復 32# 的帖子

報紙有講,我記來都無用
作者: RMP    時間: 2-12-2008 23:39

引用:
原帖由 marcooo 於 2-12-2008 23:31 發表
惡人自然用惡法,寸入自然用寸法。

呢個我覺得好合理。

但個 post d 案緊本係濫用職權,仗勢欺人,不過個女仔跟條差佬去飲野。

自己理應都有少少問題。唔通講將市民既信心交俾警方?
喺court度個主控講案情時都冇講條女同個差人去飲嘢喎,你又知條女同個差人去飲嘢???? 單嘢你查o架???
作者: B20_hk    時間: 2-12-2008 23:41

引用:
原帖由 RMP 於 2-12-2008 23:33 發表

師兄,睇你都好有心機,讀書一定好叻o架啦,想問吓你呢度咁多單case,有幾多單入o架?
師兄:
就咁睇
9單有5單入咗!!
其餘可能未有判決及無罪...

作者: B20_hk    時間: 2-12-2008 23:43

引用:
原帖由 RMP 於 2-12-2008 23:39 發表

喺court度個主控講案情時都冇講條女同個差人去飲嘢喎,你又知條女同個差人去飲嘢???? 單嘢你查o架???
點都好...
條友都不是第一次
作者: RMP    時間: 2-12-2008 23:43     標題: 回復 33# 的帖子

唔入嗰啲你都攞出嚟講,好似唔係好公道喎
作者: B20_hk    時間: 2-12-2008 23:46

引用:
原帖由 RMP 於 2-12-2008 23:43 發表
唔入嗰啲你都攞出嚟講,好似唔係好公道喎
RMP...
咁這一單都未入
我哋攞出嚟講又好似唔係好公道
作者: gtoray    時間: 2-12-2008 23:47

引用:
原帖由 derek_lok 於 2-12-2008 22:31 發表

你估睇戲咩, 著老西呀?
有d野唔係你諗咁簡單
作者: ?老虎仔?    時間: 2-12-2008 23:50

咩人o黎嫁...  
拎去打杷先岩!
作者: derek_lok    時間: 2-12-2008 23:51

引用:
原帖由 gtoray 於 2-12-2008 23:47 發表

你估睇戲咩, 著老西呀?
有d野唔係你諗咁簡單
寧願當我係
作者: derek_lok    時間: 2-12-2008 23:52

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 2-12-2008 23:50 發表
咩人o黎嫁...  
拎去打杷先岩!
咩人!?差人囉
作者: RMP    時間: 2-12-2008 23:53     標題: 回復 36# 的帖子

呢絛友係活該的,但嗰位師兄講到要其他二萬幾差人要同佢陪葬咁....
作者: gtoray    時間: 2-12-2008 23:53

呢條友都係底死ga喇
作者: gtoray    時間: 2-12-2008 23:55

引用:
原帖由 derek_lok 於 2-12-2008 23:51 發表

寧願當我係
如果真係咁簡單
叫d神父修女去叫佢地轉會就得啦
作者: derek_lok    時間: 2-12-2008 23:56

引用:
原帖由 gtoray 於 2-12-2008 23:55 發表

如果真係咁簡單
叫d神父修女去叫佢地轉會就得啦
或者咁講呀,,
在下咩人都唔係,,咩人都唔識,,點解在下又會知道佢地幾無惡不作呢??
作者: B20_hk    時間: 2-12-2008 23:57

引用:
原帖由 RMP 於 2-12-2008 23:53 發表
呢絛友係活該的,但嗰位師兄講到要其他二萬幾差人要同佢陪葬咁....

看來你是二萬幾分之一
不過樹大有枯枝...
差人都係人也會犯錯
只不過佢是執法者
作者: RMP    時間: 2-12-2008 23:58     標題: 回復 38# 的帖子

佢自己都PG咗,唔怕講喎,不過唔好拉其他人落水嘛
作者: marcooo    時間: 2-12-2008 23:58     標題: 回復 34# 的帖子

新聞只睇一份都會被人昆

真與假要自行判斷

【新報記者陳永發報道】旺角警署內發生駭人聽聞的強姦案。一名色膽包天的刑事偵緝隊探員,涉嫌在本周一深夜誘騙一名少女返警署施暴。該探員昨日獲知東窗事發不知所措而失更,及後終自行返警署協助調查,終被落案控以一項強姦罪,今天在九龍城裁判法院提堂。
涉嫌在警署內強姦少女的男子姓梁(29歲),為旺角警署刑事偵緝隊探員,任職警隊近10年,已離婚。據悉,一名任職娛樂場所、樣貌娟好的19歲少女,早前因一宗盜竊案到旺角警署報案,而梁剛巧當值而認識女事主。由於兩人頗投契,故自此私底下多次約會。及至本周一(24日)晚上,兩人再相約到旺角警署附近一間酒吧飲酒消遣。在酒酣耳熱之餘,於深夜有人建議同返旺角警署休息,帶有醉意的女事主隨梁同往警署後,被帶到4樓的證人室,滿身酒氣的男女事主並在室內發生性行為。

涉案探員返警署助查

據悉,兩人完事後,女事主離去返回寓所,但因徹夜沒有回家,被男友追問其去向,終和盤托出,稱遭一名探員施暴,與男友商量後決定到新界區一間警署報案。警方接報後高度重視,西九龍重案組探員奉命接辦此案,為免打草驚蛇,沒有接觸涉案探員,先掩至旺角警署證人室的案發現場蒐證。
不過,涉案探員終警覺東窗事發,在驚惶失措下將佩槍留在警署後不知所終。由於他本應在警署當值,故上級以因他失更而在警察電台通令找尋其下落。梁可能自知總要面對事件,於昨午已自行返回警署協助調查。稍後,他被落案控以一項強姦罪,今天將在九龍城裁判法院提堂。

http://www.hkdailynews.com.hk/news.php?id=14789
作者: gtoray    時間: 2-12-2008 23:59

引用:
原帖由 derek_lok 於 2-12-2008 23:56 發表

或者咁講呀,,
在下咩人都唔係,,咩人都唔識,,點解在下又會知道佢地幾無惡不作呢??
不如你講下幾無惡不作啦
作者: derek_lok    時間: 3-12-2008 00:01

引用:
原帖由 gtoray 於 2-12-2008 23:59 發表

不如你講下幾無惡不作啦
有意思嘛?
作者: gtoray    時間: 3-12-2008 00:05

引用:
原帖由 derek_lok 於 3-12-2008 00:01 發表

有意思嘛?
哦....咁...冇o野喇
多謝你ge回覆...
作者: derek_lok    時間: 3-12-2008 00:17

引用:
原帖由 gtoray 於 3-12-2008 00:05 發表

哦....咁...冇o野喇
多謝你ge回覆...
大佬G~
我相信我唔係第一個係度討論香港警察負面形象既用戶,,
據我所知,,此論壇亦有甚多警務人員既朋友,,但我發覺每一次當有用戶討論香港警察負面形象時候,,先會有一論罵戰,,而再被扣上"反警"既帽子,,
試問於咁大壓力既情況下,,列舉例子有何用處呢??

再者, 無聊的話可翻看我過往關於香港警察既討論內容,,我絕對唔係盲目反警,,
我亦強調好多次,,在下相信香港仍有小部份既好警察,,我發誓,,至少我見過
作者: gtoray    時間: 3-12-2008 00:24

引用:
原帖由 derek_lok 於 3-12-2008 00:17 發表

大佬G~
據我所知,,此論壇亦有甚多警務人員既朋友,,但我發覺每一次當有用戶討論香港警察負面形象時候,,先會有一論罵戰,,而再被扣上"反警"既帽子,,
試問於 ...
嗯, 了解~
作者: derek_lok    時間: 3-12-2008 00:25

引用:
原帖由 gtoray 於 3-12-2008 00:24 發表

嗯, 了解~
無話可說
作者: CrazyBoy    時間: 3-12-2008 00:32

開topic果陣我都唔想叫佢做"警察"
作者: gtoray    時間: 3-12-2008 00:33

引用:
原帖由 derek_lok 於 3-12-2008 00:25 發表

無話可說
真心ga....
作者: derek_lok    時間: 3-12-2008 00:36

引用:
原帖由 gtoray 於 3-12-2008 00:33 發表

真心ga....
當然....在下真心的無話可說
作者: 里安    時間: 3-12-2008 00:40

引用:
原帖由 derek_lok 於 2-12-2008 23:14 發表

咁未係囉,,其身不正
執法同犯法都分唔到啦
在市民角度,當然要有禮文明

但個人覺得,做反黑點都會有少少"以暴易暴"feel
作者: candytongtong    時間: 3-12-2008 00:47

有禮文明...............
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-12-2008 01:11

引用:
原帖由 derek_lok 於 3-12-2008 00:17 發表

大佬G~
試問於 ...
咁我係相信呢d新聞的警察只係警隊之中的少數,大部分都係中規中舉的
作者: 亞龍    時間: 3-12-2008 01:15

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-12-2008 01:11 發表

咁我係相信呢d新聞的警察只係警隊之中的少數,大部分都係中規中舉的
中規中舉o個D係咪姐係............................
多做多錯,小做小錯,冇做冇錯........o個D??????
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-12-2008 01:15

引用:
原帖由 亞龍 於 3-12-2008 01:15 發表

中規中舉o個D係咪姐係............................
多做多錯,小做小錯,冇做冇錯........o個D??????
一言道破
作者: 亞龍    時間: 3-12-2008 01:21

作者: b.jam    時間: 3-12-2008 01:21

差人都有好人,唔好一竹杆打一船人...
好多做差人好有heart架,當然個d多數新入行。

就算俾人查id又點呀,你行得正企得正,唔好串串貢,我又唔信佢會玩你囉。
作者: 積夫    時間: 3-12-2008 01:29

係囉,我覺得行行都有好人亦有壞人,我做外展咁耐,真係見過唔少PK差人的,那些真係好鬼乞人憎。

但係我亦見過唔少好好、好有禮貌、好有心o既差人。

希望大家在討論關於警察的新聞時,可以以事論事,一個人PK就鬧爆那位PK囉...唔應該一竹竿打一船人。
作者: 亞龍    時間: 3-12-2008 01:31

引用:
原帖由 b.jam 於 3-12-2008 01:21 發表
差人都有好人,唔好一竹杆打一船人...
好多做差人好有heart架,當然個d多數新入行。

就算俾人查id又點呀,你行得正企得正,唔好串串貢,我又唔信佢會玩你囉。
差人都有好人呢個我都同意...................
但如我係個靚女,揾差人幫手時重要自己時運高,(冇比差人強姦)先揾到個好幫手,今做香港人係咪有D灰呢??????

揾得差人就當然想有人主持正義架LA..........但如果連差人都可能會傷害你...........今你叫我重信邊個???
作者: 積夫    時間: 3-12-2008 01:34

你話我天真都好喇...

我覺得呢o的真係只能叫「個別事件」囉,喂,大佬呀,老師又帶小學生去開房、睇醫生一樣比醫生插下體,咁唔通又唔返學、唔去睇醫生咩....

我覺得那個粉人係衰格,係好有問題,不過我都係想講一句,不可以一竹竿打一船人囉
作者: b.jam    時間: 3-12-2008 01:35

引用:
原帖由 亞龍 於 3-12-2008 01:31 發表
差人都有好人呢個我都同意...................
但如我係個靚女,揾差人幫手時重要自己時運高,(冇比差人強姦)先揾到個好幫手,今做香港人係咪有D灰呢??????

揾得差人就當然想有人主持正義架 ...
咁呢次呢個直頭係人間敗類啦。佢唔應該做差人,更唔應該做人,應該做狗。

我上次去差館報案,入到去個差人一路幫我地落案,一路打電話落order叫宵夜。。個刻我都好無奈。
但好多好既差人既。一部分係蟲,大部份係龍嘛。
作者: b.jam    時間: 3-12-2008 01:37

都係個句,做好十年,做衰只需要一日。呢次警隊有排要搞番店個形象啦
作者: 亞龍    時間: 3-12-2008 01:39

引用:
原帖由 積夫 於 3-12-2008 01:34 發表
你話我天真都好喇...

我覺得呢o的真係只能叫「個別事件」囉,喂,大佬呀,老師又帶小學生去開房、睇醫生一樣比醫生插下體,咁唔通又唔返學、唔去睇醫生咩....

我覺得那個粉人係衰格,係好有問題,不過我都係想 ...
好差人我見過..................但冇心做又冇心幫你的差人我見得重多

不過......香港都好過大陸,最小唔會一時火起殺左你先!
作者: 積夫    時間: 3-12-2008 01:44

引用:
原帖由 b.jam 於 3-12-2008 01:35 發表

咁呢次呢個直頭係人間敗類啦。佢唔應該做差人,更唔應該做人,應該做狗。

我上次去差館報案,入到去個差人一路幫我地落案,一路打電話落order叫宵夜。。個刻我都好無奈。
但好多好既差人既。一部分係蟲,大 ...
師兄,佢肯幫你一路落案一路落Order叫宵夜咪算好喇

我好多時陪仔上差館,佢安置我地埋一二邊,之後自己係度傾一大輪閒計、搞一大輪自己o野....之後問返你:你地o黎做乜野?

你話係咪仲吹脤!

不過講一樣衰野就講返一樣好野!

試過有一次渣車在公路爆o太,咁o岩我架車冇士啤o太要call拖車,於是就停埋一邊等。無幾耐就有警車埋o黎,警員好有禮貌咁落車問我:先生你有冇事?有咩野可以幫到你?我話佢知等緊拖車時,佢地仲好好人咁話:呢個位等可能有o的危險,我地係後面幫你hold住條線,你慢慢溜o架車去前面影線區等會安全o的。

抵讚!
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-12-2008 02:02

引用:
原帖由 積夫 於 3-12-2008 01:29 發表
係囉,我覺得行行都有好人亦有壞人,我做外展咁耐,真係見過唔少PK差人的,那些真係好鬼乞人憎。

但係我亦見過唔少好好、好有禮貌、好有心o既差人。

希望大家在討論關於警察的新聞時,可以以事論事,一個人PK就 ...
呢度開始興一竹篙打一城人,閱歷咁深到就退休o個d都唔明咩係一樣米養百樣人的道理,

我地咁後生閱歷咁淺未有閱歷就更加唔會知

同埋淨係香港的警察先會咁ga,其他地方的警察唔會發生呢d事ga
作者: gd1893    時間: 3-12-2008 02:21

越睇越多野想回...幾樣野,

就旺角事件而言:

(1) 事件係咪如報紙所講咁簡單呢?

(2) 報紙所報導既所謂事實, 又有幾真實呢? 莫非報紙佬又在場睇住?

(3) 假設報紙所講屬實, 疑犯的確係旺角警署強姦受害人...

麻煩用腦諗諗

事件半夜發生係一間警署入面, 仲要係全港最旺既旺角警署,
    受害人係事發後竟然一個警察都搵唔到求助,
    仲要第二朝訓醒天光,
    慢慢返到天水圍,再返埋屋企同男友交待完,
    先施施然去天水圍警署報案?

咁樣真係合理嘛?

(4) 我同意疑犯行為的確有問題, 身為調查員, 大家都知到好多野個底線去到邊.
    但我懷疑強姦既指控有幾真確.

就警隊而言

(5) "有牌爛仔, 光明正大既黑社會"?
     Well, 無人可以否認會有個別警察行為操守會有偏差,
     但唔好忘記警隊係一個有二萬七千人既隊伍.

正如CGF有六千幾個會員一樣, 亦都唔係個個討論都係和平友善咁討論啦,
     如果我話CGF會員係"刁民, 無賴", 作為會員一份子既你, 又點睇?
     做人睇野講野公平D好.

(6)  至於唔同單位既做野手法,
     老實講, 好人好姐唔係警察一埋黎你就起晒槓,串串貢既,
     我唔相信個個警察對你進行截停查問果陣都要用對付蠱惑仔既態度對你.

同樣,反黑 well...試試掉轉諗諗啦唔該,
     你唔會以為睇電視咁, 對住班爛鬼仲斯斯文文唔該前唔該後有用呀?

對咩人講咩話, 我諗唔少做"對人"既行業既朋友都會明白.
     你同佢無共同語言, 又點做到野?
     睇少D電視, 睇多D現實啦,唔該.

(7) 報紙引述既涉及警務人員案件, 特別係涉及廉署果D,
    十居其九, 都係無下文既.

就算有, 好多時都係雷聲大雨點小果隻.
    印像好深既一單係, 廉署拉個警察貪污, 最後咩都查唔到,
    反而係house search果陣搵到一粒相信用黎自用既"偉哥",
    而果位當事人亦出示唔到處方, 最後告"管有第一部毒藥".

當然, 咁都算一單既. 呢單case,你話幾有質素呢?

(8) 多做多錯, 少做少錯, 不做不錯...
    Well, 細心諗諗, 其實, 會唔會係傳煤同市民係有心無意之下做成既呢?
    大家不妨睇睇之前既"做警察真係咁大壓力?"
    http://www.civiliangunner.com/cgf/viewthread.php?tid=31028
    第8頁, seals兄既工作實況分享丫.

個別回應

(9) derek_lok: (a) 我真係好想請教下, 香港警察有幾無惡不作?
               (b) 唔係話反唔反警既問題, 提出指控必先有實質證據,
                   你唔拎事實出黎的話, 又點去支持你既論點?
                   你既然講到咁實牙實齒, 我諗你唔會係引述"東太蘋"既報導呀?

(10)b.jam: 多謝你既中肯, 但我希望澄清一樣野, 有heart既警察, 並唔止新入行既新師兄.

(11)阿龍: 香港係2006至2007年間有96 / 107單強姦, 1195 / 1390單非禮案件發生,
        平均破案率強姦有大約86%, 非禮有68%,
        如果因為一單個別案件而要擔心兩萬七千幾個警察的話,
        咁其實係咪應該叫D女生唔好出街, 仲要24hrs鎖好門窗兼獨處會安全D?

作者: b.jam    時間: 3-12-2008 02:28

see this.......
http://cz.youtube.com/watch?v=I72LTuqNBVM

be hapi la^^
作者: b.jam    時間: 3-12-2008 02:32

我屋企人都係當差,所以我好尊重警察既,除非佢地唔尊重我囉。但就算俾人查咁又點?我唔串唔玩野,佢地都唔會玩我啦。
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-12-2008 02:33

引用:
原帖由 gd1893 於 3-12-2008 02:21 發表
越睇越多野想回...幾樣野,

就旺角事件而言:

(1) 事件係咪如報紙所講咁簡單呢?

(2) 報紙所報導既所謂事實, 又有幾真實呢? 莫非報紙佬又在場睇住?

(3) 假設報紙所講屬實, 疑犯的確係旺角警署強姦受害人.. ...
沒有真相,只有頭條
作者: b.jam    時間: 3-12-2008 02:34

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-12-2008 02:33 發表

沒有真相,只有頭條
其實個個人係咪已經認左強姦架啦?無睇新聞呀。。。莊家,話我知啦。
作者: 亞龍    時間: 3-12-2008 02:38

點話點好...................作為港人.............我就係唔多信差人la..........................
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-12-2008 02:43

引用:
原帖由 b.jam 於 3-12-2008 02:34 發表

其實個個人係咪已經認左強姦架啦?無睇新聞呀。。。莊家,話我知啦。
係點都好la,...........己不勞心
作者: seals    時間: 3-12-2008 02:46

引用:
原帖由 亞龍 於 3-12-2008 02:38 發表
點話點好...................作為港人.............我就係唔多信差人la..........................
咁就有事唔好打「999」!
望天主打救你啦!
作者: 亞龍    時間: 3-12-2008 02:50

引用:
原帖由 seals 於 3-12-2008 02:46 發表

望天主打救你啦!
放心...................我會的!
作者: HunterX    時間: 3-12-2008 03:22

引用:
原帖由 seals 於 3-12-2008 02:46 發表

望天主打救你啦!
對唔住, 打999唔一定係搵警察既。
作者: seals    時間: 3-12-2008 03:28

引用:
原帖由 HunterX 於 3-12-2008 03:22 發表

對唔住, 打999唔一定係搵警察既。
999控制中心乜唔係警察坐咩?

對呀!!!有D人打去
作者: seals    時間: 3-12-2008 03:47

平心而論,事件是否屬實也令警隊濛羞!
令市民對警務人員信心大減!

又轉另一角度看看!

校長 教師非禮,與學生不倫之戀
神父非禮及雞姦男童!

作者: pursuer    時間: 3-12-2008 04:21

樹大有枯枝,族大有逆子
相信只係個別事件
作者: seals    時間: 3-12-2008 05:08

回應打「999」唔係一定
作者: jpg    時間: 3-12-2008 06:51

對police 越來越冇信心.
作者: AJM    時間: 3-12-2008 08:02

樹大有枯枝,每個國家,每間私人大公司都會有好人或唔好嘅人。
作者: seals    時間: 3-12-2008 08:31

引用:

大佬G~
試問於 ...
被扣上"反警"既帽子?

我相信不會,大家討論吓之麻!

不過其他槍網,如 WJ OR WARGAMEYAU 就無呢d問題!

就算有,佢哋評論D質數都唔同!
作者: seals    時間: 3-12-2008 08:38

回應打「999」唔係一定
作者: CrazyBoy    時間: 3-12-2008 08:46

引用:
原帖由 b.jam 於 3-12-2008 02:34 發表

我只知辯方之前想比十萬蚊要求控方撤銷控訴...
作者: seals    時間: 3-12-2008 08:50

如果佢有做過,
佢一定會得到應有懲罰!
作者: tango10    時間: 3-12-2008 10:38

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 3-12-2008 08:46 發表

我只知辯方之前想比十萬蚊要求控方撤銷控訴...
事前比就是交易,
事後比就是強姦!
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-12-2008 11:26

引用:
原帖由 jpg 於 3-12-2008 06:51 發表
對police 越來越冇信心.
對香港的網民質素愈來愈無信心
作者: marcooo    時間: 3-12-2008 12:31

如果今日睇報紙,又要新料。

會唔會話工作壓力大,要痴痴地線所以減下壓

大律師﹕不適合答辯 或可獲撤控
(明報)12月3日 星期三 05:10

【明報專訊】涉強姦及多次非禮女報案人及疑犯的刑事偵緝探員,昨於庭上透過代表律師表示可能不適合答辯,希望可留在小欖精神病治療中心作評估,索取精神科醫生報告。有熟悉刑事案的大律師坦言,此做法十分聰明,若證實被告有精神病,對被告的案情會有幫助。

「精神錯亂」或可脫罪

大律師陸偉雄表示,若被告得到兩名精神科醫生合診,醫生憑被告所說,評估後如斷定被告受精神病困擾多年,犯案乃受病
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-12-2008 12:35

引用:
原帖由 marcooo 於 3-12-2008 12:31 發表
如果今日睇報紙,又要新料。

會唔會話工作壓力大,要痴痴地線所以減下壓

大律師﹕不適合答辯 或可獲撤控
(明報)12月3日 星期三 05:10

【明報專訊】涉強姦及多次非禮女報案人及疑犯的刑事偵緝探員,昨於庭 ...
都唔知幾多案都係咁不了了之ga la
作者: tango10    時間: 3-12-2008 12:40

都幾難再搵到野做囉!
作者: CrazyBoy    時間: 3-12-2008 12:56

引用:
原帖由 tango10 於 3-12-2008 12:40 發表
都幾難再搵到野做囉!
呢D人死左佢算啦..搵咩野工呀
作者: siumingsiusiu    時間: 3-12-2008 13:04

可能判入仲小欖好食好住tim…

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0