標題: 多舊魚 [打印本頁]

作者: 向右趴    時間: 2-12-2008 18:21     標題: 多舊魚

學校無啦啦搞個校園通系統
功能係可以好像大學咁拍卡點名
但係上到課室又要人手點多一次名,咁我地做乜要拍卡?
朝早返學lunch成堆人堆係門口果度等拍卡,逼餐死先可以埋去兩部機度點名
唔記得拍卡仲有違規紀錄
如果放入銀包度同八達通一齊就會兩張卡一齊用唔到,如果用親是但一張都要係銀包度令出來
個系統真係方便到..
作者: louisli    時間: 2-12-2008 18:29

可能過渡期,仲未測試好個系統而已
如果你銀包可以打開(例如打開係V字形),可以將octopus同你張學校卡分開放,咁就唔會互相干擾
要du 卡果陣就打開銀包咁囉~

不過如果做到好似學生證咁,就可以帶少張卡
或者第日用物流果d RFID,行入課室即有記錄,或者坐定定在課室一次過scan晒,咁就快好多
作者: 向右趴    時間: 2-12-2008 18:36

引用:
原帖由 louisli 於 2-12-2008 18:29 發表
如果你銀包可以打開(例如打開係V字形),可以將octopus同你張學校卡分開放,咁就唔會互相干擾

或者第 ...
佢根本就係一張學生證
佢話人手點名係因為怕我地幫其他人拍埋卡..咁應該唔會係過渡
個新系統仲煩過之前人手點名
作者: ea4101    時間: 2-12-2008 18:41

我地學校都差唔多bor 師兄
唯一唔同係八達卡only.....
作者: louisli    時間: 2-12-2008 18:42

引用:
原帖由 向右趴 於 2-12-2008 18:36 發表

佢根本就係一張學生證
佢話人手點名係因為怕我地幫其他人拍埋卡..咁應該唔會係過渡
個新系統仲煩過之前人手點名
咁煩既?
第一堂入課室都知邊個無返啦,對返拍卡記錄咪得囉
作者: 向右趴    時間: 2-12-2008 18:46

引用:
原帖由 louisli 於 2-12-2008 18:42 發表

咁煩既?
第一堂入課室都知邊個無返啦,對返拍卡記錄咪得囉
咁咪姐係要人手點多次名
咁拍卡做乜姐
作者: fire23wong    時間: 2-12-2008 18:46

引用:
原帖由 louisli 於 2-12-2008 18:29 發表

或者第 ...
我之前果間學校都有D咁既野...
但係最大問題係...
果張card D shops 唔當係學生證
我果張係3為一體...octopus +學生證+點名card
作者: 向右趴    時間: 2-12-2008 18:48

引用:
原帖由 ea4101 於 2-12-2008 18:41 發表
我地學校都差唔多bor 師兄
唯一唔同係八達卡only.....
最賤格係佢張卡唔可以當影印卡咁用
影印卡另外租 明明個系統可以將張卡變做影印卡咁,但係佢地應該做ga又唔做
作者: louisli    時間: 2-12-2008 18:55

引用:
原帖由 向右趴 於 2-12-2008 18:48 發表

最賤格係佢張卡唔可以當影印卡咁用
影印卡另外租 明明個系統可以將張卡變做影印卡咁,但係佢地應該做ga又唔做
transaction 費好狠貴架~~
呢d sub-contractor唔食你呢d 食乜?
作者: 向右趴    時間: 2-12-2008 19:08

引用:
原帖由 louisli 於 2-12-2008 18:55 發表

transaction 費好狠貴架~~
呢d sub-contractor唔食你呢d 食乜?
租卡15蚊按金..還卡果時比番我地,所以佢食唔到d乜
不過唔知點解佢地做d唔做d
作者: derek    時間: 2-12-2008 19:13     標題: 回復 2# 的帖子

用RFID咪貴好多 . 不過會方便好多倍
作者: louisli    時間: 2-12-2008 19:16

引用:
原帖由 向右趴 於 2-12-2008 19:08 發表

我意思係提供呢樣野的公司會有好多服務套餐比你學校選,問題係你學校買佢邊d服務
涉及錢銀交易緊會收返charge
作者: 餅    時間: 2-12-2008 20:03

引用:
原帖由 向右趴 於 2-12-2008 19:08 發表

唔係做d 唔做d 既問題

一個system "咩" 咁多個仔

一係你學校夠大有 (講緊六至七位數) , 一係system 隨時送多個 "自動熜機"功能
作者: 0608    時間: 2-12-2008 20:08

全校都要?
作者: 向右趴    時間: 2-12-2008 20:53

引用:
原帖由 於 2-12-2008 20:03 發表

唔係做d 唔做d 既問題

一個system "咩" 咁多個仔

一係你學校夠大有 (講緊六至七位數) , 一係system 隨時送多個 "自動熜機"功能
如果係咁不如索性咪唔做仲好..
作者: 媽屎    時間: 2-12-2008 20:59

我以前學校都有
後尾我直頭唔拍卡, 反正上到去都要點名
有miss亞sir話我就同佢講
"我冇拍卡? 你部機壞咋?"
作者: mid_te    時間: 2-12-2008 21:57

引用:
原帖由 向右趴 於 2-12-2008 18:21 發表
大學洗鬼點名...鍾意走堂就走架啦
作者: yeungm    時間: 2-12-2008 23:23

引用:
原帖由 mid_te 於 2-12-2008 21:57 發表

大學洗鬼點名...鍾意走堂就走架啦
my friend never turn up to lectures and seminars, and he got every module over 80%... lol
作者: anjhl    時間: 2-12-2008 23:25

引用:
原帖由 向右趴 於 2-12-2008 18:21 發表
學校無啦啦搞個校園通系統
但係上到課室又要人手點多一次名,咁我地做乜要拍卡?
朝早返學lunch成堆人堆係門口果度等拍卡,逼餐死先可以埋去兩部機度點名
唔記得拍卡仲有違規紀錄 ...
我學校都有用,但唔同既就係兩張卡放埋一齊都可以用到
返學ok,搭車搭地鐵都係直接放銀包上去就ok

不過上到課室都要點多次真係無謂
我班fd如果遲到冇比人捉到就會唔拍卡話冇遲到

作者: 亞mac    時間: 3-12-2008 00:16

我以前都有
不過同8達通2 in 1左
其實系想捉人遲到緊D 姐(個時D呀sir話)
其實大可以唔拍卡,話拍左

p.s我以前學校最後放棄呢個拍卡becos部機成日壞的
作者: 向右趴    時間: 3-12-2008 19:33

引用:
原帖由 亞mac 於 3-12-2008 00:16 發表
我以前都有
不過同8達通2 in 1左
其實系想捉人遲到緊D 姐(個時D呀sir話)
其實大可以唔拍卡,話拍左

p.s我以前學校最後放棄呢個拍卡becos部機成日壞的
我地遲到係落閘..
仲有岩岩趕得到入去學校都要打蛇餅等拍卡
如果計拍卡時間,相信大把人遲到
作者: HongKoch    時間: 8-12-2008 17:51

作者: 向右趴    時間: 9-12-2008 16:55

引用:
原帖由 HongKoch 於 8-12-2008 17:51 發表
樓主讀邊間? 我學校又係啱啱整左拍card喎,唔通係同學?
伍華~
作者: 資源回收筒=人=    時間: 9-12-2008 20:20

傳說我中學而家都係咁
我覺得好無謂

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0