標題: Canon 1.4x II / 300 4FL IS定 大白IS??? [打印本頁]

作者: 亞龍    時間: 3-12-2008 00:59     標題: Canon 1.4x II / 300 4FL IS定 大白IS???

小弟以有Canon 的小白IS         
想問大家,如小弟想再買一枝長焦
你地覺得買 大白IS / 300 4fL IS or 1.4x???
小弟因會改用FF......以前10D(200mmx1.6=320mm)影到D野
換機後都唔會再影我,所以需要一支長焦 or 1.4x
現在想問一下大家意見
作者: adrianyahk    時間: 3-12-2008 01:06

呢個係...質素同方便性的取捨wor....
龍哥有小白IS,買左1.4先啦不如? 反正再買多支長既都用得先,而家又可解決左佢...
反正1.4縮左都有4 (係咪呢?) 200mm 乘左都有 280, 但係價錢差好遠...

我buy買 1.4 (結論) 先
長鏡...買左1,4唔夠玩再算!
作者: 亞龍    時間: 3-12-2008 01:11

但買大白時 3.5-5.6 用1.4x時會有機會冇自動對焦
加上1.4x ii 行貸$27xx
大白IS ニ手行貸$9000左右
300 4FL IS 行貸$9xxx左右
咁1.4x重係咪咁直得買??
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-12-2008 01:34

我自己覺得如果唔係成日用的,入一支300似乎太"ar"" 定",而且要用o個下你搬出搬入都幾係野

好似我而家工作咁,40d+580ex2,a09,a06,10-22,50 1.4有需要出大野的時候就棄a09,攞小白is,加埋部電腦出去連埋個袋都20磅,都幾係野

假設龍哥只係帶16-35,24-70+大白,5d2同一支閃,我諗重會重過我d 架生

用住支 1.4x先
作者: adrianyahk    時間: 3-12-2008 01:41

引用:
原帖由 亞龍 於 3-12-2008 01:11 發表
但買大白時 3.5-5.6 用1.4x時會有機會冇自動對焦
加上1.4x ii 行貸$27xx
大白IS ニ手行貸$9000左右
300 4FL IS 行貸$9xxx左右
咁1.4x重係咪咁直得買??
我覺得1.4起碼可以減少拎多支長鏡出街,真係要買鏡的話...我buy買大白,影雀另計!
作者: 亞龍    時間: 3-12-2008 01:44

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-12-2008 01:34 發表
我自己覺得如果唔係成日用的,入一支300似乎太"ar"" 定",而且要用o個下你搬出搬入都幾係野

好似我而家工作咁,40d+580ex2,a09,a06,10-22,50 1.4有需要出大野的時候就棄a09,攞小白is,加埋部電腦出去連埋個袋都 ...
其實上次去打Game我都帶24-70 2.8 + 70-200 2.8 + 10D + 部電腦 再+ 打game D野..............
係咪我太過天生牛命呢?????
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-12-2008 01:44

除非龍哥你係影d移動的野多,唔係的可能用1.4x手動都夠
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-12-2008 01:48

引用:
原帖由 亞龍 於 3-12-2008 01:44 發表

其實上次去打Game我都帶24-70 2.8 + 70-200 2.8 + 10D + 部電腦 再+ 打game D野..............
我經過左呢排係咁出press之後,我覺得要簡化d野,好似入一支28-105手動鏡/24-105 f4,電腦之後入一部5.6"的u1010hsdpa/u2010hsdpa<=如果出的話
作者: 亞龍    時間: 3-12-2008 01:50

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-12-2008 01:44 發表
除非龍哥你係影d移動的野多,唔係的可能用1.4x手動都夠
唔............聽完你地咁講
我都係買支 1.4X 先...................謝謝大家的意見

但............之後都係會買支大白呢.....................!!!
我開始覺得自己變左個器才奴LA............
作者: adrianyahk    時間: 3-12-2008 01:50

引用:
原帖由 亞龍 於 3-12-2008 01:44 發表

好似...搏命左d... 有車另計
作者: adrianyahk    時間: 3-12-2008 01:52

引用:
原帖由 亞龍 於 3-12-2008 01:50 發表
唔............聽完你地咁講
我都係買支 1.4X 先...................謝謝大家的意見

但............之後都係會買支大白呢.....................!!!
我開始覺得自己變左個器才奴LA.......... ...
係香港呢個咁講求快捷,同埋時間就係金錢既社會..有幾多人玩影相唔係玩器材,而係去鍛鍊技術呢?
個個都寧願上網睇買咩野,都唔出街影相....冇ga wor! 實變器材奴!
(我唔係話緊龍哥..我指果d dch@me forum果d友仔)

買器材係好事呀~如果真係用的話!好過d友仔買番屋企放防潮箱,只係買完拎出來玩一兩次...
作者: 亞龍    時間: 3-12-2008 01:53

引用:
原帖由 adrianyahk 於 3-12-2008 01:50 發表

好似...搏命左d... 有車另計
..................唔..........................................................

唔記得講..........我有車架!!!!
作者: adrianyahk    時間: 3-12-2008 01:57

引用:
原帖由 亞龍 於 3-12-2008 01:53 發表
..................唔..........................................................

唔記得講..........我有車架!!!!
咁好好多! 咁可以買300/2.8 , 400/2.8, 600/4 果d啦!
作者: 亞龍    時間: 3-12-2008 02:02

引用:
原帖由 adrianyahk 於 3-12-2008 01:52 發表

係香港呢個咁講求快捷,同埋時間就係金錢既社會..有幾多人玩影相唔係玩器材,而係去鍛鍊技術呢?
個個都寧願上網睇買咩野,都唔出街影相....冇ga wor! 實變器材奴!
(我唔係話緊龍哥..我指果d dch@me forum果d友仔)
...
一兩次又過份左...我最近打game又影,朋友生日又影,人地結婚又影,.............連樓下大街爆水喉都影..............
我古我比佢地好小小la........
作者: adrianyahk    時間: 3-12-2008 02:07

引用:
原帖由 亞龍 於 3-12-2008 02:02 發表

一兩次又過份左...我最近打game又影,朋友生日又影,人地結婚又影,.............連樓下大街爆水喉都影..............
我古我比佢地好小小la........
咁係正常,唔係好少少,係好多多聲!
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-12-2008 02:12

器材奴都要有條件先可以做到
作者: 亞龍    時間: 3-12-2008 02:15

我成日覺得............只要張咭有位........影左先講!!!!!
反正只影唔哂.......影相其實係唔洗錢的,要比的最多係用部腦睇相同相機差電的小小電費
作者: 亞龍    時間: 3-12-2008 02:18

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-12-2008 02:12 發表
器材奴都要有條件先可以做到
唔好咁la................其實我都係賣左好多war game野先買到相機同鏡架!!!
平有平玩.......貴有貴玩姐!
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-12-2008 02:25

引用:
原帖由 亞龍 於 3-12-2008 02:18 發表

唔好咁la................其實我都係賣左好多war game野先買到相機同鏡架!!!
平有平玩.......貴有貴玩姐!
如果唔係份工有得用d好鏡的,要齊焦段的都要4k-5k,都未計想入多支閃
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-12-2008 02:26

引用:
原帖由 亞龍 於 3-12-2008 02:15 發表
我成日覺得............只要張咭有位........影左先講!!!!!
反正只影唔哂.......影相其實係唔洗錢的,要比的最多係用部腦睇相同相機差電的小小電費
都唔係ga,因為個快門都係有限公司........影得多都係.......
作者: 亞龍    時間: 3-12-2008 02:26

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-12-2008 02:25 發表

如果唔係份工有得用d好鏡的,要齊焦段的都要4k-5k,都未計想入多支閃
咁你要學下阿高 la................
作者: 亞龍    時間: 3-12-2008 02:28

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-12-2008 02:26 發表

都唔係ga,因為個快門都係有限公司........影得多都係.......
10D 個快門有+萬張..........幾時先到期???
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-12-2008 02:30

引用:
原帖由 亞龍 於 3-12-2008 02:28 發表
10D 個快門有+萬張..........幾時先到期???
我部機3個月多少少都近1萬,明日出press,星期日影女,我就好快會用到
作者: 亞龍    時間: 3-12-2008 02:36

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-12-2008 02:30 發表

我部機3個月多少少都近1萬,明日出press,星期日影女,我就好快會用到
咁我唔洗攞佢黎揾食呀嗎!

你部機壞左or夠期,公司可能比部 1DS III 你用呢!
作者: 高!高!高!    時間: 3-12-2008 02:45

引用:
原帖由 亞龍 於 3-12-2008 02:26 發表
咁你要學下阿高 la................
我自己買機的話,我會都先考慮5D/D300/D700這一層+f4鏡,
1D+f2.8 (X2支)+閃燈+備用電,個重量......唔算好重.....背幾日唔會有咩問題,
當初唔使錢有EOS-1又有2.8鏡係幾過癮,但背左三五七年,肩背腰,實有勞損.....
1D/D3最後都係一定要買,但一般情況,5D+f4個層足夠有餘.
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-12-2008 02:46

引用:
原帖由 亞龍 於 3-12-2008 02:36 發表

咁我唔洗攞佢黎揾食呀嗎!

你部機壞左or夠期,公司可能比部 1DS III 你用呢!
有都唔用la,又大又重,鬼咁多野可以set
作者: adrianyahk    時間: 3-12-2008 02:51

引用:
原帖由 高!高!高! 於 3-12-2008 02:45 發表

我自己買機的話,我會都先考慮5D/D300/D700這一層+f4鏡,
1D+f2.8 (X2支)+閃燈+備用電,個重量......唔算好重.....背幾日唔會有咩問題,
當初唔使錢有EOS-1又有2.8鏡係幾過癮,但背左三五七年,肩背腰,實有勞損.....
...
5D加f4果層既用家!(舉手!)
上至function,下至snap-shot,夠了!
作者: 亞龍    時間: 3-12-2008 02:54

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-12-2008 02:46 發表

有都唔用la,又大又重,鬼咁多野可以set
我都話我器才奴架la..................
我都重好鐘意又大又重又多野set呢!!!
作者: Elf    時間: 3-12-2008 02:58

大白同小白會2回事. 大白唔可以取代小白, 所以點解大小三元無大白.
大白其實好鑑介... 除非好介意mobility, 如果唔係做乜要ZOOM先?
70-200有小白, 2.8, 高畫質
300有384, 高畫質
400有384x1.4, 都係好高畫質.
IS大家都係廢廢地得2個stop, 但係畫質就差好遠.

睇實用性. 影人, 大部份小白都cover晒.
用到大白, 一係影車, 一係影飛機, 一係影雀.
用384+*1.4一樣夠靈活.

用100-400.. 就好似用18-200咁... 反正你都唔會zoom黎zoom去, 點解唔拆做2枝?

重量另計..
作者: Elf    時間: 3-12-2008 02:59     標題: 回復 28# 的帖子

咁得啦, 15mm, 20mm, 24mm, 35mm, 50mm, 85mm, 135mm, 200mm, 300mm,
作者: Elf    時間: 3-12-2008 03:00

正經. 如果多鏡唔係問題, 不如用prime. 質素同zoom唔洗比.
24 for ultra wide
35 for 透視感
50 for standard
85 for short tele

我出街用35+50.
作者: 亞龍    時間: 3-12-2008 03:04

引用:
原帖由 Elf 於 3-12-2008 02:58 發表
大白同小白會2回事. 大白唔可以取代小白, 所以點解大小三元無大白.
大白其實好鑑介... 除非好介意mobility, 如果唔係做乜要ZOOM先?
70-200有小白, 2.8, 高畫質
300有384, 高畫質
400有384x1.4, 都係好高畫質.
I ...
唔.......同意&講中
等我冷淨地想下先!
作者: 亞龍    時間: 3-12-2008 03:06

引用:
原帖由 Elf 於 3-12-2008 03:00 發表
正經. 如果多鏡唔係問題, 不如用prime. 質素同zoom唔洗比.
35 for 透視感

我出街用35+50.
好..........唔理大白...........
向定焦出發......................................

謝謝師兄意見
作者: adrianyahk    時間: 3-12-2008 03:21

引用:
35 for 透視感

我出街用35+50.
你用既係leica來的... ?
作者: mike-mike    時間: 3-12-2008 08:49

都係個句, 睇下師兄鍾意影乜lor~
以重量計, C記384係輕, 但加咗TC後就會重過大白, 不過384唔一定要配TC的, 有時想玩人/物的大特寫, 加埋TC後真係要行好遠...睇情況啦.
所以我覺得一支384+TC, 重量同焦距都有得走盞, 亦有佢的靈活性係度WOR
但如果師兄唔係成日都想[有大影大](例如影雀), 經常會影下近D的人或物咁, 大白會適合你多D LOR.
小弟係用N牌384的, N牌雖然都有近似大白的鏡, 但舊款到連超音波摩打都冇, 所以當初買384時並無太多顧慮.
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-12-2008 11:31

引用:
原帖由 亞龍 於 3-12-2008 02:54 發表

我都話我器才奴架la..................
我都重好鐘意又大又重又多野set呢!!!
太多野set的,我就
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-12-2008 11:31

引用:
35 for 透視感

我出街用35+50.
35呢個係一個幾好用的焦段
作者: adrianyahk    時間: 3-12-2008 12:37

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-12-2008 11:31 發表

35呢個係一個幾好用的焦段
35mm係Full-frame係一個令人發愁,冇錢享受的焦段...
作者: 101653    時間: 3-12-2008 12:45

引用:
原帖由 adrianyahk 於 3-12-2008 12:37 發表

35mm係Full-frame係一個令人發愁,冇錢享受的焦段...
好在琴日問阿叔囉定支菜35/.4黎玩ja
作者: adrianyahk    時間: 3-12-2008 12:47

引用:
原帖由 101653 於 3-12-2008 12:45 發表

我想講句四字粗口...係此時,此刻
作者: 101653    時間: 3-12-2008 12:48

引用:
原帖由 adrianyahk 於 3-12-2008 12:47 發表

我想講句四字粗口...係此時,此刻
幾時得閒出黎影相阿!??
一齊玩啦

ps.仲有支180/2.8

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-12-2008 12:52

引用:
原帖由 adrianyahk 於 3-12-2008 12:37 發表

都唔係的,入支35 f2都得
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-12-2008 12:53

引用:
原帖由 101653 於 3-12-2008 12:45 發表

佢入左sony??
作者: 101653    時間: 3-12-2008 12:57

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-12-2008 12:53 發表

佢入左sony??
阿叔借比我果支係contex mount....要用contex轉eos mount玩....

唔知係咪應該話佢入左呢....佢入左比佢個仔....e家佢個仔玩緊a700
冇1635但有2470....我揸過....又大舊又重....
作者: Elf    時間: 3-12-2008 17:39     標題: 回復 37# 的帖子

簡直一流
一機一鏡走天涯, 我會揀35
作者: m4devastator    時間: 3-12-2008 21:13

不過買384,456..等等..
會點帶出家呢大家??
又要換相機袋了.
作者: adrianyahk    時間: 3-12-2008 21:22

引用:
原帖由 Elf 於 3-12-2008 17:39 發表
簡直一流
一機一鏡走天涯, 我會揀35
唔好再講啦!!
作者: m4devastator    時間: 3-12-2008 21:27

引用:
原帖由 adrianyahk 於 3-12-2008 21:22 發表

唔好再講啦!!
點解唔試下35mm f/2呢枝
都不錯
作者: adrianyahk    時間: 3-12-2008 21:30

引用:
原帖由 m4devastator 於 3-12-2008 21:27 發表

點解唔試下35mm f/2呢枝
都不錯
拎過上手...不再考慮
作者: m4devastator    時間: 3-12-2008 21:41

引用:
原帖由 adrianyahk 於 3-12-2008 21:30 發表

拎過上手...不再考慮
35.2成像也不錯,價錢又ok
平平地玩住先lor~
滿足下定焦要求

只是滿足不了紅圈的心癮
作者: Elf    時間: 3-12-2008 21:43

其實唔一定要30的話, APS-C上用sigma 30/1.4都好正.. 抵玩到爆. 1.3機都用得  30*1.6 = ~50
sigma鏡可以買水貨
作者: Elf    時間: 3-12-2008 21:45     標題: 回復 49# 的帖子

有咩問題? 嘈?
我之前都想買, 不過睇睇85/1.8, 睇睇 35/2, 一個有USM, 一個無, 一個幾年, 一個十幾年, 一樣價錢喎 ......
作者: Elf    時間: 3-12-2008 21:45

可以諗諗28/1.8
作者: m4devastator    時間: 3-12-2008 21:54

引用:
原帖由 Elf 於 3-12-2008 21:45 發表
可以諗諗28/1.8
呢枝貴呀,$3XXX
加上好多網友都話呢枝F/1.8係不可用的亮度
而佢wide open解像力偏低,成像偏軟...使佢好少人用
作者: adrianyahk    時間: 3-12-2008 22:05

引用:
原帖由 Elf 於 3-12-2008 21:45 發表
有咩問題? 嘈?
我之前都想買, 不過睇睇85/1.8, 睇睇 35/2, 一個有USM, 一個無, 一個幾年, 一個十幾年, 一樣價錢喎 ......
你明就最好...

28 1.8好怪雞..
作者: mike-mike    時間: 3-12-2008 22:12

引用:
原帖由 m4devastator 於 3-12-2008 21:13 發表
不過買384,456..等等..
會點帶出家呢大家??
又要換相機袋了.
一長一短時我用[LOW普]的TOPLOAD 75AW(加埋TC就要睇下你個BODY係乜MODEL, 會好緊...).
更多野時, 去行山時我會擺哂落去同牌子的FAST PACK350.
但最近都有個舊相機袋, 分上下兩層亦都放到一長一短一BODY的.
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-12-2008 23:16

引用:
原帖由 mike-mike 於 3-12-2008 22:12 發表

一長一短時我用[LOW普]的TOPLOAD 75AW(加埋TC就要睇下你個BODY係乜MODEL, 會好緊...).
更多野時, 去行山時我會擺哂落去同牌子的FAST PACK350.
但最近都有個舊相機袋, 分上下兩層亦都放到一長一短一BODY的.
FAST PACK350,呢個好野,我都用緊
作者: m4devastator    時間: 3-12-2008 23:40

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-12-2008 23:16 發表

FAST PACK350,呢個好野,我都用緊
oic...

街價how much..??
我而家用"單肩斜咩"出街耐好辛苦

作者: adrianyahk    時間: 3-12-2008 23:41

引用:
原帖由 m4devastator 於 3-12-2008 23:40 發表

oic...
呢排Lowepro減價..去尖咀天祥睇下啦
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-12-2008 23:47

引用:
原帖由 m4devastator 於 3-12-2008 23:40 發表

oic...
我o係腥掣買,7h左右
作者: adrianyahk    時間: 3-12-2008 23:50

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-12-2008 23:47 發表

我o係腥掣買,7h左右
去天祥啦...平呀!
http://products.lowepro.com/product/Flipside-400-AW,2116,14.htm
呢個上次問6百幾 ja!

作者: 101653    時間: 3-12-2008 23:55

引用:
原帖由 adrianyahk 於 3-12-2008 23:41 發表

呢排Lowepro減價..去尖咀天祥睇下啦
前排有幾日dc飛花所有Lowepro袋都半價發售....
我阿叔都入左兩個鏡袋....
作者: adrianyahk    時間: 3-12-2008 23:57

引用:
原帖由 101653 於 3-12-2008 23:55 發表

前排有幾日dc飛花所有Lowepro袋都半價發售....
我阿叔都入左兩個鏡袋....
飛花果d叫減價? 根本就係代理平左..關佢屁事...

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0