標題: 唉! 依家D 人真係.......... [打印本頁]

作者: peter195    時間: 3-12-2008 17:18     標題: 唉! 依家D 人真係..........

早幾日......小弟公司請文員......
雖人工唔高,6.5-7k
但只要求F.5 學歷.......
於是嘛介紹一個自稱"失業"又成日話自己窮的 fd 去見工.....
但今日我老闆問我:"你又話有人介紹? 呢幾日都唔見人......"
跟住請左別一個新同事.......
咁我放工嘛打比個 FD 睇下佢咩事唔黎見工,點知佢咁答:
"依家咩時勢呀!有工實多人爭啦!去見工是晒時間,去下打機好過啦!...."

成日話自己窮又失業.....但有工又唔見....只識得問屋企拎錢去打機
都唔明佢點諗 唔通有一日個天跌 D 錢比我地執?
作者: Hkpolice-Psu    時間: 3-12-2008 17:22

算啦, 呢D人講難聽D都係聽食大圍金
作者: Nelson    時間: 3-12-2008 17:35

你應該興幸佢無來見工 俾佢入到你公司做同事,可能會係一個災難
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-12-2008 17:45

佢對自己好無信心係前題,後面係佢懶lor
作者: louisli    時間: 3-12-2008 17:52

我表弟都係咁... 唉
作者: 亞延    時間: 3-12-2008 18:04

我有個舊同學,我介紹佢去做份8K既工,仲要係自己住果區叫左佢4次去見,佢都唔去見
半年後而家居然誇區去左做7仔,之後四圍又問有無工做
我同班舊同學聽佢電話都縑煩,有D人講得衰啲真係賤格....講左又唔聽,聽完都未必彩你
作者: peter195    時間: 3-12-2008 18:05     標題: 回復 4# 的帖子

但佢自己本身有 f.7 學歷喎..........
信心我唔覺得佢無.........
幾多人 f.5 畢業嘛一樣咁出黎做野.......
作者: 0608    時間: 3-12-2008 18:20

學歷多少≠信心多少
作者: peter195    時間: 3-12-2008 18:29     標題: 回復 8# 的帖子

師兄你都講得對........
唉.......佢自己有條件.....又唔好好利用.....
真浪費
作者: ZaMaR    時間: 3-12-2008 18:30

依家咩時勢呀!有工見都唔見?
作者: 媽屎    時間: 3-12-2008 18:41

其實我明果個人點諗
我而家都好唔想去見工, 見親都冇回音
我都有諗過見都唔見..........
但係又知唔見唔得wor...........
作者: louisli    時間: 3-12-2008 18:52

我個fd都係咁,幾年前完左contract之後就留在屋企,話要放一年假
一年之後佢又唔搵工,介紹工比佢又唔做,話要享受人生
而家就話要照顧隻就死的狗... 唉... 我有時真係想打死佢隻老不死的狗...
作者: 餅    時間: 3-12-2008 21:14

講真喎 ! 佢唔黎對你真係好事喎 !!

免得你老細第日怪你好介紹......
作者: 飛哥仔    時間: 3-12-2008 21:26

引用:
原帖由 Nelson 於 3-12-2008 17:35 發表
你應該興幸佢無來見工 俾佢入到你公司做同事,可能會係一個災難
唔好話我黑心 , 不過除非個朋友好親 , 否則我個人唔會介紹人入來.

如果個朋友好幫到手就唔同 , 如果介紹他入來結果幫唔到手 or好唔o店, 連自己係老闆心中既印象都會出事....

我有個同事介紹個friend剛中學畢業既細佬入來做APPRENTICE MERCHANDISER , 返左5個月工到而家都係傻下傻下(老闆覺得剛畢業比個機會他而比他過PROBATION...), 唔主動 , 日日游手好閒無野做 (我個同事同其他同組同事就做到死.....人人都同我腎他的不是...) 前幾日聽到內幕消費近日會炒左他.....

如果你係我同事.....你會有咩想法... 所以NELSON講既野我好讚同!

作者: mid_te    時間: 4-12-2008 21:57

無得救
作者: 里安    時間: 4-12-2008 22:14

引用:
原帖由 於 3-12-2008 21:14 發表
講真喎 ! 佢唔黎對你真係好事喎 !!

免得你老細第日怪你好介紹......
所以我好多朋友都話唔會介紹人入自己公司做野

對大家都好

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0