標題: 腦幻想錄影機 [打印本頁]

作者: louisli    時間: 12-12-2008 12:18     標題: 腦幻想錄影機

哇,第日想諗衰野都唔得
其實我一路都諗,第日人眼睇到的野,可以在monitor睇返出來,甚至錄起佢,咁就可以做到過目不忘啦~
又或者好似 Terminator 的機械人咁,所見到的野都會save在晶片裡面,第日可以睇返呢個人做過d乜野,咁都幾好喎~
引用:
日本研究人員11日表示,他們已研發出一種技術,最終可將人腦想的事,呈現在電腦螢幕上。換句話說,一個人的夢境或人腦祕密活動,未來將可栩栩如生的在電腦螢幕上演出。

日本國際電氣通信基礎技術研究院腦情報研究所(ATR Computational Neuroscience
Laboratories)研究人員表示,他們已成功研發出可直接處理和呈現人腦思考活動影像的技術,這也是全球有史以來首次可直接顯現人類腦部活動。這項研究報告將刊登於美國神經元(Neuron)雜誌。

儘管目前僅能複製簡單的腦部影像,研究團隊表示,他們研發的技術終將把人類目前視為夢境的腦部秘密,揭露在電腦螢幕上,加以紀錄與重放。

當人注視一個物體時,眼睛視網膜會辨識它的影像,並轉換成電子訊號,進入大腦視覺腦皮質。

由ATR院腦情報研究所認知神經科學家神谷之康領導的團隊運用技術,成功捕捉到這些電子信號,重建出人們看見的物體影像。實驗中,他們讓實驗對象看neuron的六個字母,並在捕捉他們的大腦活動後,將六個字母成功重建於電腦螢幕上。

該團隊是在成功捕捉到人腦中的400個靜止影像後想出可記錄人腦活動的電腦技術。

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 12-12-2008 12:30

可能對於破案或者了解嬰兒/兒童發展有好大的幫助,但係除非可以輕量化個掃瞄器唔係都係一件實驗室先用到的玩具

作者: L    時間: 12-12-2008 12:38

作者: 亞延    時間: 12-12-2008 12:44

想發個春夢都會俾老婆知,仲洗有私隱既
作者: louisli    時間: 12-12-2008 12:48

引用:
原帖由 於 12-12-2008 12:38 發表
我睇過套戲 套戲名我唔記得 但係套戲係話 有粒晶片會紀錄哂你人生做過既所有野
然後喪禮上會播返出黎

我覺得好恐怖...一路睇一路心驚驚...
咁段片會唔會剪過先播?如果唔係睇幾多年先睇晒?
作者: louisli    時間: 12-12-2008 12:48

引用:
原帖由 亞延 於 12-12-2008 12:44 發表
想發個春夢都會俾老婆知,仲洗有私隱既
你慌佢唔會發咩?
作者: Paul    時間: 12-12-2008 13:59

好多拉A夢FEEL

神奇腦幻想錄影機!!!
作者: L    時間: 12-12-2008 16:20

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0