標題: 周慧敏倪震宣布分手 [打印本頁]

作者: louisli    時間: 12-12-2008 10:29     標題: 周慧敏倪震宣布分手

唉,搞左咁耐都係要分手...
引用:
藝人周慧敏    和倪震    發表聲明,周慧敏原諒倪震,但會回復朋友關係,倪震就基於「問責」,決定「引疚分手」。

周慧敏的聲明全文如下:

我與倪震識於微時,一起共渡過不能盡算的高低起落,早已磨合了一套我們之間的相處藝術。一個人的問題,兩個人去修正;一個人的挫敗,兩個人去承擔。我倆是一個團隊的,沒分高低,輸贏也是一体 。某程度上,周慧敏早已 是一位不同面貌的倪震。任誰一方受到傷害,另一方都願抵禦百倍的痛。一起走過將近二十個年頭,絕對不是在一般人的準則下相愛,但外人卻總愛把自己的一套價值觀去評價、批判屬於我倆之間的愛情。

今天我能夠成為自愛,懂得愛人,擁有著無比勇氣與承擔的女人,請不要小看這個精神伴侶在我背後為我付出過的一切努力,包容,寵愛,照顧與扶持。都生活了這麼久,沒有倪震,成就不了今天的周慧敏。所以我敢大膽向各位說一句:「我的伴侶絕對犯得起這個錯誤」,而這句說話,亦只我一人有資格去定論。看到伴侶事後為我做出的承擔,我馬上就原諒了他,又怎會有某些媒體創作出來的痛哭,拍檯,大罵,這般無稽的謊言呢?不到一天,我看到了很多無比荒誕,狠毒,涼薄的炒作與咀咒,妖魔鬼怪都湧進 來,愈炒作愈黑暗,致人於死地。

公眾人物談戀愛要承受異於常人理解的壓力,從當年決定和不按常規行事的倪震談戀愛,就知道是一場革命了,亦沒有失望過。香港這片是非地,無風三尺浪,暗箭來自四方八面,行差踏錯一步就如掉進鬥獸場。當中我們需要的信心,包容,付出是一般情侶無法體會的。顯微鏡下看世界,任誰都難合格。我告訴大家,我們不害怕,也不逃避,只是有點累了。在回復到朋友關係以後,我們要好好享受不用被批判的日子,大家為未來再次裝備出發。我相信身份的改變,疏離不了我們之間微妙的關愛。

最後,我要向每位真正支持愛護我的朋友說:「我沒枉費與倪震轟轟烈列地愛過,永遠刻骨銘心,此生無憾。而我自己亦都會好好地勇敢活下去,一如過往。」多謝各位。

而倪震的聲明如下:

最近滿城風雨,矛頭都是我作為一個男朋友怎樣失敗。我多謝大家的意見和抨擊,事發後也承諾過深切反省和負責。想了一星期,我再為我的錯誤向慧敏道歉,也多謝她再一次肯包容我的過失。但感情由兩個人的事,變成了所有人的事,性質已起了改變。雨過天青不難,但可以保證暴風雨不再來嗎?我問了自己這個問題很久,意識到我這次的錯誤並非如一些損友說是技術上不小心,而是結構上出現了明顯的中年危機。我會正視問題,完善自我,不排除尋求專業輔助。在有信心改善之前,我明白到我在大家的心目中,不再是個稱職的男朋友,更不配做慧敏的男朋友。為了令公眾安心,為了顯示我的後悔和承擔,我決定引疚分手,和慧敏結束情侶關係,做回知心的朋友。這無疑是極大的損失,但我相信傳媒界,和慧敏的fans,都會歡迎我這個痛苦的決定。我不是個稱職的男朋友,但做個稱職的好朋友,我很有信心。我和慧敏相識近二十年,一向互相支持和了解。今日因我的不撿點分手,也不會影響我們繼續來往,處理合作的日常事務,和照顧愛貓。我做錯事,認了錯,向慧敏交待了,也得到慧敏的原諒。基於問責分手,已是極刑。以前種種,我和慧敏不會再作回應。以後種種,請大家尊重我和慧敏只是朋友的關係,不要再訂出情侶的標準。假如我們

我已搬離跑馬地寓所,再一次多謝慧敏多年來的包容,和傳媒多年來的鞭撻。人頭落地了,退一步海闊天空,希望事情可以告一段落。

作者: Hkpolice-Psu    時間: 12-12-2008 10:39

可惜
作者: 倫仔仔    時間: 12-12-2008 11:45

不過都岩ge..........
作者: runner    時間: 12-12-2008 11:49

咁多年呢個男人都唔比個名份周小姐,唔直得留戀啦!
作者: L    時間: 12-12-2008 12:02

作者: louisli    時間: 12-12-2008 12:05

引用:
原帖由 runner 於 12-12-2008 11:49 發表
咁多年呢個男人都唔比個名份周小姐,唔直得留戀啦!
拖太耐無左果種衝動
作者: HunterX    時間: 12-12-2008 12:20

發生左呢件事, 我反而更有興趣知道後事如何~~
作者: louisli    時間: 12-12-2008 12:36

引用:
原帖由 HunterX 於 12-12-2008 12:20 發表
發生左呢件事, 我反而更有興趣知道後事如何~~
仲會合返埋?無啦,可能同藍潔英的下場一樣
或者有富豪會乘虛而入吧~ 除左年紀大點之外,周小姐都仲keep得幾好的
作者: CrazyBoy    時間: 12-12-2008 12:52

尿震呢條友我覺得太假

作者: JFCP    時間: 12-12-2008 13:42

「引咎分手」又一新詞
作者: m4devastator    時間: 12-12-2008 13:46

唉~~實在太...

[可惜]
作者: Paul    時間: 12-12-2008 13:55

老豆又係今, 個仔又係今

好似播少一排種會死今
作者: Boniface    時間: 12-12-2008 14:40     標題: 回復 12# 的帖子

專業播種
作者: IS520    時間: 12-12-2008 14:42

[ 引疚分手 ]        

真係第一次聽,  阿 大 joe 真係 "才子" 到呢..............  

突然有感而發,     {  劉錫明  }....... 好野。
作者: HugoLaLaLa    時間: 12-12-2008 15:22

倪震明顯串咀,不過個feeling好係串緊班現任問責高官

周小姐篇野,我覺得都係出自倪生手筆,佢寫到d咁啜核既野,才女呢個名一早俾埋佢啦
作者: 積夫    時間: 12-12-2008 15:40

引疚分手 ........尋晚睇完篇報導真係把幾火.....

遲o的有引疚分居、引疚離婚....
作者: 餅    時間: 12-12-2008 15:46

十幾年前為左一句欣賞說話而摧毀人地事業

已經覺得呢個人唔ok
作者: keane    時間: 12-12-2008 16:14

明知自己久唔久要出去搵野吃, 所以拖住唔結婚,

明知對方係果種人, 仲要終個頭埋去成20年,

明知香港係事非地, 仲要死返黎 ....
作者: L    時間: 12-12-2008 16:21

作者: hmstalent    時間: 12-12-2008 16:28     標題: 回復 19# 的帖子

人就系如此犯賤
作者: m4devastator    時間: 12-12-2008 16:39

>>一起走過將近二十個年頭.....

唉~~真的太悲了
旁人也看得心酸
作者: Vindicator    時間: 12-12-2008 16:58

可惜可惜
20年青春無了
作者: Shan10    時間: 12-12-2008 23:36

尿震li 條曲奇街, 我一睇佢個樣就知道佢係花心友, 都唔知點解仲要插個頭埋去
可能真係男人唔壞, 女人唔愛

所以各位未有拖拍既兄弟, 你地係好男人, 要壞啲知唔知?
作者: Vindicator    時間: 12-12-2008 23:42

引用:
原帖由 Shan10 於 12-12-2008 23:36 發表
尿震li 條曲奇街, 我一睇佢個樣就知道佢係花心友, 都唔知點解仲要插個頭埋去
可能真係男人唔壞, 女人唔愛

所以各位未有拖拍既兄弟, 你地係好男人, 要壞啲知唔知?
唔駛禁激,c hing
作者: siumingsiusiu    時間: 13-12-2008 00:05

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 12-12-2008 15:22 發表
倪震明顯串咀,不過個feeling好係串緊班現任問責高官

周小姐篇野,我覺得都係出自倪生手筆,佢寫到d咁啜核既野,才女呢個名一早俾埋佢啦
絕對同意!兩篇文風格、文筆都相似,而且我都睇過"周慧豹",周小姐應該寫唔到呢個層次。
作者: seals    時間: 13-12-2008 00:10

分手!

咁我咪有機會!
作者: siumingsiusiu    時間: 13-12-2008 00:17

引用:
原帖由 seals 於 13-12-2008 00:10 發表
分手!

咁我咪有機會!
哈哈!師兄上喇!
作者: m4devastator    時間: 13-12-2008 00:30

引用:
原帖由 seals 於 13-12-2008 00:10 發表
分手!

咁我咪有機會!
周小姐唔後生喇.....你arm 呀??
作者: gtoray    時間: 13-12-2008 00:58

引用:
原帖由 m4devastator 於 13-12-2008 00:30 發表

o岩呀~
作者: siumingsiusiu    時間: 13-12-2008 01:04

引用:
原帖由 m4devastator 於 13-12-2008 00:30 發表

周小姐後生個陣真係好得,我仲記得第一次見到佢先至體會到乜嘢叫驚為天人!個陣佢都係啱啱做DJ咋!
作者: 車厘子    時間: 13-12-2008 01:17

引用:
原帖由 gtoray 於 13-12-2008 00:58 發表

o岩呀~
愛情絕對地冇年齡問題
而且果倨係周小姐
作者: 媽屎    時間: 13-12-2008 02:33

我都岩架
作者: seals    時間: 13-12-2008 08:47

你哋誤會啦!

我說我有機會,是指..............

....................................倪震!
作者: HunterX    時間: 13-12-2008 10:48

引用:

O岩!!!!!!!!!!
作者: Vindicator    時間: 13-12-2008 10:51

引用:

arm
作者: Boniface    時間: 13-12-2008 16:02

就算而得仲好得
仲多左幾分女人味
作者: m4devastator    時間: 13-12-2008 18:16

wa...你地一個二個
原來周小姐咁多fans架
作者: m4devastator    時間: 13-12-2008 18:19

引用:
原帖由 車厘子 於 13-12-2008 01:17 發表

愛情絕對地冇年齡問題
而且果倨係周小姐
你地有過愛情咩??
人地一分手,你就開始胡思亂想了
作者: 101653    時間: 13-12-2008 21:00

引用:
原帖由 m4devastator 於 13-12-2008 18:19 發表

你地有過愛情咩??
人地一分手,你就開始胡思亂想了
你又有幾多段咁巴閉阿!!?
作者: m4devastator    時間: 13-12-2008 21:24

引用:
原帖由 101653 於 13-12-2008 21:00 發表

你又有幾多段咁巴閉阿!!?
>>你地有過愛情咩??

呢句"你地"係指"周小姐同佢
作者: tango10    時間: 17-12-2008 12:01

當年周小姐人 見人愛,
有冇見過佢唱假面騎士?
http://oldcake.net/viewthread.php?tid=9912&extra=page%3D1
作者: learngod86    時間: 18-12-2008 14:54

周慧敏倪震傳宣布結婚
【14:01】2008年12月18日
【on.cc專訊】 早前因偷食事件受千夫所指的倪震,與周慧敏同時發聲明分手,不過事情峰迴路轉,有戲劇性發展,據說,倪震向周慧敏求婚,而周慧敏亦一口答應,求婚成功的倪震,正籌婚事,並於稍後正式宣布婚訊。

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
倪震證實婚事:慧敏答應嫁給我
【14:22】2008年12月18日
【on.cc專訊】 倪震向傳媒發出電郵,證實與周慧敏的婚事,倪震的電郵以「囍final」為文件名稱,全文為:
動搖過,才懂得堅定;失去過,才學會珍惜。
一場風波,令我們更了解互相的愛;四方壓力,使我們更體會到彼此的不可分割。
試煉,成就了信心。慧敏答應嫁給我了,我們已申請註冊結婚。
祝福我們吧。
倪震

========================================================================================

wow...........偷跳教材

作者: 亞延    時間: 18-12-2008 15:05

引用:
原帖由 learngod86 於 18-12-2008 14:54 發表
周慧敏倪震傳宣布結婚
【on.cc專訊】 早前因偷食事件受千夫所指的倪震,與周慧敏同時發聲明分手,不過事情峰迴路轉,有戲劇性發展,據說,倪震向周慧敏求婚,而周慧敏亦一口答應,求婚成 ...
單新聞邊度黎
作者: 路比    時間: 18-12-2008 15:14

愛情呢家野,外人好難去定邊個岩邊個錯,只要當時人唔後悔,外人只可以講句"可惜"

祝周小姐搵到自己o既幸福
作者: learngod86    時間: 18-12-2008 15:15

引用:
原帖由 亞延 於 18-12-2008 15:05 發表

單新聞邊度黎
【on.cc專訊】
作者: HunterX    時間: 18-12-2008 15:31

吓???!!!!!
作者: Elf    時間: 18-12-2008 15:40

(明報)12月18日 星期四 15:25
早前被傳媒揭發在酒吧「偷食」的倪震    今日突然發表聲明,宣布已跟周慧敏    申請註冊結婚。
作者: 肥佬    時間: 18-12-2008 15:43

越來越覺佢呢條友仔真係無恥
作者: Shan10    時間: 18-12-2008 15:45

佢怕遺臭萬年
作者: FNP90xvhk    時間: 18-12-2008 15:50

引用:
原帖由 learngod86 於 18-12-2008 14:54 發表
周慧敏倪震傳宣布結婚
【on.cc專訊】 早前因偷食事件受千夫所指的倪震,與周慧敏同時發聲明分手,不過事情峰迴路轉,有戲劇性發展,據說,倪震向周慧敏求婚,而周慧敏亦一口答應,求婚成 ...
哈,我真係估中左,我之前已經同d同事咁講...
不過我估係兩年後,點知佢咁快,兩日後!

其實都估到啦,點會捨得唔要周慧敏???又正,性格又溫柔...又忍得......呢種老婆去邊樹搵?
不過佢真係結既話,都好應該學識生性喇...佢d老豆輩都係話未結之前玩係正常,結左之後就要尊重老婆
作者: HunterX    時間: 18-12-2008 15:59

即管睇下佢做左老襯仲會唔會出去偷食~~
作者: adrianyahk    時間: 18-12-2008 16:00

嘩...世紀煙幕....分分鐘成件事都係特登搞出來...
作者: ?老虎仔?    時間: 18-12-2008 16:14

我覺得周小姐好Cheap。。。 俾同一個男人三番四次呃都嫁俾佢?
倪震有咩咁好呀?
作者: tktom    時間: 18-12-2008 16:15

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 18-12-2008 16:14 發表
我覺得周小姐好Cheap。。。 俾同一個男人三番四次呃都嫁俾佢?
倪震有咩咁好呀?
可能佢咩大掛
作者: 亞延    時間: 18-12-2008 16:21

打者愛也,女既咁都仲願嫁,仲可以講咩野,情比鑽石堅啦
作者: 路比    時間: 18-12-2008 16:35

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 18-12-2008 16:14 發表
倪震有咩咁好呀?
我返而好欣賞周小姐(這並不代表我認同倪震)
作者: Hkpolice-Psu    時間: 18-12-2008 16:53

引用:
原帖由 路比 於 18-12-2008 16:35 發表

我返而好欣賞周小姐(這並不代表我認同倪震)
係囉, 佢一d都唔cheap呀, 仲好過好多圈中人好多添!

人靚之如, 又大方,

其實我覺得佢嬴晒wor, 依家咁樣, 如果倪震都再出去搞搞震, 佢真係過街老鼠...

19年ge情, 其他人真係無辦法容易理解, 愛中有包容

女ge有內在美亦有外在美, 男ge衰左仲有face, 仲想點?
作者: 天煞孤狼    時間: 18-12-2008 16:58

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 18-12-2008 16:53 發表

人靚之如, 又大方,

其實我覺得佢嬴晒wor, 依家咁樣, 如果倪震都再出去搞搞震, 佢真係過街老鼠...

...
我係覺得周慧敏好偉大...
作者: FNP90xvhk    時間: 18-12-2008 17:48

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 18-12-2008 16:53 發表

人靚之如, 又大方,

...
其實我覺得算係大團圓
倪震著數就梗係多架喇,又偷食,又無事
但呢個世界幾時係公平過既呢?
如果周慧敏仍然愛佢既,唔通要為啖氣分開?
即係好有型咁分手,之後無人睇到既時候好慘咁獨守空房?
我從來相信寧教人打仔莫教人分妻,今日睇完忽周,入面袁小姐個專欄,睇左直頭覺得恐怖
單係想一想佢寫呢篇野果時既口面,就教人心寒
佢又即管去搵一段永無出錯既愛情,睇下佢搵唔搵到?
作者: 亞延    時間: 18-12-2008 17:58

唸唸下,倪生之前話引咎分手,突來請辭係為左下份job舖路
作者: siumingsiusiu    時間: 18-12-2008 18:52

而家只有祝福周慧敏小姐幸福快樂(並不包括倪震),將來唔好為呢個決定後悔。
作者: louisli    時間: 18-12-2008 19:31

有無咁戲劇性呀?玩呀?

"Don't confuse close with happy"
更親近/更了解,唔等於快樂
getting closer 唔等於 getting happier...

作者: louisli    時間: 18-12-2008 19:34

不過係 "已申請註冊結婚" ,仲要等14日
作者: learngod86    時間: 18-12-2008 19:41

引用:

人靚之如, 又大方,

...
港女典範.....
作者: m4devastator    時間: 18-12-2008 21:14

我認為呢個係"陰謀論"
根本係一個局
做場經典戯俾全世界人睇

等全港人口中都談論著佢地件事..
之後再爆多個出人意表既結局
等你地一個二個都跌哂眼鏡

最後成為全城佳話,眾人焦點

佢地兩個真係一個"影帝",一個"影后"

服!!!

作者: Paul    時間: 18-12-2008 21:21     標題: 倪震宣布與周慧敏申請結婚

倪震宣布與周慧敏申請結婚
(明報)12月18日 星期四 17:20

早前被傳媒揭發在酒吧「偷食」的倪震    今日突然發表聲明,宣布已跟周慧敏    申請註冊結婚。

倪震的聲明全文:

「動搖過,才懂得堅定;失去過,才學會珍惜。一場風波,令我們更了解互相的愛;四方壓力,使我們更體會到彼此的不可分割。試煉,成就了信心。慧敏答應嫁給我了,我們已申請註冊結婚。祝福我們吧。」

倪震在蘭桂坊夜店醉酒與辣妹激吻的照片曝光,之後倪震曾發表聲明,表示自己今次錯誤是結構上出現了明顯的中年危機,不排除會尋求專業輔助。他又自稱不是個稱職的男朋友,宣布與周慧敏分手。
作者: keane    時間: 18-12-2008 21:32

只可以講倪生做人真On居,

平民百姓去偷食都神神祕祕, 一定唔會比女友老婆知道

作為新聞人物, 香港乃事非之地, 仲要係度搞搞震,

正所謂搵食行遠D, 系都係外國玩啦, 外國人 / 記者 鬼識你咩
作者: Chris_t    時間: 18-12-2008 22:30

人賤自有天收
作者: Vindicator    時間: 18-12-2008 22:31

點解申請結婚

希望唔好好像亞視禁羅生門
作者: gtoray    時間: 18-12-2008 23:56

引用:
原帖由 Paul 於 18-12-2008 21:21 發表
倪震宣布與周慧敏申請結婚
(明報)12月18日 星期四 17:20

"動搖過,才懂得堅定;失去過,才學會珍惜。一場風波,令我們更了解互相的愛;四方壓力,使我們更體會到彼此的不可分割"
呢句我好認同
作者: Hkpolice-Psu    時間: 19-12-2008 00:03

引用:
原帖由 gtoray 於 18-12-2008 23:56 發表

呢句我好認同
其實唔係我馬後炮, 我見到呢句果下我已經諗緊你會唔會有feel
作者: b.jam    時間: 19-12-2008 03:04

引用:
原帖由 gtoray 於 18-12-2008 23:56 發表

呢句我好認同
same here.
作者: Boniface    時間: 20-12-2008 09:01

失去過才懂珍惜
希望阿倪生真係識諗啦

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0