標題: 新手入門機急問.. [打印本頁]

作者: 銘〞    時間: 20-12-2008 21:08     標題: 新手入門機急問..

因為公司需要..要買一部相機..影model 貨板..
師兄有冇d咩野好介紹?同埋有d咩要注意..平平地就可以..
作者: m4devastator    時間: 20-12-2008 21:21

我睇你都係想買DSLR
我撐450D

平+夠用

fit 囇你
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 20-12-2008 21:51

你公司個budget 幾多??

同埋係影咩??
作者: adrianyahk    時間: 21-12-2008 00:55

其實....買DC仔都ok la?
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 21-12-2008 01:14

引用:
原帖由 adrianyahk 於 21-12-2008 00:55 發表
其實....買DC仔都ok la?
個解像無單反咁好
作者: adrianyahk    時間: 21-12-2008 01:16

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 21-12-2008 01:14 發表

個解像無單反咁好
問題係影貨辨唔洗影到放大A2掛?
而且...買左單反又唔等於影得靚左...燈光果d緊要d掛?
影product又唔洗淺景深,分分鐘要微距...DC少景深效果wor..而且DC好過dslr啦冇理由買macro鏡?
公司又唔係個個都識影相...DC拎起手個個都識用?

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 21-12-2008 01:29

引用:
原帖由 adrianyahk 於 21-12-2008 01:16 發表

問題係影貨辨唔洗影到放大A2掛?
而且...買左單反又唔等於影得靚左...燈光果d緊要d掛?
影product又唔洗淺景深,分分鐘要微距...DC少景深效果wor..而且DC好過dslr啦冇理由買macro鏡?
公司又唔係個個都識影相...DC拎 ...
唔知樓主要影咩,我之前用power shot s5is影珠寶,mirco咁影,放a4 size都好蚊
作者: adrianyahk    時間: 21-12-2008 01:47

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 21-12-2008 01:29 發表

唔知樓主要影咩,我之前用power shot s5is影珠寶,mirco咁影,放a4 size都好蚊
咁灰!?
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 21-12-2008 02:19

引用:
原帖由 adrianyahk 於 21-12-2008 01:47 發表

咁灰!?
power shot 粒感光好細,同埋收光圈都係去到f11左右,要影product的有d 窄窄地

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0