標題: 醫院遲下會唔會收錢先救人? [打印本頁]

作者: 亞延    時間: 21-12-2008 14:09     標題: 醫院遲下會唔會收錢先救人?

如果係特首咩鑊咩傷條腰訓響明愛門口嗌人救佢,唔知係咪都係如施下場呢
定係而家政府真係深明開源節流既道理,救人前需要計算前往距離,遇困者爬得到入門口都唔洗救呢?
白車到左,送醫路上又要憂架車死火,埋到醫門又要驚行唔夠埋無人理你,
開刀又要驚佢唔記得拎返把刀出黎,死唔去出返院又要驚無啦啦啲個人資料公諸同好
如果有咩不測真係預自己過唔到既不如乾脆叫司機送我上萬國算數
作者: adrianyahk    時間: 21-12-2008 14:26

我都唔明點解去到醫院門口會冇人救到...叫個醫生落黎都得掛?由得人死係門口好威囉~!
作者: 亞延    時間: 21-12-2008 15:02

引用:
原帖由 adrianyahk 於 21-12-2008 14:26 發表
我都唔明點解去到醫院門口會冇人救到...叫個醫生落黎都得掛?由得人死係門口好威囉~!
我最唔明佢講咩為知正常程序?講真真係令我擔心入廠都會有超出預料既事,唔病都變有病
我認本人係極度仇恨周一獄,呢條訓街唔攪藥物名冊救得返既人一定唔會少,可能有人會話政府行呢條橋庫房用少好多
但當係睇緊既係一條人命,一個你既親人既話,你見到有藥可以救得返佢,但你又無可能負擔,政府既藥明知係根治唔到時
果一刻既無助,我相信一條人命就多左至少一個家庭仇恨政府既庸智,唔係樣樣都可以節流,我覺得而家政府已經成個商業化太誇張
嘜都外判嘜都減,市民仲可以點?唔好話市民交咁多用返咁多,綜緩既會唔會同你講經濟差唔洗俾咁多綜緩我其渡時間?
作者: Boniface    時間: 21-12-2008 15:26

官員制度僵化
而家學足美國咁,案足指引辦事
慌死唔跟會背鑊
但其實又同香港人近年既作風有關,樣樣野只要唔岩自己意思就無理取鬧
佢地保障自己都無可馳厚非既,但係今次係緊急情況,人命黎,你用特別做法,無人會話
作者: Sophi_hk    時間: 21-12-2008 15:26

指引係岩既,人命係賤既
作者: 車厘子    時間: 21-12-2008 15:32

而家唔係斬係咁架咩?
作者: 亞延    時間: 21-12-2008 16:51

引用:
原帖由 Boniface 於 21-12-2008 15:26 發表
官員制度僵化
而家學足美國咁,案足指引辦事
慌死唔跟會背鑊
但其實又同香港人近年既作風有關,樣樣野只要唔岩自己意思就無理取鬧
佢地保障自己都無可馳厚非既,但係今次係緊急情況,人命黎,你用特別做法,無人 ...
我覺得香港而家做人要選擇性自私,同時而家政府都係多做多錯,唔做就唔錯.講跟程序果個用屎忽唸野啦
批5副姑慈眼鏡叫跟足指引?帶美沙同返屋企頂引又係跟足指引?
作者: CrazyBoy    時間: 21-12-2008 18:59

分分鐘睇急症都要預約
作者: MS    時間: 21-12-2008 20:04     標題: 回復 5# 的帖子

錯...........應該係俾唔起錢才是

作者: MS    時間: 21-12-2008 22:00

英國也有同樣問題!政府提意所有診所張無証病人一律趕去醫院 但全英國醫生話啋你都儍 醫生的責任是救人..........不是查証

香港好易解决啫抄低唔俾錢之人..........下次入境慢慢同佢玩大龍鳳喇
作者: tango10    時間: 21-12-2008 22:28

我睇那位詢間處文員都是冇諗過如何處理, 所以緊張過頭亂左.
而那位當時人兒子又救父心切, 冇諗過直去A & E.
若當時有人能冷靜面對, 協助事主直往A & E 就會有一線生機!
作者: learngod86    時間: 22-12-2008 00:02

見倒呢單新聞真係好炆.......
唔只佢個仔....我捻好多人都想講操口...

另....願死者安息...
作者: ?老虎仔?    時間: 22-12-2008 00:15

我真係想知999個接線員聽到地點係「醫院門口」會有咩反應?....
作者: 亞延    時間: 22-12-2008 00:22

下次可能報案室發人劫案要打999先受理,消防局宿舍火警要打999先可以叫自己伙記救火呢
作者: gtoray    時間: 22-12-2008 00:25

都唔明點解......人命o黎o架
作者: HunterX    時間: 22-12-2008 01:18

好明顯o係偉大既周一惡局長英明既領導之下, 官僚同僵化已經全完深入整個醫療體系~
作者: polybb    時間: 22-12-2008 11:13

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 22-12-2008 00:15 發表
我真係想知999個接線員聽到地點係「醫院門口」會有咩反應?....
多數接線員聽到都會覺得報案人係唔係玩嘢
作者: 里安    時間: 22-12-2008 12:40

點解D人可以做到咁無人性......

係咪做得越耐越係咁
作者: adrianyahk    時間: 22-12-2008 12:59

我諗而家個職員九成九良心責備......

如果冇既...咁香港就冇救了~
作者: Vindicator    時間: 22-12-2008 16:09

醫院話"急診室d儀器太大,搬唔到黎用"
搬個人去咪急診室咪得
作者: Boniface    時間: 22-12-2008 17:03     標題: 回復 20# 的帖子

我頭先同我媽咪傾電話講開
原來個事主個度去A&E要九曲十三灣,唔易去
但係始終你試左,佢救唔番係一回事,你唔試等運到,又係另一回事
作者: Vindicator    時間: 22-12-2008 17:26

引用:
原帖由 Boniface 於 22-12-2008 17:03 發表
我頭先同我媽咪傾電話講開
原來個事主個度去A&E要九曲十三灣,唔易去
但係始終你試左,佢救唔番係一回事,你唔試等運到,又係另一回事
”無記”電視台試過行一行計時,暢行無阻的話都要4分鐘
人直接行過去仲快,用大約2分鐘
借輛輪椅推個人過去都得掛
你試左救唔番唔罵你,但人在你門口你唔救,本人不能接受

作者: L    時間: 22-12-2008 19:35

作者: MS    時間: 22-12-2008 19:37

全部有關人士都托x唔識轉膊...........關人x事(四個大字)
死者兒子生肉唔生腦......在醫院為何不問急症室在那裹........自已抬去喇!死蠢......害死老豆
醫院訽間處果個死八婆.......叫人打999......有性格lee d 人 ms保祐佢一生唔發夢(因一定發惡夢)炒得!留低棧遺害人間?
"救傷車"收到電話為何不轉介明愛急症室?

正是唔做唔錯........大做大錯.......小做小錯?

作者: MS    時間: 22-12-2008 19:46     標題: 回復 16# 的帖子

好心唔好鬧周局長......你地點知佢唔會三躹躬道歉?洗死咩.......香港d大官....最緊要識忍笑!要識家屬謝禮式躹躬!
作者: 高!高!高!    時間: 22-12-2008 20:31

跟足指引....?????????????
每一份工作,只要跟足指引就得........
咁做咩要請有一定學歷或工作經驗的人???
F.3畢業,中英數唔使合格,問人又好,自己查字典又好,
睇得明份指引就開工啦!!鬼唔識做咩!!
作者: adrianyahk    時間: 22-12-2008 20:52

我越來越覺得...呢d咁既野,值得上街.....起碼比七一果d 得啖笑叫民主有意義...
作者: 亞延    時間: 22-12-2008 21:05

引用:
原帖由 adrianyahk 於 22-12-2008 20:52 發表
我越來越覺得...呢d咁既野,值得上街.....起碼比七一果d 得啖笑叫民主有意義...
希臘一粒子彈,一個15歲細路就可以暴動到今日
政府咁落去,你估唔會發生?
作者: Boniface    時間: 23-12-2008 03:42     標題: 回復 28# 的帖子

香港暴動就未必,但係上街就可能會
作者: seals    時間: 23-12-2008 10:07

引用:
原帖由 MS 於 22-12-2008 19:37 發表
全部有關人士都托x唔識轉膊...........關人x事(四個大字)
死者兒子生肉唔生腦......在醫院為何不問急症室在那裹........自已抬去喇!死蠢......害死老豆
醫院訽間處果個死八婆.......叫人打999......有性格le ...
絕對同意MS兄說法!
事件中最大責任是其兒子,自已抬去醫院......害死老豆!
當有人暈倒應第一時間打999,說出正確的病歷及位置!
警員及救護員到達會向病者施救,白車上有所需的維生器具!
若病者有生命危險,沿路送院時亦會通知急証室人員病况!

自己送院,仲要......唔識路!
一間醫院範圍咁大,要你跑一個圈都十幾廿分鐘啦!
仲點會有得救呀!
叫個醫生帶維生器具出o黎救?
咁咪所有馬路中心裝個(萬能插穌)?

報導及新聞圖片都看到,
死者在求醫時,數分鐘後醫院內有途經的醫生,
已初步為死者作急救,死者當時已沒有脈搏,
DBA呀大哥,Dead Before Arrival
死了.......點救?

總結...............

其兒子當時見死者暈倒,一時心慌意亂..........錯誤的選擇!

至於個文員叫佢打999,我覺得做得好喎!
好過佢通知佢上級,一級通知一級,
級級都會問一句:「點解唔去急証室?」
消息到了急証室,結果都係派救護車去!
一定仲慢過打999!

作者: Hkpolice-Psu    時間: 23-12-2008 10:16

我諗大家都唔好鬧呀仔喇....大吉利事講句針唔吉到肉唔知痛, 始終自己老豆有事咁梗係第一時間搵任何醫院職員幫拖亦合情合理丫

aq高ge人呢個世界唔多, 你見佢老粗一名都知唔會高, 所以我諗佢真係未必諗到親手送老豆去AED

而該女職員點解唔話俾佢知AED o係邊亦奇怪!

成班狗官一開始又死撐, 又唔係奇聞

成單野都只可以怪苦主唔好彩
作者: seals    時間: 23-12-2008 10:26

又打個比喻!
你去警察總部,想報失!
但報唔到!.........................有無人知點解?

作者: seals    時間: 23-12-2008 10:37

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 23-12-2008 10:16 發表
我諗大家都唔好鬧呀仔喇....大吉利事講句針唔吉到肉唔知痛, 始終自己老豆有事咁梗係第一時間搵任何醫院職員幫拖亦合情合理丫

aq高ge人呢個世界唔多, 你見佢老粗一名都知唔會高, 所以我諗佢真係未必諗到親手送老豆 ...
Sorry !!總版主!

我分析吓啫,不是鬧呀仔!
作者: tango10    時間: 23-12-2008 11:05

看來這是多個錯誤所引起的不幸事件.
事主兒子過度緊張, 慌不擇路, 未能及時送往急症事.
未能冷靜向職員表明要往急症室, 反而要求文員搶救.
文員被驚嚇過度, 未能指引及找協助前往急症室.
當日塞車, 消防需另調人手救援.
但在一個教育制度崩壞, 高分低能,
    經濟過度依賴財團, 人浮於事,
    回歸中華民文化的特質, 肥上瘦下, 假金融中心的社會,
這又顯得好正常. 相信會有更多類似事故會發生.

醫院叫急症室做A & E Dept., Accident and Emergency Department.
自動體外心臟除顫器叫做AED, Automated External Defibrillation.
作者: Hkpolice-Psu    時間: 23-12-2008 11:23

A&ED 同AED我諗一般人o係正常情況下都分到掛

我都經常出入醫院, 我一講aed基本上都無人唔識
作者: Hkpolice-Psu    時間: 23-12-2008 13:05

引用:
原帖由 seals 於 23-12-2008 10:37 發表

Sorry !!總版主!

我分析吓啫,不是鬧呀仔!
傻豬尼ge, 我都係討論下姐
作者: L    時間: 23-12-2008 18:16

作者: alan512    時間: 23-12-2008 19:43

引用:
原帖由 基爾芬 於 21-12-2008 15:26 發表
指引係岩既,人命係賤既
指咩引丫,自己打個電話去搵個醫生黎就得la
作者: MS    時間: 23-12-2008 19:58     標題: 又賴壓力

明愛訽間處果位八婆因好大壓力明愛話佢病咗 做份後門詢間處生害人死害同事.........ms再講一句在香港有乜野工係無壓力.........做不了返屋企
作者: sunny2014    時間: 23-12-2008 20:07     標題: 回復 38# 的帖子

打電話?
抬佢入去唔好?
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 23-12-2008 20:18

量地官係無壓力(不過,o係屋企量lor )
作者: gtoray    時間: 23-12-2008 20:32     標題: 又賴壓力

避下風頭.....
作者: williamleung831    時間: 23-12-2008 21:08

其實我對現今的政府高官處理手法真是十萬個為什麼!
點解永遠一出事都是死撐,(泰國及明愛事件如是)而不是即時為市民著想,
我相信個東主都有交稅,話晒生前有為政府付出過,
到死既一刻,就是因為一個指引而導致救唔返,
人間是需要溫情的,有些事情是需要彈性處理
近來真的發生了很多不愉快的事情,真的希望政府能經一事長一智,
作者: williamleung831    時間: 23-12-2008 21:17

講真我行街見到有途人出事都會問下,睇下有乜幫到手,
而不會視而不見或叫佢自己打999囉.
作者: MS    時間: 23-12-2008 21:21

ms60歲人做過無數軍事......民事事情.........當然有一定壓力......想將事情做得比人好........更大壓力
四年級的B仔考試........佢話亞媽我好大壓力
拾垃圾的四姑........拾來拾去都未夠十蚊.........好大壓力
從前ms與舊女友重逢.........當兩個器官接觸時....好担心怕做壞招牌,又怕老婆知道.........又驚......點解条女又"痴"翻ms........有乜企圖......好大壓力
世上只有一种人係無壓力...........就係痴乜綫

作者: 美味炸雞脾    時間: 23-12-2008 21:23

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 23-12-2008 21:30

引用:
原帖由 MS 於 23-12-2008 21:21 發表
從前ms與舊女友重逢.........當兩個器官接觸時....好担心怕做壞招牌,又怕老婆知道.........又驚......點解条女又"痴"翻ms........有乜企圖......好大壓力
ms兄
作者: 美味炸雞脾    時間: 23-12-2008 21:34

作者: MS    時間: 23-12-2008 21:35     標題: 打999

為何要打999......因要揾警察先生救命........揾醫生救命.......揾消防......病人已到醫院鬥口.......重要打999......明愛lee個故事教訓我地有事去差館.......到鬥口........記得打999.......在街中有緊急事遇到警察叔叔.....記得打999........跟足指引喎
作者: louisli    時間: 23-12-2008 21:35

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 23-12-2008 21:30 發表

ms兄
皮膚都器官
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 23-12-2008 21:38

引用:
原帖由 louisli 於 23-12-2008 21:35 發表

皮膚都器官
上面個頭同下面個頭都係有皮膚的
作者: 蕉皮    時間: 23-12-2008 21:41

唔好去警局呀,警察叔叔會同你玩認人嫁
作者: seals    時間: 23-12-2008 21:52

引用:
原帖由 美味炸雞脾 於 23-12-2008 21:34 發表

老實講丫, 自己唔冷靜令件事情惡化到無法挽救地步, 事後就推卸責任怪罪人地唔幫佢, 呢種心熊好多人都會係咁, 但係個PK仔仲厚顏無恥地對住電視機大大聲講野, 咁都值得同情? 最Pk又係d傳媒, 再次翻炒「雷曼事件」, ...
講得好!完全同意!
作者: seals    時間: 23-12-2008 22:01

同一個台一單 CASE 要開多個 FORUM講,都幾得意!

呢度咪講緊囉!
http://www.civiliangunner.com/cg ... p;extra=&page=1

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 23-12-2008 22:07

引用:
原帖由 seals 於 23-12-2008 22:01 發表
同一個台一單 CASE 要開多個 FORUM講,都幾得意!

呢度咪講緊囉!
http://www.civiliangunner.com/cg ... p;extra=&page=1
三兩日出幾個都係講同一樣野的topic,睇o黎都要出番個出topic 指引
作者: seals    時間: 23-12-2008 22:07

我晨早係其他話題講過工作會有壓力啦!

但有D朋友死撐....講話無壓力!

壓力呢D野一定有!
多與少?
處唔處理到,就個人修維!
作者: seals    時間: 23-12-2008 22:09

版主真快手!
作者: seals    時間: 23-12-2008 22:13

又開多個!?
作者: seals    時間: 23-12-2008 22:15

沒完沒了!
作者: gtoray    時間: 23-12-2008 22:16

已經合併3個主題方便大家討論

作者: MS    時間: 23-12-2008 22:25

好多朋友話ms......博升級.......發達喇.....又開新話題
今次ms要幫警察講句好話......打999報案中心......包括投訴樓下八婆打通宵麻將,13歲個女跟咗条甩毛飛住埋......靚姑話隻貓不見了......農夫話隻牛跌落坑溝.......議員甲發現有死雀......老細丙......聞到煤氣味.....陳師拉話有巢蜜蜂在厠所.......醉貓丙個老婆話佢老公在街中昏(醉咗
最後有消防事件一定有警察.........各位消防話佢地都係危險工作.點解警佬人工高d.......ms在英國無資格批評........但諗一諗有乜意外事件無差佬份 你地又點睇呢

作者: gtoray    時間: 23-12-2008 22:30

引用:
原帖由 MS 於 23-12-2008 22:25 發表
好多朋友話ms......博升級.......發達喇.....又開新話題
今次ms要幫警察講句好話......打999報案中心......包括樓下八婆打通宵麻將,靚姑話隻貓不見了......農夫話隻牛跌落坑溝.......議員甲發現有死雀......老細 ...
ms 大佬, 冇人話你博升級而開新話題
只係內容相近或者相關就唔洗另開新話題了
方便大家討論嘛
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 23-12-2008 22:33

我覺得ms兄都唔想博"紮"的人
作者: seals    時間: 23-12-2008 22:43

真人真事!

話說有一個市民想報失財物,
於是由統一中心行去警察總部。

點知d保安員(夏慤花園入口)因為保安理由唔俾佢入,
該市民發皮四大罵保安,於是保安員建議佢行去軍器廠街(中區警署報案室)
市民又大罵,並唔肯走要報案!!保安員call警員到場,
警員到場後登記了資料後,說將會寄Loss Memo(報失紙)俾佢!
但市民話唔得,佢要即刻有報失紙,於是警員將資料俾報案室,
報案室再印Loss Memo,再揾專人送去夏慤花園入口俾該市民!
作者: seals    時間: 23-12-2008 22:45

三萬個警察都唔多夠用啦!
作者: tango10    時間: 23-12-2008 22:47

事發十萬八千里, 講風涼話就真係幾過癮!
當然啦, 移左民, 仲唔上岸咩!
鬼叫走唔到要回歸, 我們港燦就有牌受囉!
作者: seals    時間: 23-12-2008 22:48

引用:
原帖由 MS 於 23-12-2008 22:25 發表
今次ms要幫警察講句好話......打999報案中心......包括投訴樓下八婆打通宵麻將,13歲個女跟咗条甩毛飛住埋......靚姑話隻貓不見了......農夫 ...
MS兄說對,這個年頭,乜都關差人事架!
作者: seals    時間: 23-12-2008 22:50

引用:
原帖由 tango10 於 23-12-2008 22:47 發表
咪咁啦!大家討論o下姐!
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 23-12-2008 22:59

引用:
原帖由 tango10 於 23-12-2008 22:47 發表
我都好羨慕英國d公民,特別係倫敦o個d 一出街百九幾個cam射住幾有安全感

重好有明星的感覺
作者: seals    時間: 23-12-2008 23:03

係香港百九幾個cam射住,被D專貴議員吠到暈啦!
要人權定要安全
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 23-12-2008 23:11

引用:
原帖由 seals 於 23-12-2008 23:03 發表
要人權定要安全
加番d引號你會明個原意
引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 23-12-2008 22:59 發表

我都"好羨慕"英國d公民,特別係倫敦o個d 一出街百九幾個cam射住幾有"安全感"

重好有明星的感覺
恨唔到

d葡萄好鬼酸
作者: MS    時間: 23-12-2008 23:15     標題: 回復 63# 的帖子

個女出咗世........ms去家計會紥咗.......方便行事......"靚狗唔留种"
作者: MS    時間: 23-12-2008 23:17     標題: 回復 51# 的帖子

個器官有性嫁
作者: seals    時間: 23-12-2008 23:17

留情不留種..........................風流........................MS兄
留種不留情............................下流..........................成虫
作者: MS    時間: 23-12-2008 23:26     標題: 回復 66# 的帖子

一家唔知一家事.......英國都好多扶look.......... 不過不是一人話事,一黨話事........所以無人夠胆亂嚟
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 23-12-2008 23:41

引用:
原帖由 MS 於 23-12-2008 23:15 發表
個女出咗世........ms去家計會紥咗.......方便行事......"靚狗唔留种"
唔係百份百ga
作者: williamleung831    時間: 23-12-2008 23:52

引用:
原帖由 seals 於 23-12-2008 23:03 發表
要人權定要安全
其實係香港都有百九幾個cam射住,不過唔係射人,係射車.
作者: MS    時間: 24-12-2008 03:25     標題: 回復 76# 的帖子

未衰過...........有個儍妹問會不會有BB.........ms話有就同老婆離婚取佢

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0