標題: 雄雞新蛋 ---- AASM(Armement Air-Sol Modulaire) [打印本頁]

作者: kimkileo    時間: 31-12-2008 12:14     標題: 雄雞新蛋 ---- AASM(Armement Air-Sol Modulaire)

AASM(Armement Air-Sol Modulaire)為法國於2006年服役的精確制導彈藥套件,研發計劃於1997年展開並由全球31間公司競逐,
2000年由Sagem取得約4億歐羅的法國新型精確制導彈藥套件合約。
AASM共有兩種型號,全天候10米穿透型及普通1米穿透型,法國共採購3000枚AASM(2000枚海軍,1000枚空軍),直至2007年
共有52枚交付給法國空軍及24枚予法國海軍。2008年2月,一枚加裝了紅外線感應器的AASM成功以1米誤差擊中目標,除了
以上兩種型號AASM,法國還展開了以下各類改良,1000KG型號,雷射制導型號,反雷達型號,子母彈型號。

AASM標準彈長約3.1M,全彈重340KG,彈頭重250KG(可使用舊有無制導炸彈如MK-82或BLU-111
使用慣性導引+GPS,內置一小型固態火箭,低空投放射程為15KM,高空投放為50KM
每枚成本約8萬~11萬歐羅

作者: adrianyahk    時間: 31-12-2008 14:11

Rafale真係越睇越靚仔...不過用佢來掛呢d對地武器,得唔得ga?掛量又唔多...?
作者: Vindicator    時間: 31-12-2008 19:18

Rafale好細隻
作者: Hamlet    時間: 31-12-2008 21:24

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-12-2008 14:11 發表
Rafale真係越睇越靚仔...不過用佢來掛呢d對地武器,得唔得ga?掛量又唔多...?
幻影-3都開發佐專門對地既幻影-5,幻影-2000都有幻影-2000-5一個對地型號(以上階單發),至於Rafale用保型油箱,可以空出兩個大掛架,再加複合掛架唔成問題。

佢係好細架,因為開發時候考慮到要一個平臺顧及空軍同海軍需要,如果唔系當年就唔使同歐洲幾國散Band,自己搞。
作者: kimkileo    時間: 3-1-2009 12:57

引用:
原帖由 Hamlet 於 31-12-2008 21:24 發表

幻影-3都開發佐專門對地既幻影-5,幻影-2000都有幻影-2000-5一個對地型號(以上階單發),至於Rafale用保型油箱,可以空出兩個大掛架,再加複合掛架唔成問題。

佢係好細架,因為開發時候考慮到要一個平臺顧及 ...
佢既size我就諗起法國春雞唔係雄雞.......

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0