標題: 正片,負片 [打印本頁]

作者: hmstalent    時間: 4-1-2009 22:15     標題: 正片,負片

各位師兄,達人
可唔可以講解下菲林既正片負片既分別同特色呢
作者: mike-mike    時間: 4-1-2009 22:39

小弟都係最近先玩菲林機~玩過一筒正片...
如維基所講, 正片由於係原色照出, 沖曬時可以調整的範圍好窄...所以影時要注意曝光~
但影出黎的, 如書上所講, 發色甚是鮮烈, 濃厚~
附上爛相一幅~ nikon FA + 384
重有一個大分別, 就係...正片真係好貴, 相中係用柯達E100G的...55蚊一卷...

圖片附件: flower01S.JPG (4-1-2009 22:39, 201.27 KB) / 該附件被下載次數 92

作者: adrianyahk    時間: 4-1-2009 22:42

引用:
原帖由 mike-mike 於 4-1-2009 22:39 發表
小弟都係最近先玩菲林機~玩過一筒正片...
如維基所講, 正片由於係原色照出, 沖曬時可以調整的範圍好窄...所以影時要注意曝光~
但影出黎的, 如書上所講, 發色甚是鮮烈, 濃厚~
附上爛相一幅~ nikon FA + 384
重有一 ...
Mike兄去邊度scan..? 好似唔係好得wor..
我真係冇錢買正片.. 最多買自卷..
作者: mike-mike    時間: 4-1-2009 22:45

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-1-2009 22:42 發表

Mike兄去邊度scan..? 好似唔係好得wor..
我真係冇錢買正片.. 最多買自卷..
油麻地文明里LOR~
*** 我RESIZE咗, 不過原來都唔係咁好, 有冇好介紹先, 師兄? 我重有兩卷正片未用...
作者: 高!高!高!    時間: 4-1-2009 23:38

引用:
原帖由 mike-mike 於 4-1-2009 22:45 發表

油麻地文明里LOR~
*** 我RESIZE咗, 不過原來都唔係咁好, 有冇好介紹先, 師兄? 我重有兩卷正片未用...
係唔係好專業用的正片,是的話要放雪櫃的.
作者: adrianyahk    時間: 4-1-2009 23:56

引用:
原帖由 高!高!高! 於 4-1-2009 23:38 發表

係唔係好專業用的正片,是的話要放雪櫃的.
其實d正片...有咩要注意ga? (照,存放?)
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 5-1-2009 00:00

copy一個yahoo知識的解你的燃眉之急

負片(又名膠卷或底片,又譯作菲林,film的音譯)。現今廣泛應用的底片是將鹵化銀塗抹在乙酸片基上,當有光線照射到鹵化銀上時,鹵化銀轉變為黑色的銀,經顯影工藝後固定於片基,成為我們常見到黑白負片。彩色負片則塗抹了三層鹵化銀以表現三原色。

以感光類型來分的則有黑白底片、彩色底片、紅外線底片等。

負片的產生,與當時的科技有很大關係。用鹵化銀作感光物料,最容易是獲得相反的影像,因光線會令鹵化銀轉變為黑色的銀。

正片(又名幻燈片) 相對於負片而言,有正片,其記錄顏色和運作原理都與負片相反,正片有一個特色是它在菲林上記錄的影像會與原來的影像顏色一致,所以我們才把幻燈片稱為正片。

認識正片,不得不提Kodachrome,Kodachrome是第一個用减色法而製造的彩色正片,一般底片嘅色彩藥膜係附在片基(乙酸片基)上,沖洗後顏色就顯現,Kodachrome係色彩藥膜並非附在片基上,用K-14沖洗時才將色彩逐層逐層黐上(Layers),所以色彩還原度一流。但一定要專業lab做,所以買Kodachrome是包冲費的。

現是流行的Ektachrome用E-6 process,原理就有點像彩色負片了。

正片有個比負片差的缺點,就是寬容度低,即要求曝光非常準確,而負片一旦under或over 少少都可以用後期黑房技術修正。

正片一般用於投影機投放,而我們看到的電影菲林其實是正片的一種,而直至上世紀末,商業印刷仍是用正片做source,而學生投考各藝術學校,亦被要求以正片形式交出其作品。
作者: adrianyahk    時間: 5-1-2009 00:08

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 5-1-2009 00:00 發表

負片(又名膠卷或底片,又譯作菲林,film的音譯)。現今廣泛應用的底片是將鹵化銀塗抹在乙酸片基上,當有光線照射到鹵化銀上時,鹵化銀轉變為黑色的銀,經顯影工藝後固定於 ...
Kodachrome冇啦而家..?
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 5-1-2009 00:09

引用:
原帖由 adrianyahk 於 5-1-2009 00:08 發表

Kodachrome冇啦而家..?
都話左係

作者: mike-mike    時間: 5-1-2009 00:15

[quote]原帖由 高!高!高! 於 4-1-2009 23:38 發表

係唔係好專業用的正片,是的話要放雪櫃的. [/quote
一卷係lomo , 一卷係e100g~
要唔要架~我唔係買咗好耐...
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 5-1-2009 00:25

另外有e沖c

搭單問有無c沖e?? 有無d 相可以睇下
作者: adrianyahk    時間: 5-1-2009 00:30

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 5-1-2009 00:25 發表
另外有e沖c

http://cia8.com/plist.htm
上網search la~
作者: 高!高!高!    時間: 5-1-2009 01:27

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 5-1-2009 00:25 發表
另外有e沖c

有人試過,不過效果好似唔理想.

作者: 高!高!高!    時間: 5-1-2009 01:57

主要係溫度/濕度會令藥膜有好大變化,如果想保持最佳狀態,
放在雪櫃生果匣會好d.
專業用正/負比較易變,不過又唔使過份小心,一兩星期內會用完的話,
只要放在蔭涼地方,唔好曬就OK.買左都唔知幾時用先至放雪櫃生果匣.(+密實袋)
用前兩小時自然解凍,急用就放褲袋解凍.

負片寬容度好大最大試過under1.5/over3,都還騙到人,(理論是under1/over2)
負片over小小(1/3~2/3)會更加細緻.

正片都有寬容度,under1/2係極限,因為多數會scan,
scan時+返小小就OK,千其唔好over,over小小都冇左好多細緻位,
最好都係當佢冇寬容度來影比較好.
有d專業正片唔足iso的,如iso 100,可能要+1/3~1/2來影.
作者: adrianyahk    時間: 5-1-2009 02:12

引用:
原帖由 高!高!高! 於 5-1-2009 01:57 發表
主要係溫度/濕度會令藥膜有好大變化,如果想保持最佳狀態,
放在雪櫃生果匣會好d.
專業用正/負比較易變,不過又唔使過份小心,一兩星期內會用完的話,
只要放在蔭涼地方,唔好曬就OK.買左都唔知幾時用先至放雪櫃生果匣. ...
你估我d Fuji Proplus II 放唔放雪櫃好? 而家放係個鐵櫃入面 ja...

作者: 高!高!高!    時間: 5-1-2009 02:31     標題: 回復 15# 的帖子

買左幾耐??雪左先點都好過唔雪,不過再買記得唔好放在同一袋.
作者: Elf    時間: 5-1-2009 03:08

菲林雪左先無死錯人
作者: mike-mike    時間: 5-1-2009 08:40

擺落冰格?
作者: louisli    時間: 5-1-2009 12:23

引用:
原帖由 mike-mike 於 5-1-2009 08:40 發表
擺落冰格?
咁又唔駛
個盒上有溫度說明
冰格果d 隨時-20度都有
作者: Kuznetsov    時間: 5-1-2009 17:37

引用:
原帖由 Elf 於 5-1-2009 03:08 發表
菲林雪左先無死錯人
無錯
作者: adrianyahk    時間: 5-1-2009 18:38

引用:
原帖由 高!高!高! 於 5-1-2009 02:31 發表
買左幾耐??雪左先點都好過唔雪,不過再買記得唔好放在同一袋.
聖誕前買... 但係,放係保鮮袋唔會有濕氣咩?
作者: louisli    時間: 5-1-2009 20:37

引用:
原帖由 adrianyahk 於 5-1-2009 18:38 發表

聖誕前買... 但係,放係保鮮袋唔會有濕氣咩?
雪櫃仲濕喎
作者: adrianyahk    時間: 5-1-2009 21:34

引用:
原帖由 louisli 於 5-1-2009 20:37 發表

雪櫃仲濕喎
唔...
作者: mike-mike    時間: 5-1-2009 21:51

所以我都係買咗之後快d用~~~
作者: adrianyahk    時間: 5-1-2009 22:08

引用:
原帖由 mike-mike 於 5-1-2009 21:51 發表
所以我都係買咗之後快d用~~~
我果度十筒... 而家部機重有筒400未影哂...
作者: 高!高!高!    時間: 5-1-2009 22:20

引用:
原帖由 adrianyahk 於 5-1-2009 21:34 發表

唔...
唔拆包裝就OK,濕氣就入唔到.
再用保鮮袋盡量按走空氣,再放入生果格,萬無一失.
作者: adrianyahk    時間: 5-1-2009 22:41

引用:
原帖由 高!高!高! 於 5-1-2009 22:20 發表

唔拆包裝就OK,濕氣就入唔到.
再用保鮮袋盡量按走空氣,再放入生果格,萬無一失.
做左! thank you!
作者: Elf    時間: 6-1-2009 01:11

入左雪櫃的話, 過期年幾兩年都可以正常咁用
作者: adrianyahk    時間: 6-1-2009 13:14

引用:
原帖由 Elf 於 6-1-2009 01:11 發表
入左雪櫃的話, 過期年幾兩年都可以正常咁用
有d想睇下過期果d會點...
作者: Elf    時間: 7-1-2009 01:47     標題: 回復 29# 的帖子

褪色
作者: adrianyahk    時間: 7-1-2009 01:50

引用:
原帖由 Elf 於 7-1-2009 01:47 發表
褪色
我發現個密實袋穿左 而家成堆菲林入哂防潮箱,聽日再買密實袋..
作者: 高!高!高!    時間: 7-1-2009 20:02

引用:
原帖由 adrianyahk 於 7-1-2009 01:50 發表

我發現個密實袋穿左 而家成堆菲林入哂防潮箱,聽日再買密實袋..
拆左包裝??
作者: adrianyahk    時間: 7-1-2009 20:03

引用:
原帖由 高!高!高! 於 7-1-2009 20:02 發表

拆左包裝??
一pack拆左一pack未

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0