標題: 英軍服務年份 [打印本頁]

作者: MS    時間: 6-1-2009 22:04     標題: 英軍服務年份

圖中所見是80s英軍之槍械訓練.........
究竟一個英兵可服務多少年呢

未完

作者: dorchester    時間: 6-1-2009 23:07     標題: 回復 1# 的帖子

30 years?
作者: B20_hk    時間: 7-1-2009 00:07

Flighting in Built Up Area 咪係CQB?
有迷彩,舊頭盔,L2A3 Sterling

小弟估一個英兵可服務三十年

作者: 媽屎    時間: 7-1-2009 00:36

如果我估18歲做到65歲一共47年
會唔會太簡單?
作者: B20_hk    時間: 7-1-2009 00:44

引用:
原帖由 Mars_SES 於 7-1-2009 00:36 發表
如果我估18歲做到65歲一共47年
會唔會太簡單?
平均退休是55嗎?
作者: Bryan    時間: 7-1-2009 00:54

i think...

一般兵22年 (minimum 4年)

除非升左Officer/WO
或有special appointment

作者: MS    時間: 7-1-2009 01:35     標題: 回復 6# 的帖子

一個衰兵以水雷炮為例........頭一個合同簽四年(大家可免責終止合約).........第二個四年共八年.......第三個四年共十二年.........如果離開軍隊付每年一個月人工..........再簽四年.......至22年叫Crown Service..........太奈忘記了可能有錯 ms做了23年.......才去英國..........直至55歲.........45歲後每年要醫生紙証明Fit to Fight

圖中ms五+歲

作者: MS    時間: 7-1-2009 02:32

其實軍隊条死橋由十八歲做到四+歲應該退休.........君不見有些差大哥做到成六+歲婹弓x縮.........點打呀.......叫佢跑三哩都氣絕身亡喇
作者: RMP    時間: 7-1-2009 18:12

引用:
原帖由 MS 於 7-1-2009 01:35 發表
一個衰兵以水雷炮為例........頭一個合同簽四年(大家可免責終止合約).........第二個四年共八年.......第三個四年共十二年.........如果離開軍隊付每年一個月人工..........再簽四年.......至22年叫Crown Service... ...

作者: watergap69    時間: 8-1-2009 17:11

MS 兄、多口一問,咁所謂Crown Service後,又有D咩褔利呢
是否就算是退休咬糧呢
作者: MS    時間: 8-1-2009 23:56     標題: 回復 10# 的帖子

一筆過月薪X48..........ms在1994攞百零萬港幣 無退休金

作者: Hkpolice-Psu    時間: 9-1-2009 00:03

引用:
原帖由 MS 於 8-1-2009 23:56 發表
一筆過月薪X48..........ms在1994攞百零萬港幣 無退休金
1994年百幾萬可以o係買到依家350萬ge樓...
作者: watergap69    時間: 9-1-2009 11:06     標題: 回復 11# 的帖子

MS兄,咁無退休褔利嗎?
咁咪好似當年97前大走佬,使曬就無囉

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0