標題: 《香港,一個去了就不想再去的地方》 [打印本頁]

作者: louisli    時間: 9-1-2009 16:18     標題: 《香港,一個去了就不想再去的地方》

又來一篇"香港如果不是中央政府照顧你們,香港完蛋了"的文...
唔通真係要學台灣咁拆晒d歷史建築物,改晒d 名,封左國父個墓,咁樣先係真正回歸咩?
如果回歸之後要咁樣改... 咁你過來遊咩野呢?不如去下深圳上海
引用:
【大公網訊】近日網絡上熱傳一篇文章,內容是一位內地旅客在新年期間遊覽香港後,所抒發的一點感受,原發於天涯論壇,後迅速被轉貼至CCTV網、中華網等,引起廣泛討論。

原文如下:

《香港,一個去了就不想再去的地方》文卅funnyjay1973

新年伊始,隨著浩浩蕩蕩的旅游大軍,從羅湖進人香港,這個號稱旅游購物天堂的地方。

但兩天下來,在切切實實感受到香港的繁華,國際化,維多利亞灣的美麗,購物天堂的同時,也產生了種種不快,以至於最後回到羅湖關口的時候,有一種浴火重生重見光明的感覺。

對香港最不滿意的是:

第一,人人都說粵語,從不考慮廣大內地游客的感受。從人關開始,從電視,電影,招貼畫,宣傳標語,路人甲乙丙丁,甚至包括公職人員全部粵語。我們是兩眼一抹黑,根本就無法溝通交流。最悲哀的是,在旺角最繁華之地附近咨詢兩個police(怕年級大的不會說普通話情有可原,特意找了兩個年輕人),由於他們不懂普通話,我們也不懂粵語,最後中國人之間居然被迫要用英語來溝通。想看看電視電影吧,特別是香港本地新聞,也統統是粵語,連個字幕都沒有(有的勉強有字幕也是粵語字幕),最後被迫轉到我們的CCTV。我想香港雖然號稱國際化大都市,但既然屬於中國,又立足於中國大陸,每天又有大量大陸游客進人,怎麼也得考慮到大陸游客的感受和方便吧。怎麼回歸已經十年多了,香港人還是固執地把自己高高在上,拒絕融人中華民族呢?

第二,滿街的區旗,殖民化的街道名字。到處都掛個區旗,同五星紅旗形影不離,有的地方幹脆就沒有五星紅旗了,就掛個區旗,生怕人家不知道香港是個特別之地。大部分街道的名字都取個鬼佬名字,什麼彌敦道,軒尼詩道等等。作為中國人,看了這些是看到有些悲哀的,因為在香港完全感受不到這個地方已經回歸了,已經屬於中國了。人關進關要出示港澳通行證,再被重重檢查蓋章不說了,大陸游客要排長隊而香港居民進人內地只憑一卡長驅直人也不說了,香港走路開車要走左邊也不說了,但既然香港是號稱回歸中國,無論如何也應該體現點中國的地方吧。明明是一個國家,偏要搞出個區旗,那上海北京深圳是不是也可以搞個區旗呢?

第三,服務態度內外有別。應該說香港的服務態度比起內地來是好得多,特別是莎莎店,周大福等,但餐飲業就有點問題。一個是在旺角的一家小餐館吃早點,店家玩文字游戲,在菜單上作手腳,讓游客多掏錢;還有在海洋公園的一家餐廳,我們坐下後二十分鐘沒有人理會,而外國人一進門就有人引導著,就坐在我們旁邊,服務員對我們熟視無睹,而對他們熱情備至。我想可能他們認為大陸游客沒有錢,沒有太多的油水,也可能是百年來養成根深蒂固的殖民地心態,對洋大人是天生的崇敬害怕吧。順便說說香港的物價,一個普普通通的標准間,小得也就能擺一個床,一晚就要六百(考慮香港地少人多寸土寸金還可以理解),但一小碗面要四十多,三個餃子要十二,一碗炒飯要六十多,一瓶礦泉水都要十元(港幣和人民幣的匯率為一百比八十八)就難以理解了。因為香港同深圳就一河之隔,為什麼在內地物質大量供應香港的情況下還比深圳要貴那麼多呢?難道是香港號稱國際化都市連水,米,面都寧願從外國進口也決不用大陸的?(有可能,我在超市里基本見不到國內的品牌,比如農夫山泉,康佳,海爾等,基本是屈臣氏,索尼,日立等)。如此高的物價,也難怪一般月人一萬以上的市民要抱怨度日艱辛了。

以上幾點感受,只是我個人的觀點,也許是有失偏頗,但我想,香港作為彈丸之地,孤懸一島,能夠取得現在的成績當然足以自豪,但是不是就躺倒在功勞簿上不前進了呢?

在當前國際金融危機背景下,傳統出口加工型產業倍受衝擊,直接對香港造成巨大威脅,而香港既無資源,又無技術,顯然根基在內地,應該加速融人內地,而不是和內地貌合神離,出處顯示自己的不同和特殊。我想香港應該還有很多路要走,如果不銳意改革,那麼香港的明天將是暗淡的,其很多地位會逐漸被更有活力的上海和深圳取代。

來源:中評社

作者: L    時間: 9-1-2009 16:26

作者: adrianyahk    時間: 9-1-2009 16:30

真係不得不打番句體現中港一家親的標準語句!
幹你X!(X是娘親的意思,廢是打了)
我地講多d呢句佢地就會覺得我地同佢地一樣ga la!

作者: Boniface    時間: 9-1-2009 16:37

笑大人把口
去人地地方仲要呢樣個樣,有錢大x哂呀!
作者: HunterX    時間: 9-1-2009 16:43

唔鐘意唔好黎~~
作者: 蕉皮    時間: 9-1-2009 16:48

佢太主觀啦,但文筆唔錯,我地番到大陸又係一樣,仲要差好多呀,大陸一時有毒,一時做假,真係鬼佬都買佢怕
作者: fire23wong    時間: 9-1-2009 16:50

一句...關你咩事姐??
又冇 人叫你係道住
香港物價一向都高過上邊架啦
講廣東話?唔通你去英國旅行要人地同你講普通話咩?
個個地方都有唔同既語言架啦
香港本地新聞?
你都話本地新聞lor?
咁當然係比本地人睇啦,你睇唔明咪唔好睇lor

正一白痴仔

作者: oakleyman    時間: 9-1-2009 17:03

冇腦的, 每個地方都有自己方言, 即使中國大陸都唔係十幾億人都講標準的國語啦~

佢地話香港人唔講國語係自因為覺得自己自高自大, 會唔會係佢地覺得自己巴X閉全世界都要跟佢講國語??

街名就係街名, 唔通回歸後就要改做毛澤東路? 鄧小平路咁? 又係冇腦的.
作者: L    時間: 9-1-2009 17:11

作者: louisli    時間: 9-1-2009 17:16

引用:
原帖由 於 9-1-2009 17:11 發表

人民建設大道
周圍都有解放一/二/三/東/南/西/北路
作者: ea4101    時間: 9-1-2009 17:27

大佬香港有名叫特別行政區 唔掛區旗排乜呀
本地新聞唔用廣東活唔通用普通話呀 廣東人
唔鍾意的 唔好來
作者: 里安    時間: 9-1-2009 17:29

車我返上去有D地方都唔係講普通話啦

去多D地方先啦"鄉下老"
作者: L    時間: 9-1-2009 17:36

作者: Zap    時間: 9-1-2009 17:37

"我想香港應該還有很多路要走,如果不銳意改革,那麼香港的明天將是暗淡的,其很多地位會逐漸被更有活力的上海和深圳取代"....This statement  is so right. this statement only.
作者: allen.W    時間: 9-1-2009 18:02

第一、到一些落後點的省份說鄉下話比講國語更多的也是一樣情況。
第二、人家鄧同志說的話"五十年不變"五十年變不變另計,但現在是在五十年內 你要找碴就請找鄧同志。
第三、這是你進了黑店,在我家附近的超級市場買一罐可口可樂才不過3.5,4元已經可以買1公升的礦泉水
作者: tktom    時間: 9-1-2009 18:02

引用:
原帖由 loop2 於 9-1-2009 17:37 發表
"我想香港應該還有很多路要走,如果不銳意改革,那麼香港的明天將是暗淡的,其很多地位會逐漸被更有活力的上海和深圳取代"....This statement  is so right. this statement only.
就是因為與內地不同,這才是港澳有特色的地方
如果都一樣的話,何來特色
作者: 餅    時間: 9-1-2009 18:15

中國人口多 , 憤青比例高D 都係正常既
作者: hippies    時間: 9-1-2009 18:18

佢講得arm ka wor....................
作者: kimkileo    時間: 9-1-2009 18:18

我睇內地幾個有呢篇文既forum,內地人都鬧呢篇文既作者神經......以下節錄

作者:KoPK 回复日期:2009-1-3 11:05:27    
  LZ……岂止是偏颇……未免有些过激吧

我印象中的HK基本是地图在手放心乱走的一个地方……
  一份酒店房间必备的免费地图+一张八达通,就足以走遍HK了
  不过进了商场之后还是习惯性晕菜

HK回归就要全盘改成大陆的样子?
  你乐意……全体HK居民不乐意
  HK是HK居民的HK,不是少数横挑鼻子竖挑眼的游客的HK……
  我也是大陆过去的,第一次去就拿着地图满街跑,怎么没有一点不适应?
  怎么我就能遇到能懂且会说普通话的老警察和店员?
  另外,HK街道上和地铁站内的路标指示设施超级完善,我单身一人都从来没在街上走丢过。

至于证件问题,哪天有大批人从香港偷渡内地了,你去香港自然就不用验证了……

既然你都知道香港寸土寸金,干嘛还抱怨饭馆价格高?房租不要折算进你吃的饺子面条炒饭里面阿?
  我自己去时HK时也没吃过什么高级东西,基本就是茶餐厅+麦当劳,麦当劳都一样了,但起码我吃过的那些茶餐厅,最起码不次于国内同等价位的茶餐厅(我在北方,这边港式茶餐厅没有太便宜的)。

自己去之前没做功课就不要抱怨这个抱怨那个
  大家去香港都是图便宜省钱才去的,真没见过你这样喊这个贵那个贵的,你觉得HK物价高,服务差……
  说句不见外的话……
  那只说明你不具备去HK消费的能力
作者: FaiFaiHK    時間: 9-1-2009 18:30

估唔到回歸左咁多年仲有人咁睇香港
作者: louisli    時間: 9-1-2009 18:36

如果佢去到澳門,一定仲O咀
果d 葡文街名
作者: 101653    時間: 9-1-2009 19:16

第一
我地就叫回歸....但點解唔可以保留我地一直用左幾百年既文化先?? 點解要我地講普通話寫簡體字??
成個中華民族....幾百種坊言....又唔見你叫佢地全部學普通話??
以前董特首,國家主席,陳方安生女士等等大人物....唔係係鏡頭前....係背後傾閒計 / 吹水時都講上海話啦....鬧X佢地丫笨....
你黎旅行好似大X哂咁....唔識講 / 唔滿意咪唔好黎囉....
由頭到尾都唔係我地抬高自己地位高高在上,拒絕融人中華民族....而家教育緊下一代既....咪又係要學普通話??
你要同我地溝通點解唔學廣府話先??
究竟係邊個抬高邊個??

第二
回歸....但管治方面唔係直接由中央政府接手....而是由特區首長率領的官員....
點解我地自己的執法階層唔應該用自己的區旗??
五十年不變你以前阿頭講既....你E家走黎呻??
自由行....你番屋企啦!!

第三
你都識講我地有D鋪頭做得好....有D做得唔好....
喂....衰D講句....咁實有好有唔好架啦....如果唔係點會有比較??
你自己唔識聽佢又唔知點講你聽....又話人玩文字遊戲??
你入黎坐20分鐘你唔識舉手嗌人....KAI架?? 如果人地咁岩係門口見到有客入黎係咪應該接人入黎??
睇你唔順眼咪唔Q理你囉....人唔同你講野點解唔睇下係咪你自己表現??
人地係被人引渡入餐廳的....你就自己衝入黎....我唔覺得你咁樣係岩wo....唔識企係度等陣?? 我就唔信人地見到你即刻掉頭走....
話我地物價貴....成個世界物價都貴啦....又唔識搵地方買平野....有好多地方根本唔似你講得咁貴....
剩係話我地D野貴....你地D野平....
問題係你地D野平在假呢?? 咩假酒假肉假雞蛋假鞋假衫褲假電池假處女膜....應有盡有....
唔止假....頭髮豉油....孔雀石綠海鮮....大頭嬰兒奶粉....三聚清安奶制品等等含大量化合物食品應有盡有....
唔止假同化合物....仲有大陸好多商鋪呃秤....老點....以假貨當真貨出售....
唔止以上的....一出關口就可以聽到有人嗌搶野....報公安都要比左錢先....公安又貪污嚴重....
又有邊個為我地香港番大陸旅行既人申下冤??
話我地冇你地既牌子....唔同地方緊係有D唔同既商店啦....傻架??
好似你大陸咁多假野好嗎?? 好似你地咁無智識....有錢唔識洗....雪茄扯肺....紅酒放雪櫃好嗎??
諗諗你地既行為....改改你地既心態....體諒下我地先講野啦!!

作者: tktom    時間: 9-1-2009 19:29

引用:
原帖由 louisli 於 9-1-2009 18:36 發表
如果佢去到澳門,一定仲O咀
果d 葡文街名
唔止~有d街0既中文名"橋"口又"慘"手
仲有d橫街窄巷......
作者: louisli    時間: 9-1-2009 21:35

引用:
原帖由 101653 於 9-1-2009 19:16 發表
第一
我地就叫回歸....但點解唔可以保留我地一直用左幾百年既文化先?? 點解要我地講普通話寫簡體字??
成個中華民族....幾百種坊言....又唔見你叫佢地全部學普通話??
以前董特首,國家主席,陳方安生女士等等大人物. ...
四個字解晒啦~
"一國兩制"
硬係有d 人唔明咩叫一國兩制,以為回歸左就唔同晒
作者: seal    時間: 9-1-2009 23:16

作者: 高!高!高!    時間: 9-1-2009 23:36

第三真係有d過份,

第一/二........
基本法例明香港必須實行一國兩制,
請尊重偉大祖國和偉大前領導人的構思!!
作者: onibara    時間: 9-1-2009 23:40

香港的造假貸技術的確不及我們偉大的祖國.
作者: gtoray    時間: 9-1-2009 23:55

其實, 天下之大, 咩奇人都有
大家又唔洗咁勞氣ge~

作者: seals    時間: 10-1-2009 00:13

呢d係香港特式!
香港改都同大陸一樣!
仲有人落嚟!

佢唯一一樣說對就係,香港人英文好過國語!
作者: tango10    時間: 10-1-2009 00:19

港人回內地設廠, 消費, 依賴內地自由行, 靠內地供水供食,
連女人都要回去娶! 個位話唔想向阿爺攞錢的亞視高層都即刻無得撈,
難怪給內地人看低幾皮!
作者: 車厘子    時間: 10-1-2009 00:44

我只可以講
香港係中國境外地方
唔講普通話有咩問題!!!!!!!!!!!!!!!!
同埋我覺得
英文o既世界地位同普通話差天共地
去得自由行必備的

作者: ranger_hk    時間: 10-1-2009 00:53

吓 ! 去旅行唔係諗住人哋要同你講同一種語言呀??
第二 佢話"上海北京深圳是不是也可以搞個區旗" 佢又唔去問吓胡伯?將 PRC 變成 USC (United States of China) 呀!
第三 頂!佢地D服務好好呀只又係"點行點過"我有一次試過响深圳火車站某酒樓,比個侍應話因為唔知我碟"川椒雞球"用乜嘢椒炒所以遲遲都未到(當我傻的都比個好D的籍口我呀)!
仲有呀佢哋咁熱愛祖國貨就唔好落黎搶奶粉呀!
乜香港經濟主要係"傳統出口加工型產業"咩? 仲有呀佢哋D技術有幾多係自行開發架!唔係外地輸入就係老抄啦! 無技術? 你講你哋呀?!
"那麼香港的明天將是暗淡的,其很多地位會逐漸被更有活力的上海和深圳取代。" 得!大陸D貪官捉晒;無晒黑心貨;無晒豆腐渣工程;法制改善D人唔會有法不依;最重要D糞死晒!(咁仲係咪中國呢?)

作者: gf13vergil    時間: 10-1-2009 09:58

君不見,當年香港為中國大陸開革開放之初之貢獻,而家就只係罵香港人無用,問上面拎野??
如果有生意唔做就真係死蠢啦......
條友講野真係好偏,去旅行,唔係應該體驗當地交化特色,如果樣樣野都差唔多,咩野都同自己果度近乎一樣
咁,去旅行做咩??有唔同,你先想去嫁,right??
作者: louisli    時間: 10-1-2009 10:24

引用:
原帖由 seals 於 10-1-2009 00:13 發表
呢d係香港特式!
香港改都同大陸一樣!
仲有人落嚟!

佢唯一一樣說對就係,香港人英文好過國語!
英文好過國語,其實係丫~
我地讀書果陣,都無普通話學的,全部都係自己亂up聽歌練返來的
唔識或者講得唔好有咩咁出奇?

又唔見佢講廣東話問路
作者: 桸藍    時間: 10-1-2009 10:55

還有在海洋公園的一家餐廳,我們坐下後二十分鐘沒有人理會,而外國人一進門就有人引導著,就坐在我們旁邊,服務員對我們熟視無睹,而對他們熱情備至。我想可能他們認為大陸游客沒有錢,沒有太多的油水,也可能是百年來養成根深蒂固的殖民地心態,對洋大人是天生的崇敬害怕吧。順便說說香港的物價,一個普普通通的標准間,小得也就能擺一個床,一晚就要六百(考慮香港地少人多寸土寸金還可以理解),但一小碗面要四十多,三個餃子要十二,一碗炒飯要六十多,一瓶礦泉水都要十元(港幣和人民幣的匯率為一百比八十八)就難以理解了

咁講你跟本就係無錢,
話改街名,佢無野呀,為咗方便遊客要7,000,000人重新識認d街名,
怎麼大陸就是有這樣多野蠻人的 ??
作者: tktom    時間: 10-1-2009 10:59

引用:
原帖由 桸藍 於 10-1-2009 10:55 發表
還有在海洋公園的一家餐廳,我們坐下後二十分鐘沒有人理會,而外國人一進門就有人引導著,就坐在我們旁邊,服務員對我們熟視無睹,而對他們熱情備至。我想可能他們認為大陸游客沒有錢,沒有太多的油水,也可能是百年 ...
大陸多憤青嘛
作者: zeta    時間: 10-1-2009 11:35

作者:别怕不疼的 回复日期:2009-1-3 11:41:10 

作者: kimkileo    時間: 10-1-2009 14:31

果條友仔話自己係月入兩萬人仔既經理喎...... 連最基本市場經濟都唔識.....
作者: Tyiji    時間: 10-1-2009 15:12

條友都傻既,洗唔洗全世界都講普通話黎就佢呀
作者: ranger_hk    時間: 10-1-2009 15:12

吓 ?兩萬 ! 打牌果隻呀?!
作者: bonzonie    時間: 10-1-2009 15:15

引用:
原帖由 kimkileo 於 9-1-2009 18:18 發表
我睇內地幾個有呢篇文既forum,內地人都鬧呢篇文既作者神經......以下節錄

作者:KoPK 回复日期:2009-1-3 11:05:27    
  LZ……岂止是偏颇……未免有些过激吧

我印象中的HK ...
any link can share?
作者: 資源回收筒=人=    時間: 10-1-2009 16:22

唔通去四川又寫一篇 去上海又一篇 去潮州又一篇
去咩地方就要接受咩地方既語言習俗等等嫁啦

明明係一個國家 咁點解我地有區旗佢地無 因為有殖民過嘛
係無常識定無知
唔見佢話埋澳門
引用:
原帖由 alien 於 9-1-2009 18:02 發表
第一、到一些落後點的省份說鄉下話比講國語更多的也是一樣情況。
第二、人家鄧同志說的話"五十年不變"五十年變不變另計,但現在是在五十年內 你要找碴就請找鄧同志。
第三、這是你進了黑店,在我家附近的超級市場買 ...
我2蚊買到支水
4蚊買到未荼字典
作者: Vindicator    時間: 10-1-2009 16:22

殖民地色彩..........
香港都已經在97回歸中國
而且有Sino-British Joint Declaration
說到明香港50年不變同行一國兩制
有殖民地色彩有問題咩
香港e+做得唔太差
做咩為了你而要變

作者: 101653    時間: 10-1-2009 19:05

引用:
原帖由 資源回收筒=人= 於 10-1-2009 16:22 發表
唔通去四川又寫一篇 去上海又一篇 去潮州又一篇
去咩地方就要接受咩地方既語言習俗等等嫁啦

明明係一個國家 咁點解我地有區旗佢地無 因為有殖民過嘛
係無常識定無知
唔見佢話埋澳門

我2蚊買到 ...
我個半買到支750ml唔凍....凍就2蚊....
3個半買到茶字典....

(西環)
作者: CrazyBoy    時間: 10-1-2009 19:35

引用:
原帖由 側衛 於 10-1-2009 16:22 發表
殖民地色彩..........
香港都已經在97回歸中國
而且有Sino-British Joint Declaration
說到明香港50年不變同行一國兩制
有殖民地色彩有問題咩
香港e+做得唔太差
做咩為了你而要變
"一國兩制"唔夠兩制
"50年不變"更是放屁

太多保皇狗
王維基點解會閃電離開ATV大家都心照

作者: 118048    時間: 10-1-2009 20:18

其實大家咁興做乜,我其實好懷疑篇文章既真實性,行文用詞都似一個中文能力中等的中學生,如果真係一個中國遊客寫的,為何有大量既香港俚語入文?
作者: derek_lok    時間: 11-1-2009 01:24

引用:
原帖由 118048 於 10-1-2009 20:18 發表
其實大家咁興做乜,我其實好懷疑篇文章既真實性,行文用詞都似一個中文能力中等的中學生,如果真係一個中國遊客寫的,為何有大量既香港俚語入文?
作為世界首屈一指的造假大國,,莫非連旅遊文章亦都是假!?

隔一條深圳河,,係唔係真係天南地北呀??
作者: obe2909    時間: 11-1-2009 01:50     標題: 回復 46# 的帖子

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 11-1-2009 01:51

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 10-1-2009 19:35 發表

"一國兩制"唔夠兩制
"50年不變"更是放屁

太多保皇狗
王維基點解會閃電離開ATV大家都心照
50年不變的,緊係放屁la,香港人由以前自己搵錢變等政府派錢

政治的野緊係有親政府同反對派ga la,成個政治都係反對派的,基本上係等政變
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 11-1-2009 01:54

引用:
原帖由 alien 於 9-1-2009 18:02 發表
第三、這是你進了黑店,在我家附近的超級市場買 ...
佢都唔係入左黑店的,去到d 旅遊點,d野都係貴d ga la
作者: gd1893    時間: 11-1-2009 11:23

100% agree!

回歸十一年來, 變得最快最多既, 係市民既心態.
講得衰D,直接D既係 - "刁民化" :
凡是我說的 / 我做的 / 對我有利的 都是好的, 且必定要實行;
凡是你說的 / 你做的 / 於我無利的 都是錯的, 你必定要跟我做.
再簡單D講, 咪就係 "I am the king of the world!"
引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 11-1-2009 01:51 發表

50年不變的,緊係放屁la,香港人由以前自己搵錢變等政府派錢

政治的野緊係有親政府同反對派ga la,成個政治都係反對派的,基本上係等政變

作者: allen.W    時間: 11-1-2009 11:42

民粹主義…
我們可以視董建華政府落台為 由諮詢式民主變成民粹主義的分水嶺
二十三條遊行可以視為合理的公民抗命,但打後的很多時是由政客塑造出"民意"玩殘政府,後來漸漸市民自已懂得這一套,唔洗政客,自行塑造輿論、民意。
在內地生活的人都說內地政府有一個優點:講得出就一定做得到
香港?

不過又難怪既、彭彭臨走前一次過放太多西式自由民主比香港市民,讓他們根本唔清唔楚,濫用了很多權利。

(請有既定政治立場的師兄勿插,這裡不是政治戰區,謝謝)
作者: mujiadam    時間: 11-1-2009 11:54

引用:
原帖由 fire23wong 於 9-1-2009 16:50 發表
一句...關你咩事姐??
又冇 人叫你係道住
香港物價一向都高過上邊架啦
講廣東話?唔通你去英國旅行要人地同你講普通話咩?
個個地方都有唔同既語言架啦
香港本地新聞?
你都話本地新聞lor?
咁當然係比本地人睇 ...
佢知唔知大陸有幾多方言,有幾多人唔係講國語.........
作者: 車厘子    時間: 11-1-2009 11:56

引用:
原帖由 alien 於 11-1-2009 11:42 發表
民粹主義…
我們可以視董建華政府落台為 由諮詢式民主變成民粹主義的分水嶺
二十三條遊行可以視為合理的公民抗命,但打後的很多時是由政客塑造出"民意"玩殘政府,後來漸漸市民自已懂得這一套,唔洗政客,自行塑 ...
西式自由民主
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 11-1-2009 17:29

引用:
原帖由 車厘子 於 11-1-2009 11:56 發表

西式自由民主
呢個係港式自由民主
作者: Boniface    時間: 11-1-2009 19:06     標題: 回復 55# 的帖子

呢個係英國佬特登留底既蘇州屎
作者: CrazyBoy    時間: 11-1-2009 19:31

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 11-1-2009 01:51 發表

親香港政府唔係問題...親共先係問題....
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 11-1-2009 19:36

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 11-1-2009 19:31 發表

親香港政府唔係問題...親共先係問題....
有幾大問題ar,中共表面係社會主義,其實行的都係資本主義,冷戰結束左,唔好再用冷戰的思維睇成個世界
作者: m4devastator    時間: 11-1-2009 19:42

那個作者真係屎X鬼

痴線既

啲論點真係..

香港人講粵語...
作者: shing0806    時間: 11-1-2009 19:52

廣州珠海都有好多人用廣東話...澳門都大把用外文譯既名

粵方言係現代漢語既其中一種方言...唔識野就唔好學人咁多野講
作者: shing0806    時間: 11-1-2009 19:54

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 11-1-2009 19:36 發表

有幾大問題ar,中共表面係社會主義,其實行的都係資本主義,冷戰結束左,唔好再用冷戰的思維睇成個世界
佢而家係自稱行緊"有特色的社會主義"
作者: 101653    時間: 11-1-2009 20:20

引用:
原帖由 shing0806 於 11-1-2009 19:54 發表

佢而家係自稱行緊"有特色的社會主義"
即係衰過以前....

錢要自己搵....多既唔會搶你....少既更加咪洗只意分比你....

但都係一黨專政....佢話事....

你反佢你冇好日子過....寫小小野就話向外散播國家機密 (例如有某人寫段文章講述中國有條村愛滋病問題嚴重,就比人的左唔知去邊坐牢定勞改)....

做哂互聯網控制....等班愚民 / 蟻民唔知發生咩事....日日剩係播威水史 (乜叉野神州N號升空,奧運囉幾多塊牌等等)....

就連叫人地日本教科書唔好改歷史....自己就將D教科書由二萬五千里走佬改為二萬五千里長征等等....

咁搞法....緊有特色啦....
作者: tango10    時間: 11-1-2009 20:41

呢遍野早十年出咪好囉, 唔洗引左咁多大陸女人黎香港!
作者: shing0806    時間: 11-1-2009 20:43

引用:
原帖由 101653 於 11-1-2009 20:20 發表

即係衰過以前....

錢要自己搵....多既唔會搶你....少既更加咪洗只意分比你....

你反佢你冇好日子過....寫小小野就話向外散播國家機密 (例如有某人寫段文章講述中國有條村 ...
引用:
原帖由 101653 於 11-1-2009 20:20 發表

即係衰過以前....

你反佢你冇好日子過....寫小小野就話向外散播國家機密 (例如有某人寫段文章講述中國有條村 ...
<--身在珠海,要另外開個軟件先上到黎

load得超慢,頂..
作者: 車厘子    時間: 12-1-2009 01:04

引用:
原帖由 Boniface 於 11-1-2009 19:06 發表
呢個係英國佬特登留底既蘇州屎
好事黎
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 12-1-2009 01:08

引用:
原帖由 tango10 於 11-1-2009 20:41 發表
呢遍野早十年出咪好囉, 唔洗引左咁多大陸女人黎香港!
有咩關係
作者: Royal_9413    時間: 12-1-2009 01:13

引用:
原帖由 louisli 於 9-1-2009 17:16 發表

周圍都有解放一/二/三/東/南/西/北路
有d擦鞋仔建議過, 不過中國一口拒絕, 因為共產黨得到中國後就係立即改晒d解放一/二/三/東/南/西/北路出黎, 結果全國軍民一齊蕩失路, 郵政大亂等等
作者: Boniface    時間: 12-1-2009 04:21

粵語可以係漢語中最大既方言
有邊個鬼佬唔知中文有普通話同廣東話之分呀
作者: pik825    時間: 12-1-2009 08:32

引用:
原帖由 louisli 於 9-1-2009 16:18 發表
又來一篇"香港如果不是中央政府照顧你們,香港完蛋了"的文...
唔通真係要學台灣咁拆晒d歷史建築物,改晒d 名,封左國父個墓,咁樣先係真正回歸咩?
如果回歸之後要咁樣改... 咁你過來遊咩野呢?不如去下深圳上海 ; ...
又係d糞青寫0既文章
作者: CrazyBoy    時間: 12-1-2009 13:06

引用:

即係衰過以前....

所以我唔覺得我既思想有問題
作者: sunny2014    時間: 12-1-2009 18:52     標題: 回復 63# 的帖子

同意

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0