標題: 想問問有關氣鎗老翻問題 [打印本頁]

作者: SiuPO1983    時間: 9-1-2009 21:49     標題: 想問問有關氣鎗老翻問題

未講之前
希望大家可以平心靜氣咁去"討論"
係咁既
我對於gbb有個諗法
想問問....如果第日...有一間公司出一支....同w@一樣既m4...
但係d parts有改良既(個system係一樣)
咁算唔算老翻呢
好似gp以前出m4既時候...(我估)都係同馬記既m4去做底既(我估)
唔知岩唔岩呢
咁樣又算唔算呢
點解會咁講呢
因為我見到magpul打假呀,反大陸狗呀咁...
其實點先算老翻,點先唔老翻呢
如果有師兄可以講講就好啦

ps...大家唔好係度借d二嘈交.....
作者: louisli    時間: 9-1-2009 21:55

基本上,有設計抄襲的地方就算係老翻
但實際上有無犯罪,就要睇下原作者有無在設計上申請專利,無申請過的未必等於無辦法,還要參考果個地區的版權法例
作者: Vindicator    時間: 9-1-2009 22:00

唔算
我覺得係一件好事
作者: seals    時間: 9-1-2009 23:26

我都好重視知識版權!

不過覺得翻版定義,同大家有小小分別!

如果有間廠出支 Colt M4既玩具槍,
無問題......因為系統唔同,一支打實彈,一支打BB。
但你在玩具槍上印有(版權物品)如刻字及Logo等!

國狗出支馬老二 及有Colt M4刻字及Logo既玩具槍,
可能會比馬老二告佢抄馬記系統!
又可能會比Colt告佢抄刻字及Logo!

當然仲要在出產or出售當地有無版權啦!
作者: 路比    時間: 9-1-2009 23:33

gp已經出左用w@系統的gbb啦
作者: seals    時間: 9-1-2009 23:41

magpul打假係好事,我支技!

magpul本來是出真品,老翻商人出magpul用品給AEG or GBB氣槍用品,相當受歡迎!
真數同玩具數唔同,又無印Logo,告唔告得入,真係好難講!

但magpul現在出售玩具版,你夠胆出佢實告9你!
作者: seals    時間: 9-1-2009 23:43

引用:
原帖由 路比 於 9-1-2009 23:33 發表
gp已經出左用w@系統的gbb啦
gp 得到 wa 受權架!
作者: 路比    時間: 9-1-2009 23:44

咁仲有人會買wa
定係日本唔會有gp賣呢
作者: gtoray    時間: 9-1-2009 23:53

重點係件產品有冇響當地註冊專利
作者: seals    時間: 9-1-2009 23:56

引用:
原帖由 路比 於 9-1-2009 23:44 發表
咁仲有人會買wa
定係日本唔會有gp賣呢
入咗wa m4 d鋪頭,真係想死!

我覺得we 出 m4 速成了WA 跟 GP之合作!
點解!?

因為WE 出了之後,大獲好評,
WA 槍無人買,GP件無人買!
咪要合作並將價錢定在井勝之下,
擺明要井勝死,及在市場中搶回一席位!
作者: 亞mac    時間: 10-1-2009 00:53

引用:
原帖由 seals 於 9-1-2009 23:41 發表
magpul打假係好事,我支技!

magpul本來是出真品,老翻商人出magpul用品給AEG or GBB氣槍用品,相當受歡迎!
真數同玩具數唔同,又無印Logo,告唔告得入,真係好難講!

但magpul現在出售玩具版,你夠胆 ...
但系佢出玩具野貴過真野個下我覺得好唔底
其他好正常 . . . . .
作者: 里安    時間: 10-1-2009 01:22

引用:
原帖由 亞mac 於 10-1-2009 00:53 發表

但系佢出玩具野貴過真野個下我覺得好唔底
其他好正常 . . . . .
玩具野貴過真野?
作者: 路比    時間: 10-1-2009 19:03

引用:
原帖由 里安 於 10-1-2009 01:22 發表
玩具野貴過真野?
係呀,佢有好多真品的定價都比pts版平的
作者: allen.W    時間: 10-1-2009 22:38

對消費者黎講系唔系算老翻唔太緊要...君不見國狗仍有不少支持者...
作者: Hkpolice-Psu    時間: 11-1-2009 08:49

要數的話G標 ZA 星星 GG SYSTEM@ 間間都有問題, 大家夠膽講佢地無抄?以為無左個logo就唔係抄?咁老翻pts 無logo都得啦, 有時我真係唔係好明, 講真無老翻, 真係唔會有今日ge wargame界, 大家好似唔記得左呢點

老翻係唔啱,打假我個人都支持, 但係我極之唔認同某代表ge表達方式同行為
作者: ZaMaR    時間: 11-1-2009 15:18

引用:
原帖由 seals 於 9-1-2009 23:26 發表
我都好重視知識版權!

不過覺得翻版定義,同大家有小小分別!

如果有間廠出支 Colt M4既玩具槍,
無問題......因為系統唔同,一支打實彈,一支打BB。
但你在玩具槍上印有(版權物品)如刻字及Logo等!

國狗 ...
馬記個版權過左期,先有人抄(最早好似係ZA...果枝彎既MP5...)

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0