標題: 我男朋友講左個大話,呃左我一年... [打印本頁]

作者: 怪妹妹-初號    時間: 17-1-2009 18:45     標題: 我男朋友講左個大話,呃左我一年...

我男朋友講左個大話,呃左我一年...
個大講唔係d咩"離"天大話...而係一個我覺得唔係咩一回事0既大話...
我真係唔明唔點解咁小0既事都要呃我lor...
佢響佢走之前用左講番個真相,我果一刻ofcuz話原諒佢la,
因為佢一走就個幾月, 費事佢'west'面la,
但我真係"興"到爆炸lor...我電話都唔聽佢...
如果我d fds 知道我竟然唔知我bf呃左我一年(因為真係要find out個truth係一dd都唔難)
人地一定覺得我好x蠢...
真係好想砍x佢.........................發洩完but未"興"完 thx

作者: 怪妹妹-初號    時間: 17-1-2009 18:51

And im sure that he is gonna to lose his Dixk soon or later if he failed to settle me down
作者: 衰人    時間: 17-1-2009 18:54

因咩事呃妳............可否詳細dd
作者: 亞延    時間: 17-1-2009 18:56

又話係小事,但又要火滾
話你知真相你又要扮原諒
又要充大體但又覺得唔抵
你拍拖拍得咁辛苦,咁有咩野意思?
花槍耍一次半次就夠皮,耍得多唔係好巴閉
作者: 怪妹妹-初號    時間: 17-1-2009 19:07     標題: 回復 4# 的帖子

就係因為唔明佢點解咁少0既事都呃我...
因為佢走果好多fds送佢機,如果我果一刻發火佢一定響佢d fds面前'west'面
我冇充大體但&冇覺得唔抵
如果你唔順我可以唔洗reply我
作者: 怪妹妹-初號    時間: 17-1-2009 19:23

個大話係..
佢同佢所有fds+我講佢係hk人, hold hk passport, hold hk id card etc.
我之前n次想睇佢dirver licence n student id 佢都唔肯...(cuz name shown on id sould be written in Pin Yin)
佢一年後同我講佢唔係hk 人,佢係mainlander...
講真我係對mainlander 有小小偏見,
但我對於一d 會ashame of 自己民族0既人係有極大0既倫見!!
而佢同我解釋就係佢ashame of 自己係from mainland, so 佢認自己係hk 人..
(佢響hk讀過下幾年書但冇hk 身份)
作者: 亞延    時間: 17-1-2009 19:28

引用:
原帖由 怪妹妹-初號 於 17-1-2009 19:07 發表
就係因為唔明佢點解咁少0既事都呃我...
因為佢走果好多fds送佢機,如果我果一刻發火佢一定響佢d fds面前'west'面
我冇充大體但&冇覺得唔抵
如果你唔順我可以唔洗reply我
引用:
佢響佢走之前用左講番個真相,我果一刻ofcuz話原諒佢la,
因為佢一走就個幾月, 費事佢'west'面la,
但我真係"興"到爆炸lor...我電話都唔聽佢...
小事又要嬲,大件事又要嬲,嘜都嬲一餐魚尾紋都多兩條啦小妹妹
如果真係小事一椿咁你有無問下人點解要收埋唔講到左走先講?
你覺得發完脾氣唔聽電話,等你心情好返件事就解決?
如果成大班親朋你又唔想失禮人又想解決事既點解唔選擇問清楚件事呢?
你話我睇得唔順.....係呀,你文筆真係唔係幾順睇得有點兒辛苦
作者: 亞延    時間: 17-1-2009 19:41

引用:
原帖由 怪妹妹-初號 於 17-1-2009 19:23 發表
個大話係..
佢同佢所有fds+我講佢係hk人, hold hk passport, hold hk id card etc.
我之前n次想睇佢dirver licence n student id 佢都唔肯...(cuz name shown on id sould be written in Pin Yin)
佢一年後同我講 ...
咁你地兩個都要坐低傾啦,無溝通出事.
咁實說如果當初一齊佢一口就認自己係大陸人你會唔會對佢另一個面?
正如你響AP知佢要走唔想西面,你會覺得你男友唔LIKE
你男友又會唔會覺得我都講左出黎你又覺得小事點解又唔肯聽電話,你想人要佢夜長夢多?
作者: 怪妹妹-初號    時間: 17-1-2009 19:42     標題: 回復 7# 的帖子

im sorry that im not a saint or something,i do get mad if my bf lies to me
maybe that lie is nothing for u but it does mean something for me
n i can tell u that we are very close, we talked abt everything (be4 i know the truth)

I hav told u that if u dont want to reply me, u dont hav to

作者: louisli    時間: 17-1-2009 19:50

引用:
原帖由 怪妹妹-初號 於 17-1-2009 19:23 發表
個大話係..
佢一年後同我講 ...
佢可能係驚你唔鐘意o者,或者怕你屋企會比壓力你
可能就係你對國內人的印象,令到佢唔敢講真話呢
作者: 亞延    時間: 17-1-2009 19:57

引用:
原帖由 louisli 於 17-1-2009 19:50 發表

佢可能係驚你唔鐘意o者,或者怕你屋企會比壓力你
可能就係你對國內人的印象,令到佢唔敢講真話呢
實說我見我女友言詞好似樓主第一個POST咁我都會講野前過濾左先講出黎
兩個人相處成日啲人都話要多啲溝通.....真係無溝通好多時一啲小事就變大事
作者: gtoray    時間: 17-1-2009 19:57

i think it's not a minor problem
作者: m4devastator    時間: 17-1-2009 20:23

引用:
原帖由 怪妹妹-初號 於 17-1-2009 18:51 發表
And im sure that he is gonna to lose his Dixk soon or later if he failed to settle me down
omg...nono

dick is very important to men.

losing dick ?...

作者: m4devastator    時間: 17-1-2009 20:26     標題: 回復 6# 的帖子

明白了

係"講真我係對mainlander 有小小偏見"

this is the only problem

ngng...

比著我..如果俾人呃左成年...都會
作者: m4devastator    時間: 17-1-2009 20:27

睇你而家點諗啦

佢其他方面會唔會都好鐘意講大話呢?

如果係咁...呢個人都
作者: 餅    時間: 17-1-2009 20:29

我起香港出世,渣香港身分證 / 特區護照

不過我上代祖籍澳門 , 咁我係咪香港人 ?

怪妹妹 , 嚴格d 講除左原居民 , 普遍香港人都係移民後代

揀男朋友應該首選人品、性格、靚仔

如果因為佢唔係香港出世 , 你可以選擇飛佢 , 呢d 亦都係你既自由

不過呢d 唔係成熟既表現
作者: 怪妹妹-初號    時間: 17-1-2009 20:29

我同佢兩溝通一向冇問題,
係佢好有心唔想比我知,如果唔係佢都唔會呃我la
作者: m4devastator    時間: 17-1-2009 20:30

引用:
原帖由 怪妹妹-初號 於 17-1-2009 20:29 發表
咁你而家諗著點呀?
佢又點呢?
作者: 餅    時間: 17-1-2009 20:36

引用:
原帖由 怪妹妹-初號 於 17-1-2009 20:29 發表
每個人心裡總會有d 大小秘密

會包容、諒解先叫溝通冇問題
作者: 怪妹妹-初號    時間: 17-1-2009 20:43     標題: 回復 16# 的帖子

如果佢一開始同我講個事實我係唔會mind, 因為我date 過講國語0既內地人
但佢咁呃我係佢唔arm
而且佢同我解釋係因為(佢覺得佢身為一個mainlander 係一個shame) <--而我好睇唔起呢d 人
你話我唔成熟我認,但佢更加唔成熟(佢age 27)

作者: m4devastator    時間: 17-1-2009 20:45

引用:
原帖由 怪妹妹-初號 於 17-1-2009 20:43 發表
如果佢一開始同我講個事實我係唔會mind, 因為我date 過講國語0既內地人
但佢咁呃我係佢唔arm
而且佢同我解釋係因為(佢覺得佢身為一個mainlander 係一個shame)  
咁而家會否分手?
作者: 怪妹妹-初號    時間: 17-1-2009 21:05     標題: 回復 21# 的帖子

depends
作者: Hkpolice-Psu    時間: 17-1-2009 23:37

我想問樓主兩個問題

你有無呃過你BF?(不論大與小)

你有幾愛佢?

當你答得出我呢兩個問題的話你你要點做ge答案就呼之欲出
作者: 衰人    時間: 17-1-2009 23:51

佢愛你先會噤......................
如果佢一早同你講,我係mainlander.....................你真係會唔介意?
佢唔講你都唔會知啦係咪。
作者: gtoray    時間: 18-1-2009 01:48

引用:
原帖由 一等兵 於 17-1-2009 23:51 發表
佢愛你先會噤......................
如果佢一早同你講,我係mainlander.....................你真係會唔介意?
佢唔講你都唔會知啦係咪。
咪就係介意 lor
所以樓主依家先咁嬲je
作者: m4devastator    時間: 18-1-2009 01:51

我諗如果一早同你講
呢段感情應該唔會開始

樓主而家煩就係煩男朋友唔老實嗎

作者: 車厘子    時間: 18-1-2009 02:05

呢d 小事黎o者
佢話冇野厄你時.......先係大件事
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 18-1-2009 03:06

引用:
其實一整件事,你都好介意佢係唔係大陸人,既然你地溝通,感情所有野都無問題,點解你要咁刻意要check 佢係咪香港人??

就算係其他人知佢係大陸人,而你一個唔知,又點??你地的感情係出於雙方的感覺而唔係國籍

佢唔能夠對自己國籍坦白,除左係佢自己心理障礙問題之外,亦都係考慮你的諗法

你覺得你好似好蠢比人o厄的同時,有一句話你可能未必認同,但都值得參考的係"女人可愛的地方係蠢,特別係適當的時候扮蠢"
作者: 怪妹妹-初號    時間: 18-1-2009 09:18

sigh.........i think i need a break, im just trying to release my anger here,
i know most of u guys might think that im just so naive cuz i got really mad abt my bf's lie
but me n him hav been through so many n i couldnt believe that he lied to me for that thing
Anyway, thanks for u guys' replies
作者: Pat    時間: 21-1-2009 01:47

小妹好 , 恕我直接 ,

其實, 係大陸人又有咩關係 ? 你人己都識講你自己有小小 (我睇唔止)唔鐘意大陸人,

有冇諗過可能只係佢驚你唔鐘意而唔講真相 ?

香港人普遍都自視過高 , 佢可能只是出於保護自己心態姐 , 你淨係話人地好連咁小事都呃你 , 有冇試過易地而處 , 去為對方諗諗 ?

唔好下下以為好大件事 , 人地如果有其他女友而呃你就話抵死姐 , 不過 , 我睇你第一個 post 咁既語氣....唔難理解點解人地會唔講出來喎 , 有冇檢討過...會唔會係你自己平時 d 言行舉止令對方卻步 ?

2 個人相處 , 在乎真誠同舒服 , 你為咁小事就嬲到 " x " 都出埋......而家連電話都唔聽人....人地想同你溝通都有 d 難度啦

除左呢件事之外 , 佢真係咁一無是處 ? 冇其他野好 ? 如果真係冇, 相信都應該俾你飛左 9 年 ,

在為這件事勞氣之餘 , 試試想想對方的 " 好 " 吧 ,

作者: Pat    時間: 21-1-2009 01:49

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 18-1-2009 03:06 發表

"女人可愛的地方係蠢,特別係適當的時候扮蠢"

絕對同意 ! 適當的時候扮" 蠢 ", 總比時刻扮 "精明" 好吧 ~
作者: gtoray    時間: 21-1-2009 02:37

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 18-1-2009 03:06 發表

你覺得你好似好蠢比人o厄的同時,有一句話你可能未必認同,但都值得參考的係"女人可愛的地方係蠢,特別係適當的時候扮蠢"
好明顯呢句野係大男人時代ge產物
作者: gtoray    時間: 21-1-2009 02:38

引用:
原帖由 Pat 於 21-1-2009 01:49 發表

絕對同意 ! 適當的時候扮" 蠢 ", 總比時刻扮 "精明" 好吧 ~
男人總係想另一半夠蠢?
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 21-1-2009 04:11

引用:
原帖由 gtoray 於 21-1-2009 02:37 發表

好明顯呢句野係大男人時代ge產物
男女之間都係一個心理遊戲
作者: boni    時間: 21-1-2009 09:57

我諗佢嬲, 唔係件事本身, 而係呃佢...
作者: 怪妹妹-初號    時間: 21-1-2009 11:09

引用:
原帖由 boni 於 21-1-2009 09:57 發表
我諗佢嬲, 唔係件事本身, 而係呃佢...
thats the point!!
anyway...i think all i need now is a break...
作者: louisli    時間: 21-1-2009 13:39

引用:
原帖由 怪妹妹-初號 於 21-1-2009 11:09 發表

thats the point!!
anyway...i think all i need now is a break...
算啦
佢就係唔想再呃你,先至話你知
只要佢仲係愛你的咪得囉
作者: HunterX    時間: 21-1-2009 14:27

男人同女人睇同一件事既唔同反應真係好有趣....
作者: 老頭子    時間: 21-1-2009 14:59

有人要你你汁到啦,我女朋友係咁飛7左

-----------------------------------------------------
我懷疑你愛出世地點多過佢
作者: 阿Fee    時間: 21-1-2009 15:09

引用:
原帖由 HunterX 於 21-1-2009 14:27 發表
哈哈...同意師兄所言,男人重視結果多,女人重視過程多

回應番樓主先:站係你既立場,我明白點解你會嬲,因為你覺得自己俾人耍左成年,一來覺得冇面,二來會懷疑佢對你既愛究竟有幾真,
一個女人要求男人對自己要坦白(題外話:不過次次同女友坦白承認買左新玩具都會俾佢話,所以而家選擇唔問唔講),當女人知道男人講大話,就會對對方失去安全感,甚至覺得對方好可怕(一開始處心積慮欺騙佢)

至於以上師兄所言亦不無道理,可能只係佢驚你唔鐘意而唔講真相(如果你曾在佢面前講過/甚至表現出對內地朋友既偏見)

最後送樓主一句:原唔原諒佢睇你愛唔愛佢!
作者: Hkpolice-Psu    時間: 21-1-2009 15:21

引用:
原帖由 HunterX 於 21-1-2009 14:27 發表
好多時香港人都有咁既情況
男人小事化無,女人小事化大
男人大量,女人小氣

女人呃男人就天公地道,男人呃女人就天地不容,

都唔知咩心態,咁大佔有慾,不如唔好要男朋友啦,養隻狗好過

又要?好男朋友,但係又要嫌呢樣嫌果樣,唔怪得好男人死晒啦
作者: boni    時間: 21-1-2009 15:37

引用:
原帖由 阿Fee 於 21-1-2009 15:09 發表

最後送樓主一句:原唔原諒佢睇你愛唔愛佢
原諒同愛 並不能畫上等號吧
作者: boni    時間: 21-1-2009 15:41

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 21-1-2009 15:21 發表

男人大量,女人小氣

又要?好男朋友 ...
o... 咁講好一竹篙打一船人啊~
作者: 亞延    時間: 21-1-2009 17:47

引用:
原帖由 boni 於 21-1-2009 15:41 發表

o... 咁講好一竹篙打一船人啊~
觀點與角度.....我相信蠔屎都係表達部份而不是全部,無人對號入座就好了
我都幾認同,有時男人唸野同女人唸野係完完全全兩個想發
如果事件係換返轉個男知個女係大陸人,個男既就算憎,
我覺得可能只會唸一兩秒之後就吞左佢,男人會問唸黎做咩?我未聽個問題之前我唔係愛緊佢既咩?
何解聽完覺得係小事而佢隱瞞左個小事我就要考慮到分手?
如果講黎講去都覺得係小事,之後又要心火盛我覺得個問題已經唔需要再講下去了
要為一個覺得係小問題既野去引申個大問題,唔好再辛苦自己啦
拍拖要大家猜咁多咁唔該大家都坐埋張枱,大家唸下大家點解唔了解大家想要啲咩
係我既話我唸多兩秒就問佢點解一早唔講,問完哦左就算.
除非佢同我講佢係男人,咁我會唸幾日時間點解識左咁耐都唔知囉
作者: louisli    時間: 21-1-2009 18:31

有個好簡單的問題:
咩情況下你唔想講一樣野比某人知呢?
我只諗到幾個答案
a) 你唔信某人
b) 某人知道左會搞到好大件事
c) 果樣野某人無必要知

至於點解會引申到呢幾個答案,就要兩方面都研究反省一下啦

將心比心o者

男性係logical mind的,做每樣野都總會有個理由
當然未成年的唔計啦~

作者: 怪妹妹-初號    時間: 22-1-2009 20:15

umm...why u guys still stick on this topic?
I hav already forgave my bf , lolz
作者: gtoray    時間: 22-1-2009 20:57

bcuz this case is intresting
作者: m4devastator    時間: 22-1-2009 22:30

引用:
原帖由 怪妹妹-初號 於 22-1-2009 20:15 發表
umm...why u guys still stick on this topic?
I hav already forgave my bf , lolz
hope u 2hv a happy life
作者: 怪妹妹-初號    時間: 24-1-2009 07:53

thanks n U2!!!
作者: mujiadam    時間: 28-1-2009 16:50

引用:
原帖由 怪妹妹-初號 於 22-1-2009 20:15 發表
THAT'S GREAT!!
叔叔抱抱,COME ON!
作者: Pat    時間: 5-2-2009 03:59

引用:
原帖由 gtoray 於 21-1-2009 02:38 發表

男人總係想另一半夠蠢?
其實一般男士會喜歡夠聰明的女孩 , 因為聰明人會懂得在適當時候扮蠢扮聾扮盲扮啞 = 唔出聲....尤其在公眾場合...

蠢人..喜歡在公眾場合扮精明發偉論 , 萬一成了其他人的笑柄 , 男人的面子往那兒放 ?

作者: kimkileo    時間: 5-2-2009 10:26

引用:
原帖由 Pat 於 5-2-2009 03:59 發表

其實一般男士會喜歡夠聰明的女孩 , 因為聰明人會懂得在適當時候扮蠢扮聾扮盲扮啞 = 唔出聲....尤其在公眾場合...

蠢人..喜歡在公眾場合扮精明發偉論 , 萬一成了其他人的笑柄 , 男人的面子往那兒放 ?
真係鍾意你既先會係你朋友面前扮蠢.......之後兩個人就........
作者: 衰人    時間: 5-2-2009 21:25

女 : 咩你噤死蠢嫁!@#$%^&
男 :
作者: HunterX    時間: 5-2-2009 22:15

引用:

非常認同!!!
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 5-2-2009 22:41

引用:
咁你呢個大佬有咩comment
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 5-2-2009 22:42

引用:
原帖由 kimkileo 於 5-2-2009 10:26 發表

真係鍾意你既先會係你朋友面前扮蠢.......之後兩個人就........
最大受害者乎
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 5-2-2009 22:42

引用:

pat姐深明此道
作者: Pat    時間: 6-2-2009 01:46

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 5-2-2009 22:42 發表

pat姐深明此道
haha , 其實係....所有人既和平相處之道姐~
尤其..男士們果.磚.鹽. , 除時可大可小的 , 視乎....場合 , 環境 , 觀眾數量而定 ,
作者: Elf    時間: 6-2-2009 01:59

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 21-1-2009 15:21 發表

男人大量,女人小氣

又要?好男朋友 ...
對社會的強烈控訴
作者: Elf    時間: 6-2-2009 02:02

a minor lie costs a dick.. watch out gents, u'll need a stock of dildos

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0