標題: 想請教wargame老手超舊式改電槍方法 [打印本頁]

作者: JOHN2    時間: 25-1-2009 13:16     標題: 想請教wargame老手超舊式改電槍方法

小弟早排同d wargame老友吹水得知wargame界前輩早10~15年前有好多現在失傳左o既野

小弟而家主要想問...

1)有冇人改過用遙控車摩打?
2)有冇人買/改過鋼泵芯?
3)有冇人買/改一体化氣缶連氣缶頭?
4)有冇人改過來福線槍管?
5)電氣化.......(好似係一支k仔,power大得可怕......)

另外有冇wargame界前輩而家重有keep呢種程度o既改裝槍可以影d相放上o黎比我地後輩見識下
作者: pursuer    時間: 26-1-2009 00:56

1)有冇人改過用遙控車摩打? 唔知可唔可以
2)有冇人買/改過鋼泵芯?我唔清楚所以唔笞
3)有冇人買/改一体化氣缶連氣缶頭?可以改
4)有冇人改過來福線槍管?近乎不可能
5)電氣化.......(好似係一支k仔,power大得可怕......)唔明
作者: 高!高!高!    時間: 26-1-2009 02:10

來福線槍管有現成買,不過唔好忘記bb彈係圓球體.
作者: Elf    時間: 26-1-2009 03:18

tokina koba仲有來福管.. 對BB彈黎講只會影響, 而唔會穩定彈道
作者: wing-wing    時間: 26-1-2009 03:38     標題: 1)有冇人改過用遙控車摩打

你係唔係講E隻
作者: wing-wing    時間: 26-1-2009 04:11     標題: 1)有冇人改過用遙控車摩打

你係唔係講E隻

收費附件: IMG_16891.gif

收費附件: IMG_1691000.gif

圖片附件: IMG_16891.gif (26-1-2009 04:11, 34.13 KB) / 該附件被下載次數 31

圖片附件: IMG_1691000.gif (26-1-2009 04:11, 12.56 KB) / 該附件被下載次數 13
作者: wing-wing    時間: 26-1-2009 04:13     標題: 5)電氣化.......

可以係m4   mp5   psg-1    ak   p-90  
作者: sunny2014    時間: 26-1-2009 09:32

5)電氣化
據講係用電控制氣筏
作者: louisli    時間: 26-1-2009 19:25

引用:
原帖由 sunny2014 於 26-1-2009 09:32 發表
5)電氣化
據講係用電控制氣筏
控制氣筏的咩野呢?
作者: derek_lok    時間: 26-1-2009 19:31

樓主做咩係幾個壇都係咁問哩d問題呀??你想點
作者: ranger_hk    時間: 26-1-2009 20:26

sorry!未見過,不過有傳言第一代AGE個560摩打係遙控船用的!!!
  未聽過鋼泵芯喎?你所指係咪鋼天梯呀???
  sorry未聽過!!!
  有!好似有得賣過tim!!
5)電氣化.......(好似係一支k仔,power大得可怕......)
我估你所指的是電動氣槍,佢其實係一支好簡單的單發氣槍,入電心後用電推hammer打auto,k仔有冇呢我就唔知,MP-L我就見過!power真係大得可怕......(牙簽匣有幾大力咪幾大力囉!)

作者: olka    時間: 26-1-2009 20:43

1.車仔motor以前成日見, 我有朋友都仲留有一支.
2.我見過但未改過, 只改過加铅天梯
3.我仲有一個安左在支mp5度
4.沒改過
5.見過一支marui psg-1, 另外一支係用銀樽仔的marui xm177
作者: JOHN2    時間: 26-1-2009 22:54     標題: 回復 12# 的帖子

請問有冇果支車仔摩打o既相? 因為我有一個朋友話支野有grip,有一個就話直接揸住隻摩打當grip?

另外電器化用o既係咪馬記o既槍?定係另一d jac果d?

謝謝
作者: JOHN2    時間: 26-1-2009 23:05     標題: 回復 11# 的帖子

係呀!! 我係想講呢樣野呀, 一樣好似打唔壞o既正貨而家重有冇得賣呢?

因為我只見過鋼拉橋 同埋s記o既鋁天梯 (但有同事買左玩2隻夾就爆左最尾果隻牙)
作者: queen    時間: 27-1-2009 00:43

560根本就係車仔motor 嘅Standard(摩打尺寸, Volt 數), 所以要改車仔摩打唔難, 難係難在散熱, 所以有見過要用油車散熱加落個柄同鑽孔幫手散熱.................................

電氣化.......(好似係一支k仔,power大得可怕......)
咪住....你係咪講緊MGC嗰枝k仔呀??剩改打22都好勁啦喎.............
作者: 高!高!高!    時間: 27-1-2009 00:53

引用:
原帖由 JOHN2 於 26-1-2009 23:05 發表

係呀!! 我係想講呢樣野呀, 一樣好似打唔壞o既正貨而家重有冇得賣呢?

因為我只見過鋼拉橋 同埋s記o既鋁天梯 (但有同事買左玩2隻夾就爆左最尾果隻牙)
唔係一味硬就係好,有時需要一些物料上的什麼緩衝/吸震/震動衰減之類的特性,
來跟其他配件作平衡之用.
作者: wing-wing    時間: 27-1-2009 01:11

你係唔係講E隻
我隻係m4用cnc全鋁
有人造g3上身銅下身用木造

圖片附件: IMG_16891.gif (27-1-2009 01:11, 34.13 KB) / 該附件被下載次數 62

圖片附件: IMG_1691000.gif (27-1-2009 01:11, 12.56 KB) / 該附件被下載次數 81

作者: d.s    時間: 27-1-2009 01:54

有!係Work,但好夾硬.

有見過,冇改過

有改過,配以1.9j power,二代波箱斷頭殺手

有見過但冇諗過改,以前冇Hop-UP,冇Bolt Back手鎗時代已被MGC徹底騙過,沒用的東西!

電+Co2作動力......
作者: F22    時間: 27-1-2009 03:53

整唔難,set得好先至難,不過只要set得好根本同原裝差唔多.............
乜野係鋼泵芯?定係天梯?我只係用過systema鋁天梯,不過而家
作者: F22    時間: 27-1-2009 04:01

引用:
原帖由 wing-wing 於 27-1-2009 01:11 發表
你係唔係講E隻
我隻係m4用cnc全鋁
有人造g3上身銅下身用木造
嘩!!CNC全鋁咪好貴?
我就

圖片附件: IMG_0811.JPG (27-1-2009 04:01, 49 KB) / 該附件被下載次數 48

圖片附件: IMG_0815.JPG (27-1-2009 04:01, 41.14 KB) / 該附件被下載次數 71

圖片附件: IMG_0812.JPG (27-1-2009 04:01, 44.39 KB) / 該附件被下載次數 49

作者: 且倫    時間: 27-1-2009 14:01

來福線槍管

係wargame界之中係陰線

真槍係陽線...

作者: JOHN2    時間: 28-1-2009 00:41     標題: 回復 17# 的帖子

謝謝回覆

終於見呢d堅野o既真身,真係大開眼界

但請問係用540摩打定係舊M16VN果種560摩打?

如果用1/10車仔果D 540摩打, 條摩打心會粗左, 咁隻GEAR要點硬塞入去呢
作者: JOHN2    時間: 28-1-2009 00:43     標題: 回復 20# 的帖子

嘩....... 你D手工好堅, 外觀一流...

係用540摩打嗎?
作者: JOHN2    時間: 28-1-2009 00:47     標題: 回復 15# 的帖子

我都唔太知係什麼品牌O既K仔,只知佢係話塞幾粒AA電O黎推個VALVE
作者: MartinPPKs    時間: 28-1-2009 01:12

作者: F22    時間: 28-1-2009 01:57

引用:
原帖由 JOHN2 於 28-1-2009 00:43 發表
嘩....... 你D手工好堅, 外觀一流...

係用540摩打嗎?
我唔知係唔係540,總之係一般標準RC摩打大細啦,比馬記EG560粗
作者: F22    時間: 28-1-2009 02:04

引用:
原帖由 JOHN2 於 28-1-2009 00:47 發表
我都唔太知係什麼品牌O既K仔,只知佢係話塞幾粒AA電O黎推個VALVE

圖片附件: IMG_7910.JPG (28-1-2009 02:04, 57.14 KB) / 該附件被下載次數 60

圖片附件: IMG_8108.JPG (28-1-2009 02:04, 53.21 KB) / 該附件被下載次數 56

作者: JOHN2    時間: 28-1-2009 18:40     標題: 回復 27# 的帖子

你呢支係打CO2

系統睇起O黎好似比電槍簡單,中間D PARTS好似唔使用金屬身借力, 但減壓墜銅係咪一路射一路前前後後咁運動?
作者: F22    時間: 29-1-2009 07:02

引用:
原帖由 JOHN2 於 28-1-2009 18:40 發表
你呢支係打CO2

系統睇起O黎好似比電槍簡單,中間D PARTS好似唔使用金屬身借力, 但減壓墜銅係咪一路射一路前前後後咁運動?
我呢支只係善良之槍,未打過GAME,不過仲運作正常非常精神~~~~~~
冇錯基本上淨係份內膽連墜銅已經可以發射,個MP5殼只係得個殼,主耍用
作者: JOHN2    時間: 30-1-2009 21:18     標題: 回復 29# 的帖子

咁bolt back o既力同而家果d WA/WE bolt back M4比會唔會勁D
作者: F22    時間: 31-1-2009 06:55

引用:
原帖由 JOHN2 於 30-1-2009 21:18 發表
咁bolt back o既力同而家果d WA/WE bolt back M4比會唔會勁D
JAC槍唔係blowback,只係震動,比AEG大,但比唔上WA M4
作者: hirohiro    時間: 18-2-2009 20:41

[quote]原帖由 F22 於 31-1-2009 06:55 發表

JAC槍唔係blowback,只係震動,比AEG大,但比唔上WA M4

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0