標題: 求救!!!!!!!!!!!!! [打印本頁]

作者: 車厘子    時間: 2-2-2009 02:50     標題: 求救!!!!!!!!!!!!!

小弟 有意 敗一部單反黎玩玩
買都係買canon 的
但諗緊 .....450d 同50d 邊個好d
問過朋友 即刻叫我唔好諗敗50d ...
其實功能上會唔會有好大分別 ....
我只知大細有分別..........
其餘好多野都唔明係咩黎o既.....
同埋想問問去買單反有冇得body 配鏡買架?
各高手門係鏡頭方面有冇好介紹?
眼見都有好幾隻牌子......
而小弟最底要求o既鏡係28-200 光圈2.0-8.0
唔知師兄門有冇好介紹
作者: adrianyahk    時間: 2-2-2009 03:06

引用:
原帖由 車厘子 於 2-2-2009 02:50 發表
小弟 有意 敗一部單反黎玩玩
買都係買canon 的
但諗緊 .....450d 同50d 邊個好d
問過朋友 即刻叫我唔好諗敗50d ...
其實功能上會唔會有好大分別 ....
我只知大細有分別..........
其餘好多野都唔明係咩黎o ...
我唔係高手,係低手

450d同50D係兩個級數既機來的,一部入門一部中階
50D既像素高,iso可用度都好高,而450D就差d(理論上)
50d係金身,450D係膠身(槍一樣)
50D係唔錯,不過而家既價位好高,買來玩既話都幾唔抵

同埋想問問去買單反有冇得body 配鏡買架?

有...可以買body自己配鏡買囉

28-200光圈要2.0...呢個requirement冇鏡meet到ga wor? 除非你分開一支支買?
如果要推介鏡,起碼要執執個光圈先...重有...俾個筆直! 唔該車車

作者: 車厘子    時間: 2-2-2009 03:28

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-2-2009 03:06 發表

我唔係高手,係低手

450d同50D係兩個級數既機來的,一部入門一部中階
50D既像素高,iso可用度都好高,而450D就差d(理論上)
50d係金身,450D係膠身(槍一樣)
50D係唔錯,不過而家既價位好高,買來玩既話都幾唔抵

...
筆直 我預3萬之內
出面d鏡我見有d有得較光圈 不過 冇咩點見由2.0 開始.........
我想要2.0-8 o既原因 係因為我用緊 部dc 都係2.0-8 xdddd

金身 會唔會好重

作者: learngod86    時間: 2-2-2009 03:35     標題: 回復 3# 的帖子

引用:
原帖由 車厘子 於 2-2-2009 03:03 發表
今過情人節冇錢過
又話冇錢....
作者: 車厘子    時間: 2-2-2009 03:41

引用:
原帖由 learngod86 於 2-2-2009 03:35 發表

又話冇錢....
情心節冇得分期嘛
作者: louisli    時間: 2-2-2009 13:04

呢個價位,我會選Olym 520囉
作者: anjhl    時間: 2-2-2009 19:20

引用:
原帖由 車厘子 於 2-2-2009 03:28 發表

筆直 我預3萬之內
出面d鏡我見有d有得較光圈 不過 冇咩點見由2.0 開始.........
我想要2.0-8 o既原因 係因為我用緊 部dc 都係2.0-8 xdddd

金身 會唔會好重
有成$30000咁多
師兄,不如就:
50D+24-105L+小小白IS+10-22
冇得彈啊
仲有少少錢買其他野

我咁樣毒人法,我唔會比人打架可
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 2-2-2009 19:23

敗部40d la,重有水貨

如果450同50d 的,50d la,快門反應係好重要
作者: adrianyahk    時間: 2-2-2009 21:34

引用:
原帖由 車厘子 於 2-2-2009 03:28 發表

筆直 我預3萬之內

金身 會唔會好重
有由2.0開始既...不過...一定係定焦囉! (eg. 135L f2.0, 35L f1.4, 85L f1.2)
你budget 3萬蚊,不如就去到近d既2.8啦?(要zoom的話)
買鏡緊要過body,雖然話機身唔好都好有問題,不過,lens先決啦!
假如你要由28-200,APS-C frame,就買支17-55 f2.8 IS,加支70-200 2.8L IS,咁就有焦段
(以要zoom lens計,兩支都原廠,重有IS!)
當17-55七千,小白IS皮三,你重有一皮budget
車車又唔怕重既(我重記得全金G3)
咁樣預多少少,買部好少少既body,EOS 50D啦!

三萬蚊budget,清哂~(不過呢個係2.8光圈囉)

當然...有第二d choice啦,繼續討論!

作者: anjhl    時間: 2-2-2009 21:37

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-2-2009 21:34 發表

有由2.0開始既...不過...一定係定焦囉!
你budget 3萬蚊,不如就去到近d既2.8啦?
買鏡緊要過body,雖然話機身唔好都好有問題,不過,lens先決啦!
假如你要由28-200,APS-C frame,就買支17-55 f2.8,加支70-200 2.8L IS ...
係喎,唔記得師兄要求大光圈tim
我講既全部都
師兄既提議好好多
作者: Kuznetsov    時間: 2-2-2009 21:41

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-2-2009 21:34 發表

有由2.0開始既...不過...一定係定焦囉! (eg. 135L f2.0, 35L f1.4, 85L f1.2)
你budget 3萬蚊,不如就去到近d既2.8啦?(要zoom的話)
假如你要由28-200 ...
好毒丫
作者: adrianyahk    時間: 2-2-2009 21:45

引用:
原帖由 anjhl 於 2-2-2009 21:37 發表

係喎,唔記得師兄要求大光圈tim
我講既全部都
師兄既提議好好多
但係我覺得我果個玩法太極端...
17-55 2.8IS係一支好好既鏡,如果玩APS-C既話..一上FF就冇哂用
70-200 2.8L其實係sharpness同埋對焦距離都輸俾小小白IS,八千同萬二,果四千蚊買既係重量咁咪果個空洞既幾平方毫米(大d既光圈)
買完50D又會冇錢買閃,三皮野得一粒電,其實都...實要over-budget!
作者: 高!高!高!    時間: 2-2-2009 21:47

買450就仲有餘錢買燈,一套機齊晒.
作者: Kuznetsov    時間: 2-2-2009 21:48     標題: 回復 12# 的帖子

得一粒電<<我=0=咪係law--
作者: adrianyahk    時間: 2-2-2009 21:49

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 2-2-2009 21:41 發表

好毒丫
我覺得唔係好毒je...Zoom lens貴極有限
如果係要28-200呢個range,玩定焦,咁就真係毒啦!
由24L開始,加支35L snap,加支Sigma 50mm平少少cal埋散景靚,85L影人,135L影全身,加支180L玩Macro,最後來支200L f2來結束...

毒?
作者: adrianyahk    時間: 2-2-2009 21:50

引用:
原帖由 高!高!高! 於 2-2-2009 21:47 發表
買450就仲有餘錢買燈,一套機齊晒.
呢個都係辦法,唔怕個mon肉酸可以買40D,不過我覺得450爽d
作者: Kuznetsov    時間: 2-2-2009 21:52

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-2-2009 21:49 發表

我覺得唔係好毒je...Zoom lens貴極有限
如果係要28-200呢個range,玩定焦,咁就真係毒啦!
由24L開始,加支35L snap,加支Sigma 50mm平少少cal埋散景靚,85L影人,135L影全身,加支180L玩Macro,最後來支200L f2來結束... ...
玩定焦好辛苦的..我玩父上的定焦 ...加上Zoom lens比定焦實用 ......
作者: Kuznetsov    時間: 2-2-2009 21:53

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-2-2009 21:50 發表

呢個都係辦法,唔怕個mon肉酸可以買40D,不過我覺得450爽d
450 D 好~~~
睇下車車玩lens...定係玩機
作者: adrianyahk    時間: 2-2-2009 21:54

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 2-2-2009 21:52 發表

玩定焦好辛苦的..我玩父上的定焦 ...加上Zoom lens比定焦實用 ......
其實車車想要28-200,不如玩埋wide啦!
唔怕副廠,可以要小小白IS(f4)唔要小白IS(f2.8),加支Tokina 11-16 f2.8,呢支又係最近口碑好好既鏡頭

當然,我冇玩過!
作者: CrazyBoy    時間: 2-2-2009 21:54

一粒電其實都係好似百零二百炸喎

同埋..使用上..我覺得50d會比450d來得方便..
作者: adrianyahk    時間: 2-2-2009 21:57

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 2-2-2009 21:54 發表
一粒電其實都係好似百零二百炸喎

同埋..使用上..我覺得50d會比450d來得方便..
理論上係over-budget ma~

50D比450D方便既~起碼iso選擇既range大d,連拍快d,好多微調既野都有
個mon重要係92萬像素!

不過如果係專心影相,呢d只係gimmick野~
作者: mike-mike    時間: 2-2-2009 21:57

想問下車師兄, 你所指的28-200, 係指菲林機黎講, 定係APS-C黎講架...28X 1.6 影景真係唔多夠WOR...
CANON我唔熟, 但50D的話, 都重有兩萬多D買鏡~
F2.8都OK的話, 24-70 F2.8, 再加小白都應該重有少少錢找~ 加D再買燈或補多支UTRA WIDE LOR(副廠的話夠啩
如果一定F2的話就如其他師兄咁講分黎買, 28~70之間買三支度, 70打後都係要折衷下買小白好D, 因為2一支定焦的200F2都過三餅, 重量亦唔係人人拎得起....
作者: Kuznetsov    時間: 2-2-2009 21:59

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-2-2009 21:54 發表

其實車車想要28-200,不如玩埋wide啦!
唔怕副廠,可以要小小白IS(f4)唔要小白IS(f2.8),加支Tokina 11-16 f2.8,呢支又係最近口碑好好既鏡頭

當然,我冇玩過!
副廠都係一個不失為一個choose~but....要考慮對焦速度
我都考慮入支副廠700-200 f2.8 les
作者: Kuznetsov    時間: 2-2-2009 22:01

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-2-2009 21:57 發表

50D比450D方便既~起碼iso選擇既range大d,連拍快d,好多微調既野都有

over-budget 好慘
作者: adrianyahk    時間: 2-2-2009 22:03

引用:
原帖由 mike-mike 於 2-2-2009 21:57 發表
想問下車師兄, 你所指的28-200, 係指菲林機黎講, 定係APS-C黎講架...28X 1.6 影景真係唔多夠WOR...
CANON我唔熟, 但50D的話, 都重有兩萬多D買鏡~
F2.8都OK的話, 24-70 F2.8, 再加小白都應該重有少少錢找~ 加D再買燈 ...
車車用DC來compare,佢要既range一定係FF既28-200 ga la~
24-70 F2.8都係好野,不過用apsc,買支平d又靚d又有IS係差個紅色圈既17-55真係抵d~
作者: mike-mike    時間: 2-2-2009 22:11

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-2-2009 22:03 發表

車車用DC來compare,佢要既range一定係FF既28-200 ga la~
24-70 F2.8都係好野,不過用apsc,買支平d又靚d又有IS係差個紅色圈既17-55真係抵d~
睇下CANON鏡個價...嘩, 小白要成皮三???...咁樣加埋會OVER咗2K.大一,左右...
作者: Elf    時間: 2-2-2009 22:16

二手5D連直度, 電x2  :1萬
17-40: 5000
24-70/24-105: 7000
小小白:5000
580EXII : 3000

作者: adrianyahk    時間: 2-2-2009 22:18

引用:
原帖由 Elf 於 2-2-2009 22:16 發表
二手5D連直度, 電x2  :1萬
17-40: 5000
24-70/24-105: 7000
小小白:5000
580EXII : 3000

嘩...狠呀!
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 2-2-2009 23:56

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-2-2009 22:18 發表

嘩...狠呀!
算得好盡tim
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 2-2-2009 23:58

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-2-2009 21:57 發表

50d比40d係慢少少ga(唔係講連拍,係佢個快門反應)

同埋要set野的都係睇histogram做野好過睇mon

作者: adrianyahk    時間: 3-2-2009 00:04

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 2-2-2009 23:58 發表

有d野叫"迫住用"...
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-2-2009 00:09

引用:
原帖由 adrianyahk 於 3-2-2009 00:04 發表

有d野叫"迫住用"...
都有一句,"迫住學",學左知左重好過迫住用佢
作者: adrianyahk    時間: 3-2-2009 00:09

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-2-2009 00:09 發表

都有一句,"迫住學",學左知左重好過迫住用佢
心照不宣...
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-2-2009 00:14

唔知有無web講3色的histogram,學識呢個多少都知偏色問題
作者: Elf    時間: 3-2-2009 01:54     標題: 回復 34# 的帖子

咁唔差左俾多D買多個EIZO啦 ...
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-2-2009 02:24

引用:
原帖由 Elf 於 3-2-2009 01:54 發表
咁唔差左俾多D買多個EIZO啦 ...
買左都要cal過先可以用,齋cal都可以玩個幾鐘(平時o係公司都係咁cal d電視)
作者: Elf    時間: 3-2-2009 02:33     標題: 回復 36# 的帖子

用佢吧..

作者: 車厘子    時間: 3-2-2009 02:39

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 2-2-2009 23:58 發表

計你咁講
我應該買40d 好d
快門反應 對我好緊要
因為呢個係最大o既point 我要轉玩單反xdddddd
不過lens d 野我一d都唔識.......
睇黎有排苦讀 只知今日睇到有枝lens 去到300mm f3.5-5.6
要萬7
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-2-2009 02:44

引用:
原帖由 Elf 於 3-2-2009 02:33 發表
用佢吧..

公司都有用,但係o係你cal的時候o係30度灰同80度灰cal都玩2個幾字去校色溫o個d,之後對比o個d...........煩到
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-2-2009 02:48

引用:
原帖由 車厘子 於 3-2-2009 02:39 發表

計你咁講
我應該買40d 好d
快門反應 對我好緊要
因為呢個係最大o既point 我要轉玩單反xdddddd
不過lens d 野我一d都唔識.......
睇黎有排苦讀 只知今日睇到有枝lens 去到300mm f3.5-5.6
要萬7
對我o黎講因為我有40d,50d上手的感覺係差少少,大約係我single按掣,用40d影1s按4張,50d先1s 3張半左右

唔係好明顯

不過而家有40d賣的主要都係水貨多,平d無保,但有多2k左右買鏡
作者: 車厘子    時間: 3-2-2009 02:59

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-2-2009 02:48 發表

對我o黎講因為我有40d,50d上手的感覺係差少少,大約係我single按掣,用40d影1s按4張,50d先1s 3張半左右

唔係好明顯

不過而家有40d賣的主要都係水貨多,平d無保,但有多2k左右買鏡
我而家睇緊40d 同50d d data
canon 官網都係話 40d 可似6.5張 per sec
but 50d 只可似6.3張 per sec
其他好多野都冇變.....mon 勁左 象素多左等等
50d 食電d 同輕d

我睇中左呢枝 http://www.canon.com.hk/en/Consumer/Product/ProductDetail.aspx?product_id=10036&series_id=41

作者: 高!高!高!    時間: 3-2-2009 03:16

引用:
原帖由 Elf 於 3-2-2009 02:33 發表
用佢吧..

嚇死人咩~~~~~!!!!
引用:
原帖由 車厘子 於 3-2-2009 02:59 發表

canon 官網都係話 40d 可似6.5張 per sec
50d 食電d 同輕d

我睇中左呢枝 http://www.canon ...
中規中矩,不過zoom到300得f5.6,已小弟經驗,
indoor推到ISO 800都唔係好夠,又唔平,
分兩支見使d.
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-2-2009 03:20

引用:

50d 食電d 同輕d

50d主要都係o係mon,同pixel同內置的微調多左的功能,食電的就分別應該唔大,輕的,輕o個100幾十個g唔係d咩,你要平少少的body之後入好鏡定係要cut少少鏡的budget要機

1.6kg+機+閃比M700輕少少,不過上手影,9成都好o徒氣力,都未計你跟身可能有的其他鏡
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-2-2009 03:24

連拍方面其實40同50d唔係差好多,

不過用到高速連拍的40d個快門聲比50d係爽d同快d

一般你唔用高速的50d都可以
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-2-2009 03:26

引用:
原帖由 高!高!高! 於 3-2-2009 03:16 發表

嚇死人咩~~~~~!!!!

中規中矩,不過zoom到300得f5.6,已小弟經驗,
indoor推到ISO 800都唔係好夠,又唔平,
分兩支見使d.
個人覺得室內的都係有f4穩陣d
作者: 車厘子    時間: 3-2-2009 03:29

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-2-2009 03:24 發表
連拍方面其實40同50d唔係差好多,

不過用到高速連拍的40d個快門聲比50d係爽d同快d

一般你唔用高速的50d都可以
我要高速偷拍
我對象素要求唔太多
如果個價差2千 更係40d啦 xdddd
作者: mike-mike    時間: 3-2-2009 07:46

引用:

50d 食電d 同輕d

呢支又貴又重...加埋40d都已經兩萬幾....你可能以為好方便, 但影景又唔夠....始終都係要換鏡....加上十倍zoom...個人唔睇好的...
要遠的話不如大白...加埋40d都唔駛兩萬~重有錢搞大光圈的標準/wide鏡~

*** 想趁機問下有呢支28-300白鏡的師兄, 佢係tele-end影近嘅野時, 係米同其他天涯鏡一樣, 越近目標有視角擴闊的現象? (好似18-200咁, 用200影近野時, 其實同用135係差唔多), 小弟自己冇天涯鏡, 想知道多d, 望解答***

作者: adrianyahk    時間: 3-2-2009 21:53

引用:
原帖由 車厘子 於 3-2-2009 03:29 發表

我要高速偷拍
我對象素要求唔太多
如果個價差2千 更係40d啦 xdddd
我覺得買40D不如買450D...唔係就買50D!
數碼機越新越好(好既定義我難介定),你買部舊少少既40D為果一丁點你冇咩感覺既靈敏度同快門聲,
你由DC上DSLR,個靈敏度都夠嚇死你啦450! 6.5同3張,連拍你又有幾可用?(偷拍3張都夠啦!)
又要買水貨又要搵又要煩又要對住個核突mon又舊又唔係慳幾多電賣二手又冇哂價,點解要買40D?
iso表現我深信40D唔會好過450D幾多,你又唔係專業,一開波買部450d玩住先,過多排買部50D二手好過啦!
(莊家毒人買40D... 我就覺得向前看好,唔係450就50....如果唔係就真係5D二手,一流畫質!)

作者: adrianyahk    時間: 3-2-2009 21:59

重有,果支28-300,除非你係去北極/南極,唔係都唔推薦..(唔方便換鏡嘛!)
用咁既價錢,一支拆三支,出來個質素好好多! 係呀你有長zoom-range,不過縮到光圈咁細,有射程都唔夠光影啦!
作者: ZaMaR    時間: 3-2-2009 22:22

咁樣如何?

2手5D
24-70mm f2.8
小小白IS / 小白
作者: Elf    時間: 3-2-2009 22:24     標題: 回復 50# 的帖子

英雄所見略同
作者: adrianyahk    時間: 3-2-2009 22:26

引用:
原帖由 Elf 於 3-2-2009 22:24 發表
英雄所見略同
岩岩Canon係日本同中國重有香港係今日承諾幫5D加固反光板... 免費?
作者: ZaMaR    時間: 3-2-2009 22:31

引用:
原帖由 Elf 於 3-2-2009 22:24 發表
英雄所見略同

有幾皮野仲去玩APS-C,搵自己笨咩...
作者: Kuznetsov    時間: 3-2-2009 22:40

引用:
原帖由 ZaMaR 於 3-2-2009 22:31 發表

yo
作者: adrianyahk    時間: 3-2-2009 22:46

引用:

影雀嘛~
作者: m4devastator    時間: 3-2-2009 23:00

引用:

APSC 玩既係速度+ 靈敏度(對焦系統絕不被5D/ 5D II差,反而FF全部對焦點集中係中間,難用)+ X1.6焦距(我覺得好正)
同一枝70200加落FF or APSC
唔好講影, 睇個VF己經可以睇遠好多(200mm --->320mm )

FF有6.5 fps咩 反而一般用家唔洗急住聞相玩FF(ASPC 成千萬像仲唔夠咩)

再講, 一開始玩FF,會失去upgrade相機既樂趣
5D--> 5DMKII
20/30D--> 5DMKII

咩個正啲呢?
我讚成樓主玩1.6機先,玩幾年上勁啲既機仲好啦

作者: m4devastator    時間: 3-2-2009 23:05

用APS機可以放心全開光圈影相
唔洗擔心好似FF咁出現暗角
作者: adrianyahk    時間: 3-2-2009 23:22

引用:
原帖由 m4devastator 於 3-2-2009 23:05 發表
用APS機可以放心全開光圈影相
唔洗擔心好似FF咁出現暗角
自High...
作者: m4devastator    時間: 3-2-2009 23:24

引用:
原帖由 adrianyahk 於 3-2-2009 23:22 發表

自High...
有講錯咩..

都係宣傳下APSC的好處姐,唔洗擔心邊位問題

作者: Kuznetsov    時間: 3-2-2009 23:27

引用:
原帖由 m4devastator 於 3-2-2009 23:24 發表

有講錯咩..

都係宣傳下APSC的好處姐
但冇講壞處
作者: adrianyahk    時間: 3-2-2009 23:33

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 3-2-2009 23:27 發表

但冇講壞處
所以咪係自High....我地繼續~
作者: 亞龍    時間: 3-2-2009 23:38

唔夠y.....(由其事你只愛紅圈)
唔夠景深.......
當你有錢去買85 1.2時先發覺要X1.6.............
作者: 亞龍    時間: 3-2-2009 23:42

引用:
原帖由 adrianyahk 於 3-2-2009 21:53 發表

數碼機越新越好(好既定義我難介定),你買部舊少少既40D為果一丁點你冇咩感覺既靈敏度同快門聲,
你由DC上DSLR,個靈敏度都夠嚇死你啦450! 6.5同3張,連拍你又有幾可用?(偷拍3張 ...
同意.....40d個自動白平行唔準....50D準好多
加上32萬像的Mon同50D的90萬像Mon完全係兩馬子的事
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-2-2009 23:45

引用:
原帖由 adrianyahk 於 3-2-2009 21:53 發表

你由DC上DSLR,個靈敏度都夠嚇死你啦450! 6.5同3張,連拍你又有幾可用?(偷拍3張 ...
你可以試下搵部40d快按同50d快按,50d係"笠"少少,快門係慢左少少,

快門夠靈敏的,你唔會miss左o個一個時刻

你試下用部入門同一部中階40d用single shot,快門同佢save相的速度差距,你可以miss左一個好重要的shot
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 3-2-2009 23:49

引用:
原帖由 亞龍 於 3-2-2009 23:42 發表

同意.....40d個自動白平行唔準....50D準好多
加上32萬像的Mon同50D的90萬像Mon完全係兩馬子的事
有得用的,部部機都唔會用佢自動wb,有閃的,長set day light,好d
作者: adrianyahk    時間: 3-2-2009 23:51

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-2-2009 23:45 發表

你可以試下搵部40d快按同50d快按,50d係"笠"少少,快門係慢左少少,

快門夠靈敏的,你唔會miss左o個一個時刻

你試下用部入門同一部中階40d用single shot,快門同佢save相的速度差距,你可以miss左一個好重要的shot
(拍肩)那麼三皮買1Dmk3好d... 重有錢買多支24-70/24-105

如果50D比40D都唔係咁好,40d又冇幾多好處,點解唔買450D呢?

再講,點解唔買5D呢?

作者: Elf    時間: 4-2-2009 00:02     標題: 回復 66# 的帖子

3 fps掛..
作者: Elf    時間: 4-2-2009 00:03     標題: 回復 56# 的帖子

又唔見個陣影一張過一次相個D相會死
我真係想知你用APS-C點樣野wide angle啦..  要tele可以crop相, 要wide呢?
作者: ZaMaR    時間: 4-2-2009 00:09

引用:
原帖由 m4devastator 於 3-2-2009 23:00 發表

APSC 玩既係速度+ 靈敏度(對焦系統絕不被5D/ 5D II差,反而FF全部對焦點集中係中間,難用)+ X1.6焦距(我覺得好正)
同一枝70200加落FF or APSC
唔好講影, 睇個VF己經可以睇遠好多(200mm --->320mm )

FF有 ...
5D對焦好似係快D...(呢個要用既人去証實)
仲有,咩X1.6焦距,只不過係corp左中間一部份,唔好自欺欺人

FF個VF大好多,光好多,睇到既野一樣大
upgrade相機,我唔認為係樂趣...(我會用部唔用得先買新機既人)

fps嘛,對需要既人黎講係重要既,如記者,影sport...
一般人,3fps已經夠用
作者: ZaMaR    時間: 4-2-2009 00:11

引用:
原帖由 Elf 於 4-2-2009 00:03 發表
我真係想知你用APS-C點樣野wide angle啦..  要tele可以crop相, 要wide呢?
咁就要APS-C專用鏡,有D 10-22mm果D
作者: adrianyahk    時間: 4-2-2009 00:14

引用:
原帖由 ZaMaR 於 4-2-2009 00:09 發表

仲有,咩X1.6焦距,只不過係corp左中間一部份,唔好自欺欺人

upgrade相機,我唔認為係樂趣...(我會用部唔用得先買新機既人) ...
5D/mk2既速度...mk2快呀!幾快?點講你聽呀!
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 4-2-2009 00:15

引用:
原帖由 adrianyahk 於 3-2-2009 23:51 發表

(拍肩)那麼三皮買1Dmk3好d... 重有錢買多支24-70/24-105

如果50D比40D都唔係咁好,40d又冇幾多好處,點解唔買450D呢?

再講,點解唔買5D呢?
50d pixel大左,但係c記自己的鏡支援唔到佢個aps-c咁高pixel,實際放大100%比同用40d個解像重差左

450d同40d最大的分野,係viewfinder同快門速度,450d 0.87x 40d 0.95x,

快門的,你真係去canon 旗艦度按下,你single shot連按完50d之後用下部450

50d 1s影到3-4張,450影到2張,你慣左快門影完ready比你影下一張的速度夠快的,你就唔會選擇部慢

有新野可能係好,但如果差價咁大的入部40d好過入一部入門450d or貴多2k的50d

5d佢肯入的都可以考慮,不過都係3 fps左右,都係慢

1d3的佢有米入的,我都唔反對,問題係要set野有排搞
作者: 高!高!高!    時間: 4-2-2009 00:18

up咩鬼grade..............
APS-C只係當時kodak技術上的折衷方法,
影相幾時都係FF方便易計數啦,
當初做到FF,你估會唔會有APS-C??
作者: adrianyahk    時間: 4-2-2009 00:21

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-2-2009 00:15 發表

50d pixel大左,但係c記自己的鏡支援唔到佢個aps-c咁高pixel,實際放大100%比同用40d個解像重差左

450d同40d最大的分野,係viewfinder同快門速度,450d 0.87x 40d 0.95x,

快門的,你真係去canon 旗艦度按下,你sin ...
你都幾中肯,不過...你同個買5D既傻仔講速度我真係唔識俾咩反應你...
中階機既細節保留可能會好過入門機tim ge..不過,搵40D係而家真係幾不智..價差,我真係推介5D好過啦!

問題係,車車都冇咩feedback...
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 4-2-2009 00:22

引用:
原帖由 ZaMaR 於 4-2-2009 00:09 發表

upgrade相機,我唔認為係樂趣...(我會用部唔用得先買新機既人) ...
相對焦距,呢句係絕大的誤導,因為50mm光學特性,根本唔會因為乘左之後變左另一個焦段的光學特性
作者: m4devastator    時間: 4-2-2009 00:22

引用:
原帖由 Elf 於 4-2-2009 00:03 發表
要wide就1022

好一枝wide鏡

不過個人覺得tele 重要過wide

APSC: 112-320mm

你FF鏡要要320mm既焦段?crop?
張張crop...你冇癮都似

但係wide1022一枝搞掂

作者: ZaMaR    時間: 4-2-2009 00:26

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-2-2009 00:21 發表

你都幾中肯,不過...你同個買5D既傻仔講速度我真係唔識俾咩反應你...
中階機既細節保留可能會好過入門機tim ge..不過,搵40D係而家真係幾不智..價差,我真係推介5D好過啦!

問題係,車車都冇咩f ...
冇錯,都係果句,有幾皮野係手,仲買aps-c先真係幾不智
唔好話幾皮野,比我得1皮我都會買部5D先,再求其汁枝舊鏡用住先
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 4-2-2009 00:27

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-2-2009 00:21 發表

如果你當時入的機係6fps的,你影function的會開心好多,同埋你會信奉fps夠快係一個王道
作者: m4devastator    時間: 4-2-2009 00:29

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-2-2009 00:27 發表

如果你當時入的機係6fps的,你影function的會開心好多,同埋你會信奉fps夠快係一個王道
我都係用40D,連拍快先係玩DSLR既快趣

加上30D/40/50D都可以用低速/高速快門

3/6.5fps

真係好好用

再講,打雀,影人(眼神,笑容)...等等
當你連拍快,信心上升,影乜都開心啲

作者: 車厘子    時間: 4-2-2009 00:30

引用:

其實我會諗50d 係因為我有個fd 一開波問 佢就講 買50d啦 咪鬼買450d..........
再見莊家講個speed o既分別..... so 都頭痕緊.....
因為我多數都係去旅行影人.....影動物.....
所以會想要個快d o既......
都係搵日去canon 度玩下先諗40定50

重有我同事講過50d 有分c 同n
其實有咩分別?

作者: adrianyahk    時間: 4-2-2009 00:30

引用:
原帖由 ZaMaR 於 4-2-2009 00:26 發表

冇錯,都係果句,有幾皮野係手,仲買aps-c先真係幾不智
唔好話幾皮野,比我得1皮我都會買部5D先,再求其汁枝舊鏡用住先
我諗都係睇下車車有咩反應啦... 而家放左出來都係450D/40D/5D或者係幾近冇人想再提既50D je...鏡就好簡單,講哂la~

再唔係玩Nikon都好呀...玩D90,7千蚊有部機身,三皮可以買...死啦唔識wor!
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 4-2-2009 00:32

引用:
原帖由 m4devastator 於 4-2-2009 00:22 發表

要wide就1022

好一枝wide鏡

不過個人覺得tele 重要過wide

APSC: 112-320mm

你FF鏡要要320mm既焦段?crop?
張張crop...你冇癮都似

但係wide1022一枝搞掂
個光學特性係咁就咁,唔好再比'相對焦距'呃左lor
作者: m4devastator    時間: 4-2-2009 00:33

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-2-2009 00:32 發表

個光學特性係咁就咁,唔好再比'相對焦距'呃左lor
我呢啲係影相,唔係講理論

總之影起來上係影到320mm啦
作者: adrianyahk    時間: 4-2-2009 00:33

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-2-2009 00:27 發表

快係好,不過日常用冇咩咁大影響je
function都係影一陣,平時最多咪影生活照~

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 4-2-2009 00:33

引用:
原帖由 車厘子 於 4-2-2009 00:30 發表

其實我會諗50d 係因為我有個fd 一開波問 佢就講 買50d啦 咪鬼買450d..........
再見莊家講個speed o既分別..... so 都頭痕緊.....
都係 ...
canon無40d玩,得50d
作者: adrianyahk    時間: 4-2-2009 00:34

引用:

都係 ...
C 同 N 既分別? 可能佢係講Nikon有部機叫D50,希望你唔好混淆掛?

其實旅行影人,影動物,要快真係冇咩用...
旅行就梗係慢慢玩慢慢Hea ga la,影動物,除非影雀同影街上既女仔,唔係快都唔係好需要..
反而鏡頭對焦快,要光圈大,咁就會快d..
(其實要快不如玩Nikon? D300快wor!)

希望你去CS玩埋5Dmk2,睇下你既快係咪需要咁快啦!

作者: m4devastator    時間: 4-2-2009 00:36

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-2-2009 00:33 發表

車車話旅行影相影動物,咁可能係apsc機好d既...
但我地係業餘,用APSC 既好處較適合我地

FF既好處係PQ好,但你愛聞相嗎?
作者: mike-mike    時間: 4-2-2009 00:36

引用:

都係 ...
影動物...135下的200MM恐怕滿足唔到你WOR, 師兄....
咁不如...50D + 300 F4 USM IS + 增距器 + 17-55 F2.8, 重有錢剩架~~~再唔係唔要384+增距器, 要一支大白亦得, 重平少少添~~~剩低可以買支閃光燈或大光圈定焦鏡都得~~~

自己冇錢, 玩NIKON的, 通常去影雀會帶:
300 F4(唔同C記的係, 冇防震), 1.4X 增距器, 再加一支KIT鏡的18-55 細光圈, 有人影時就會入埋支窮人鏡50 F1.8
以上組合, 都SO FAR夠用的~~~

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 4-2-2009 00:37

引用:
原帖由 m4devastator 於 4-2-2009 00:33 發表

我呢啲係影相,唔係講理論

總之影起來上係影到320mm啦
影相有時都要明少少支鏡的光學特性,極端d你用魚眼的,你明左佢個光學,o係FF同aps-c的分別,你先可以好快構圖影你想要的野,唔會錯過左你想的野lor
作者: adrianyahk    時間: 4-2-2009 00:38

引用:
原帖由 m4devastator 於 4-2-2009 00:36 發表

但我地係業餘,用APSC 既好處較適合我地

FF既好處係PQ好,但你愛聞相嗎?
我玩FF係為左接舊鏡ga ja哈哈~
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 4-2-2009 00:41

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-2-2009 00:33 發表

function都係影一陣,平時最多咪影生活照~
有時間"支支油油"咁影的,3fps係夠的(我都係d急躁的人,所以之前用個fd部入門3fps真係想死)
作者: mike-mike    時間: 4-2-2009 00:41

如果樓主想玩N記的話, 我樂意同你再深入討論!!
作者: 車厘子    時間: 4-2-2009 00:42

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-2-2009 00:33 發表

canon無40d玩,得50d
我個朋友有40d
作者: adrianyahk    時間: 4-2-2009 00:42

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-2-2009 00:41 發表

有時間"支支油油"咁影的,3fps係夠的(我都係d急躁的人,所以之前用個fd部入門3fps真係想死)
我想再慢d... 1fps都已經太快...
作者: adrianyahk    時間: 4-2-2009 00:42

引用:
原帖由 mike-mike 於 4-2-2009 00:41 發表
如果樓主想玩N記的話, 我樂意同你再深入討論!!
3皮野玩咩好呢? 不如順手講埋?
作者: 車厘子    時間: 4-2-2009 00:43

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-2-2009 00:38 發表

我玩FF係為左接舊鏡ga ja哈哈~
我孜有問題啦

FF同aps-c 又係咩黎架
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 4-2-2009 00:44

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-2-2009 00:42 發表

我想再慢d... 1fps都已經太快...
120 digi back都快過1fps
作者: adrianyahk    時間: 4-2-2009 00:45

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-2-2009 00:44 發表

120 digi back都快過1fps
影菲林啦~
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 4-2-2009 00:47

引用:
原帖由 車厘子 於 4-2-2009 00:43 發表

我孜有問題啦

http://en.wikipedia.org/wiki/APS-C
作者: adrianyahk    時間: 4-2-2009 00:48

引用:
原帖由 車厘子 於 4-2-2009 00:43 發表

我孜有問題啦

嘩...呢個問題係成個post既軸心...
http://www.dcfever.com/learn/viewglossary.php?glossary_id=6
先睇呢個啦

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0