標題: Canon 將免費為 EOS 5D 加固反光鏡 [打印本頁]

作者: 路比    時間: 5-2-2009 12:28     標題: Canon 將免費為 EOS 5D 加固反光鏡

http://www.canon.com.hk/tc/support/contactus/qa.aspx?problemqa_id=10041
作者: adrianyahk    時間: 5-2-2009 12:42

5D還可以戰兩年!
作者: Elf    時間: 5-2-2009 14:42

車, 爛左先免費整, 人地台灣日本係未爛已經幫你整
作者: adrianyahk    時間: 5-2-2009 18:53

引用:
原帖由 Elf 於 5-2-2009 14:42 發表
車, 爛左先免費整, 人地台灣日本係未爛已經幫你整
係咩? 台灣個statement都係話爛左先整,不過d人已經約哂去加固wor?
作者: Elf    時間: 5-2-2009 22:22

原來香港都係 入得!!!! 我枝17-40終於唔係standard zoom啦
作者: adrianyahk    時間: 5-2-2009 22:26

引用:
原帖由 Elf 於 5-2-2009 22:22 發表
原來香港都係 入得!!!! 我枝17-40終於唔係standard zoom啦
我諗你打去話自己好淆底加有保養佢唔會唔理你掛?
作者: Elf    時間: 5-2-2009 22:53     標題: 回復 6# 的帖子

有人話打電話做左reservation就OK
作者: adrianyahk    時間: 5-2-2009 22:55

引用:
原帖由 Elf 於 5-2-2009 22:53 發表
有人話打電話做左reservation就OK
咁我都快d先~
作者: Elf    時間: 5-2-2009 22:57     標題: 回復 8# 的帖子

喂喂其實好唔好用? 多唔多塵? 一路唔買就係驚飛鏡..
作者: adrianyahk    時間: 5-2-2009 23:09

引用:
原帖由 Elf 於 5-2-2009 22:57 發表
喂喂其實好唔好用? 多唔多塵? 一路唔買就係驚飛鏡..
好唔好用?
我成日開1600,不時推3200,都覺得唔係好粗(可能我鍾意d質感?)
你用埋Noise Ninja玩哂ga la,又有細節wor頂佢(好過D700,係細節保留)
多塵?呢個唔多唔少都有d..不過,我份人好求其,lightroom圈個圈圈je,都唔係好麻煩
可能我少換鏡,冇咩塵入CMOS,不過就好多入finder,一點點咁..
我唔識d forum師兄果d "向住地下換鏡" "向住個天換鏡" 果d我都唔知係咩既換鏡技巧,不過我覺得..
影出來靚已經唔洗理d塵

部野最唔好用係咩呢....對焦囉? 黑少少就對唔到,不過我覺得Canon都係咁..
同埋冇AF-on button lor...

係咁多啦,我愛5D
作者: Elf    時間: 5-2-2009 23:13

乜對蕉真係咁差? 我用慣淨係activate中心點, one shot AF mode, 不過f/4鏡.. 會唔會成日迷蕉?
作者: adrianyahk    時間: 5-2-2009 23:16

引用:
原帖由 Elf 於 5-2-2009 23:13 發表
乜對蕉真係咁差? 我用慣淨係activate中心點, one shot AF mode, 不過f/4鏡.. 會唔會成日迷蕉?
你用開1仔,可能會覺得好差...我還可以接受到既~
用盡哂佢果d點ga我~(如果唔係好易甩蕉+蒙,f4都係)
f4鏡..我又唔覺迷得好緊要wor小小白同24-105...不過一用個fd d 副廠就慘..
作者: Elf    時間: 5-2-2009 23:24

引用:
原帖由 adrianyahk 於 5-2-2009 23:16 發表

你用開1仔,可能會覺得好差...我還可以接受到既~
用盡哂佢果d點ga我~(如果唔係好易甩蕉+蒙,f4都係)
f4鏡..我又唔覺迷得好緊要wor小小白同24-105...不過一用個fd d 副廠就慘..
1仔賣晒, 依家400D同埋手動
副廠..只會用sigma 50, 其他免問  我唔明咁多點要黎做乜 部相機又唔會知道你想要佢對邊點..
作者: adrianyahk    時間: 5-2-2009 23:37

引用:
原帖由 Elf 於 5-2-2009 23:24 發表

1仔賣晒, 依家400D同埋手動
副廠..只會用sigma 50, 其他免問  我唔明咁多點要黎做乜 部相機又唔會知道你想要佢對邊點..
我原本都係咁...不過我試過用中間果點去對完,郁少少就死...你玩手動就ok la~
(Sigma 50我都想要..真係好靚d散景...不過更想佢出35mm)
作者: Elf    時間: 5-2-2009 23:57     標題: 回復 14# 的帖子

35要1.4要原廠喎
作者: Elf    時間: 5-2-2009 23:58     標題: 回復 14# 的帖子

你唔慣用中間點對完先構圖?
1仔有個好正的功能.. 對蕉+metering連動.. 你用邊點對蕉就用個點meter
nikon就肯下放.. canon呢?..
作者: adrianyahk    時間: 6-2-2009 00:02

引用:
原帖由 Elf 於 5-2-2009 23:58 發表
你唔慣用中間點對完先構圖?
1仔有個好正的功能.. 對蕉+metering連動.. 你用邊點對蕉就用個點meter
nikon就肯下放.. canon呢?..
十年後就肯..
作者: adrianyahk    時間: 6-2-2009 00:03

引用:
原帖由 Elf 於 5-2-2009 23:57 發表
35要1.4要原廠喎
所以咪想Sigma出...
作者: Elf    時間: 6-2-2009 00:05     標題: 回復 18# 的帖子

不過個market的確無乜好質素既35mm..  一係就contax 35-70, 比得起canon定蕉
作者: Elf    時間: 6-2-2009 00:10

http://robotbreeder.com/LensTest ... ces-all-part-1.html
睇完你就覺canon做鏡真係夠搵笨... 不過依個range要用真係好考功夫
作者: adrianyahk    時間: 6-2-2009 00:15

引用:
原帖由 Elf 於 6-2-2009 00:05 發表
不過個market的確無乜好質素既35mm..  一係就contax 35-70, 比得起canon定蕉
Leica R-35? 冇ga la...Leica有支35-70我上過手聽完價錢就放低左...
作者: adrianyahk    時間: 6-2-2009 00:15

引用:
原帖由 Elf 於 6-2-2009 00:10 發表
http://robotbreeder.com/LensTest ... ces-all-part-1.html
睇完你就覺canon做鏡真係夠搵笨... 不過依個range要用真係好考功夫
好難成日都用手動既..
作者: Elf    時間: 6-2-2009 00:25     標題: 回復 22# 的帖子

要玩下咪拎依枝野出黎..
唔玩得咪用番正常鏡囉
手動鏡不嬲都係唔趕時間..
作者: Elf    時間: 6-2-2009 00:27     標題: 回復 21# 的帖子

leica R鏡都唔出名.. M鏡先係路架嘛...
真係無35鏡好.. 唔上唔落太鑑介. 50好用D
作者: adrianyahk    時間: 6-2-2009 01:07

引用:
原帖由 Elf 於 6-2-2009 00:27 發表
leica R鏡都唔出名.. M鏡先係路架嘛...
真係無35鏡好.. 唔上唔落太鑑介. 50好用D
M我買唔起..用緊福仔35/2.5...
作者: Elf    時間: 6-2-2009 01:19

M鏡喎~
作者: adrianyahk    時間: 6-2-2009 01:39

引用:
原帖由 Elf 於 6-2-2009 01:19 發表
M鏡喎~
m mount唔算m鏡?
作者: Elf    時間: 6-2-2009 01:44

你用係乜野度
作者: adrianyahk    時間: 6-2-2009 10:31

引用:
原帖由 Elf 於 6-2-2009 01:44 發表
你用係乜野度
Bessa R2...
作者: Elf    時間: 7-2-2009 00:06

幾時整部咁既野?
作者: adrianyahk    時間: 7-2-2009 00:13

引用:
原帖由 Elf 於 7-2-2009 00:06 發表
幾時整部咁既野?
上個月?
作者: Elf    時間: 7-2-2009 22:15

唉.. 要買禮物俾女朋友.. 我既5D ...
作者: adrianyahk    時間: 7-2-2009 22:17

引用:
原帖由 Elf 於 7-2-2009 22:15 發表
我冇女朋友...
作者: Elf    時間: 7-2-2009 23:50

引用:
原帖由 adrianyahk 於 7-2-2009 22:17 發表

我冇女朋友...
咁你咪無左個好大既開支囉
作者: adrianyahk    時間: 8-2-2009 00:01

引用:
原帖由 Elf 於 7-2-2009 23:50 發表

咁你咪無左個好大既開支囉
咁你咪有多d野玩囉~
作者: Elf    時間: 8-2-2009 00:02     標題: 回復 35# 的帖子

好彩我好知足常落 ........

(妖, 死人400D個viewfind又細, 支17-40又變左27-64 .....)
作者: adrianyahk    時間: 8-2-2009 00:08

引用:
原帖由 Elf 於 8-2-2009 00:02 發表
好彩我好知足常落 ........

(妖, 死人400D個viewfind又細, 支17-40又變左27-64 .....)
我而家唔知足呀...好想玩下S5pro同Olympus E3/30...tele我真係唔想玩Canon..
作者: Elf    時間: 8-2-2009 00:12     標題: 回復 37# 的帖子

CMOS細一半有咩好玩
S5就真係好正  如果出full frame我會考慮轉會
作者: adrianyahk    時間: 8-2-2009 00:13

引用:
原帖由 Elf 於 8-2-2009 00:12 發表
CMOS細一半有咩好玩
S5就真係好正  如果出full frame我會考慮轉會
影出來好正呀...支50-200又抵,加部E30都係支小白IS咁既價...
S5我想買ga..不過唔捨得d菲林機..
作者: Elf    時間: 8-2-2009 01:14

引用:
原帖由 adrianyahk 於 8-2-2009 00:13 發表

影出來好正呀...支50-200又抵,加部E30都係支小白IS咁既價...
S5我想買ga..不過唔捨得d菲林機..
細一半喎, 唔好玩啦
作者: m4devastator    時間: 8-2-2009 01:16

引用:
原帖由 adrianyahk 於 8-2-2009 00:01 發表

咁你咪有多d野玩囉~
我都想玩下果樣野...
作者: m4devastator    時間: 8-2-2009 01:19

引用:
原帖由 adrianyahk 於 8-2-2009 00:08 發表

我而家唔知足呀...好想玩下S5pro同Olympus E3/30...tele我真係唔想玩Canon..
點解呀?

反而tele先要玩canon,這一向是它的最強
作者: Elf    時間: 8-2-2009 01:20

成日心思思想換走枝小小白變小白, 但係諗諗下, 小小白又係用黎影人, 我又唔洗大光圈, 影人我玩光源又唔係玩景深, 俾多一個光圈我又唔知做乜好, 大光圈我又用85/1.8, 諗唔到籍口
作者: adrianyahk    時間: 8-2-2009 01:27

引用:
原帖由 m4devastator 於 8-2-2009 01:19 發表

點解呀?

反而tele先要玩canon,這一向是它的最強
我唔係品牌奴隸...Canon既tele一d都唔抵玩..又唔見勁係邊..
作者: adrianyahk    時間: 8-2-2009 01:27

引用:
原帖由 Elf 於 8-2-2009 01:20 發表
成日心思思想換走枝小小白變小白, 但係諗諗下, 小小白又係用黎影人, 我又唔洗大光圈, 影人我玩光源又唔係玩景深, 俾多一個光圈我又唔知做乜好, 大光圈我又用85/1.8, 諗唔到籍口
你買5D咪有藉口囉~
作者: m4devastator    時間: 8-2-2009 01:28

引用:
原帖由 adrianyahk 於 8-2-2009 01:27 發表

我唔係品牌奴隸...Canon既tele一d都唔抵玩..又唔見勁係邊..
咁想玩邊間tele?
作者: adrianyahk    時間: 8-2-2009 01:31

引用:
原帖由 m4devastator 於 8-2-2009 01:28 發表

咁想玩邊間tele?
Olympus/Contax/Leica
作者: m4devastator    時間: 8-2-2009 01:31

引用:
原帖由 Elf 於 7-2-2009 22:15 發表
唔會gua..買份禮物..會影響入5D..

那份一定是價值不菲的...
作者: m4devastator    時間: 8-2-2009 01:32

引用:
原帖由 adrianyahk 於 8-2-2009 01:31 發表

Olympus/Contax/Leica
還記得O記那一句: ...全球最快自動對焦

諗番起都想死
作者: adrianyahk    時間: 8-2-2009 01:36

引用:
原帖由 m4devastator 於 8-2-2009 01:32 發表

還記得O記那一句: ...全球最快自動對焦

諗番起都想死
我理得邊個快 最緊要係我負擔到而又俾得起
Canon...我諗除左轉接其他廠之外我都冇咩野留戀...
作者: Elf    時間: 8-2-2009 01:56

引用:
原帖由 adrianyahk 於 8-2-2009 01:27 發表

你買5D咪有藉口囉~
都係無籍口換2.8
作者: adrianyahk    時間: 8-2-2009 02:00

引用:
原帖由 Elf 於 8-2-2009 01:56 發表

都係無籍口換2.8
其實...都係ga,果一級..
作者: Elf    時間: 8-2-2009 02:03     標題: 回復 52# 的帖子

3千皮買到多枝燈, 又多50 1.4, 夠我買PTW, 夠我買好多野...
作者: adrianyahk    時間: 8-2-2009 02:04

引用:
原帖由 Elf 於 8-2-2009 02:03 發表
3千皮買到多枝燈, 又多50 1.4, 夠我買PTW, 夠我買好多野...
八千蚊支小小白is,同萬三蚊既50-200加E30,果度果五千,我多左部機玩,多左大光圈,多左200-400果段...

如果唔洗諗錢就好..
作者: Elf    時間: 8-2-2009 02:12     標題: 回復 54# 的帖子

講開講你帶出街習慣係點?
作者: adrianyahk    時間: 8-2-2009 02:22

引用:
原帖由 Elf 於 8-2-2009 02:12 發表
講開講你帶出街習慣係點?
你指相機? 如果拎5D我塞入個好細既"槍袋"(你明掛?)放入自己既袋囉
如果要拎多d野咪放入個5 million度...
再多d野我就用背包...支小小白放入個筒型袋..

我唔鍾意俾人知我有相機..
作者: Elf    時間: 8-2-2009 03:05

從來都冇一個真正好用既袋 ..
lowepro嫌太"相機袋"feel
crumpler想買個隻pretty boy backpack香港冇
billingham..太貴
作者: adrianyahk    時間: 8-2-2009 03:13

引用:
原帖由 Elf 於 8-2-2009 03:05 發表
從來都冇一個真正好用既袋 ..
lowepro嫌太"相機袋"feel
crumpler想買個隻pretty boy backpack香港冇
billingham..太貴
我見到Billingham天祥賣千三ja..不過冇我想要既色..
我唔想買"相機袋"了...我寧願買內墊,除非買再多既野..
作者: adrianyahk    時間: 8-2-2009 03:16

Hadley最basic果隻呀我講...真係最多放一機兩鏡一閃...
作者: Elf    時間: 8-2-2009 14:39

其實夠啦, 不過我都係好似你咁鐘意自己落pad..
無袋可以俾我放到laptop+notes+濕星野+相機呢...
作者: mike-mike    時間: 8-2-2009 19:00

引用:

中距tele的話, 如小小白呢個光圈同焦距其他牌子係冇的, 重量更是輕巧, 8千幾蚊, 抵唔抵係比較嘅姐.

至於小白同小黑五, 兩支都咁好, 但兩支都咁貴!!

去長一d的話, canon 384又有防震, 又比nikon輕少少, 貴千零蚊左右, 但比p記的新384要平~~~(p記的更輕, 不過p記鏡頭係冇防震的)

384我有睇過d report, 鬥MTF的話的確係N記稍高, 加埋1.4X或1.7X都贏C記的~ 但C記有防震嘛...(好似唔係有好多級)

去到400變焦, 有色馬, nikon, 最近多埋sony, 要平就一定係色馬....NIKON支太舊, 連超音波摩打都冇...SONY...睇書, MTF好似好勁~ 所以...總括黎講都係大白好!!

至於N記200-400...會唔會重咗D....

再去400定焦...好似得C記有456呢級的鏡頭, 價錢一萬有找, 都算係咁....

500變焦...得色馬玩哂, 一係超抵玩=150-500, 一係超唔抵玩-300-500 F2.8....

其他再勁的...小弟冇錢, 冇資格畀意見了~~~

作者: adrianyahk    時間: 8-2-2009 23:13

引用:
原帖由 Elf 於 8-2-2009 14:39 發表
其實夠啦, 不過我都係好似你咁鐘意自己落pad..
無袋可以俾我放到laptop+notes+濕星野+相機呢...
要好大個lor..你部laptop重要係Macbook..幫你唔到wor!
作者: adrianyahk    時間: 8-2-2009 23:15

引用:
原帖由 mike-mike 於 8-2-2009 19:00 發表

中距tele的話, 如小小白呢個光圈同焦距其他牌子係冇的, 重量更是輕巧, 8千幾蚊, 抵唔抵係比較嘅姐.

至於小白同小黑五, 兩支都咁好, 但兩支都咁貴!!

去長一d的話, canon 384又有防震, 又比nikon輕少少 ...
所以諗O記...50-200,2.8到3.5,都唔洗七千!
作者: Elf    時間: 9-2-2009 02:06     標題: 回復 62# 的帖子

諗緊billingham,
最想要206 , 上面有zipper, 拎野超快
但係好似唔岩size
岩size要335 或者hadley large/pro

335太厚, 即係話... hadley large / pro

large又fit 15"laptop 好D..

但係pro有個手抽又靚仔D

好煩
作者: adrianyahk    時間: 9-2-2009 02:13

引用:
原帖由 Elf 於 9-2-2009 02:06 發表
諗緊billingham,
最想要206 , 上面有zipper, 拎野超快
但係好似唔岩size
岩size要335 或者hadley large/pro

335太厚, 即係話... hadley large / pro

large又fit 15"laptop 好D..

http://www.saekicamera ...
pro個手抽見到實物覺得唔係好靚..large好d...
206都唔錯,不過好厚,306就太大舊...不過鬼叫你用15"
如果你5D+17-40+85+70-200/4 真係要用large la..
作者: mike-mike    時間: 9-2-2009 10:09

引用:
原帖由 adrianyahk 於 8-2-2009 23:15 發表

所以諗O記...50-200,2.8到3.5,都唔洗七千!
7千玩到400mm....係抵...但個sensor細呢...個景深米又係200mm個個!!
o記冇384...呢個真係....328又太貴~~~
作者: adrianyahk    時間: 9-2-2009 11:20

引用:
原帖由 mike-mike 於 9-2-2009 10:09 發表

7千玩到400mm....係抵...但個sensor細呢...個景深米又係200mm個個!!
o記冇384...呢個真係....328又太貴~~~
我發覺大家都好關注sensor細既問題呢...其實有咩所謂?
定長焦我玩唔起啦..都唔影雀...
作者: Kuznetsov    時間: 9-2-2009 13:20

sensor細成像差?1??!
作者: Elf    時間: 9-2-2009 19:11

如果細都可以質素好, hassel如leaf就唔會賣幾十萬一個back啦
作者: adrianyahk    時間: 9-2-2009 20:09

引用:
原帖由 Elf 於 9-2-2009 19:11 發表
如果細都可以質素好, hassel如leaf就唔會賣幾十萬一個back啦
我寧願要色...反正唔會放得幾大...
Canon d 綠色我就來發顛...
作者: mike-mike    時間: 10-2-2009 02:04

引用:
原帖由 adrianyahk 於 9-2-2009 20:09 發表

我寧願要色...反正唔會放得幾大...
Canon d 綠色我就來發顛...
我都想試下s5 pro架, 有機會的話~~~~
作者: Elf    時間: 10-2-2009 07:28     標題: 回復 71# 的帖子

師兄你用N鏡, 相信要試唔太難
作者: mike-mike    時間: 10-2-2009 09:09

引用:
原帖由 Elf 於 10-2-2009 07:28 發表
師兄你用N鏡, 相信要試唔太難
身邊冇人有嘛~~~自己買係唔會架喇, 除非我轉行影相啦....
作者: adrianyahk    時間: 10-2-2009 18:25

引用:
原帖由 mike-mike 於 10-2-2009 09:09 發表

身邊冇人有嘛~~~自己買係唔會架喇, 除非我轉行影相啦....
而家好抵呀..全新都係五千幾..
作者: mike-mike    時間: 10-2-2009 20:43

引用:
原帖由 adrianyahk 於 10-2-2009 18:25 發表

而家好抵呀..全新都係五千幾..
有五千幾買s5pro的話...都會儲起, 等夠錢再買d300....始終夠全面~
再唔係買多支鏡都好~~~
作者: adrianyahk    時間: 10-2-2009 21:43

引用:
原帖由 mike-mike 於 10-2-2009 20:43 發表

有五千幾買s5pro的話...都會儲起, 等夠錢再買d300....始終夠全面~
再唔係買多支鏡都好~~~
如果夠錢買300,咁我就等下先啦~
作者: m4devastator    時間: 10-2-2009 21:59

引用:
原帖由 adrianyahk 於 10-2-2009 21:43 發表

究竟你而家下一目標係乜?
作者: mike-mike    時間: 10-2-2009 22:21

引用:
原帖由 adrianyahk 於 10-2-2009 21:43 發表

夠用米唔駛換lor, 影雀時, d60個三點對焦實在係谷鬼氣的...
作者: adrianyahk    時間: 11-2-2009 01:29

引用:
原帖由 m4devastator 於 10-2-2009 21:59 發表

究竟你而家下一目標係乜?
將支24-105換左做24-70? 其實我冇目標...
作者: Elf    時間: 11-2-2009 11:03

一部S5pro在手, 唔會再睇慣其他機既所謂"色"...
作者: Elf    時間: 11-2-2009 11:04     標題: 回復 79# 的帖子

枝24-105夠用又做乜換24-70?
我目標就5D + 24-70姐 遙遠, 遙遠
作者: mike-mike    時間: 11-2-2009 11:55

引用:
原帖由 Elf 於 11-2-2009 11:04 發表
枝24-105夠用又做乜換24-70?
我目標就5D + 24-70姐 遙遠, 遙遠
光圈嘛∼∼∼
作者: Elf    時間: 11-2-2009 20:00     標題: 回復 82# 的帖子

我諗用慣IS無左會好唔慣
作者: adrianyahk    時間: 11-2-2009 20:30

引用:
原帖由 Elf 於 11-2-2009 20:00 發表
我諗用慣IS無左會好唔慣
我想要對焦距離呀其實... 跟手入支85/50,長鏡玩O記

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0