標題: 請教。求助。我想買狙擊氣槍。 [打印本頁]

作者: carsica    時間: 5-2-2009 19:06     標題: 請教。求助。我想買狙擊氣槍。

作者: adrianyahk    時間: 5-2-2009 19:09

你又唔知1.9焦耳有幾遠,你又要1.9焦耳? 你知唔知咩叫焦耳呀?
你又得閒拎出來玩下,又要準又要咁大火,好得人驚je!? 你係咪想射雀仔定係射途人呀?
作者: 潛陣水    時間: 5-2-2009 19:20

唔好預少少到合法火力,預低d好,有時d野講唔埋既,萬一去check槍超火就大獲
3): 有d係要裝mount既(鏡橋?)
4):唔係,要睇返你幾大力,唔係既話,你枝鏡zoom到咁遠,但係又打唔中(射程短),錦有咩用呢
作者: 亞爾多    時間: 5-2-2009 19:45

得閒拎出來玩?

咁你要1.9J做咩
作者: 潛陣水    時間: 5-2-2009 19:46

"懶有型果種"空槍很適合你
作者: 桸藍    時間: 5-2-2009 19:46

我自己就會買Marui Vsr-10 自己改,
近排先知超多parts改超好玩,PDI的parts .....

不過新手們都希望打大力d,但係其實正如老一d經驗的師兄講,
先買返屋玩住先,到時睇下有咩需要/要求再改,
一來實際d,二來又唔會買咗d parts唔岩用,哂哂d錢

作者: 蕉皮    時間: 5-2-2009 20:04

唔好買氣狙係屋企玩,玩唔到嫁(其中受害者之一)香港太細啦,成日反彈中自己
作者: carsica    時間: 5-2-2009 20:08

作者: carsica    時間: 5-2-2009 20:11

作者: adrianyahk    時間: 5-2-2009 20:12

引用:
原帖由 carsica 於 5-2-2009 20:08 發表
adrianyahk
我要1.9焦耳,因為剛剛好唔犯法,咪講左囉。
1.9 好大咩?我唔係用來射生物。
只係射垃圾站的垃圾,玩感覺之嘛∼
射街...
作者: Rager    時間: 5-2-2009 20:13

射垃圾站的垃圾...
多謝你為香港禁槍作出貢獻
作者: 蕉皮    時間: 5-2-2009 20:14

引用:
原帖由 carsica 於 5-2-2009 20:08 發表
adrianyahk
我要1.9焦耳,因為剛剛好唔犯法,咪講左囉。
1.9 好大咩?我唔係用來射生物。
只係射垃圾站的垃圾,玩感覺之嘛∼

jh333233
Ha Ha.
Thank you very much.

亞爾多
我要 1.9 焦耳,係因為想射程 ...
你都係唔好買[只係射垃圾站的垃圾]射落街就射落街啦,仲有1.9j同射程唔成正比
作者: 潛陣水    時間: 5-2-2009 20:18

唔覺意射中人睇你點死,
重要1.9蕉,知唔知1.9可以射到傷架
作者: 高!高!高!    時間: 5-2-2009 20:20

~手槍得3"~5"管,都可以有1.9j,但係得十幾米有效射程,唔係大力=遠.
~war game氣槍好難做到每槍都1.9j咁準,一定有幾槍過j.
~20米左右有個垃圾站你可能會反彈,彈到人.
作者: 潛陣水    時間: 5-2-2009 20:22

都係果句: 
預J預鬆D好
冷有型就買假槍好啦
榴彈傷到人會比人告
作者: ayaka    時間: 5-2-2009 20:26

$3000可以好多選擇(唔改的話).....出名準的應該係馬記vsr-10系列
其實唔係話大力就會遠......好睇你hop-up set得好唔好.....重有彈的質素同重量等等

如果不改槍的話.....原裝手拉又準又大力的槍應該係無的
作者: 高!高!高!    時間: 5-2-2009 20:29

跟據香港法例,如果真係要絕對性執法,唔一定要過j先拉得,
有十萬八千條例可以控告,香港雖然冇民主,但係仲好自由,
唔好已為唔過j射唔到人就得.
作者: 潛陣水    時間: 5-2-2009 20:37

攻擊性武器?
公眾安全罪之類果D野?
作者: carsica    時間: 5-2-2009 20:38

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 5-2-2009 20:39

引用:
原帖由 carsica 於 5-2-2009 20:11 發表
蕉皮
我唔係真係起屋企裡面玩嫁。
我會起天台度玩,20米左右有個垃圾站,
得閒就會射汽水罐等,用來玩。

我有養狗仔的,哥基。
所以唔會用來射動物仔的∼
各位放心。
一粒彈$1500,未計你射穿個垃圾袋之後跌出o黎的垃圾
作者: 亞延    時間: 5-2-2009 20:42

小朋友,你係咪未買槍買左瞄準鏡先呀.....放返低先啦
你啲字咁大隻睇得唔係咁舒服~
我覺得你唸清楚自己想講咩先囉
好型咁開槍射落個垃圾站...唔射人你就覺得無問題架?
玩槍唔同玩具,唔好以為自己識少少法例就唔識死
作者: 亞爾多    時間: 5-2-2009 20:50

話晒都係新手

話晒都係有20米

高手都未必中唔到人何況你?
作者: 高!高!高!    時間: 5-2-2009 20:54

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 5-2-2009 20:39 發表

射穿個垃圾袋唔知會唔會比人告刑毀呢~!
作者: 亞爾多    時間: 5-2-2009 20:58

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 5-2-2009 20:39 發表

咁搞法,玩街場ge師兄 ......
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 5-2-2009 21:07

引用:
原帖由 亞爾多 於 5-2-2009 20:58 發表

咁搞法,玩街場ge師兄 ......
u think u
作者: 衰人    時間: 5-2-2009 21:08

師兄你諗清楚先啦唔好諗都唔諗~~~~~~~~~~~唔好$3000用係"懶有型"OK
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 5-2-2009 21:08

引用:
原帖由 高!高!高! 於 5-2-2009 20:54 發表

射穿個垃圾袋唔知會唔會比人告刑毀呢~!
要d 政府清潔工人執多一次就肯定係浪費公帑
作者: vaanip    時間: 5-2-2009 21:16

用$3000去書局買晒橡筋番屋企射汽水罐會仲有感覺
作者: 亞爾多    時間: 5-2-2009 21:20

引用:
原帖由 vaanip 於 5-2-2009 21:16 發表
用$3000去書局買晒橡筋番屋企射汽水罐會仲有感覺
剩返D錢我地分左佢
作者: 桸藍    時間: 5-2-2009 21:23

樓主請注意射彈出街係唔岩,好多師兄都已經講過有咩問題同法律責任,
但我都加多一句等你明白個嚴重性,如引起公眾不安等,我自己住村屋有d山頭廢屋可以玩下,
但如果射在街上,重要係有人路經的垃圾站就真係唔係幾好,唔係話你會有心,但唔小心發生意外都唔好啦,
到時累到人又累到自己(重有玩槍d師兄)就後悔莫及呀
作者: 蕉皮    時間: 5-2-2009 22:16

好想放左支狙
作者: sunny2014    時間: 5-2-2009 23:04

既然係射垃圾/射罐而唔係不死人
要咁大力根本無需要
反正都無後坐力,你打到幾多力都係咁
事實上,原裝力都可以打到20米
只要hopup set得好就會好準

不過,唔該…
真係唔好去射垃圾
射罐都唔好比D彈飛落街

作者: Hunter    時間: 6-2-2009 00:55     標題: 回復 9# 的帖子

carsica 師兄
小弟曾經見到某屋村 單位 內有位 大約 12歲 小朋友
在家用 氣槍 射垃圾房 D 垃圾
有 D 有心人 報警
小朋友最後被警司警介
作者: adrianyahk    時間: 6-2-2009 01:00

請你諗下你射唔中打穿左個垃圾袋,收垃圾的人拎起個垃圾袋d汁搞到佢一腳同埋一地都係,人地又要辛苦掃埋,又臭...
考慮下其他人啦師兄
作者: 積夫    時間: 6-2-2009 01:56     標題: 回復 19# 的帖子

其實睇樓主的態度,根本就聽唔入耳師兄的勸告,我有錢、我要勁槍、我要懶型......

玩槍o既,有邊個唔想型?有邊個想成個七頭咁落場?呢度咁多師兄,有幾多卧虎藏龍,大把人枝枝勁槍喇!

大力唔等於射程遠,係呢個forum講過一次又一次;我間唔中射下垃圾o者,唔係射人,呢o的對白都聽過N次....

都唔明,仲教佢來做乜?佢咁鐘意上差館o既,咪送佢一程囉。立法禁槍?算吧喇,我地夠立o左法禁煙、禁毒、禁止未成年人士發生性行為喇.....
作者: pursuer    時間: 6-2-2009 02:27

建議樓主都係打電腦game好過
作者: queen    時間: 6-2-2009 11:09

要型嘅............
等國狗M82, 唔打得都可以當"掠衫竹"..........

幾$$.......唔知呀..........
作者: 亞爾多    時間: 6-2-2009 11:12

[quote]原帖由 積夫 於 6-2-2009 01:56 發表
其實睇樓主的態度,根本就聽唔入耳師兄的勸告,我有錢、我要勁槍、我要懶型......

玩槍o既,有邊個唔想型?有邊個想成個七頭咁落場?呢度咁多師兄,有幾多
作者: 積夫    時間: 6-2-2009 11:29

都冇話佢錯唔錯,只係覺得樓主已經有一套既定的想法,純粹想上來「手羅」料,咁既然大家都咁唔認同佢,講又講過,佢又係要堅持o既,咁咪由佢囉。

認真,大家答呢o的POST都答唔少,如果大家都唔認同的話,不如真係協議下唔好答呢o的咁o既問題好過。

呢個世界就係有o的人係咁的喇,再唔係,大家熱心o的,為人為到底,幫樓主買埋、送埋貨去佢屋企,之後一個屈尾十去做良好公民,通知警方邊道有人犯法都得o架。
作者: 亞爾多    時間: 6-2-2009 11:34

引用:
原帖由 積夫 於 6-2-2009 11:29 發表
都冇話佢錯唔錯,只係覺得樓主已經有一套既定的想法,純粹想上來「手羅」料,咁既然大家都咁唔認同佢,講又講過,佢又係要堅持o既,咁咪由佢囉。

認真,大家答呢o的POST都答唔少,如果大家都唔認同的話,不如真係 ...
不過類似想法都好普遍下......

身邊都有唔少咁ge人,點同佢講都無用,佢都唔覺有問題
作者: rYaN    時間: 6-2-2009 11:42

佢係唔係patpat痕想找屎上身?
作者: deathmaster    時間: 6-2-2009 11:45

Gamo law, 1.9J
作者: Vindicator    時間: 6-2-2009 22:07

引用:
原帖由 蕉皮 於 5-2-2009 22:16 發表
好想放左支狙
幾許$$4
pm
作者: Vindicator    時間: 6-2-2009 22:10

引用:
原帖由 亞爾多 於 6-2-2009 11:34 發表

不過類似想法都好普遍下......

身邊都有唔少咁ge人,點同佢講都無用,佢都唔覺有問題
係囉
d人常日以為唔射人/射唔到人就得
真係多得佢地唔小
作者: carsica    時間: 6-2-2009 22:24

作者: carsica    時間: 6-2-2009 22:25

作者: 蕉皮    時間: 6-2-2009 22:35

引用:
原帖由 carsica 於 6-2-2009 22:25 發表
好聲好氣問你地
扮Q晒魚蝦蟹。
食屎啦。
如果我係女仔會講:[小朋友呢到問野唔係一定有人答你嫁]
但係我係一個男仔:[老馮呀!x你yz]
作者: 桸藍    時間: 6-2-2009 22:39

樓主唔好咁偏激,其實有d師兄都係解釋比你聽,
亦有唔小師兄都比咗唔小好的意見你,你講野咁火爆 ,
你咁又點對得佢地住;
作者: Vindicator    時間: 6-2-2009 22:42

引用:
原帖由 carsica 於 6-2-2009 22:25 發表
好聲好氣問你地
扮Q晒魚蝦蟹。
食屎啦。
wa
禁叫好聲好氣
作者: sealsman    時間: 6-2-2009 22:58

引用:
好聲好氣問你地
扮Q晒魚蝦蟹。
食屎啦。
小朋友你用三千蚊食下夜粥好過la,你咁ge態度 未俾人打過都偷笑
作者: Vindicator    時間: 6-2-2009 23:05

小朋友你咁ge態度
我寧願得罪你令你討厭玩槍
唔係講笑
咁ge態度玩槍實出事
作者: sunny2014    時間: 6-2-2009 23:10

引用:
好聲好氣問你地
扮Q晒魚蝦蟹。
食屎啦。
如果你覺得我地態度唔好
咁你不如首先驗討下自己啦
而家我地不過係講事實比你聽
態度唔好?態度唔好既話直頭都費事理你!
你問乜,人地就要答乜呀?
唔通老馮架?
你當自己邊個?皇帝?總統定係特首?
唔通你問我地點樣買枝真槍打劫銀行,我地又一定要教你咩?
小朋友,呢度唔係你黎既地方
唔鐘意既就自己去開個OCG論壇慢慢問
邊個答左你唔鐘意既答案,或者係挑戰你無上權威,你就落刀ban佢!

作者: 路比    時間: 6-2-2009 23:11

引用:
好聲好氣問你地
扮Q晒魚蝦蟹。
食屎啦。
呢度個個師兄袋錢落你袋,唔受教仲鬧人,咁我就唯有等樓主你有日見報把啦
作者: 潛陣水    時間: 7-2-2009 00:16

引用:
原帖由 路比 於 6-2-2009 23:11 發表

呢度個個師兄袋錢落你袋,唔受教仲鬧人,咁我就唯有等樓主你有日見報把啦
食定花生等睇戲
作者: 衰人    時間: 7-2-2009 00:23

人地想見報由得佢啦
作者: 亞爾多    時間: 8-2-2009 13:20

叫佢"好聲好氣"咁同D警察講啦,仲要同埋D記者講添啊
作者: louisli    時間: 8-2-2009 13:35

唔好被玩玩具所帶來的興奮掩蓋左所帶來的後果呀
作者: uckelvin    時間: 8-2-2009 23:54

版主們, 我見有些外國 forum 能夠記錄低放 post 人 or log in 人的 IP,

倘若該人有些不當的言論, 版主可以 block 其 IP.

現在見 CGF 常常有些人禁言禁言, 但作用好像不大,

CGF 作為 WG 界有名的 forum,

提供高質素的 forum service.

為避免再有人要 "食屎",

會否試下呢類 IP 方法可行嗎 ?

( 但請見諒, 本人非電腦 IT 超人, 只係路人甲, 只是對上面以及曾發生過的有不滿,

我提出此項建議係良性的, 如有不滿, 大家唔好打我丫 ... Sorry 定先 ... Thank you ... )

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 9-2-2009 00:07

引用:
原帖由 kelvinngrub 於 8-2-2009 23:54 發表

版主們, 我見有些外國 forum 能夠記錄低放 post 人 or log in 人的 IP,

...
唔一定下下ban ip先有效的,禁言好d ga等佢上上下發言完之後ban,下佢,ban完一輪人又比佢講下野,之後又故態復萌又ban下咁先有效的
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 9-2-2009 00:09

引用:
好聲好氣問你地
扮Q晒魚蝦蟹。
食屎啦。
我一d都唔覺得你係好聲氣lor
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 9-2-2009 00:10

引用:
原帖由 亞爾多 於 8-2-2009 13:20 發表
叫佢"好聲好氣"咁同D警察講啦,仲要同埋D記者講添啊
記者o係呢度
作者: Hkpolice-Psu    時間: 9-2-2009 10:12

引用:
原帖由 kelvinngrub 於 8-2-2009 23:54 發表

...
呢個方法o係香港可行性講真唔太大, 因為香港多數人用ims, ims行ramdom ip, 如果你ban左一個ip, 佢reconnect過, 又會轉第二個ip, 所以有機會連第二d唔關事ge人都上唔到cgf, 所以ban a/c同埋有效率ge版主執法已經係當前最有效ge方法
作者: 亞爾多    時間: 9-2-2009 19:34

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 9-2-2009 10:12 發表

呢個方法o係香港可行性講真唔太大, 因為香港多數人用ims, ims行ramdom ip, 如果你ban左一個ip, 佢reconnect過, 又會轉第二個ip, 所以有機會連第二d唔關事ge人都上唔到cgf, 所以ban a/c同埋有效率ge版主執法已經係 ...
係唔係去網吧都得
作者: 潛陣水    時間: 9-2-2009 20:02

去網吧.....想搞到人地個ip上唔到cgf.....
作者: gtoray    時間: 9-2-2009 20:08

引用:

...
CGF 常常有些人禁言只是在二手街吧?
但二手街的情況特殊, 不能和其他版面比較

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0