標題: 新仔數問 [打印本頁]

作者: 傻仔一個    時間: 13-2-2009 21:27     標題: 新仔數問

小弟本身係一個新仔, 只係跟過朋友打過幾場war game...
但有幾個問題想問下大家

1. 經常性聽到有人投訴對方某某人係不死人, 其實個定義係點呢? 會唔會係佢睇錯以為佢射中呢? 定係佢枝槍火力太弱令對方feel唔到痛?
2. 有一次我用油桶與油桶之間之間的"la"位射人, 我當時係看到目標, 但俾人話我"了槍", 這是正確嗎?
3. 講Bingo 係咪要講得好大聲? 因為我聽聞有人因為(扮?)聽唔到人地bingo佢繼續開槍射人, 連之前叫bingo的人都射埋...
4. 如果你遇到以上情況, 應該點做?
5. 如何避免射到自己人? 自己個隊除左自己的friend之外, 我成日因為見到生面口的自己人而開槍射佢...(即使佢身上係有個特徵表示自己人, 但有時佢背住我, 咁好難分wo)
6. 係咩時候先至要驗槍? 開game前? 出左意外先至驗? 有人投訴先至驗?

謝謝大家回應

作者: Hkpolice-Psu    時間: 13-2-2009 22:16

引用:
原帖由 傻仔一個 於 13-2-2009 21:27 發表
小弟本身係一個新仔, 只係跟過朋友打過幾場war game...
但有幾個問題想問下大家
其實wargame本身係一樣需要高度自律ge遊戲, 只要你睇左我地ge新手指南, 我相信大多數大都會大致上明白wargame係點運作

http://www.civiliangunner.com/newbie/index.htm
作者: Sophi_hk    時間: 13-2-2009 22:57

講開又講,個新手指南好似都要更新下啦喎
作者: vassilihk    時間: 13-2-2009 23:02

6. 投訴先驗 , 提出驗槍o個個有可能成為對面主要進攻對象 . 最好都係驗左先打
作者: 傻仔一個    時間: 13-2-2009 23:13

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 13-2-2009 22:16 發表

其實wargame本身係一樣需要高度自律ge遊戲, 只要你睇左我地ge新手指南, 我相信大多數大都會大致上明白wargame係點運作

http://www.civiliangunner.com/newbie/index.htm
我其實已經睇左啦...
但呢d特殊情況新手指南唔會點提及...
所以我先至咁問...
作者: VEC    時間: 13-2-2009 23:28

1. 被人射中就算係死. 有d人會事先講好d特別情況, 例如中跳彈唔算咁...
都有可能係開槍果個人睇錯以為自己射中, 被人射果個先至最清楚知道自己有冇中.
枝槍火力太弱令對方feel唔到痛而唔叫死... 就係唔認死

2. 用油桶與油桶之間之間的"la"位射人, 睇場game有冇事先講好俾唔俾咁做, 有d人話ok, 有d人會話唔俾

3. 講Bingo 係咪要講得好大聲? 因為我聽聞有人因為(扮?)聽唔到人地bingo佢繼續開槍射人, 連之前叫bingo的人都射埋...
自己著量講吧, 因為有人會唔理bingo, 搏一搏的...

4. 如果你遇到以上情況, 應該點做? 繼續玩, 唔理, 打game為開心啫...

5. 如何避免射到自己人? 只能留意佢地身上d色帶, 冇就要死記佢地d衫同槍...

6. 最好開game前, 出左意外, 有人投訴皆可, 在下通常只會話開game前驗槍

希望幫手樓主, 有意見請插

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0