標題: [終極急問] 閃燈線, 點用!? [打印本頁]

作者: adrianyahk    時間: 15-2-2009 23:19     標題: [終極急問] 閃燈線, 點用!?

我想問呢...我突然俾人叫左聽日去影食物,俾左條閃燈線我,我究竟點樣用條線先可以影得靚d呢?

(感覺好似問d低能問題咁..唔該哂大家)
作者: LCW    時間: 15-2-2009 23:22

我始終都覺得唔用閃燈影野食會好啲
作者: adrianyahk    時間: 15-2-2009 23:24

引用:
原帖由 LCW 於 15-2-2009 23:22 發表
我始終都覺得唔用閃燈影野食會好啲
Well...室內,暗地方,冇計...
作者: Kuznetsov    時間: 15-2-2009 23:25

影食物
高手丫........
我上堂丫sir講過點.....但我只影過一次
作者: adrianyahk    時間: 15-2-2009 23:26

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 15-2-2009 23:25 發表
影食物
高手丫........
我上堂丫sir講過點.....但我只影過一次
Share開心Share Knowledge!
作者: Kuznetsov    時間: 15-2-2009 23:28

你影乜食先~~重點~!!!!!!!!!!!!!!!
作者: adrianyahk    時間: 15-2-2009 23:29

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 15-2-2009 23:28 發表
你影乜食先~~重點~!!!!!!!!!!!!!!!
Cafe...
作者: Kuznetsov    時間: 15-2-2009 23:31

引用:
原帖由 adrianyahk 於 15-2-2009 23:29 發表

Cafe...
影 display photo?
作者: adrianyahk    時間: 15-2-2009 23:36

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 15-2-2009 23:31 發表

影 display photo?
類似掛
作者: Kuznetsov    時間: 15-2-2009 23:38

引用:
原帖由 adrianyahk 於 15-2-2009 23:36 發表

類似掛
都好D.....可以交行貨
作者: adrianyahk    時間: 15-2-2009 23:40

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 15-2-2009 23:38 發表

都好D.....可以交行貨
咁點用先得ga...
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 15-2-2009 23:41

條線無話點用的,都係改變左你支燈的角度

熱的野食,得頭10秒左右有煙,一定要把握呢10秒影

蛋糕/厚扒之類的,就cut開,有一睇到佢地入面有幾多層之類的(好似一般product以相話比人知佢內部結構一樣的諗法)
作者: Kuznetsov    時間: 15-2-2009 23:44

你埋測光標去~~我覺得會有用
你仲有乜設備?
作者: Kuznetsov    時間: 15-2-2009 23:46

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 15-2-2009 23:41 發表
條線無話點用的,都係改變左你支燈的角度

熱的野食,得頭10秒左右有煙,一定要把握呢10秒影

蛋糕/厚扒之類的,就cut開,有一睇到佢地入面有幾多層之類的(好似一般product以相話比人知佢內部結構一樣的諗法)
有同感~~我丫sir...教用photoshop整上去
作者: CALVIN_CHAN1987    時間: 15-2-2009 23:51

你睇下而個post幫唔幫到你
http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=408000
我覺得飛燈線幫助唔大
作者: adrianyahk    時間: 15-2-2009 23:59

引用:
原帖由 CALVIN_CHAN1987 於 15-2-2009 23:51 發表
你睇下而個post幫唔幫到你
http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=408000
我覺得飛燈線幫助唔大
唔該師兄!
作者: 高!高!高!    時間: 16-2-2009 01:11

入行時工作相,留意光/影的方向.
作者: adrianyahk    時間: 16-2-2009 01:15

引用:
原帖由 高!高!高! 於 16-2-2009 01:11 發表

http://i101.photobucket. ...
如果影到咁既效果,一支機頂燈加飛燈線都做到? 見d光係右上果度入咁...
作者: 高!高!高!    時間: 16-2-2009 01:43     標題: 回復 18# 的帖子

方向冇錯,左後上/右後上都得,因閃燈角度唔太高(約45度,不能太高)
所以閃燈的對角要用反光板補返(有多支可直接補燈),
閃燈加牛油紙(or白卡等,相中是用soft box),
千萬唔好打天花(除非你想影一張人人都影到嘅相),
因為光影會冇晒方向性,太"平",.........
好像樓上師兄提供的方法,
打後面牆再反出來都唔錯,又易控制.

相中的空位即埸找些相關道具襯托一下,
冇燈腳可以叫人手拿,或用物件墊高支登,
x紋膠紙幫到你固定支燈,
裝備不足唔係問題,
臨場要"執生",就算有,
都冇可能帶晒影樓所有工具出去做野,
什麼方法都得,影到相,達到你要效果就得.

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 16-2-2009 01:43

明日可以去睇睇一d飲食雜誌先,睇睇人地個角度同構圖,

或者可以用wide+close up影

高師兄係用單燈影?
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 16-2-2009 01:45

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 15-2-2009 23:46 發表

有同感~~我丫sir...教用photoshop整上去
用乾冰
作者: Elf    時間: 16-2-2009 01:46

if u take the shot in a cafe, that means the color temperature of the surrounding is not gonna match with the strobe.
use gel or color paper as filter or convert the color temperature of the strobe from 5200K to the surroundings ( maybe tungsten? )
i seldom see people taking picture of food with strobe  well you can always bounce it nevertheless..
作者: 高!高!高!    時間: 16-2-2009 02:05

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 16-2-2009 01:43 發表
明日可以去睇睇一d飲食雜誌先,睇睇人地個角度同構圖,

或者可以用wide+close up影

高師兄係用單燈影?
一支+白/金咭紙,
睇飲食雜誌,直接copy人地setting,
就算係copy,都要有咁上下底子,
才會copy到高手的100%.
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 16-2-2009 02:08

引用:
原帖由 高!高!高! 於 16-2-2009 02:05 發表

一支+白/金咭紙,
睇飲食雜誌,直接copy人地setting,
就算係copy,都要有咁上下底子,
才會copy到高手的100%.
有個參考,點都好過咩都無,摸住石頭過河
作者: 高!高!高!    時間: 16-2-2009 02:14

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 16-2-2009 02:08 發表

有個參考,點都好過咩都無,摸住石頭過河
所以學影相一定要copy人,
看着一張Product shot,
心目中已經知到有幾多支燈??方向??角度??
睇得準80%,果個人都已經係高手.
作者: adrianyahk    時間: 16-2-2009 02:31

引用:
原帖由 高!高!高! 於 16-2-2009 02:14 發表

所以學影相一定要copy人,
看着一張Product shot,
心目中已經知到有幾多支燈??方向??角度??
睇得準80%,果個人都已經係高手.
好難呢... 有d大燈果d我真係唔知咩效果,又唔知點做..
作者: 高!高!高!    時間: 16-2-2009 02:41

引用:
原帖由 adrianyahk 於 16-2-2009 02:31 發表

好難呢... 有d大燈果d我真係唔知咩效果,又唔知點做..
如Elf兄所提,用現場光,放在近窗邊影,又比較容易,光源的方向又唔會太"平"
多出的閃燈又可以做其他野.(如設在後側,hit到杯邊發亮.....等)
作者: adrianyahk    時間: 16-2-2009 02:47

引用:
原帖由 高!高!高! 於 16-2-2009 02:41 發表

如Elf兄所提,用現場光,放在近窗邊影,又比較容易,光源的方向又唔會太"平"
多出的閃燈又可以做其他野.(如設在後側,hit到杯邊發亮.....等)
我想知其他野有邊d可以做呢? 我唔知點控制佢d出力...
作者: 高!高!高!    時間: 16-2-2009 02:55

其他野可以做的....一下子只係想到這個.......
出力用M時的錶尺顯示作參考,
再睇相+/-EV.(其實Product shot最好有測光錶)
作者: 高!高!高!    時間: 16-2-2009 03:00

其他野.....唔一定燈光方面.
如一杯熱飲,用匙做道具,滴一滴落杯,有蓮綺....有一滴在半空.....等
已經唔係攝影技巧,而係美術底子關係.....
作者: adrianyahk    時間: 16-2-2009 03:05

引用:
原帖由 高!高!高! 於 16-2-2009 03:00 發表
其他野.....唔一定燈光方面.
如一杯熱飲,用匙做道具,滴一滴落杯,有蓮綺....有一滴在半空.....等
已經唔係攝影技巧,而係美術底子關係.....
嘩... 真係要諗諗佢...

越來越明點解d專業人可以收咁貴..
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 16-2-2009 03:08

引用:
原帖由 高!高!高! 於 16-2-2009 02:41 發表

今日影電影宣傳埋尾的時候先為意,其實現場都夠光,唔洗用閃
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 16-2-2009 03:11

引用:
原帖由 adrianyahk 於 16-2-2009 03:05 發表

嘩... 真係要諗諗佢...

越來越明點解d專業人可以收咁貴..
選擇按快門的時間係一個佢地貴的原因,

另一個如果拍高師兄講的o個類,有時係快門連拍速度幫到佢,另一個係電腦
作者: Elf    時間: 16-2-2009 19:28

用開閃之後, 你就會有理無理都落閃
特別係影人, 有閃同冇閃影係兩回事.
作者: adrianyahk    時間: 18-2-2009 02:46

多謝各位既幫忙,我影完啦,大家睇下,俾d意見! thanks!
http://www.flickr.com/photos/adrianyahk/sets/72157614016320924/detail/
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 18-2-2009 04:34

9443,9517,9518,9525,無角度,可以側少少好似9513,9447一類

可能我會傾向當係product相,所以你飲品唔太夠垂直同碟頭個角度好似有d怪

近尾9607同9609同雜誌睇的都幾近榜,如果有多張橫度可以睇下 '簡'下會更好

作者: adrianyahk    時間: 18-2-2009 04:38

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 18-2-2009 04:34 發表
9443,9517,9518,9525,無角度,可以側少少好似9513,9447一類

可能我會傾向當係product相,所以你飲品唔太夠垂直同碟頭個角度好似有d怪

近尾9607同9609同雜誌睇的都幾近榜,如果有多張橫度可以睇下 '簡'下會更好

...
頭果幾張我特登影平板ga! 用來裝飾頁面~
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 18-2-2009 04:56

引用:
原帖由 adrianyahk 於 18-2-2009 04:38 發表

頭果幾張我特登影平板ga! 用來裝飾頁面~
我工作的慣性,都係有少少角度好D
作者: 高!高!高!    時間: 18-2-2009 22:30

好得wo~!!係勁wo~!!~~

~構圖我覺得冇咩大問題,不過留意有d位唔好cut得咁盡,
小小冇所謂,如9558,cut左小小反而會緊湊d,感覺豐富d.
但係如9609,左面隻杯/右面碟麵cut走太多,就會有d唔湯唔水.

~如pano-2,近窗位置跟內屋光差太多,點都要補小小燈,
仍然係用現場光做主光,閃燈-1~2EV反你的後或左面,
就會好自然,好接近現場光.

~食物冇大問題,因為窗外的光源並不是太陽直射,
唔係好夠白,WB要手動或對白紙作修正,小小warm仲好D,
如果有張金咭紙做反光板會係一個好幫手.

~飲品方面冇問題,不過有燈有線在手,可以飛後側,
hit一hit杯後,杯的兩側邊自然會發光,前面反光板反一反,
杯飲品就會好似好高貴好有型.

~因為唔係記實攝影類,可以試一試"制做"一些場景,
如桌上放一些玩具,飲品.....等,前景模仿返好像有客人坐的樣子,
後景就係cafe大環境,咁又多一,兩款相了.

我個人覺得整輯相冇大問題,大方向正確,仲唔錯tim,
留意返一些小問題,微細處,就會更完美了.

作者: adrianyahk    時間: 18-2-2009 22:40

引用:
原帖由 高!高!高! 於 18-2-2009 22:30 發表
好得wo~!!係勁wo~!!~~

~構圖我覺得冇咩大問題,不過留意有d位唔好cut得咁盡,
小小冇所謂,如9558,cut左小小反而會緊湊d,感覺豐富d.
但係如9609,左面隻杯/右面碟麵cut走太多,就會有d唔湯唔水.

~如pano-2,近 ...
嘩...多謝高兄指引呀! 第一次影,下次試下先!
9609真係敗筆..因為冇影多幾張迫住出呢張..

我發覺我買支燈都唔多識用...用多d先!
作者: 高!高!高!    時間: 18-2-2009 22:55

引用:
原帖由 adrianyahk 於 18-2-2009 22:40 發表

嘩...多謝高兄指引呀! 第一次影,下次試下先!
9609真係敗筆..因為冇影多幾張迫住出呢張..

我發覺我買支燈都唔多識用...用多d先!
有9607就得,第一次冇經驗的拍攝,像你這樣影多兩款就得,
下次有機會再影同類,一開波自然心中有數,
大路有把握,就可以花多d心機腦汁在小地方上,做到完美一d!!
作者: adrianyahk    時間: 18-2-2009 23:18

引用:
原帖由 高!高!高! 於 18-2-2009 22:55 發表

有9607就得,第一次冇經驗的拍攝,像你這樣影多兩款就得,
下次有機會再影同類,一開波自然心中有數,
大路有把握,就可以花多d心機腦汁在小地方上,做到完美一d!!
真係經驗..

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0