標題: $2500左右買dc,買邊部好?(急) [打印本頁]

作者: anjhl    時間: 16-2-2009 00:39     標題: $2500左右買dc,買邊部好?(急)

我有個朋友想買部dc,知我識少少相機既野,於是問我買邊部好......
但我自己本身冇留意開關於dc既野 ,所以要上黎問問各位師兄邊部好
佢唔想用d只係有得簡場景模式既機,想要d最起碼有得自己set下iso,光圈,快門之類既
thx~~~
作者: 路比    時間: 16-2-2009 16:34

canon ixus 870is
相質有保證
我都岩岩入左部
作者: Elf    時間: 16-2-2009 19:24

870無得set aperture..
二手G7
作者: ZaMaR    時間: 16-2-2009 19:36

DC我實推介F100FD
但就好似冇A/S mode....
作者: Elf    時間: 16-2-2009 20:11     標題: 回復 4# 的帖子

影女一流 通殺!
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 16-2-2009 20:15

F100FD,我個fd佢話影出o黎的野好靚,但係影完一張,save同ready影下一張相比較慢
作者: anjhl    時間: 16-2-2009 20:51

睇左少少資料之後同佢上canon showroom玩左一陣
老點左佢買ixus 980is,不過應該冇野既,上手1玩左一陣覺得都ok

多謝各位師兄~~~
作者: 車厘子    時間: 16-2-2009 21:26

2500 夠買g9
作者: Elf    時間: 17-2-2009 16:35     標題: 回復 8# 的帖子

g9得35mm
作者: MassHung    時間: 22-2-2009 02:22     標題: 回復 9# 的帖子

咁g7同埋g10分別幾多?     
e家g10勁熱賣其實係咪真係咁抵用/好用?
感恩
作者: adrianyahk    時間: 22-2-2009 02:54

引用:
原帖由 MassHung 於 22-2-2009 02:22 發表
咁g7同埋g10分別幾多?     
e家g10勁熱賣其實係咪真係咁抵用/好用?
感恩
唔抵...買Olympus E420/520抵d!
好用就係既...一部DC咩都齊..不過LX3好玩d!
作者: MassHung    時間: 22-2-2009 04:48

LX3價錢方面比G10平...
但係性能呢?...兩者對比之下有咩差異?各既利弊是什麼...
感恩

作者: 車厘子    時間: 22-2-2009 05:13

G10 拍片冇G9咁好
BUT 有28MM
D制缺SETING 易D
大舊D 重D 樣衰D 同睇相快D
其餘就唔知了
似上INFORMATION 由我女朋友提供
作者: Elf    時間: 22-2-2009 11:11

g10乜功能都有晒, 基本上係DC size的入門DSLR.. 有+-compensation, ISO, 28mm, blalalalaa...
LX3有25mm f/2.0 講完.

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0