標題: 成績表出左 [打印本頁]

作者: crazyjustin1117    時間: 16-2-2009 16:08     標題: 成績表出左

琴日parents day
我全班排第16(40人)(中二)
都ok名校嘅
but我啊媽唔多滿意
我係咪好廢...
作者: louisli    時間: 16-2-2009 16:17

引用:
原帖由 crazyjustin1117 於 16-2-2009 16:08 發表
都ok名校嘅
but我啊媽唔多滿意
我係咪好廢...
好癈咩?都叫above average啦
你有無盡過力先?
作者: donaldszeto31    時間: 16-2-2009 16:18

wa 感都叫廢=].=

師兄你邊間阿?

我都系名校,都系中二,但差你很多wo
作者: 0608    時間: 16-2-2009 16:18

我之前唔係名校都係22
所以你唔廢喇
作者: 亞延    時間: 16-2-2009 16:24

廢?廢物係自己造成,你想人認同你係廢而家開始唔好讀書咪廢囉
係你呀媽讀書定你讀書?成世人咁多條梯要爬,下下都要爬到最高,你無料既咪遲早跌死
而家先中二我覺得無意思好去煩惱...如果中五呀大學果啲又點?自己做自己野下下唸埋人地點唸好易轉牛角

作者: Hkpolice-Psu    時間: 16-2-2009 16:26

引用:
原帖由 0608 於 16-2-2009 16:18 發表
我之前唔係名校都係22
所以你唔廢喇
你就唔好講啦....好心你俾心機讀多幾下書啦....你大佬返到尼搵幾萬一個月, 你唔係諗住搵幾千一個月呀嘛...
作者: 路比    時間: 16-2-2009 16:29

排名唔係最重要,重要o既係你個人成績有冇進步到先?
呢個世界一山還有一山高,人比人比死人呀
作者: 餅    時間: 16-2-2009 16:47

[quote]原帖由 crazyjustin1117 於 16-2-2009 16:08 發表
都ok名校
作者: L    時間: 16-2-2009 16:55

作者: onibara    時間: 16-2-2009 17:07

引用:
原帖由 crazyjustin1117 於 16-2-2009 16:08 發表
都ok名校嘅
but我啊媽唔多滿意
我係咪好廢...
師兄,
只要自己盡了力便行!
不要看其他人怎看你,
只要問心無愧就可!

若師兄真的想知道自己是不是「廢」的話,
小弟可以說師兄便不「廢」,
若是比廢的話, 小弟輸了幾條街.
因為...
小弟在中2的時候試過 1A 1B 6F OTL
(↑請highlight lol)

作者: kimkileo    時間: 16-2-2009 17:14

你依家先中二仲有大把試你考呀,你考試問心盡左力就問心無愧
作者: 里安    時間: 16-2-2009 18:03

讀書係同自己負責,唔係同父母負責

我諗家長期望一定有,但唔好盲目跟左果套

你睇返自己咩能力,付出左幾多,做到咩成績

咁黎睇先有用架麻
作者: crazyjustin1117    時間: 16-2-2009 18:21     標題: 回復 3# 的帖子

張祝珊英文中學
CCSC
作者: crazyjustin1117    時間: 16-2-2009 18:22

多謝你地
e+心情好好多
作者: 衰人    時間: 16-2-2009 18:43

如果師兄你果班d同學全部都好似愛迪生噤堅
你只係香港前果排陳姓小朋友噤
噤師兄係咪廢

我可以同師兄你講小弟從前年年考尾二...............噤右點
自己知道做咩就得啦..............
唔係用成績界定
作者: 天煞孤狼    時間: 16-2-2009 19:25     標題: 回復 1# 的帖子

唔會呀~我中學都係排中中間間
中庸之道!
有努力過就ok了
作者: 0608    時間: 16-2-2009 20:11     標題: 回復 6# 的帖子

係GA係GA
作者: Pan    時間: 16-2-2009 20:34

問自已有無盡過力先
有既話, 就唔廢
無既話, nth to say
作者: 桸藍    時間: 16-2-2009 20:35

依家d家長就係唔識體諒d小朋友,
不過如果你自己覺得可以再做好d就不仿努力d
作者: ethanwch    時間: 16-2-2009 20:50

成績並非一齊。你諗下一生有幾多時間在學校生活?有幾多時間在社會、工作間生活?
讀書叻唔代表識做野、做人,同樣地,識做野、做人唔一定讀書叻。
作者: siwel    時間: 16-2-2009 21:08

廢...點會呀???
我中學會考都唔合格...不過好彩有機會出外國讀書,
經過4年努力之後, 攞honor畢業!
只要你唔放棄自己, 你一定得!!!!
作者: FaiFaiHK    時間: 16-2-2009 21:20

今日的排名唔重要,最緊要係你下次的排名,下下次的排名,將來的排名.....
今年考16,下次咪考16以內囉,最緊要有進步的決心,咁呢個人就一定唔會廢
作者: Vindicator    時間: 16-2-2009 21:56

16/40
我又留班
我又排第10但係係又尾尾數上黎

大把人差過你
作者: SkyLinE    時間: 16-2-2009 22:02

一個人的成功不是用成績,排名介定的
作者: peter195    時間: 16-2-2009 23:07

小朋友.........唔怕同你講........
我由小學到中學.......次次考試都是倒數十名之內......
次次派成績單.......都比人串兼比人笑.......連miss 阿 sir 都話我無得救.......
到後來中五、中七之後........之前同我一班個d人, 除左我之外就無人入到 U....
咁你覺得我廢唔廢?
所以話呢.......盡左力就算.....唔好自卑.......
努力加油就是
作者: CrazyBoy    時間: 16-2-2009 23:08

引用:
原帖由 天煞孤狼 於 16-2-2009 19:25 發表
唔會呀~我中學都係排中中間間
中庸之道!
有努力過就ok了
中庸之道...唔係中中間間咁解

中中間間應該用平庸黎形容

[有錯請指正]
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 16-2-2009 23:12

引用:
原帖由 SkyLinE 於 16-2-2009 22:02 發表
一個人的成功不是用成績,排名介定的
假如樓主o個張係ce,出去見文職工張成績表就係人地比唔比佢去見工的入場劵
作者: 伯言    時間: 17-2-2009 00:32

引用:
原帖由 crazyjustin1117 於 16-2-2009 18:21 發表
張祝珊英文中學
CCSC
張記喎...睇你同咩人比啦...同香港大圍比, 你都已經係頭五至十個percent...同第一果個比...咁無得比喎...

不過你咁唔sure要出post問人既, 睇黎你都仲可以踩盡d, 下次你就可以大聲同屋企講你盡左力, 而唔係出黎問...
作者: adrianyahk    時間: 17-2-2009 00:35

引用:
原帖由 伯言 於 17-2-2009 00:32 發表

張記喎...睇你同咩人比啦...同香港大圍比, 你都已經係頭五至十個percent...同第一果個比...咁無得比喎...

不過你咁唔sure要出post問人既, 睇黎你都仲可以踩盡d, 下次你就可以大聲同屋企講你盡左力, 而唔係出黎 ...
張記lor...擺明屈機..
你係張記考到中間既成績,假如你一路都咁既程度,我唔信你入唔到HKU/CU...
作者: neomarx    時間: 17-2-2009 00:41

一個人係exam 好唔好, 只係証明到你exam 好唔好
同其他野一d relationship 都冇,

你出到來打工就知乜野叫高分低能ga la

你仲細.....好好enjoy 你 school life....認真..
作者: peter195    時間: 17-2-2009 00:52

引用:
原帖由 neomarx 於 17-2-2009 00:41 發表

十分認同
作者: hmstalent    時間: 17-2-2009 01:17

做人最緊要同自己交代得到,其他野咩都假,問心得架啦
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 17-2-2009 02:51

引用:
原帖由 neomarx 於 17-2-2009 00:41 發表

你仲細.....好好enjoy 你 school life....認真..
可惜,多數屬於比較'它調',非勞力的工d老闆都係睇左你咩學歷先in人,高分低能又點,人地有咁的入場劵
作者: L    時間: 17-2-2009 09:56

作者: Boniface    時間: 17-2-2009 12:37

讀書叻代表咩,大把人讀書叻,但出到黎都係挨驢仔
有d人,讀書唔叻,但最後好成功
細唔,讀書成續唔代表一切,我覺得有一技之長更最要
作者: crazyjustin1117    時間: 17-2-2009 17:44

thanks you guys so much
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 17-2-2009 19:30

引用:
原帖由 於 17-2-2009 09:56 發表

其實我覺得除左1D專業D少少既位置...大唔大學生都冇分別...
若果話IT..一個有經驗既IT人比一個岩岩畢業既大學生揀..我會揀有經驗..
好多時都係取決於你自己擺你自己咩位置...
睇佢地登求職的,要咩學歷同經驗,都已經係一個機制,有經驗的係另一樣野,

如果2個都係剛畢業,一個f.5,一個大學的,如果開d工作職位大學的多少都有優勢

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0