標題: 山姆新一代單兵反裝甲武器 ---- FGM-172 SRAW [打印本頁]

作者: kimkileo    時間: 18-2-2009 15:52     標題: 山姆新一代單兵反裝甲武器 ---- FGM-172 SRAW

FGM-172 SRAW(Short-Range Assault Weapon)為美國新一代的單兵反裝甲武器,2002年洛克希德馬丁獲得國防部一紙合約取代使用已久的AT-4
SRAW比AT-4有較大的射程,較具威力的彈頭及可於室內輕易使用,使用方法和AT-4一樣非常簡單,只需瞄準目標按制發射,
導彈會自行計算最佳攔截點,首批於2003年服役的SRAW全為使用攻頂模式彈頭,純為一種反裝甲武器,直至2004年才將全部導彈彈頭
更換為多用途彈頭,令SRAW更便於城市戰中使用

SRAW全系統長約89厘米,重約9.7公斤,有效射程由17米至600米,使用兩節固態火箭為動力,最高時速約900公里

圖片附件: FGM-172.jpg (18-2-2009 15:55, 63.43 KB) / 該附件被下載次數 117

作者: Vindicator    時間: 18-2-2009 16:05

好細
作者: sas190    時間: 18-2-2009 18:43

又係即用即棄版標槍
作者: kimkileo    時間: 18-2-2009 19:21

引用:
原帖由 sas190 於 18-2-2009 18:43 發表
又係即用即棄版標槍
點解成日都係標槍.... ......
SRAW係破甲能力同射程都唔及標槍架....
作者: wardog    時間: 18-2-2009 21:29

我記得2004年終止咗Predator既項目?
作者: sas190    時間: 19-2-2009 10:21

引用:
原帖由 kimkileo 於 18-2-2009 19:21 發表

點解成日都係標槍.... ......
SRAW係破甲能力同射程都唔及標槍架....
攻頂模式
作者: kimkileo    時間: 19-2-2009 10:47

引用:
原帖由 sas190 於 19-2-2009 10:21 發表

攻頂模式
呢個係必然既,隨著坦克既正面同側面既裝甲愈來愈強,頂部裝甲相比仍較薄弱
作者: kimkileo    時間: 19-2-2009 10:55

引用:
原帖由 wardog 於 18-2-2009 21:29 發表
我記得2004年終止咗Predator既項目?
呢個計劃由海軍陸戰隊於1987年首次提出,中間斷斷續續,2004取消既係其中一張訂單者,2006年國防部正式編列為FGM-172
作者: Dominic    時間: 19-2-2009 20:18

I gotta say, it looks like a door breaching ram
作者: PDTF    時間: 19-2-2009 22:44

系唔系ghost用那枝
作者: kimkileo    時間: 20-2-2009 03:21

引用:
原帖由 PDTF 於 19-2-2009 22:44 發表
系唔系ghost用那枝
ghost就唔記得啦...不迥1942就係用呢支...

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0