標題: 東瀛單兵反裝甲蘿蔔 ---- 01型 [打印本頁]

作者: kimkileo    時間: 24-2-2009 16:03     標題: 東瀛單兵反裝甲蘿蔔 ---- 01型

01型輕便反戰車導彈為日本新型的單兵反裝甲武器,由川崎重工於1993年開始研發 ,並於2001年正式服役
導引方式為紅外線成像,推進器為一節固態火箭,彈重约11.4公斤,全系統重約17.5公斤,彈長約970毫米

作者: Pvt.King    時間: 24-2-2009 17:32

其實呢d missile果兩舊發泡膠(?) 係咪用之前要拆左佢? 見好多款missile都有, 但又唔係時時都有...
作者: kimkileo    時間: 24-2-2009 17:38

引用:
原帖由 Pvt.King 於 24-2-2009 17:32 發表
其實呢d missile果兩舊發泡膠(?) 係咪用之前要拆左佢? 見好多款missile都有, 但又唔係時時都有...
唔使,發射時會將佢彈開
作者: l.rankin    時間: 24-2-2009 19:09

引用:
原帖由 kimkileo 於 24-2-2009 17:38 發表

唔使,發射時會將佢彈開
明白了
作者: 0608    時間: 24-2-2009 19:37

做咩e排咁多rpg....
作者: adrianyahk    時間: 24-2-2009 20:26

嘩...攻頂式wor!
作者: DESTINY--1    時間: 24-2-2009 20:44

咦,咁似COD4果把反裝甲車炮
作者: 潛陣水    時間: 24-2-2009 21:11

真係唔好拎住行呀.....有個細路咁重
作者: kimkileo    時間: 24-2-2009 21:44

引用:
原帖由 DESTINY--1 於 24-2-2009 20:44 發表
咦,咁似COD4果把反裝甲車炮
COD4入邊果支係標槍Javelin....聽清的會有人叫你use the Javelin...
作者: kimkileo    時間: 24-2-2009 21:46

引用:
原帖由 0608 於 24-2-2009 19:37 發表
做咩e排咁多rpg....
咁岩搵開咪介紹下俾大家羅.....
作者: kimkileo    時間: 24-2-2009 21:49

引用:
原帖由 jh333233 於 24-2-2009 21:11 發表
面對敵軍裝甲部隊時我相信士兵們會覺得帶多兩枝都嫌少....
作者: Vindicator    時間: 24-2-2009 23:22

支支差不多
作者: cocacola    時間: 25-2-2009 01:00

引用:
原帖由 kimkileo 於 24-2-2009 21:44 發表

COD4入邊果支係標槍Javelin....聽清的會有人叫你use the Javelin...
Sorry I was a pretty old day guy as I do not have the memory Javelin has another variant for anti-tank purpose, what I was previously use in british military is Javelin Missile for Low Air Defence (LAD). We have been informed an new upgraded version (High Speed Missile) shall be deployed soon before I left my regiment. The one I learn for anti-tank is Light Anti-tank Weapon (LAW).
作者: cocacola    時間: 25-2-2009 01:06

引用:
原帖由 jh333233 於 24-2-2009 21:11 發表
LAW is about 10kg, but the old version Javelin come even worse. Its weight about 23kg including  Warhead, Battery and Aiming device etc. The thing you have to do is to track, to aim, to launch and let the missile blow up and spread out the fragmentation to bring the hositle aircraft down with no more 25 sec.
作者: kimkileo    時間: 25-2-2009 02:45

引用:
原帖由 cocacola 於 25-2-2009 01:00 發表

Sorry I was a pretty old day guy as I do not have the memory Javelin has another variant for anti-tank purpose, what I was previously use in british military is Javelin Missile for Low Air Defence ...
我諗你講既Javelin係佢....我冇記錯亞洲係叫佢做吹管導彈

我地講緊COD4入邊既係佢.....美佬FGM-148 Javelin

作者: cocacola    時間: 25-2-2009 07:57

引用:
原帖由 kimkileo 於 25-2-2009 02:45 發表

我諗你講既Javelin係佢....我冇記錯亞洲係叫佢做吹管導彈

我地講緊COD4入邊既係佢.....美佬FGM-148 Ja ...
Thanks Kimkileo C Hing,

The one I've used is British Javelin - Man Portbable Surface to Air Missile, with load of improvement this missile system was commonly use in airfield, bridges protection.

圖片附件: Javelin01.jpg (25-2-2009 07:57, 84.21 KB) / 該附件被下載次數 76

圖片附件: Javelin02.jpg (25-2-2009 07:57, 66.33 KB) / 該附件被下載次數 67

作者: DESTINY--1    時間: 25-2-2009 09:34     標題: 回復kimkileo的帖子

thx師兄教導。
唔怪得之我初初玩COD4果個FD叫我拎枝標槍爆裝甲車啦。
作者: Pvt.King    時間: 25-2-2009 15:01

又有野想問, 其實真實既javelin係咪唔可以同似cod4咁隔住棟building來lock d tank? 我一直都覺得係cod4 亂來, 但早排睇future weapon javelin果集又話可以隔住個地下來lock d係窪地既armor...

作者: kimkileo    時間: 25-2-2009 15:50

引用:
原帖由 Pvt.King 於 25-2-2009 15:01 發表
又有野想問, 其實真實既javelin係咪唔可以同似cod4咁隔住棟building來lock d tank? 我一直都覺得係cod4 亂來, 但早排睇future weapon javelin果集又話可以隔住個地下來lock d係窪地既armor...
標槍其中一種瞄準模式就類似COD4既模樣,COD4亦都貼近現實,只不過瞄準方格係由射手指向目標而唔係game中自動鎖定,
攻頂模式時導彈會攀升上150米的空中再往下接敵,抵消戰爭一向的制高優勢
作者: Pvt.King    時間: 25-2-2009 16:02

引用:
原帖由 kimkileo 於 25-2-2009 15:50 發表

標槍其中一種瞄準模式就類似COD4既模樣,COD4亦都貼近現實,只不過瞄準方格係由射手指向目標而唔係game中自動鎖定,
攻頂模式時導彈會攀升上150米的空中再往下接敵,抵消戰爭一向的制高優勢
thanks
攻頂呢個我都知, 但我係想知可唔可以隔住d障礙物來鎖定, 我記javelin個system好似係只要user 用個方格指向target幾秒, 支missile就會自己飛去目標下嘛? 但問題來啦, 如果同目標中間有野阻住左,連目標都見唔到, 佢可唔可以聰明到只要指住果個方向就打到target呢? 應該唔得吧?
http://www.youtube.com/watch?v=Sg3UXzseLTI
即係好似4:50咁, 隔住坐山都打到?

作者: kimkileo    時間: 25-2-2009 16:41

引用:
原帖由 Pvt.King 於 25-2-2009 16:02 發表

thanks
攻頂呢個我都知, 但我係想知可唔可以隔住d障礙物來鎖定, 我記javelin個system好似係只要user 用個方格指向target幾秒, 支missile就會自己飛去目標下嘛? 但問題來啦, 如果同目標中間有野阻住左,連目標都見唔 ...
可以,只要瞄準器看得見熱源(目標本身散發的熱)就能鎖定,導彈升上150米時導彈尋標器會再一次核對,注意設定戰場環境是兩三層的小屋而唔係香港咁既石屎森林
作者: Pvt.King    時間: 25-2-2009 17:24

引用:
原帖由 kimkileo 於 25-2-2009 16:41 發表

可以,只要瞄準器看得見熱源(目標本身散發的熱)就能鎖定,導彈升上150米時導彈尋標器會再一次核對,注意設定戰場環境是兩三層的小屋而唔係香港咁既石屎森林
完全明白, 唔該晒
但係香港, 支missile未飛到上一百五十米已經撞到招牌啦
作者: derek_lok    時間: 26-2-2009 14:33

在下一見日本SDF既新武器,,情不自禁諗起,,哥斯拉

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0