標題: 出得黎行,預左要還(水客篇)[另加小插曲"亞婆問題"] [打印本頁]

作者: hypermax    時間: 25-2-2009 11:19     標題: 出得黎行,預左要還(水客篇)[另加小插曲"亞婆問題"]

http://hk.news.yahoo.com/article/090224/3/auok.html

深圳「滅蟻」扣百港水客
(星島)2月25日 星期三 06:30

(綜合報道)

(星島日報    報道)為打擊水客以「螞蟻搬家」走私貨品到內地,深圳    海關    聯同邊防公安及武警,在羅湖    口岸展開「滅蟻」嚴打行動,由前日至昨日共拘查近百名香港水客,當中包括三大集團成員,沒收電腦及硬盤等物品,各人兼要罰款一千至五千元才能「甩身」,大批水客驚悉嚴打不敢過關,一度「逼爆」半條羅湖橋及港鐵羅湖站。

深圳嚴打走水貨扣查近百港人,沒收私貨兼罰款。今次「滅蟻」行動為期一周,目的是要取締港人水貨客以「螞蟻搬家」方式走私物品進入內地,行動即時收效,大批水貨客聞風喪膽,昨日聚集在港鐵羅湖站及羅湖橋不敢過關。

消息稱,深圳海關在行動中雖已成功破獲「螞蟻搬家」走私集團,但嚴打行動稍後會展開第二波,直至本月底。

據悉,前日上午開始,深圳羅湖海關緝私隊,在邊防公安及武警協助下,開展「滅蟻」行動,關員在關口金睛火眼監視可疑水貨客,一旦發現「黑名單」水客過關,即呼喚他們將行李放在X光機上檢查,一些水貨客更被召入房間搜身,行動至昨日已扣查近百名港人,年齡由二十歲至八十歲,他們更被充公大批電腦、硬盤、手機底板、遊戲機、燕窩等未完稅貨品。

不過,該批水客每人攜帶的貨品總值及逃稅款額不足五萬元,未構成刑事罪行,關員只能扣留他們的回鄉卡,開出行政罰款單,各人須在接受調查後,到指定銀行繳交一千至五千元人民幣罰款,才可贖回證件返港。

消息稱,「滅蟻」第一日行動已扣查五十四名水客,他們疑分屬三個集團,是「螞蟻」角色負責帶貨,被沒收私貨包括電腦、顯示屏及燕窩等。一名海關官員稱,相信集團主腦仍在逃,惟今次行動已重創「螞蟻搬家」式走私活動,同時打擊水客在港鐵站逃票走私貨品到內地的囂張氣燄。

羅湖口岸昨日仍「滯留」大批水客,他們擔心過關被扣貨及罰款,紛紛集結在港鐵羅湖站大堂及羅湖橋,等待負責探路的「先頭部隊」回報安全後才闖關,有水客等候數句鐘仍不敢過關。一名水客說:「有執法人員列隊揸槍,邊個敢過關?」

在港鐵上水    及羅湖站,昨午亦不見水客衝閘逃票。據港鐵發言人稱,由於港鐵加派職員在閘機前監察,車站秩序已比過往改善。

作者: adrianyahk    時間: 25-2-2009 11:31

其實都幾慘ge..果d阿婆又冇左收入...
作者: kimkileo    時間: 25-2-2009 11:31

偉大祖國永遠都有辦法對付香港攪唔掂既麻煩人.....
作者: 媽屎    時間: 25-2-2009 12:35

引用:
原帖由 kimkileo 於 25-2-2009 11:31 發表
偉大祖國永遠都有辦法對付香港攪唔掂既麻煩人.....
大至張子強, 細至水貨客
真係不得不寫個服字
作者: hypermax    時間: 25-2-2009 12:41

引用:
原帖由 adrianyahk 於 25-2-2009 11:31 發表
其實都幾慘ge..果d阿婆又冇左收入...
有小小保留,即係慘就可以大條道理去犯法??

(以下半ot)

咩道理??其實我都忍左好耐,係時候要講下呢個問題

即係阿婆要收入就可以擅闖民居,跟住住客尾去進入大廈

將d包好既垃圾整到周圍都係,之後管理處就只會投訴住客,那麼誰去可憐住客們??

你地見過一班阿婆係個舖頭門口搶紙皮又用粗口又用雨遮打既場面未?

同樣情況,你見過d阿婆將d執拾物堆晒係度就走左去,d濕立立既紙皮一陣味你地感受過未?

清潔人員想清理地方反而比人投訴返轉頭,那麼誰人可憐d清潔工?

同情還同情,但縱容一定會變毒瘤

慘呢個字絕對唔係用來胡作非為的藉口
作者: adrianyahk    時間: 25-2-2009 12:42

引用:
原帖由 hypermax 於 25-2-2009 12:41 發表

(以下半ot)

將d包好既垃圾整到周圍都係,之後管理處就 ...
我話佢冇左收入慘ja ma,冇話佢岩呀~你咁燥做咩?

作者: adrianyahk    時間: 25-2-2009 12:48

引用:
原帖由 hypermax 於 25-2-2009 12:41 發表

(以下半ot)

將d包好既垃圾整到周圍都係,之後管理處就只會投訴住客,那麼誰去可憐住客們??

你地見過一班阿婆係個舖頭門口搶紙皮又用粗口又用雨遮打既場面未?

同樣情況,你見過d阿婆將d執拾物堆晒係度就走左去,d濕立立既紙皮一陣味你地感受過未?

清潔人員想清理地方反而比人投訴返轉頭,那麼誰人可憐d清潔工?

同情還同情,但縱容一定會變毒瘤

慘呢個字絕對唔係用來胡作非為的藉口
其實你只係pin-point左個問題,你點解唔講下點樣解決呢d問題呢?
作者: hypermax    時間: 25-2-2009 12:50

引用:
原帖由 adrianyahk 於 25-2-2009 12:42 發表

我話佢冇左收入慘ja ma,冇話佢岩呀~你咁燥做咩?
唉,我地係苦主嘛...........聽到咁既說話,真係會有d無明火起架

因為你地可能未見識過d亞婆既厲害之處囉~

回埋你#8

pin point左果d係未解決到

解決左果d,仲講黎做咩?

again,我唔係燥火你,係燥火件事

作者: L    時間: 25-2-2009 12:58

作者: adrianyahk    時間: 25-2-2009 13:05

其實如果要講...衰既係果d集團利用d阿婆...再講就...衰既係政府,唔養好d老人家...再講就....不如我地加稅去養班阿婆?
作者: hypermax    時間: 25-2-2009 13:11

引用:
原帖由 於 25-2-2009 12:58 發表

其實阿婆要汁就自己掉垃圾時分左類去..叫阿婆自己去汁..唔會好d?
我自己屋企就會分類左就叫人上黎拎走去...
同d擅闖民居既亞婆講叫佢自己執??咁即係助長勢力化你地知唔知?

就係有d叻唔切既鄰居咁樣做,就發生爭執事件,兩個亞婆先口角,後動手,驚動警方,個亞婆仲大條道理話,係邊戶邊戶比我係度執野架,個八婆搶我d野!!

當我隻眼開隻眼閉,分左佢地都係唔會心息咁繼續抄架.........明未??

作者: L    時間: 25-2-2009 15:06

作者: hypermax    時間: 25-2-2009 16:41

引用:
原帖由 於 25-2-2009 15:06 發表

何謂叻唔切?唔通隻眼開隻眼閉就叫做醒?既然係擅闖民居咁大件事,備定案,一見到就報警,拉左個阿婆去咁咪一了百了
又唔係話你,咁條友以為咁就可以解決到件事嘛,唔係叻唔切係咩.....

至於報警問題.............解決到既,我唔駛係度得把口
作者: L    時間: 25-2-2009 17:08

作者: 潛陣水    時間: 25-2-2009 17:29

他們更被充公大批電腦、硬盤、手機底板、遊戲機、燕窩等未完稅貨品。
認真: 如果我帶psp/nds 果d or電腦返大6會唔會抽我稅架...
作者: 餅    時間: 25-2-2009 17:55

引用:

(以下半ot)

將d包好既垃圾整到周圍都係,之後管理處就 ...
呢個好明顯牽涉到大廈保安問題

如果你證明到(有相之類)有唔係住你座大廈既阿婆入左黎

咁你座大廈既看更就係失職 , 你可以向業主立案法團投訴

既然阿婆都入到黎 , 其他人更加唔駛講

為左你既財物安全著想 , 你好應該噓噓聲處理左先
作者: hypermax    時間: 25-2-2009 17:55

引用:
原帖由 於 25-2-2009 17:08 發表
唔係話唔話既問題..起碼人地都有諗過點樣解決...
好過真係響度得把口..
其實點解解決唔到?係唔受理?定係個阿婆發爛點定係點?管理處冇處理?

原帖由 於 25-2-2009 17:55 發表
呢個好明顯牽涉到大廈保安問題

如果你證明到(有相之類)有唔係住你座大廈既阿婆入左黎

咁你座大廈既看更就係失職 , 你可以向業主立案法團投訴

既然阿婆都入到黎 , 其他人更加唔駛講

為左你既財物安全著想 , 你好應該噓噓聲處理左先
.....垃圾咪變左收2次,早一次晚一次囉
發現到佢斷正都只係管理員趕走就算,但轉頭咪又係係電梯個CCTV見到佢搭LIFT,因為有管理員既入口得2個,但我座樓起碼有六個入口
係有管理員巡樓架,但你都知有時限同1-2個人行晒一棟樓[廿層樓X3個BLOCK]會有幾大作用

同埋而家係有警察巡樓,但係都無解決問題囉...........
因為原來執野既人入面有住戶,因為我棟樓都有好多獨居老人

我唔係想為左嘈而嘈,但的確呢個問題困擾左我好耐
自從識既街坊搬走左,調左d新移民黎之後,各家自掃門前雪..........唉

作者: 餅    時間: 25-2-2009 18:01

各家自掃門前雪都總會有業主

大廈公契幫到你
作者: hypermax    時間: 25-2-2009 19:44

引用:
原帖由 於 25-2-2009 18:01 發表
各家自掃門前雪都總會有業主

大廈公契幫到你
公屋喎?
作者: 衰人    時間: 25-2-2009 21:32

去物業管理處
作者: 餅    時間: 25-2-2009 22:02

引用:
原帖由 hypermax 於 25-2-2009 19:44 發表

公屋喎?
咁仲簡單

去互委會投訴 , 再同阿婆講俾人扣滿分會冇屋住
作者: derek_lok    時間: 25-2-2009 22:54

竟然用武警........
作者: Boniface    時間: 26-2-2009 15:14     標題: 回復 22# 的帖子

香港咁做早己經俾人媽左十世.
班水客點會好似而家咁腳震震唔敢過關
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 26-2-2009 16:43

引用:
原帖由 jh333233 於 25-2-2009 17:29 發表
他們更被充公大批電腦、硬盤、手機底板、遊戲機、燕窩等未完稅貨品。
認真: 如果我帶psp/nds 果d or電腦返大6會唔會抽我稅架...
好似帶超過10k的電子野都要報關,不過你唔願意的,都可以比中國海關保管,你出境的時候可以攞返,不過保管費每日都幾十

聽過,如果上去大陸,帶2-3部相機都有d 問題,2部勉強都可以過,3部的就要有足夠理由佢先比入境
作者: kimkileo    時間: 26-2-2009 17:24

引用:
原帖由 Boniface 於 26-2-2009 15:14 發表
香港咁做早己經俾人媽左十世.
班水客點會好似而家咁腳震震唔敢過關
所以我咪回祖國偉大羅...軟既唔受就給你硬.....
作者: 菊花碟    時間: 27-2-2009 17:52

水貨客慘?.....你有無諗過?...係香港俾人偷既電單車會變成散件...再俾D水貨客帶上大陸..部車個主人點都搵唔返部車.......
作者: Paul    時間: 27-2-2009 18:10

引用:
原帖由 derek_lok 於 25-2-2009 22:54 發表
竟然用武警........
因為人地少野做有時間又人手多
作者: hypermax    時間: 27-2-2009 20:33

引用:
原帖由 菊花碟 於 27-2-2009 17:52 發表
水貨客慘?.....你有無諗過?...係香港俾人偷既電單車會變成散件...再俾D水貨客帶上大陸..部車個主人點都搵唔返部車.......
斷人米路就是慘嘛..........

d報紙經常都係咁寫架啦,死親都係好人,就算過程中係犯左法,因為佢係係到努力搵錢養家/就黎結婚,所以都會被記者冠以好人的稱呼在報紙頭版出現

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0