標題: mac機煩惱 [打印本頁]

作者: b.jam    時間: 26-2-2009 04:03     標題: mac機煩惱

無啦啦部macbook個火牛壞左,打上去cs問要訂。
去中環個頭既鋪頭問佢地無貨。

一個火牛要$600,仲要有個名叫magsafe......吹腸

有無人知道邊道有貨,而家無得用電腦,只可以用番部pc頂住先。。。。
作者: ANDY-McNAB    時間: 26-2-2009 10:32

http://www.apple.com/hk/en/buy/reseller.html

唔知有無現貨,你要自己打去問,不過火牛好普遍應該有既,我最近先幫人搵隻 iBook 火牛,都有!

至於 $600 ,係咁上下啦∼
http://store.apple.com/hk/browse ... s/power?mco=NTYwOTU
作者: Elf    時間: 26-2-2009 20:06

我見過有D網上電腦鋪賣4xx. 就係因為magsafe apple有patent所以冇其他3rd party做
作者: b.jam    時間: 26-2-2009 22:07

琴左幾間都話無貨,今日終於都頂唔順打上去訂。
作者: Elf    時間: 26-2-2009 23:09     標題: 回復 4# 的帖子

apple store訂好快到
作者: b.jam    時間: 26-2-2009 23:27

都係既,上次訂部腦,話一星期內送貨,點知過二日已經送到。快到痴線
買新野因為佢地話火牛都有保養,所以情願俾多d錢都求安心
作者: Elf    時間: 26-2-2009 23:38     標題: 回復 6# 的帖子

你部機保養/applecare都應該包火牛.
我有3隻macbook火牛, 2隻60W, 1隻85W
作者: b.jam    時間: 27-2-2009 03:03

我剛剛過左保養期二十日。吹到我呢。。
我今日訂完,俾晒錢之後。有個客同我講,話原來有副廠出既火牛.200蚊到
我再一次吹到我呢。。。

不過我就算知道有都會選擇番原裝,因為有保養,靚仔,最緊要副廠野,仲要火牛。。有咩事燒左部機就無謂
作者: 怪妹妹-初號    時間: 27-2-2009 09:41

mac機都真係幾搶$$...
想接部macbook 去個大monitor又要買佢地個adaptor....  ..
btw...有冇咩mon介紹??samsung d mon好唔好??想買19''~22''左右...
作者: Boniface    時間: 27-2-2009 13:46     標題: 回復 9# 的帖子

但係始終都係mac好用d....
俾佢搶都願.....
作者: Elf    時間: 27-2-2009 19:33     標題: 回復 9# 的帖子

budget?
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 27-2-2009 19:39     標題: 回復 9# 的帖子

用圖係??
作者: 怪妹妹-初號    時間: 27-2-2009 23:08     標題: 回復 11# + 12# 的帖子

budget 係2k左右 la...因為係bf比$...
都係用黎上下網.做下assignment,睇下movie gum la...
我而家用13"macbook 真係乜都睇唔倒...19''~22''左右ok ga la~
作者: b.jam    時間: 28-2-2009 00:26

話時話,我用個adaptor轉去個lcd tv度,睇網頁d字好''化''點解?
關唔關電視既問題?我用samsung 32'' lcdtv
作者: 怪妹妹-初號    時間: 28-2-2009 07:29     標題: 回復 14# 的帖子

我之前都有轉過去d 大mon 到,
你試下right click 你個desktop -> properties(at the bottom) ->setting
adjust 下個screen resolution~
作者: Elf    時間: 1-3-2009 23:53     標題: 回復 14# 的帖子

LCD TV 就算"高清" 都係1080.. 32"上1920 x 1080梗係化啦
LCD screen 20"都已經 1680x1050..  30"去到2560 x 1600!
作者: Elf    時間: 1-3-2009 23:54     標題: 回復 13# 的帖子

24寸都係2千頭. depends 你要好D定係曳D既牌子
記住買mini-dvi轉DVI頭.. 唔同依家新個隻mini display port架

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0