標題: [認真] 慳9千,有咩幫助? [打印本頁]

作者: Andy    時間: 26-2-2009 22:15     標題: 慳9千,有咩幫助?

對於一個可以退到9千蚊稅的家庭黎講
9千蚊有咩用?
可能佢地d乖乖仔 可以買多件mmj/可以買多幾對dior sneaker
真係噤大幫助咩?

點解唔將呢幾十萬人9千蚊的稅,去幫下d老人家,去幫下d低下收入的家庭呢!
水貨客,無牌小販,有好多都係政府逼出黎的
試問1個人60,70歲...有錢食飯的,您會唔會幫人帶貨?
詆問你好人好姐,會唔會鍾意係街邊叫賣??
作者: 老頭子    時間: 26-2-2009 22:17

低收入家庭如果唔包含新移民我覺得ok
作者: adrianyahk    時間: 26-2-2009 22:17

我們~一齊~上街去~~
作者: adrianyahk    時間: 26-2-2009 22:18

引用:
原帖由 老頭子 於 26-2-2009 22:17 發表
唔可以咁ga wor!標籤左新移民係唔得ga wor!
作者: 衰人    時間: 26-2-2009 22:25

引用:
原帖由 老頭子 於 26-2-2009 22:17 發表
算啦新移民都係人
作者: CrazyBoy    時間: 26-2-2009 22:34

你不如問下d狗官
比90億班死fund佬對d低收入人士有咩幫助
作者: 高!高!高!    時間: 26-2-2009 22:35

有幾多十萬人係退到$9000稅??

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 26-2-2009 22:38

9k 好多下,夠比1個半月租 or 2個月買餸錢

另一個角度睇,基本上低收入的家庭有申請政府資助的,佢地應該唔係好缺d咩

你嫌幫唔到d咩手的,一係好似外國咁交重稅,一係就捐稅,等政府可以做多d 福利
作者: HunterX    時間: 26-2-2009 23:00

頭先計一計, 到底點樣先要交9千蚊稅呢?
以完全無免稅額, 收入完全無扣除計。非常粗略計算。

單身人仕收入要23萬以上
一對夫婦, 咩人都唔洗養, 收入34萬以上

一對夫婦, 養雙方父母, 一個子女, 收入57萬以上

作者: L    時間: 26-2-2009 23:08

作者: Elf    時間: 26-2-2009 23:15     標題: 回復 5# 的帖子

無人想要依班人, 入到黎香港溝淡晒人口質素, 低教育水平, 低生產力, 入到黎住公屋拎綜緩.
97年至今11年, 每日150人 x 4015 日 = 60萬新移民.
香港回歸前640萬人, 岩岩census 終於過左700萬人.
4個人一個household, 15萬個household= 15萬個公屋單位
1萬綜緩一個月一個household,  15萬人入面 2/3 人(保守估計)拎,
10萬household x 1萬 = 10億.
如果個陣唔係港府唔夠膽同阿公話唔收依班人, 依家依班人就係度食我地住我地. 有咩貢獻?

作者: keane    時間: 26-2-2009 23:25

要孝順阿爺, 阿爺先有好野留比你,

唸野唔好唸死一邊, 剩係唸自己
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 26-2-2009 23:31

引用:
原帖由 Elf 於 26-2-2009 23:15 發表
無人想要依班人, 入到黎香港溝淡晒人口質素, 低教育水平, 低生產力, 入到黎住公屋拎綜緩.
97年至今11年, 每日150人 x 4015 日 = 60萬新移民.
香港回歸前640萬人, 岩岩census 終於過左700萬人.
4個人一個household ...
都係角度問題,理論上,佢地低教育水平本身可以取代原本香港人做開的低技術工作,令佢地轉型,現實上佢地無能力轉型或唔肯轉型的就係另一件事

呢d 新移民點解會出現先??有一堆都係非婚生子女,有一堆係非婚生的阿媽

有d可能係人地的禍,就要成個社會去承擔
作者: keane    時間: 26-2-2009 23:38

人 地 黎 使 錢 消 費, 就 無 任 歡 迎

人 地 黎 需 要 幫 助 就 呢 個 哪 個

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 26-2-2009 23:40

引用:
原帖由 keane 於 26-2-2009 23:38 發表

香港市民有邊次唔係輸打贏要ga
作者: Elf    時間: 26-2-2009 23:47     標題: 回復 14# 的帖子

兩樣野互不相干又拉埋黎講
作者: keane    時間: 26-2-2009 23:48

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 26-2-2009 23:40 發表

香港市民有邊次唔係輸打贏要ga
唔 投 資 , 唔 賭 博 , 唔 貪 心 , 就 唔 會 有 輸 贏
作者: Elf    時間: 26-2-2009 23:48

引用:
原帖由 keane 於 26-2-2009 23:38 發表

喂, 同佢有親呀
佢有權選擇唔黎旅遊, 我地無權選擇唔要供養班新移民喎
作者: 亞爾多    時間: 26-2-2009 23:53

引用:
原帖由 Elf 於 26-2-2009 23:48 發表

喂, 同佢有親呀
黎旅遊仲要鬼晒咁嘈
作者: keane    時間: 26-2-2009 23:59

引用:
原帖由 Elf 於 26-2-2009 23:48 發表

喂, 同佢有親呀
你都唸到呢個新移民問題, 唔通兩地政府唸唔到咩

呢個世界就係咁 ... 互相幫助, 互相制衡, 互惠互利
作者: HunterX    時間: 27-2-2009 00:08

引用:

呢個世界有邊個國家唔係咁?
作者: keane    時間: 27-2-2009 00:12     標題: 回復 21# 的帖子

" 國家 " 唔會係咁 ,

係 " 人 " 先會係咁
作者: HunterX    時間: 27-2-2009 00:17

引用:
原帖由 keane 於 27-2-2009 00:12 發表
" 國家 " 唔會係咁 ,

係 " 人 " 先會係咁
你無錢邊個國家俾你移民?
作者: keane    時間: 27-2-2009 00:25

引用:
原帖由 HunterX 於 27-2-2009 00:08 發表

呢個世界有邊個國家唔係咁?
引用:
原帖由 HunterX 於 27-2-2009 00:17 發表

你無錢邊個國家俾你移民?
原來 中國 / 香港 係兩個國家

作者: HunterX    時間: 27-2-2009 00:48

引用:
原帖由 keane 於 27-2-2009 00:25 發表

原來 中國 / 香港 係兩個國家
小學生?
作者: 餅    時間: 27-2-2009 01:23

大家唔應該敵視而家既新移民

歸根究底大家應該睇唔起十幾年前上去包二奶既貨櫃佬 (個陣佢地既收入都算係中產架)

大家應該敵視廿幾三十年前游水落黎搏到抵壘政策既個班人 , 做乜又上返去娶老婆

不過大家起唔妥咁多人之前 , 請問你係咪姓文或者姓鄧 ?
作者: keane    時間: 27-2-2009 01:45     標題: 回復 26# 的帖子

凡事必有根 ...

70's 年代或之前出世既可能會明理一D

80's 年代或打後出世既可能唔會咁明

作者: 高!高!高!    時間: 27-2-2009 01:51

我唔係姓文,又唔係姓鄧,總之清明重陽拜祖墳我冇利是,
加上社會上"新移民"有好多種人,好多好多"新移民"比我更有成就,
所以我自問冇資格睇唔起"新移民",
但我有資格睇唔起一d有手有腳冇病冇痛冇小朋友需要照顧,
自怨自艾唔做野等運到嘅人,無論佢係香港人還是內地人定係火星人.

作者: 亞龍    時間: 27-2-2009 02:02

引用:
原帖由 HunterX 於 26-2-2009 23:00 發表
頭先計一計, 到底點樣先要交9千蚊稅呢?
以完全無免稅額, 收入完全無扣除計。非常粗略計算。

單身人仕收入要23萬以上
一對夫婦, 咩人都唔洗養, 收入34萬以上

一對夫婦, 養雙方父母, 一個子女, 收入57萬以上
一對夫婦, 咩人都唔洗養, 收入34萬以上............我兩公婆有分呀!!
作者: HunterX    時間: 27-2-2009 02:04

引用:
原帖由 亞龍 於 27-2-2009 02:02 發表

一對夫婦, 咩人都唔洗養, 收入34萬以上............我兩公婆有分呀!!
退稅9千, 仲唔請食飯!?
作者: adrianyahk    時間: 27-2-2009 02:06

引用:
原帖由 HunterX 於 27-2-2009 02:04 發表

聽者有份?
作者: 高!高!高!    時間: 27-2-2009 02:12

$9000可以買支鏡.............
作者: adrianyahk    時間: 27-2-2009 02:17

引用:
原帖由 高!高!高! 於 27-2-2009 02:12 發表
$9000可以買支鏡.............
9000蚊可以賣左而家部野,補錢換新機~
作者: 老頭子    時間: 27-2-2009 02:29

佢地做低技術工人我唔怪佢,
唔做坐係到果d "謀"福利既我就好憎

你話我口沒遮攔,我ok,但政府對我唔公平,唔通退休我靠mpf,靠生果金,我好彩傷殘既話拎津貼仲要生果金同傷殘津貼二選一

自己搵錢大部份既都俾屋企,供保險,供樓,都未捨得去旅行又要交稅養班人,供半班廢青讀書

自行加上助語詞

作者: Elf    時間: 27-2-2009 02:40     標題: 回復 32# 的帖子

canon 加價加到癡左線呀
作者: 餅    時間: 27-2-2009 02:49

我一向都唔贊成過度福利社會

事實上就算本地出世 , 一樣有大家口中所講既人搏大霧

咁我地係咪抱住一竹竿既心態

連累埋真正需要幫助既人 ?
作者: 老頭子    時間: 27-2-2009 02:54

引用:
原帖由 於 27-2-2009 02:49 發表

福利係永無止境.....

發洩左好滿足架啦

希望真正得到幫助既人會用心感謝

呃飯食果班...遲早天收
作者: kimkileo    時間: 27-2-2009 08:42

引用:
原帖由 HunterX 於 27-2-2009 02:04 發表

你想龍哥派米乍.....咁你搵日game出黎企定定啦.....
作者: kimkileo    時間: 27-2-2009 08:46

引用:

我都唔贊成,不過俾個chance人地發洩下啦,政府話事人我地冇得揀,俾小市民炒蝦拆蟹下啦.....
作者: 餅    時間: 27-2-2009 11:11

引用:
原帖由 kimkileo 於 27-2-2009 08:46 發表

我都唔贊成,不過俾個chance人地發洩下啦,政府話事人我地冇得揀,俾小市民炒蝦拆蟹下啦.....
痴線...我係d 咁既人咩 !!

發洩還發洩 , 千祈唔好顏射...
作者: kimkileo    時間: 27-2-2009 11:41

引用:
原帖由 於 27-2-2009 11:11 發表

痴線...我係d 咁既人咩 !!

發洩還發洩 , 千祈唔好顏射...
我係讚成你既意見架.........不過話留的空間俾人發洩下不滿者...
下次有機打game就黎狠狠顏射你..........

作者: alexl    時間: 27-2-2009 13:17

引用:

退稅9千?????? I heard that only 6千...last year $25000  last last year $15000....
作者: Andy    時間: 27-2-2009 17:25

唔係話幫唔幫d人
至少果d為香港建設出過一番力的老人家
當俾多少少生果金佢地,多謝佢地為香港出過力
至少大家的免費教育,佢地都有出過力,交過稅
好過退9千蚊俾d搵到幾十萬的人又有樓的人
作者: 亞龍    時間: 28-2-2009 00:16

引用:
原帖由 lahc 於 27-2-2009 17:25 發表
唔係話幫唔幫d人
同意.......我兩公婆一年揾超過50萬,退9千蚊比我又唔覺好有用,不如留番比D真正有需要的人好過!
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 28-2-2009 02:59

引用:
原帖由 kimkileo 於 27-2-2009 08:42 發表

你想龍哥派米乍.....咁你搵日game出黎企定定啦.....
一雞過過數
作者: kimkileo    時間: 28-2-2009 13:08

引用:
原帖由 lahc 於 27-2-2009 17:25 發表
唔係話幫唔幫d人
上一輩既辛勞造就今日我地享用既財富,有幾多付出過既老人家依家三餐溫飽都成問題,呢9千蚊好應該要黎照顧佢地
作者: 里安    時間: 28-2-2009 13:17

引用:

算啦

大把人連綜援最多邊類人"羅"都未知

就慣性覺得係D新移民、懶人"羅"
作者: HunterX    時間: 28-2-2009 14:16

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 28-2-2009 02:59 發表

一雞過過數
一雞九千?!
作者: kimkileo    時間: 28-2-2009 15:03

引用:
原帖由 HunterX 於 28-2-2009 14:16 發表

一雞九千?!
你咪理點派啦....企定定等龍哥派米啦.....
作者: keane    時間: 28-2-2009 16:33

講到尾, 都係拖字決,

唔想 " 即刻 '" ,  " 直接 " 挪錢出黎比香港市民,
作者: alexl    時間: 1-3-2009 12:55

引用:
原帖由 亞龍 於 28-2-2009 00:16 發表

同意.......我兩公婆一年揾超過50萬,退9千蚊比我又唔覺好有用,不如留番比D真正有需要的人好過!
有退稅總好過無, 其實得6千,真係少左D... 揾多揾少唔重要, 理財先重要, 我識人每月揾過十萬, 但因洗大個頭, 又供靚車又供大屋, 仔女係英國讀書, 月月清, 沙士佢緊緊過度, 一場金融海嘯, 所剩無幾, 要賣屋賣車, 仔女要自己打工幫補學費...花無百日紅, 要有儲蓄習慣, 宜家揾倒唔代表將來揾倒(除非打政府工), 我六年前已年薪過60萬, 但最近公司又炒人又減薪,老細就時常壓炸員工, 專蝦個D負擔大D人黎玩, 我隨時要執包服, 我唔驚我老頂, 因我儲埋幾多, 老婆就真係打政府工, 話走就走, 攞埋D公積金係百年一遇金融海嘯入市, 點都唔使死.
作者: Hkpolice-Psu    時間: 1-3-2009 22:14

咁但係中產對香港社會有一定程度正面影響, 咁理性d去睇, 咁做係有道理(聲明, 我無得交亦無得退)
作者: MF    時間: 2-3-2009 01:28

其實依家股價喺低位, 注資入強績金係好既時機

亦有間接托市作用
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 2-3-2009 02:02

引用:
原帖由 MF 於 2-3-2009 01:28 發表
其實依家股價喺低位, 注資入強績金係好既時機

亦有間接托市作用
比人話利益輸送益d fund佬,又對d 低收入人士無幫助
作者: MF    時間: 2-3-2009 02:20

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 2-3-2009 02:02 發表

比人話利益輸送益d fund佬,又對d 低收入人士無幫助
呢個世界係好現實, ....大商家交稅多定小市民交稅多?
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 2-3-2009 02:40

引用:
原帖由 MF 於 2-3-2009 02:20 發表

無ga wor,你睇下而家d人幾反資本家

香港回歸左之後,市民d諗野反資本主義左幾多,官商合作比人話官商勾結,又話利益輸送

都唔知d 人想點
作者: kimkileo    時間: 2-3-2009 02:41

引用:
原帖由 MF 於 2-3-2009 02:20 發表

睇下大笨象,李氏王朝既利得稅....小市民薪俸稅又真係....
作者: MF    時間: 2-3-2009 11:14

以前香港個個靠自己, 深明弱肉強食既道理, 對政府冇寄望自然冇失望
作者: kimkileo    時間: 2-3-2009 12:40

引用:
原帖由 MF 於 2-3-2009 11:14 發表
以前香港個個靠自己, 深明弱肉強食既道理, 對政府冇寄望自然冇失望
冇錯,香港以往既成功我相信靠自己係重要既一環,依家乜q都幫,下一代有辦睇啦真係溫室大既,人工低唔夠洗咪搵多兩份幫補羅....
一出黎打工就想同人平起平座?咁既態度4000我都覺得俾多...

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0