標題: 新手入門問題 [打印本頁]

作者: 1233    時間: 27-2-2009 23:23     標題: 新手入門問題

我想問下450D係咪幾好用呀??
因為我睇過好多人比既意見個趨勢都覺得唔差的
所以我問問各位c兄對450D有咩評價呢?

希望各c兄能解答小弟既問題  唔該晒

ps:
但小弟budget有限約6千...

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 27-2-2009 23:47

40d
作者: adrianyahk    時間: 28-2-2009 00:02

6000蚊就唔好買40D 啦傻ga 咩...  450D kit 加多支 55-250都夠啦!
作者: louisli    時間: 28-2-2009 00:32

引用:
原帖由 adrianyahk 於 28-2-2009 00:02 發表
6000蚊就唔好買40D 啦傻ga 咩...  450D kit 加多支 55-250都夠啦!
係囉係囉
作者: 亞龍    時間: 28-2-2009 00:48

2手450D$37xx + 2手18-55$6xx + 2手55-250$16xx = 齊哂!!!
作者: 1233    時間: 28-2-2009 00:52

引用:
原帖由 亞龍 於 28-2-2009 00:48 發表
2手450D$37xx + 2手18-55$6xx + 2手55-250$16xx = 齊哂!!!
但怕2手信唔過...
作者: 亞龍    時間: 28-2-2009 01:05

引用:
原帖由 1233 於 28-2-2009 00:52 發表

但怕2手信唔過...
ニ手有保又點睇呢???一來保養包整,ニ來香港D人都好錫機錫鏡,ニ手有事的實在太小了
作者: adrianyahk    時間: 28-2-2009 01:41

引用:
原帖由 亞龍 於 28-2-2009 01:05 發表

ニ手有保又點睇呢???一來保養包整,ニ來香港D人都好錫機錫鏡,ニ手有事的實在太小了
再唔係玩其他廠都得ga,6K而家大把世界~
作者: mike-mike    時間: 28-2-2009 02:03

引用:
原帖由 adrianyahk 於 28-2-2009 01:41 發表

再唔係玩其他廠都得ga,6K而家大把世界~
olympus就黎有e620, nikon又傳緊4月有d5000....
作者: adrianyahk    時間: 28-2-2009 02:06

引用:
原帖由 mike-mike 於 28-2-2009 02:03 發表

olympus就黎有e620, nikon又傳緊4月有d5000....
期待D5000! e620我都想要!
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 28-2-2009 02:28

引用:
原帖由 adrianyahk 於 28-2-2009 00:02 發表
呠d80 lor
作者: 101653    時間: 28-2-2009 13:27

引用:
原帖由 1233 於 27-2-2009 23:23 發表
我想問下450D係咪幾好用呀??
因為我睇過好多人比既意見個趨勢都覺得唔差的
所以我問問各位c兄對450D有咩評價呢?

希望各c兄能解答小弟既問題  唔該晒

ps:
但小弟budget有限約6千...
我自己反而唔覺得係好好用....只係d人貪canon係大廠 & 有fd玩canon所以選擇canon而已....
呢個價錢都唔一定限死canon / nikon姐....
作者: louisli    時間: 28-2-2009 14:20

引用:
原帖由 101653 於 28-2-2009 13:27 發表

我自己反而唔覺得係好好用....只係d人貪canon係大廠 & 有fd玩canon所以選擇canon而已....
呢個價錢都唔一定限死canon / nikon姐....
450D有的,520都有
反而520有的功能同質素,450d都未必有
而且價錢仲平喎
作者: 101653    時間: 28-2-2009 16:23

引用:
原帖由 louisli 於 28-2-2009 14:20 發表

450D有的,520都有
反而520有的功能同質素,450d都未必有
而且價錢仲平喎
中哂....就係想咁講....
其實唔只e520....k-m都係....

我覺得450d係個咁既價錢上....最多只係可以講句 "ok啦...."
但距離 "幾好" 仲差好遠
作者: 101653    時間: 28-2-2009 16:58

Pentax K-m:
body + 18-55 kit  = $4280
body + 18-55&50-200 kit 連雞腳&相機袋&4GB卡  = $5630
(永成)

Olympus E-520:
body + 14-54mm kit 連雞腳&相機袋&4GB卡&後備電&mon貼 = $4180
(星際)

Sony A200 (現時唔係咁推介):
body + 18-70&75-300 kit 連雞腳&相機袋&4GB卡 = $4700
(永成)

Sony A350 (都唔係咁推介):
body + 18-70&55-200 kit 連雞腳&原裝相機袋&4GB卡&mon貼 = $5580
(萬成)

Canon 450D:
body + 18-55&55-250 kit = $6080
body + 18-200 kit 連2張4GB卡&2舊後備電&雞腳&相機袋 = $8480
(永成)

Nikon D80:
body + 18-135 kit 連2張4GB卡&後備電&槍型相機袋&mon貼或雞腳 = $6750
(萬成)

=============================================================================

以上價錢係香港行貨價錢....價格有可能變動....
以上資料只作參考用....
作者: m4devastator    時間: 28-2-2009 17:01

Canon 450D:
body + 18-55&55-250 kit = $6080
body + 18-200 kit 連2張4GB卡&2舊後備電&雞腳&相機袋 = $8480
(永成)

這個絕對是good choice
作者: 101653    時間: 28-2-2009 17:10

近呢兩個星期都玩O記510....上癮了....
輕到X街的機身加上對焦點係觀景窗入面細過其他廠....減少影響取景....
一支14-42走天涯....對焦又快....SET野又快....

ps.感覺上部body仲輕過我部psp

作者: 1233    時間: 28-2-2009 17:29

引用:
原帖由 m4devastator 於 28-2-2009 17:01 發表
Canon 450D:
(永成)

這個絕對是good choice
唔該晒...各位c兄先
你地比我既資料好重要~唔該晒

而我覺得個價都ok
沉日去豐匯睇...kit set要5980
作者: CrazyBoy    時間: 28-2-2009 19:49

引用:
原帖由 1233 於 28-2-2009 17:29 發表

唔該晒...各位c兄先
你地比我既資料好重要~唔該晒

而我覺得個價都ok
沉日去豐匯睇...kit set要5980
如果計埋周邊產品配套...

我只會簡N同C..
作者: 101653    時間: 28-2-2009 20:29

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 28-2-2009 19:49 發表

如果計埋周邊產品配套...

我只會簡N同C..
如果計部機既生存時間....我一定唔會簡N同C....

but富士又冇問題wo....

買啦買啦買450D啦....3個月內出500D....到時450D跌到X街....
作者: 1233    時間: 28-2-2009 21:16

引用:
原帖由 101653 於 28-2-2009 20:29 發表

如果計部機既生存時間....我一定唔會簡N同C....

but富士又冇問題wo....

買啦買啦買450D啦....3個月內出500D....到時450D跌到X街....
禁又係.....好似電話禁..幾個月又出新
作者: 亞龍    時間: 28-2-2009 21:17

其實canon唔一定好..........
其它廠唔一定唔好.........................................
小弟係因為自已作為canon用家,先會叫你買canon,所以我地的說話都唔一定係對的
作者: mike-mike    時間: 28-2-2009 21:41

過多幾日就PMA, 可以等埋D最新消息先啦, 就算唔買新機., 舊機都可能會跌價嘛, 如果唔係太急就等埋啦.
作者: 101653    時間: 28-2-2009 22:19

計以往canon既xxxD出新機既間隔....頂盡一年....
而由宣佈到見街....就需要一個月....(但佢宣佈果一刻....揸舊款機既朋友部相機既價值就開始跌跌跌跌跌)
由見街一個月到第二,三水黎香港....起碼一兩個月....之後開始跌價....(點解買canon唔買頭一水呢樣野問問其他師兄就知)
所以canon既xxxD系列既機....最多都係生存到9個月....

咁當然....引用CB一句經典說話:
"出左新款後,舊款機就影唔到相??"
呢個又唔係wo....不過如果放著係我度....
我見到自己部相機的價值跌破買番黎既價錢既一半既時候....我就會燥底架喇....

加上C/N呢兩間大廠出既機只係屬於正常....(不過近來又多左拍片丫,LV呢D功能....)
相比起其他廠既機....例如PENTAX....佢既機有一d係body度可以自調RGB色譜,仿制效果等等....又係另一番玩樂....
至於如果唔係有朋友玩同廠(可以借鏡搶鏡玩)....我諗都唔一定要跟人玩大路廠....
一黎C/N以外廠既相機以功能上相對比C/N平(起碼我覺得)....當然都有好有唔好....
亦正如Louis版主話:
"450D做到既野E520做到....但E520做到既野450D未必做到...."

所以我認為....如果將$6000放係相機&鏡頭....其實唔等於放係CANON/NIKON....
係呢兩條大路以外....仲有好多路可以去行....

又不過....周邊配套....好多支給品方面....始終都係C/N比較多....
但有時諗諗....用得著幾多呢??
唔通P/O既快門線按唔到制?? 唔通支閃燈唔識著?? 唔通腳架個洞隊唔入部機?? 唔通成街都冇閃燈柔光箱賣??
咁當然....的確係冇C/N咁多呢D配備選擇....

我唔係踏C/N記....當然佢地都有佢地既好處....
C記呢個萬能插可以就咁加個轉接環就mount到好多唔同排子既鏡玩....呢個亦係我一直玩C記咁耐搵到既最大優點....
N記佢D閃燈配套方面又做得好好....我E家玩緊C記....我都經常好想打X果D又玩多重曝光,飛燈又簡單既龍友....甚至可以隔住塊玻璃望住條SC-29閃燈線發脾氣....
加上如果玩得耐....想升級機種....C/N記的確比起其他廠更多選擇....現時有135格式既數碼單反都係得CANON/NIKON/SONY而已....

呢D就係樓主揸住$6000蚊要考慮既野喇....
當然....只係我既個人意見....唔一定要聽....

作者: 1233    時間: 28-2-2009 22:29

引用:
原帖由 mike-mike 於 28-2-2009 21:41 發表
過多幾日就PMA, 可以等埋D最新消息先啦, 就算唔買新機., 舊機都可能會跌價嘛, 如果唔係太急就等埋啦.
其實我都唔係太急...都係諗住下個月先買
但買之想做下資料收集,問下各位c兄
作者: 1233    時間: 28-2-2009 22:32

引用:
原帖由 101653 於 28-2-2009 22:19 發表
計以往canon既xxxD出新機既間隔....頂盡一年....
而由宣佈到見街....就需要一個月....(但佢宣佈果一刻....揸舊款機既朋友部相機既價值就開始跌跌跌跌跌)
由見街一個月到第二,三水黎香港....起碼一兩個月.... ...
c兄你講d野,我覺得你講得幾岩
唔該晒

作者: louisli    時間: 28-2-2009 23:17

唔緊要啦,其實樓主只想睇450D
近排C/N係咁推新機,甚至快過以前的單鏡自動機,真係快得得人驚
product life短左,唔係一件好事...

希望多點人學影相,影多點靚相~
作者: louisli    時間: 28-2-2009 23:19

引用:
原帖由 101653 於 28-2-2009 17:10 發表
近呢兩個星期都玩O記510....上癮了....
輕到X街的機身加上對焦點係觀景窗入面細過其他廠....減少影響取景....
一支14-42走天涯....對焦又快....SET野又快....

ps.感覺上部body仲 ...
太輕唔夠定,比較易手震
我鐘意d 重d的
作者: 1233    時間: 28-2-2009 23:30

引用:
原帖由 louisli 於 28-2-2009 23:17 發表
唔緊要啦,其實樓主只想睇450D
近排C/N係咁推新機,甚至快過以前的單鏡自動機,真係快得得人驚
product life短左,唔係一件好事...

希望多點人學影相,影多點靚相~
其實唔多唔少都比各位c兄毒到
你地影d相都好靚
再加上前幾日sport day見個呀sir用部5d影得好開心
作者: adrianyahk    時間: 1-3-2009 03:02

引用:
原帖由 1233 於 28-2-2009 23:30 發表

其實唔多唔少都比各位c兄毒到
你地影d相都好靚
再加上前幾日sport day見個呀sir用部5d影得好開心
其實,影相開心唔關部機事ga wor... 用傻瓜有時重開心過用大機~!
作者: 101653    時間: 1-3-2009 13:09

引用:
原帖由 louisli 於 28-2-2009 23:19 發表

太輕唔夠定,比較易手震
我鐘意d 重d的
當你要企成日部機唔放得低仲要揹住腳架通街跑....你就鍾意輕d的了
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 1-3-2009 20:04

引用:
原帖由 101653 於 1-3-2009 13:09 發表

當你要企成日部機唔放得低仲要揹住腳架通街跑....你就鍾意輕d的了
唔覺
作者: adrianyahk    時間: 1-3-2009 21:29

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 1-3-2009 20:04 發表

唔覺
肯定你有病... 都唔知幾想出街拎部RF size同重量既機算數...
作者: 1233    時間: 1-3-2009 21:59

引用:
原帖由 adrianyahk 於 1-3-2009 21:29 發表

肯定你有病... 都唔知幾想出街拎部RF size同重量既機算數...
可能令耐左....習慣左
作者: 101653    時間: 1-3-2009 22:09

引用:
原帖由 1233 於 1-3-2009 21:59 發表

可能令耐左....習慣左
關咩事丫....我呢一個月黎一個星期有兩至三日囉住5公斤GEAR(唔計相機袋,電,閃燈果D臨嬸野)出街 / 幫學校 / PARTY影相....又唔見我大隻左??
一去到要影相果時唔知幾想搵位掉低部野....

作者: mike-mike    時間: 1-3-2009 22:19

有一次我去某牌子中幅機的SEMINAR, 試下佢部新機, 對我黎講當然重, 但個度有幾位專業的攝影人,  佢地拎起部加埋有近5kg的相機後, 同我講唔算好重, 話自己因為最近要影運動, 手持328, 甚至係428...(其實328加埋1ds mark iii都唔過5kg, 428就誇d.....)
而我係連部入門機仔+384都揸唔到好耐的人(加埋都唔過2kg, 行山時通常都會帶埋的, 只係手持時間唔會太長)...亦有朋友連支70-300都嫌重(加埋機都唔過1.5kg)
即係話, 唔同人會有唔同感受lor, 有人職業上習慣咗, 有人興趣上習慣咗~各有各姐.
作者: Elf    時間: 1-3-2009 23:37

五支鏡, 兩支燈, 三隻腳, 一樣咁揹.. 用得DSLR你預左重
作者: mike-mike    時間: 1-3-2009 23:51

引用:
原帖由 Elf 於 1-3-2009 23:37 發表
五支鏡, 兩支燈, 三隻腳, 一樣咁揹.. 用得DSLR你預左重
職唔職業都好, 係可能的範圍內去減輕重量都係一件好事~~~

如果一個攝影師出job時一定要帶咁多野, 佢應該會有方法等自己唔駛拎得咁辛苦~

作者: adrianyahk    時間: 2-3-2009 01:30

重d又唔係一定好d, d野既重量同張相既重量都冇掛鉤既...
作者: 高!高!高!    時間: 2-3-2009 01:31

引用:
原帖由 mike-mike 於 1-3-2009 23:51 發表

職唔職業都好, 係可能的範圍內去減輕重量都係一件好事~~~

如果一個攝影師出job時一定要帶咁多野, 佢應該會有方法等自己唔駛拎得咁辛苦~
請助手.
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 2-3-2009 01:51

引用:
原帖由 adrianyahk 於 1-3-2009 21:29 發表

我係慣左"咩"野
作者: mike-mike    時間: 2-3-2009 01:53

引用:
原帖由 高!高!高! 於 2-3-2009 01:31 發表

請助手.
聽職業攝影師講, 好的助手都唔平, 但係值得.
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 2-3-2009 01:57

引用:
原帖由 Elf 於 1-3-2009 23:37 發表
有d 同事講,佢舊時同學做新聞攝記的,2部1仔,一長一wide鏡,2支閃+12.1" notebook

聽到都

佢地有d 冬天都好,一"咩"架生做野都係著短褲
作者: louisli    時間: 2-3-2009 17:17

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 2-3-2009 01:57 發表

有d 同事講,佢舊時同學做新聞攝記的,2部1仔,一長一wide鏡,2支閃+12.1" notebook

聽到都

佢地有d 冬天都好,一"咩"架生做野都係著短褲
未計菲林哩~
作者: Elf    時間: 3-3-2009 00:07     標題: 回復 44# 的帖子

菲林 ?
作者: 高!高!高!    時間: 4-3-2009 00:38

引用:
原帖由 Elf 於 3-3-2009 00:07 發表
菲林 ?
冷靜~唔使怕~佢講"舊時"~!
睇漏眼,我都差d嚇到.

作者: Elf    時間: 4-3-2009 01:10     標題: 回復 46# 的帖子

菲林年代有12.1" notebook?
作者: HunterX    時間: 4-3-2009 01:28

引用:
原帖由 Elf 於 4-3-2009 01:10 發表
菲林年代有12.1" notebook?
2000年既IBM X20 已經係12.1", 不過2000年仲算唔算菲林年代我就唔佑喇~~
作者: adrianyahk    時間: 4-3-2009 01:51

引用:
原帖由 HunterX 於 4-3-2009 01:28 發表

2000年既IBM X20 已經係12.1", 不過2000年仲算唔算菲林年代我就唔佑喇~~
算呀!
作者: Elf    時間: 4-3-2009 01:57

影菲林咁帶部notebook做乜野
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 4-3-2009 04:54

引用:
原帖由 Elf 於 4-3-2009 01:57 發表
影菲林咁帶部notebook做乜野
打稿(有d 係攝+文記,兩樣都要做)

而家數碼化左就sd相+打稿

某流動供應商在唔知年零之前免費比一個無限上網比一d記者用(入行入得太遲 )
作者: 高!高!高!    時間: 4-3-2009 15:36

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-3-2009 04:54 發表

打稿(有d 係攝+文記,兩樣都要做)

而家數碼化左就sd相+打稿

某流動供應商在唔知年零之前免費比一個無限上網比一d記者用(入行入得太遲 )
還有,
單鏡d機雖然好早就有,不過要$1x~2x萬一部,唔可以一人一部,
所以只會返夜更或出差先會用,到後來有1d/d1先至一人一部.
再早一些,未有d機年代,出差就帶沖鑵/沖藥,早做完野可以比錢去店到沖,
太夜就返酒店沖,日本有一些沖藥做到個程序好簡化,當然質數只是可接受啦,
沖完就scan film,電腦send走.
作者: adrianyahk    時間: 4-3-2009 19:46

引用:
原帖由 高!高!高! 於 4-3-2009 15:36 發表

還有,
單鏡d機雖然好早就有,不過要$1x~2x萬一部,唔可以一人一部,
所以只會返夜更或出差先會用,到後來有1d/d1先至一人一部.
再早一些,未有d機年代,出差就帶沖鑵/沖藥,早做完野可以比錢去店到沖,
太夜就返酒店沖 ...
嘩...係酒店沖,如果沖彩色...
作者: 高!高!高!    時間: 4-3-2009 20:06

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-3-2009 19:46 發表

嘩...係酒店沖,如果沖彩色...
隻彩色沖藥簡化到只係沖幾隻藥,不過又煲水又溫度計,好煩!
作者: adrianyahk    時間: 4-3-2009 21:34

引用:
原帖由 高!高!高! 於 4-3-2009 20:06 發表

隻彩色沖藥簡化到只係沖幾隻藥,不過又煲水又溫度計,好煩!
我而家學緊沖黑白.. d藥水好貴..水又唔識搞..
作者: HunterX    時間: 4-3-2009 21:54

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-3-2009 21:34 發表

我而家學緊沖黑白.. d藥水好貴..水又唔識搞..
O係邊度學呀?
作者: 高!高!高!    時間: 4-3-2009 22:24

依家要幾錢??
約9年前價:TMAX藥$80唔使,fix藥5L跟同學分(每1L再開4L水),每人幾十蚊,
總共$150唔使,沖到兩餅幾100呎TMAX,好底玩.
作者: adrianyahk    時間: 4-3-2009 22:35

引用:
原帖由 高!高!高! 於 4-3-2009 22:24 發表
依家要幾錢??
約9年前價:TMAX藥$80唔使,fix藥5L跟同學分(每1L再開4L水),每人幾十蚊,
總共$150唔使,沖到兩餅幾100呎TMAX,好底玩.
而家一支藥要100蚊,fixer都好似咁上下,重有支相紙藥水同去水積果支...而家一個人百幾貴買埋相紙都係沖一兩卷...
作者: adrianyahk    時間: 4-3-2009 22:35

引用:
原帖由 HunterX 於 4-3-2009 21:54 發表

O係邊度學呀?
光影作坊
作者: 高!高!高!    時間: 4-3-2009 22:40

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-3-2009 22:35 發表

而家一支藥要100蚊,fixer都好似咁上下,重有支相紙藥水同去水積果支...而家一個人百幾貴買埋相紙都係沖一兩卷...
去水積果支一定要??
作者: adrianyahk    時間: 4-3-2009 23:21

引用:
原帖由 高!高!高! 於 4-3-2009 22:40 發表

去水積果支一定要??
阿sir叫買...全班分左組夾錢既..
作者: Elf    時間: 5-3-2009 00:04

c-41唔係有毒架咩

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0