標題: 中幅機討論 [打印本頁]

作者: mike-mike    時間: 5-3-2009 10:28     標題: 中幅機討論

見有兩位師兄都有興趣, 係度繼續啦, 實在唔想係部G1度再講落去了

話題係小弟最近對丹東部牡丹有少少興趣, A兄又話想入部6X6....

其實MAMIYA C3米係6x6的雙鏡lor, 最近係旺角見到, 2千前後~

當然都歡迎其他師兄黎講, 小弟最近有參加leaf個seminar (宣傳活動), 有攝影師黎示範, 重有model添~~~

部野係好powerful, 重好重添!!!(機身2kg +  屎奶打 60-140 近5kg...小弟新人, 大驚小怪...)

作者: adrianyahk    時間: 5-3-2009 12:58

ok wor 部 C3 好似....唔知係邊度見到呢?

我原本係度睇緊Bronica d EQ-Ai....發覺貴到飛起,哈蘇反而冇想像中咁貴...
不過....果d單鏡6x6都係....未係我玩住既...
作者: learngod86    時間: 5-3-2009 14:24

哈蘇 still expensive in HK....but in ebay just around 6K....500 C/M
MAMIYA C3 can change the lens...BUT....is very heavy!!!!!
作者: mike-mike    時間: 5-3-2009 18:14

引用:
原帖由 adrianyahk 於 5-3-2009 12:58 發表
ok wor 部 C3 好似....唔知係邊度見到呢?

我原本係度睇緊Bronica d EQ-Ai....發覺貴到飛起,哈蘇反而冇想像中咁貴...
不過....果d單鏡6x6都係....未係我玩住既...
你去精製城市的一眾二手舖行個圈啦~~~擺係櫥櫃的最上層的.
作者: mike-mike    時間: 5-3-2009 18:16

引用:
原帖由 learngod86 於 5-3-2009 14:24 發表
哈蘇 still expensive in HK....but in ebay just around 6K....500 C/M
MAMIYA C3 can change the lens...BUT....is very heavy!!!!!
係呀, mamiya的c系列係唯一可以換鏡的TLR!!!

我都好有興趣, 不過二千蚊買呢樣野實在大敗家, 我攞黎買DSLR野如過~~~當道具/玩具買的TLR, 三四舊水已係我的極限了.
135 LENS近期有福仔 20 F3.5, 未出的N記35 F1.8 DX(我有排唔會玩FX, 唔驚!!)
作者: learngod86    時間: 5-3-2009 18:26

I know another TLR take 6x7 also can change the lens.....
作者: mike-mike    時間: 5-3-2009 18:42

引用:
原帖由 learngod86 於 5-3-2009 18:26 發表
I know another TLR take 6x7 also can change the lens.....
係呀, 小弟認識唔多, 都係睇網學架咋, 有請師兄指點.
作者: learngod86    時間: 5-3-2009 18:53

wah....nonono....i am not "師兄".....still learning....
in office now...back home sin post that TLR pic...^^
作者: mike-mike    時間: 5-3-2009 19:18

引用:
原帖由 learngod86 於 5-3-2009 18:53 發表
wah....nonono....i am not "師兄".....still learning....
in office now...back home sin post that TLR pic...^^
THX, 講影相年資我係度絕對係師弟!!!
作者: louisli    時間: 5-3-2009 19:23

引用:
原帖由 mike-mike 於 5-3-2009 19:18 發表

THX, 講影相年資我係度絕對係師弟!!!
學無前後既~
有人鐘意玩相機
有人鐘意玩影相
作者: mike-mike    時間: 5-3-2009 19:31

引用:
原帖由 louisli 於 5-3-2009 19:23 發表

學無前後既~
有人鐘意玩相機
有人鐘意玩影相
collection? 我未夠班玩, 如果有錢, 我相信儲相機可能好玩過儲扭蛋

一次係碼頭影雀, 一次係馬場影馬, 兩次都畀人問過同一條問題:

問:[影呢d唔係d300好d咩, 做乜用d60呀...]

答:[冇錢lor, 鬼唔知d300好咩...]
作者: 車厘子    時間: 5-3-2009 20:01

引用:
原帖由 mike-mike 於 5-3-2009 19:31 發表

collection? 我未夠班玩, 如果有錢, 我相信儲相機可能好玩過儲扭蛋

一次係碼頭影雀, 一次係馬場影馬, 兩次都畀人問過同一條問題:

問:[影呢d唔係d300好d咩, 做乜用d60呀...]

答:[冇錢lor, 鬼唔 ...
影呢d唔係d300好d咩, 做乜用d60呀<-------呢條問題好廢XDDDDDDDDDDDDD
作者: 高!高!高!    時間: 5-3-2009 20:15

唔係用D3好咩,做咩用D300..............環保再造的問題.
作者: mike-mike    時間: 5-3-2009 20:15

引用:
原帖由 車厘子 於 5-3-2009 20:01 發表

影呢d唔係d300好d咩, 做乜用d60呀
真係...唉

D人真好野, 一位係話自己有P記K10D的釣魚人, 一位係話自己有D300, 384+2X的馬迷, 但兩位都冇機係身....

自稱有D300個位師兄重得意, 佢又話自己有384, 又問我支384清唔清, 影得大唔大....真想問返佢[你支384係買黎儲架?]
作者: 高!高!高!    時間: 5-3-2009 20:17

用16~35都可以影得隻馬好大..............
le類問題真係好難答..........
作者: mike-mike    時間: 5-3-2009 21:07

用FISHEYE都可以影大頭馬添
作者: adrianyahk    時間: 5-3-2009 21:13

哈仔既500c/m 唔知有冇測光ga le....想要503CX ga 我...哈哈.... (擺明發夢)

dslr野...我真係唔想放錢落去....一部5D+支24-105,我wide又有人借,tele就難d,不過.....我都係唔捨得..
叫我八千蚊買支小小白is 真的要了我的命...買台哈蘇好過呀真係...
而家唯一會諗既係 Sigma支 24 1.8,因為可以close-up....或者係換支24-105做24-70,不過而家睇定先...
長鏡...有冇平靚正推介? 唔想買小小白...光圈太細...
作者: mike-mike    時間: 5-3-2009 21:17

引用:
原帖由 adrianyahk 於 5-3-2009 21:13 發表
哈仔既500c/m 唔知有冇測光ga le....想要503CX ga 我...哈哈.... (擺明發夢)

dslr野...我真係唔想放錢落去....一部5D+支24-105,我wide又有人借,tele就難d,不過.....我都係唔捨得..
叫我八千蚊買支小小白is 真 ...
小小白, 小白, 384呢D都係入門野姐, 長鏡呢D野, 你有心影, 再貴都有啦.

長鏡 : 384, 覺得唔方便的話大白LOR, 小小白輕巧好多, 日頭用F4都夠哂啦, 又SHARP.

N牌係大白同小小白呢兩個RANGE都輸蝕比C記架.
作者: Kuznetsov    時間: 5-3-2009 22:07

引用:
原帖由 mike-mike 於 5-3-2009 21:17 發表

小小白, 小白, 384呢D都係入門野姐, 長鏡呢D野, 你有心影, 再貴都有啦.

長鏡 : 384, 覺得唔方便的話大白LOR, 小小白輕巧好多, 日頭用F4都夠哂啦, 又SHARP.

N記長鏡選擇小.....
作者: Kuznetsov    時間: 5-3-2009 22:08

有冇人知有冇出6x4的數碼背
作者: learngod86    時間: 5-3-2009 22:15

引用:
原帖由 mike-mike 於 5-3-2009 18:42 發表

係呀, 小弟認識唔多, 都係睇網學架咋, 有請師兄指點.
Koni Omegaflex M

換鏡...

呢部野唔係腰平....
作者: learngod86    時間: 5-3-2009 22:17

引用:
原帖由 adrianyahk 於 5-3-2009 21:13 發表

叫我八千蚊買支小小白is 真 ...
要加測光頂....
哈仔....下年目標...
作者: adrianyahk    時間: 5-3-2009 22:41

引用:
原帖由 mike-mike 於 5-3-2009 21:17 發表

我既長鏡,其實去到135已經夠...FF... 我好怕影遠野,好冇感情...
作者: adrianyahk    時間: 5-3-2009 22:42

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 5-3-2009 22:08 發表
有冇人知有冇出6x4的數碼背
4.5呀?
作者: adrianyahk    時間: 5-3-2009 22:42

引用:
原帖由 learngod86 於 5-3-2009 22:17 發表

要加測光頂....
哈仔....下年目標...
係咪呀? 下年呀? 到時一齊玩ga? 有平野提我wor! 最好幫我bid埋XD 冇卡
作者: adrianyahk    時間: 5-3-2009 22:43

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 5-3-2009 22:07 發表

N記長鏡選擇小.....
嘩...你當新出果d 200,300,400,500,600流ga?
作者: Kuznetsov    時間: 5-3-2009 23:12

引用:
原帖由 adrianyahk 於 5-3-2009 22:43 發表

嘩...你當新出果d 200,300,400,500,600流ga?
係~~~ ....因為.我買不起
作者: Kuznetsov    時間: 5-3-2009 23:14

引用:
原帖由 adrianyahk 於 5-3-2009 22:42 發表

4.5呀?
我父上想玩番佢部6x4機==
作者: mike-mike    時間: 5-3-2009 23:20

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 5-3-2009 23:14 發表

我父上想玩番佢部6x4機==
即係邊部?
作者: mike-mike    時間: 5-3-2009 23:26

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 5-3-2009 23:12 發表

係~~~ ....因為.我買不起
咁即係, N記係一萬前後, 提供到的長鏡選擇唔夠C記多~

C記重有支456, 雖然呢支野有少少雞肋(PQ並唔好得過 384 + 1.4X)....但唔記増距器都重平過384少少

不過...有384就得啦, 雖然都嫌佢VR, 但又平過C記少少
作者: mike-mike    時間: 5-3-2009 23:28

引用:
原帖由 adrianyahk 於 5-3-2009 22:41 發表

我既長鏡,其實去到135已經夠...FF... 我好怕影遠野,好冇感情...
咁135 F2米得LOR~~~再唔係小白~~~

我好鍾意影遠野, D野放大咗好有感情!! 我除咗影雀, 影人都鍾意384, 可以捕捉到好自然的表情(禮貌上都會係事後同被影者講的)
作者: adrianyahk    時間: 5-3-2009 23:54

引用:
原帖由 mike-mike 於 5-3-2009 23:28 發表

咁135 F2米得LOR~~~再唔係小白~~~

我好鍾意影遠野, D野放大咗好有感情!! 我除咗影雀, 影人都鍾意384, 可以捕捉到好自然的表情(禮貌上都會係事後同被影者講的)
我buy interaction... 好驚長炮影響到其他人..
作者: mike-mike    時間: 5-3-2009 23:59

引用:
原帖由 adrianyahk 於 5-3-2009 23:54 發表

我buy interaction... 好驚長炮影響到其他人..
嗯, 我就係鍾意用長砲時, 佢都唔覺你存在.

但始終有責任話番畀人聽, 唔係的話我只作收藏, 唔會公開D相.
作者: adrianyahk    時間: 6-3-2009 00:03

引用:
原帖由 mike-mike 於 5-3-2009 23:59 發表

嗯, 我就係鍾意用長砲時, 佢都唔覺你存在.

但始終有責任話番畀人聽, 唔係的話我只作收藏, 唔會公開D相.
不過有時都會想咁樣既... 好似d街檔,一影d人就小我/怒啤我..
作者: learngod86    時間: 6-3-2009 00:05

引用:
原帖由 adrianyahk 於 5-3-2009 22:42 發表

係咪呀? 下年呀? 到時一齊玩ga? 有平野提我wor! 最好幫我bid埋XD 冇卡
hope hv $$$ next year.....T___T
but will buy film soon....u need?
ask u when I go to buy.....
作者: mike-mike    時間: 6-3-2009 00:15

引用:
原帖由 adrianyahk 於 6-3-2009 00:03 發表

不過有時都會想咁樣既... 好似d街檔,一影d人就小我/怒啤我..
問題係, 就算佢樂意畀你影,  個樣都未必係你平時見開, 想影個隻~~~
作者: adrianyahk    時間: 6-3-2009 00:19

引用:
原帖由 learngod86 於 6-3-2009 00:05 發表

hope hv $$$ next year.....T___T
but will buy film soon....u need?
ask u when I go to buy.....
要呀!記住叫我!

真係多謝你!
作者: adrianyahk    時間: 6-3-2009 00:19

引用:
原帖由 mike-mike 於 6-3-2009 00:15 發表

問題係, 就算佢樂意畀你影,  個樣都未必係你平時見開, 想影個隻~~~
哈哈...呢d就好難講啦~
作者: adrianyahk    時間: 6-3-2009 01:59

你地話我買唔買Seagull好呢? 定係儲起佢買Rolleicord/flex 好呢? 定係儲埋買 Hasselbrad好呢?
定係....

買支24 1.8俾5D好呢...
作者: mike-mike    時間: 6-3-2009 02:11

引用:
原帖由 adrianyahk 於 6-3-2009 01:59 發表
你地話我買唔買Seagull好呢? 定係儲起佢買Rolleicord/flex 好呢? 定係儲埋買 Hasselbrad好呢?
定係....

買支24 1.8俾5D好呢...
對我黎講, 我重係學緊影相, DSLR都係最好的工具, 所以一定會留錢買鏡畀部D60, 你點我就唔知了.

我的建議係, 投資落去你會最常用的野到, 咁會抵d.
作者: adrianyahk    時間: 6-3-2009 03:04

引用:
原帖由 mike-mike 於 6-3-2009 02:11 發表

對我黎講, 我重係學緊影相, DSLR都係最好的工具, 所以一定會留錢買鏡畀部D60, 你點我就唔知了.

我的建議係, 投資落去你會最常用的野到, 咁會抵d.
我而家最常用既係.............我講唔出!
作者: mike-mike    時間: 6-3-2009 09:21

引用:
原帖由 adrianyahk 於 6-3-2009 03:04 發表

我而家最常用既係.............我講唔出!
SEAGULL只係幾百蚊, 買得起米買黎玩lor, R同H呢D...富貴野....

講實用當然係C記鏡....唔通你影EVENT會用菲林機??
作者: adrianyahk    時間: 6-3-2009 13:13

引用:
原帖由 mike-mike 於 6-3-2009 09:21 發表

SEAGULL只係幾百蚊, 買得起米買黎玩lor, R同H呢D...富貴野....

講實用當然係C記鏡....唔通你影EVENT會用菲林機??
我用一支24-105都夠既...勉強...
作者: mike-mike    時間: 6-3-2009 19:01

引用:
原帖由 adrianyahk 於 6-3-2009 13:13 發表

我用一支24-105都夠既...勉強...
咁即係咩都唔駛買lor, 恭喜呀!!!
作者: Andy    時間: 6-3-2009 20:31

TLR 用數背
有冇D較為平價之選...?
其實數背同CCD的原理,有咩分別?
作者: mike-mike    時間: 6-3-2009 23:38

引用:
原帖由 lahc 於 6-3-2009 20:31 發表
TLR 用數背
有冇D較為平價之選...?
其實數背同CCD的原理,有咩分別?
小弟見識有限, 但重未聽過有TLR可以配到數背.
我只知一般數背都係畀單反的中幅機用多, 如哈蘇呢d, 而唯一一部畀135單反用的, 應該係畀leica R8/R9用的, 但已停產.
未知師兄用緊邊部TLR?
CCD係數碼機用的sensor, 據我所知, 而家好多數背, 如leaf呢d都係用CCD做sensor的.
至於咩叫CCD原理, SORRY我未聽過.
作者: mike-mike    時間: 6-3-2009 23:44

補充一下, 網上的確係有一個傳聞, 關於TLR的BACK...
http://forum.manualfocus.org/viewtopic.php?pid=107459
起因係一本日本相機書, 個封面中的機似乎係純粹創作...書入面亦冇講係乜.
所以...應該係流的...

作者: Andy    時間: 7-3-2009 09:13

引用:
原帖由 mike-mike 於 6-3-2009 23:38 發表

小弟見識有限, 但重未聽過有TLR可以配到數背.
我只知一般數背都係畀單反的中幅機用多, 如哈蘇呢d, 而唯一一部畀135單反用的, 應該係畀leica R8/R9用的, 但已停產.
未知師兄用緊邊部TLR?
CCD係數碼機用的senso ...
係某本書的封面...見到部TLR 用左數背
原來係流嫁
作者: mike-mike    時間: 7-3-2009 09:33

引用:
原帖由 lahc 於 7-3-2009 09:13 發表

係某本書的封面...見到部TLR 用左數背
原來係流嫁
係米樓上我post條link入面個本??
雖然我冇問過LEAF, 但佢產品唔係多, 應該係冇出過TLR的機背的~~~
作者: mike-mike    時間: 7-3-2009 09:38

嗯, 機背就應該冇, 但數碼TLR就有, 老泥1/2玩具版!!
作者: Andy    時間: 7-3-2009 12:59

引用:
原帖由 mike-mike 於 7-3-2009 09:33 發表

係米樓上我post條link入面個本??
雖然我冇問過LEAF, 但佢產品唔係多, 應該係冇出過TLR的機背的~~~
係呀
引用:
原帖由 mike-mike 於 7-3-2009 09:38 發表
嗯, 機背就應該冇, 但數碼TLR就有, 老泥1/2玩具版!!
果部真係玩野...

作者: mike-mike    時間: 7-3-2009 21:24

引用:
原帖由 lahc 於 7-3-2009 12:59 發表

係呀

果部真係玩野...
其實數碼化, 係為咗將影相的流程簡單化, 進而提高效率, 質素等等.
TLR之所以被淘汰...就係因為有其他比佢更好的技術出現咗, 單單加個機背, 我想像唔到可以帶到有乜野好處出黎.
作者: mike-mike    時間: 19-3-2009 20:57

之前有師兄以為LEAF會為ROLLEI雙鏡出數背, 實為某D人睇咗2009相機圖鑑個封面後引起的一個誤會, 今日有幸獲得此書, 講一講.
封面係由攝影師=石川康彥所製, 佢係[封面的說話]度講, 而家雖然都係以數碼機為主力, 但仍然放棄唔到菲林機, 既然TLR有兩隻眼, 如果有一種上面影35MM菲林, 下面就用數背影的雙鏡相機...咁就正了...(簡譯)
入面部野係由某相機舖提供, 估計只係將個LEAF裝係下面, 冇任何功能.

圖片附件: COVER1.JPG (19-3-2009 20:57, 187.08 KB) / 該附件被下載次數 73

圖片附件: COVER2.JPG (19-3-2009 20:57, 130.82 KB) / 該附件被下載次數 85

作者: learngod86    時間: 20-3-2009 00:56

真係fake晒.....死日本仔....成日都封面殺手...
作者: mike-mike    時間: 20-3-2009 00:59

引用:
原帖由 learngod86 於 20-3-2009 00:56 發表
真係fake晒.....死日本仔....成日都封面殺手...
其實係放風個D人唔負責任姐, LEAF有冇出過, 上網都求證到啦, 重要作個MODEL NUMBER出黎...擺明係做謠.
作者: adrianyahk    時間: 20-3-2009 01:11

我都想要部Rolleiflex...3.5F都要六七千起碼...
作者: mike-mike    時間: 20-3-2009 01:41

引用:
原帖由 adrianyahk 於 20-3-2009 01:11 發表
我都想要部Rolleiflex...3.5F都要六七千起碼...
有呢D錢我再買多部DSLR...

老泥呢D富貴野唔啱我
作者: adrianyahk    時間: 20-3-2009 01:48

引用:
原帖由 mike-mike 於 20-3-2009 01:41 發表

有呢D錢我再買多部DSLR...

老泥呢D富貴野唔啱我
我寧願買機械菲林機啦...
作者: mike-mike    時間: 20-3-2009 02:27

引用:
原帖由 adrianyahk 於 20-3-2009 01:48 發表

我寧願買機械菲林機啦...
人各有所好, 我影景都想用多d菲林, 最好係6X6添.
但影雀, 都係數碼機穩陣~
作者: adrianyahk    時間: 20-3-2009 03:12

引用:
原帖由 mike-mike 於 20-3-2009 02:27 發表

人各有所好, 我影景都想用多d菲林, 最好係6X6添.
但影雀, 都係數碼機穩陣~
係既...呢d郁既野..

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0