標題: 綠區盟軍守護神 ---- C-RAM [打印本頁]

作者: kimkileo    時間: 9-3-2009 15:21     標題: 綠區盟軍守護神 ---- C-RAM

C-RAM即Counter Rocket,Artillery and Mortar,由名字可見該方陣系統是用來攔截火箭炮彈及迫擊砲,成本只需1500萬美金
系統由2005年夏天開始投入伊拉克的綠區,數個美軍於伊拉克的基地及英軍在伊拉克南部的基地,並於美國本土也作部署
系統啟動以來以攔截超過100枚各式各樣射進守護區的爆炸物,為首個作實戰測試的反炮擊系統

作者: sas190    時間: 9-3-2009 17:50

其實係咪即係陸上版密集陣??
作者: kimkileo    時間: 9-3-2009 18:03

引用:
原帖由 sas190 於 9-3-2009 17:50 發表
其實係咪即係陸上版密集陣??
冇錯係.....
作者: wardog    時間: 9-3-2009 19:03

只係1500萬...  都唔平wo...
作者: Vindicator    時間: 10-3-2009 13:33

引用:
原帖由 wardog 於 9-3-2009 19:03 發表
只係1500萬...  都唔平wo...
唔係喎
又可靠又有成本效益
作者: XDD12348    時間: 10-3-2009 17:46

引用:
原帖由 側衛 於 10-3-2009 13:33 發表

唔係喎
又可靠又有成本效益
打到一兩枝落黎就已經回到本
作者: Pvt.King    時間: 10-3-2009 17:54

引用:
原帖由 XDD12348 於 10-3-2009 17:46 發表

打到一兩枝落黎就已經回到本
但要係每架打落一兩支
作者: wardog    時間: 10-3-2009 18:43

如果係大d既目標 好似飛機自殺攻擊 唔知得唔得呢
作者: kimkileo    時間: 10-3-2009 18:43

引用:
原帖由 Pvt.King 於 10-3-2009 17:54 發表

但要係每架打落一兩支
唔係配備左好多架乍,一個base先一部,綠區入邊果座已經擊落超過100枚來襲彈啦喎....
作者: kimkileo    時間: 10-3-2009 18:44

引用:
原帖由 wardog 於 10-3-2009 18:43 發表
如果係大d既目標 好似飛機自殺攻擊 唔知得唔得呢
防空係佢改良前既用途,咁你話得唔得?
作者: adrianyahk    時間: 10-3-2009 18:58

我諗起大陸果組....咁邊個抄邊個?
作者: wardog    時間: 10-3-2009 19:27

引用:
原帖由 adrianyahk 於 10-3-2009 18:58 發表
追究都冇結果
作者: queen    時間: 11-3-2009 01:02

將海軍拆落來D二手嘢比陸軍用呀
呢套嘢......頂唔到飽和攻擊, 唔洗多, 一次十啦motor, 應該差唔多無彈啦....

而且.....佢方圓二至三公里D屋....肯定被流彈打到傷痕疊疊............死幾多平民都唔知
作者: kimkileo    時間: 11-3-2009 02:23

引用:
原帖由 queen 於 11-3-2009 01:02 發表
將海軍拆落來D二手嘢比陸軍用呀
呢套嘢......頂唔到飽和攻擊, 唔洗多, 一次十啦motor, 應該差唔多無彈啦....

而且.....佢方圓二至三公里D屋....肯定被流彈打到傷痕疊疊............死 ...
我相你講既情況美佬內部實有人提出........佢既設計好明顯係for中低度衝突地區使用
作者: Paul    時間: 11-3-2009 02:28

引用:
原帖由 adrianyahk 於 10-3-2009 18:58 發表
I think the US do it first
作者: Paul    時間: 11-3-2009 02:30

引用:
原帖由 kimkileo 於 11-3-2009 02:23 發表

我相你講既情況美佬內部實有人提出........佢既設計好明顯係for中低度衝突地區使用
99% not for US homeland use

作者: kimkileo    時間: 11-3-2009 02:50

引用:
原帖由 Paul 於 11-3-2009 02:30 發表

99% not for US homeland use

本土有部署架...我有講架....

United States Army Air Defense Artillery (ADA)
C/5-5 ADA out of Fort Lewis.
4-5 ADA  out of Fort Hood, Texas.
C/3-4 ADA  out of Fort Bragg, North Carolina.
473rd  out of Columbia, Tennessee.
2-44 ADA  out of Fort Campbell, KY
作者: Paul    時間: 11-3-2009 03:01

引用:
原帖由 kimkileo 於 11-3-2009 02:50 發表

本土有部署架...我有講架....

United States Army Air Defense Artillery (ADA)
C/5-5 ADA out of Fort Lewis.
4-5 ADA  out of Fort Hood, Texas.
C/3-4 ADA  out of Fort Bragg, North Ca ...
I mean 1% in homeland
作者: Mcronny    時間: 11-3-2009 12:37

防空就用C-RAM,咁對地又用咩防?
作者: wardog    時間: 11-3-2009 13:15

講真...我覺得唔係太實用...一係就一部以上 但係就好貴...
CIWS的總彈數是1550發 連續發射只可以維持20秒 多目標會好吃力 如果係飽和攻擊就更加死梗
好似mortar咁...連續發射一定頂唔住

聽講依家美國本土的核電廠都有配備以防恐怖襲擊

作者: kimkileo    時間: 11-3-2009 13:34

引用:
原帖由 Mcronny 於 11-3-2009 12:37 發表
防空就用C-RAM,咁對地又用咩防?
請說清楚你既問題?呢呢個post係講C-RAM反炮擊系統
"咁對地又用咩防?"<---唔明白呢個問題
作者: gtoray    時間: 11-3-2009 18:02

引用:
原帖由 kimkileo 於 11-3-2009 13:34 發表

請說清楚你既問題?呢呢個post係講C-RAM反炮擊系統
"咁對地又用咩防?"
我諗佢意思係有 anti air
咁有冇 anti ground attack system 呢?
作者: Mcronny    時間: 11-3-2009 18:46

引用:
原帖由 gtoray 於 11-3-2009 18:02 發表

我諗佢意思係有 anti air
咁有冇 anti ground attack system 呢?
正是,小弟讀得書少,可能講野唔清楚
作者: jimjimjimjim099    時間: 18-3-2009 22:33

引用:
6管機炮..

講真大把國家有..
俄羅斯的一樣有.但俄羅斯果隻就冇咁高身,個外形好唔起眼.
你話中國果組...我之前好似係南韓的戰艦上都見到
作者: kimkileo    時間: 18-3-2009 23:22

引用:
原帖由 jimjimjimjim099 於 18-3-2009 22:33 發表

6管機炮..

講真大把國家有..
俄羅斯的一樣有.但俄羅斯果隻就冇咁高身,個外形好唔起眼.
你話中國果組...我之前好似係南韓的戰艦上都見到
雖則係六管機炮,但都分黨分派架.....
俄佬既多數係30mm既AK-360,中國既係自行研發既7管30mm機炮叫730型,外形相信係參考荷蘭既守門員CIWS
你話見到南韓既就係荷蘭既守門員,中國既CIWS未有出口
作者: Hamlet    時間: 18-3-2009 23:25

中國個730快炮,外形似荷蘭個“守門員”快炮(韓國軍艦上系有無錯),有個廠家自己搞既陸上型叫陸盾-2000,功能上比較單純,就系防空,用途類似與瑞士Oerlikon個Skyguard咁……至今中國軍隊都無配備,估計又系出口“騙銀子”用。
作者: kimkileo    時間: 18-3-2009 23:39

引用:
原帖由 Hamlet 於 18-3-2009 23:25 發表
中國個730快炮,外形似荷蘭個“守門員”快炮(韓國軍艦上系有無錯),有個廠家自己搞既陸上型叫陸盾-2000,功能上比較單純,就系防空,用途類似與瑞士Oerlikon個Skyguard咁……至今中國軍隊都無配備,估計又系出口“ ...
我國頭馬巴仔呢...
作者: Hamlet    時間: 18-3-2009 23:54

中國賣俾巴仔既F-22P型護衛艦上面有兩門簡化版730裝喺直升機庫上,不過炮身上取消佐自帶雷達同光電觀測設備,由位於直升機庫上一部射控雷達負責。
作者: kimkileo    時間: 18-3-2009 23:56

引用:
原帖由 Hamlet 於 18-3-2009 23:54 發表
中國賣俾巴仔既F-22P型護衛艦上面有兩門簡化版730裝喺直升機庫上,不過炮身上取消佐自帶雷達同光電觀測設備,由位於直升機庫上一部射控雷達負責。
呢兩座....

作者: Hamlet    時間: 18-3-2009 23:59

無錯……

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0