標題: XM982 ---- Excalibur神劍炮彈 [打印本頁]

作者: kimkileo    時間: 24-3-2009 18:44     標題: XM982 ---- Excalibur神劍炮彈

當大口徑炮彈能夠百發百中時,地面戰爭的發展會如何?未來還看XM982 ---- Excalibur神劍
第一個國家發展155mm聰明炮彈的是瑞典的波佛斯(Bofors),並預計於2010年投入服役。
同盟的英美兩大巨頭隨即意會到火炮又到了一個新的轉捩點,美國的雷神及英國的英國航太(BAE)立即加入前者的研發工作
結合英美強大的科研能力,第一枚155mm聰明炮彈於2005年9月面世,並獲得美國軍方編號XM982,並命名為Excalibur神劍
普通的155mm炮彈的CEP為200~300米,射程為20~30公里,XM982則為40~57公里,CEP為10米
2007年春天正式進入美國陸軍服役並隨即派發駐伊拉克的部隊使用,經歷實戰的測試XM982的4米CEP為92%
美國陸軍隨即由每月18枚的生產提升至150枚,現手握神劍的國家有美國,加拿大,瑞典及澳洲

圖中的黑點就是第一枚實戰的神劍炮彈,時間為2007年5月於巴格達北部,由第一騎兵師的M-109A6發射

作者: adrianyahk    時間: 24-3-2009 18:45

CEP即係...炸既範圍?
作者: ZaMaR    時間: 24-3-2009 19:50

引用:
原帖由 adrianyahk 於 24-3-2009 18:45 發表
CEP即係...炸既範圍?
Circular Error Probable(圓形公算誤差),是彈道學中的一種測量武器系統精確度的項目。其定義是以目標為圓心劃一個圓圈。如果武器命中此圓圈的機率最少有一半,則此圓圈的半徑就是圓形公算誤差。舉例來說,美軍三叉戟二型飛彈的圓形公算誤差是90公尺,則一枚此型飛彈有50%的機率會落在目標90公尺以內。

一般來說,如果CEP是n米,50%的子彈會落在n米半徑內,43%的子彈會落在2n米半徑內而7%的子彈會落在3n米內。0.2%以下的子彈會落在3n米以外。在有導引武器的情況,分佈則更加接近中心點。

p.s.終於在現實世界出現了,以"EX咖哩棒"命名的武器...
可惜只係粒....155MM砲彈...
作者: sunny2014    時間: 24-3-2009 20:49

引用:
原帖由 ZaMaR 於 24-3-2009 19:50 發表

p.s.終於在現實世界出現了,以"EX咖哩棒"命名的武器...
可惜只係粒....155MM砲彈...
唔知呢枝「EX咖哩棒」威力如何呢?
下一件出現既唔通就係金色轉轉棒?
作者: ZaMaR    時間: 24-3-2009 21:32

引用:
原帖由 sunny2014 於 24-3-2009 20:49 發表

唔知呢枝「EX咖哩棒」威力如何呢?
下一件出現既唔通就係金色轉轉棒?
最多咪炸到中東果D兩三層高民居...呢粒係準D咁解
同ACE COMBAT果枝,SABER果把,SOUL EATER果隻,CODE GEASS既KNIGHT OF ONE果把等等冇得比
作者: 飛哥仔    時間: 24-3-2009 21:39

其實係唔係要粒精準既導彈好d呢? 其實lee粒野都唔平架喎...好似 (小弟唔識野希望有師兄指點)
作者: HunterX    時間: 24-3-2009 23:32

引用:
原帖由 飛哥仔 於 24-3-2009 21:39 發表
其實係唔係要粒精準既導彈好d呢? 其實lee粒野都唔平架喎...好似 (小弟唔識野希望有師兄指點)
雖然我唔知呢粒野幾錢, 但係相信單價一定平過導彈~
而且廉價既地面部隊+火炮, 比起矜貴既機師同飛機又平上好多~
作者: adrianyahk    時間: 24-3-2009 23:39

http://www.youtube.com/watch?v=T_P_AjXcoa8&feature=PlayList&p=E200CC683B6E3BC8&playnext=1&playnext_from=PL&index=4
Youtube 有片睇!!!
作者: kimkileo    時間: 25-3-2009 00:58

引用:
原帖由 HunterX 於 24-3-2009 23:32 發表

雖然我唔知呢粒野幾錢, 但係相信單價一定平過導彈~
而且廉價既地面部隊+火炮, 比起矜貴既機師同飛機又平上好多~
量產價成為美金8皮一粒....大規模生產價5皮
作者: Hkpolice-Psu    時間: 25-3-2009 09:15

呢粒咁由九龍射都到唔到元朗, 短左D wor 兄弟
作者: kimkileo    時間: 25-3-2009 10:50

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 25-3-2009 09:15 發表
呢粒咁由九龍射都到唔到元朗, 短左D wor 兄弟
大哥...呢粒係炮彈唔係飛彈喎....
美佬既主力M109A6用普通155彈打到27公里,用埋火箭增程彈都係36公里,大炮倍徑為47
德佬既PzH 2000用普通155彈打到40公里,火箭增程彈就60公里,大炮倍徑為52
作者: Pvt.King    時間: 25-3-2009 10:54

引用:
原帖由 kimkileo 於 25-3-2009 10:50 發表

大哥...呢粒係炮彈唔係飛彈喎....
美佬既主力M109A6用普通155彈打到27公里,用埋火箭增程彈都係36公里,大炮倍徑為47
德佬既PzH 2000用普通155彈打到40公里,火箭增程彈就60公里,大炮倍 ...
其實我想問好耐...咩係倍徑...?
Thanks
作者: kimkileo    時間: 25-3-2009 11:43

引用:
原帖由 Pvt.King 於 25-3-2009 10:54 發表

其實我想問好耐...咩係倍徑...?
Thanks
倍徑係指火炮口徑與炮管長度既比例,55倍即炮管長度為口徑乘55倍
炮管愈長代表火藥更能充份燃燒,炮彈能獲得更大初速度,射程也更遠

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0