標題: 還巡警一個公道 [打印本頁]

作者: seals    時間: 29-3-2009 15:55     標題: 還巡警一個公道

轉載友人的文章:

「還巡警一個公道」

今年三月十七日,在何文田馬頭圍道配水庫發生了一宗警員遇襲開槍擊斃疑人案件,部份別有用心的垃圾議員,在未掌握具體資料之前,已借題發揮胡亂批評,惡意攻擊警隊和打壓警權,引發市民議論紛紛之際,更有政客和小數族裔團體,為事件火上加油,並發動小數族裔群眾上街遊行示威,企圖挑動種族矛盾。而政府和警隊卻保持一貫做法,基於案件正在調查之中而三箴其口,任人攻擊謾駡而全無回應。

過程及證據

本人與全體市民一樣,都是從傳媒和互聯網得知有關此案的資訊,但有一點與大家不同的是,本人可以從中看到客觀的事實,從而判斷事件背後的真相!為何我有這方面的能力?因為本人積累了28年前綫警務經驗,亦曾擔任過警校教官和警隊戰術教官,因而比一般市民、甚至年輕警員看得更透徹。

事件起因是有市民報警,在紅磡常和街近馬頭圍抽水站受到滋擾、並且安全受到威脅。警方立刻指派兩名警員趕往處理。自從2001年警員梁承恩在處理噪音投訴遇襲被殺事件之後,警隊已實施最少由兩名警員共同處理突發事件的安排,然而這次卻只有一名電單車巡邏警員單獨面對暴徒,最終在單打獨鬥之下開槍擊倒襲擊者。

事件經過本人容後逐一分析,然而事後警員在現場已即時向其上級匯報遇襲經過,重案組探員和鑑證人員亦在現場搜集證據,警隊具備足夠能力透過科學方法可將案情重組,從而判斷警員是否有濫權和違例情況,最後案件會交由死因庭研判誰是誰非,這個執法和司法制度,不容許警員或警隊隻手遮天,隱瞞真相。當晚更有市民將現場拍攝的影片上載到互聯網,證明警員所言屬實。

保護市民及自衛

為何警例列明需由兩名警員共同處理事件,但這位警員卻不遵警例、更不顧自身安危而獨自上山呢?我身為過來人,可以告訴大家一個人性的秘密,勇者是無懼的、仁者是忘我的,當勇者仁者接到市民安全受到威脅的求助時,他們只會分別儘快趕往現場處理和在現場會合,而不會在「安全」的地方會合了同伴才趕往現場,這一點前綫警員們都會有共鳴,因為他們的核心職能是保護市民的生命財產,故此他們都會義無反顧地違例趕往救人。

當警員找到曾經滋擾和侵襲途人的疑人時,對方不合作受查之外,更多次攻擊警員,並用木
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 29-3-2009 16:24

有邊次o個d 民選的pk唔出o黎噪
作者: 亞延    時間: 29-3-2009 16:30

朱振國真係無辜......行行下叫停個死仔查身份証俾佢一把界刀封喉,講得衰啲慘在佢唔死....
作者: seals    時間: 29-3-2009 16:32

引用:
原帖由 亞延 於 29-3-2009 16:30 發表
朱振國真係無辜......行行下叫停個死仔查身份証俾佢一把界刀封喉,講得衰啲慘在佢唔死....
真係生不如死!
作者: 老頭子    時間: 29-3-2009 16:38

真係冇用....始終我地小市民既文章,好難有傳媒一句咁大影響力...

就算我地明白咁又點?....

大部分人都唔理解.
作者: seals    時間: 29-3-2009 16:46

引用:
原帖由 老頭子 於 29-3-2009 16:38 發表
真係冇用....始終我地小市民既文章,好難有傳媒一句咁大影響力...

就算我地明白咁又點?....

大部分人都唔理解.
多一個人明白,小一個人誤解!
多一分祥和,小一分惡意!
此長彼消,都是一件好事!

作者: Jackson    時間: 29-3-2009 17:12

100% 支持樓主

家下 D人愈來愈鍾意借題發揮
作者: Rager    時間: 29-3-2009 17:17

太多羊羣心理同無知既人,人地吹咩,佢地就信足100%,唔諗下佢係專家定係博出位既泛泛之輩。
作者: saikeung23    時間: 29-3-2009 17:42

引用:
原帖由 Jackson 於 29-3-2009 17:12 發表
100% 支持樓主

家下 D人愈來愈鍾意借題發揮
Support X2
作者: rigby    時間: 29-3-2009 18:05

引用:
原帖由 saikeung23 於 29-3-2009 17:42 發表

Support X2
Support x 3
作者: seals    時間: 29-3-2009 18:06

剛看了新聞!
「佢大佬話佢無精神問題?!」

咁咪係佢專登打警察?
作者: 衰人    時間: 29-3-2009 19:03

引用:
原帖由 Jackson 於 29-3-2009 17:12 發表
100% 支持樓主

家下 D人愈來愈鍾意借題發揮oke" />
x4
作者: WESTER    時間: 29-3-2009 19:08

Support x 99999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999!!!!!!!
作者: Tyiji    時間: 29-3-2009 19:11

支持..
d人係咁白痴ga啦
點都會有野講
作者: CrazyBoy    時間: 29-3-2009 19:17

呢單野同之前警察老強單野唔同..呢次我撐RHKP
作者: 古勒比加    時間: 29-3-2009 20:10

凌Sir講得好......不過始終官方永遠唔敢出聲......任人講
作者: augustus    時間: 29-3-2009 20:11

support this!
作者: seals    時間: 29-3-2009 20:14

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 29-3-2009 19:17 發表
呢單野同之前警察老強單野唔同..呢次我撐RHKP
HKP
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 29-3-2009 20:34

打不還手,罵不還口

下次警察有咩生命危險都唔好抆槍,死左葬浩園,咁會係最好的方法
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 29-3-2009 20:35

引用:
原帖由 seals 於 29-3-2009 20:14 發表

HKP
佢o個個係real hong kong police
作者: seals    時間: 29-3-2009 20:36

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 29-3-2009 20:35 發表

佢o個個係real hong kong police
Real
作者: adrianyahk    時間: 29-3-2009 20:44

有冇支持警隊大遊行?
作者: seals    時間: 29-3-2009 20:47

引用:
原帖由 adrianyahk 於 29-3-2009 20:44 發表
有冇支持警隊大遊行?
有人搞,我一定去!
作者: adrianyahk    時間: 29-3-2009 20:53

引用:
原帖由 seals 於 29-3-2009 20:47 發表

有人搞,我一定去!
今日果個遊行d搞手...算唔算顛覆國家?
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 29-3-2009 20:56

引用:
原帖由 adrianyahk 於 29-3-2009 20:53 發表

顛覆社區je
作者: seals    時間: 29-3-2009 21:01

引用:
原帖由 adrianyahk 於 29-3-2009 20:53 發表

佢哋死了一個同鄉是很傷心,
但其實出嚟遊行,我覺得是發洩平日d壓力多D!

作者: adrianyahk    時間: 29-3-2009 21:04

引用:
原帖由 seals 於 29-3-2009 21:01 發表

佢哋死了一個同鄉是很傷心,
但其實出嚟遊行,我覺得是發洩平日d壓力多D!
我個感覺係本地某d政治團體煽動小數族裔人士...
作者: seals    時間: 29-3-2009 21:09

引用:
原帖由 adrianyahk 於 29-3-2009 21:04 發表

認同!
作者: 餅    時間: 29-3-2009 21:24

引用:
原帖由 adrianyahk 於 29-3-2009 20:44 發表
有冇支持警隊大遊行?
警隊遊行連人群控制都唔駛做 ~
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 29-3-2009 21:29

引用:
原帖由 adrianyahk 於 29-3-2009 21:04 發表

數唔到幾多次唔係
作者: phantomDx    時間: 29-3-2009 21:43

我覺得係香港太和平
所以有police開槍d人就大驚小怪
奇奇怪怪的人港人又見得小,好同情佢地
結果生果日報可以出d虛假不實的post去+銷量
政客亂禁發炮

睇下米國
每天十幾單槍擊
d人無曬反應
唔死番十幾人都費事登報
本港這位police係果邊會被視為除暴安良的英雄
d社會發展到感樣,真係無奈
作者: seals    時間: 29-3-2009 21:49

真係無奈
作者: CrazyBoy    時間: 29-3-2009 23:00

引用:
原帖由 seals 於 29-3-2009 20:14 發表

HKP
唔洗咁激動..我知係HKPF...純綷鍾意RHKP個名多d姐.....
作者: adrianyahk    時間: 29-3-2009 23:39

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 29-3-2009 23:00 發表

唔洗咁激動..我知係HKPF...純綷鍾意RHKP個名多d姐.....
其實...心底同你一樣...
作者: seals    時間: 29-3-2009 23:39

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 29-3-2009 23:00 發表

無激動! 搞吓氣份啫!
作者: sunny2014    時間: 29-3-2009 23:46

引用:
原帖由 seals 於 29-3-2009 21:49 發表
真係無奈
+1
無計…香港腦殘多…
作者: 5210    時間: 30-3-2009 10:19

支持~~~

(p.s. 問句,凌sir係...........因我本身又識一位凌,不過佢退
作者: L    時間: 30-3-2009 10:48

作者: kimkileo    時間: 30-3-2009 11:25

引用:
原帖由 於 30-3-2009 10:48 發表
支持支持!!!支持的唔單止係要比支持d差人叔叔!!仲要話比班pk議員知..唔好成日都9up..咁叻就不如自己落手落腳去做..唔好成日得個up字...
支持還支持呀.....爆粗就唔得呀....
曾特首話既...最多"鬥up"乍.....知冇....
作者: L    時間: 30-3-2009 11:51

作者: 拾哥    時間: 30-3-2009 11:56

引用:

係電視見到"陳巧文"
支持藏毒果條8 婆
作者: RMP    時間: 30-3-2009 12:03

引用:
原帖由 拾哥 於 30-3-2009 11:56 發表

係電視見到"陳巧文"
支持藏毒果條8 婆
嗰隻臭雞
作者: louisli    時間: 30-3-2009 12:39

引用:
原帖由 拾哥 於 30-3-2009 11:56 發表

係電視見到"陳巧文"
支持藏毒果條8 婆
"獨"呀...
睇到我r爆晒d頭
作者: 拾哥    時間: 30-3-2009 12:45

引用:
原帖由 louisli 於 30-3-2009 12:39 發表

"獨"呀...
睇到我r爆晒d頭
我知,不過唔知會唔會比人過濾左個字,所以用同音字代替!
作者: louisli    時間: 30-3-2009 13:06

引用:
原帖由 拾哥 於 30-3-2009 12:45 發表

等我諗左咁耐邊個藏毒...
作者: kimkileo    時間: 30-3-2009 14:21

引用:
原帖由 louisli 於 30-3-2009 13:06 發表

你真係可愛呀.....
作者: HunterX    時間: 30-3-2009 15:03

引用:
原帖由 seals 於 29-3-2009 18:06 發表
剛看了新聞!
「佢大佬話佢無精神問題?!」

咁咪係佢專登打警察?
叫佢返去食蕉啦! 佢連佢細佬識唔識廣東話都唔知啦!!!
作者: sunny2014    時間: 30-3-2009 15:45

引用:
原帖由 louisli 於 30-3-2009 13:06 發表

衛X同關XX咪藏毒囉
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 30-3-2009 17:26

引用:
原帖由 拾哥 於 30-3-2009 12:45 發表

cgf無great firewall,況且cgf之前都比大陸block 過,唔知而家有無
作者: kimkileo    時間: 30-3-2009 17:45

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 30-3-2009 17:26 發表

cgf無great firewall,況且cgf之前都比大陸block 過,唔知而家有無
應該都係有 .....
作者: louisli    時間: 30-3-2009 17:57

引用:
原帖由 kimkileo 於 30-3-2009 17:45 發表

應該都係有 .....
有~
都係要用proxy先上到
作者: 黑田一真    時間: 31-3-2009 05:26

作者: 里安    時間: 31-3-2009 23:25

引用:
原帖由 黑田一真 於 31-3-2009 05:26 發表
由第一日睇到單新聞,係電視到見到一張打到爛晒既椅
一支用晒既噴霧..我只係覺得個警察打死條友係無咩問題
但近日d蛋散係條街到吊吊揈遊行...我真係想問一句
假如你有支槍...你比條尼仔亂x咁打...你會唔會一槍做低 ...
旁觀者永遠都係清"ga
作者: 黑田一真    時間: 31-3-2009 23:59

作者: 里安    時間: 1-4-2009 00:46

引用:
原帖由 黑田一真 於 31-3-2009 23:59 發表

但而家係d旁聽者ee哦哦呢....
一向都係咁啦

只不過而家越黎越多姐
作者: auhokan    時間: 1-4-2009 17:54

大佬o個個死者衣家襲警,個警察用左其他方法都唔夠佢泥,唔通比你打死咩。
你白痴係話佢唔識廣東話...我想講佢有眼,見到o個個係警察掛,我諗冇一個國家係可以打執法人員的吧;仲有話佢聽唔明叫佢唔好動如果唔係開槍,簡單係白痴。
作者: 里安    時間: 1-4-2009 18:18

議員有回覆la wor~
引用:
就近日市民發放何文田配水庫槍擊案件公開信事件,有關文中提及的意見,有數點我需作申明並有以下的回應。

首先多謝各位連日來的電郵及關注此事!按警隊的守則,在生命不受威脅的情況下,警員需盡可能向疑犯作出口頭警告,與疑犯作出溝通及嘗試勸疑犯投降。在生命受到直接威脅的情形下,警員當然需保護自己及市民,別無選擇地開槍。就警員應否以不同語言作警告,我並沒有作出評論。我認為在危急的情況下,警員當然不可能用不同語言作出警告。

此外,按報章報導,事發時警員曾使用胡椒噴霧及警棍,與疑犯進行1對1的博擊,由於疑犯沒有退卻的跡象,故警員按了增援掣。從程序來說,該警員應否找尋掩蔽,保護自己,等候增援而不一定要開槍呢?從市民攝得的片段中,可看到警員與疑犯有一段時間是分隔開來的,換言之當時是有緩衝的可能性。另外,就文中所說「…相信案發現場還有不少的市民(至少還有拍下片段的市民吧),要是有關警員如涂先生所說掉頭走人的話而給予疑人傷害其他在場人士的機會…」。當然,各人都可以有很多現場環境的假設,但討論始終要回歸事實。我十分熟悉樂民邨的地理環境,拍下片段的市民應是在邨內高座拍攝,故不存在文中提及拍片市民生命受威脅的可能性。

由於報章沒有全部輯錄我的言論,有關「掉頭走」一詞,不知是否是用字問題令人覺得是「一走了之」的意思。事實上我當時指出若警員在生命未受直接威脅,及沒有其他市民在場需要警方提供保護時,警員可選擇暫時退下來,待增援到達後才合力制服疑犯。由於該警員已使用警棍及胡椒噴霧,並曾與疑犯博擊,而非一開始便選擇逃走,因此在等候增援時選擇「掉頭走」或找尋掩蔽,這是戰略上的考慮與警員表現是否懦弱無關。

承如文中所說…「沒有一位警察願意開槍把別人殺死的,除非在自身及他人的安危受威脅…」,這點正正是我要指出的,一位受過嚴格訓練的警務人員,在上述情況下便需要發揮其判斷力。就上述個案,死因裁判庭已展開調查工作,屆時裁判官亦會考慮警員是否已用盡所有可用的武力,及就當時的環境開槍是否是必須的做法。

今次的槍擊事件引起市民關注的另一原因,是在案發後,擬有人企圖轉移事情焦點,放料透露死者生前曾有刑事案底,有暴力傾向等,製做先入為主的印象,發放此等資料對死者做成不公。我亦已要求警務署署長鄧竟成先生徹查。

我必須指出,香港擁有一支水平極高的警隊,在國際上是人盡皆知的,正因如此,每件案件我們更應該公平認真地徹查,何況案件還涉及一條生命。

再次多謝對事件的關注。

立法會議員

涂謹申
作者: 餅    時間: 1-4-2009 19:33

尊貴的議員有兩隻手 , 手裡面各有兩渣沙
作者: gd1893    時間: 1-4-2009 21:11

如果唔係會犯版規, 我真係想講粗口回應...
引用:
原帖由 里安 於 1-4-2009 18:18 發表

作者: sunny2014    時間: 1-4-2009 21:15

引用:
原帖由 gd1893 於 1-4-2009 21:11 發表

唔洗講粗口既…
涂議員,去死啦!
作者: 亞延    時間: 1-4-2009 21:37

引用:
我十分熟悉樂民邨的地理環境,拍下片段的市民應是在邨內高座拍攝,故不存在文中提及拍片市民生命受威脅的可能性。
去信問下佢樂民邨位處海拔幾多呎,用緊咩野泥土,咩野植物多.點算熟悉地理環境
朱振國守開果個還頭當日按日常慨定且熟練既程序查對方身份結果佢喉嚨俾人拉左刀
大埔林村河女地勤有生之年都用呢條路返屋企,結果佢俾兇手拖左落溝渠
你幾熟悉都好,意料之外既野邊個會預到,結論係.....議員思考前依舊用熟爛既方法,用屎忽唸完先經大腦,唔可以怪佢
作者: Davis    時間: 1-4-2009 22:11

「逃緊生」嘛
師兄覺得佢除左識逃生重識d咩?
作者: gd1893    時間: 1-4-2009 22:34

套一句前幾年聽返黎既詛咒.... "快D中風,唔好死!"
引用:
原帖由 sunny2014 於 1-4-2009 21:15 發表

唔洗講粗口既…
涂議員,去死啦!

作者: seals    時間: 3-4-2009 23:53

引用:
原帖由 gd1893 於 1-4-2009 22:34 發表
套一句前幾年聽返黎既詛咒.... "快D中風,唔好死!"

我都祝佢
長命百歲.................斷手斷腳!
大富大貴.................絕子絕孫!

作者: sunny2014    時間: 3-4-2009 23:56

引用:
原帖由 seals 於 3-4-2009 23:53 發表

我都祝佢
長命百歲.................斷手斷腳!
大富大貴.................絕子絕孫!
萬歲萬歲萬萬歲
百病纏身死唔去
作者: 餅    時間: 4-4-2009 02:45

引用:
原帖由 gd1893 於 1-4-2009 21:11 發表

禽晚睇返黃子華套 " 兒童不宜 "

有一句好岩用 : 請佢好好放低 !
作者: Hkpolice-Psu    時間: 4-4-2009 14:07

引用:
原帖由 里安 於 1-4-2009 18:18 發表
我對佢極度失望...前線仲要同民主黨合併, 會唔會係錯左呢?

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0