標題: 開始有D想買 1Ds 3 [打印本頁]

作者: 亞龍    時間: 1-4-2009 02:13     標題: 開始有D想買 1Ds 3

5D II 玩左兩三星期,以經開始有D想買 1Ds 3.............................
事原係......早兩日玩過朋友的D3.........超強的人體工學一體機身,超靚的Mon,超準超方便的自訂白平行,超好玩好用的51點對焦
Canon可強過Nikon的只有usm......及強勁的鏡頭群...........
像85L / 24L II / TS-E 17 4L / 135L 等,
但Nikon的D3機身真係正到會飛,
當然......我有太多Canon的L及還有太多的L會想買............
所以開始想試下用Canon的旗艦機,睇下Canon D機身係咪真係咁冇鬼用
過一個月我會有三萬元的玩具錢(姐係冇咩用,只For買玩具o個D)
到時如果Canon重未有聲氣出 1D 4 ,真係賣鬼左部50D,揾部ニ手1Ds 3試下先

以上的言談之間,大家請當我吹水講笑,
其實我都未知下一步想點做,家下都係有相照影,有鏡照買先......

題外話,用左FF及85L,發覺器材先決有時都真係冇死錯人,當然......
你比部450D同18-55比我,我都有信心影到一D自己鐘意的相,但用左FF及L之後,
相片可由好好變成+分之好(以上只係自己睇自已D相的眼光,在其他人眼中我都重係底能仔一個)
所以我還會買下去,下一枝會是135 2.0呢.............
講左咁多野,我知到師兄們會覺得我吹水及買野多過影相架La
係到先同大家講聲Sorry......!!!!
要怪就只好怪小弟............買野,吹水同影相,以上全都是我的個人樂趣,有咩影響到大家的心情,請勿見怪...!!!!!

作者: HunterX    時間: 1-4-2009 02:22

其實... 最緊要自己鐘意姐~
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 1-4-2009 02:22

usm 係canon好的地方,不過佢d 鏡群出o黎的野都係soft左d,唔夠sharp,同埋n記個閃光燈系統好過c記

唔理快門的,d3我覺得好過1仔

1d3出左唔係好耐都係2年左右,出1d4似乎早左d
作者: 亞龍    時間: 1-4-2009 02:34

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 1-4-2009 02:22 發表
usm 係canon好的地方,不過佢d 鏡群出o黎的野都係soft左d,唔夠sharp,同埋n記個閃光燈系統好過c記

唔理快門的,d3我覺得好過1仔

1d3出左唔係好耐都係2年左右,出1d4似乎早左d
閃光燈系統又係Canon的死症............
佢個ETTL真係
不過,再玩落去遲早都係測光錶加手動,所以都係由佢la

PS:日清最近又有枝新燈出,大輸出便為同級之中最高的 60GN,當中最受注目的可算是首創的彩色 LCD 顯示
同時又可支援原廠的 E-TTL II,好正啊!!
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 1-4-2009 02:38

引用:
原帖由 亞龍 於 1-4-2009 02:34 發表

閃光燈系統又係Canon的死症............
佢個ETTL真係
不過,再玩落去遲早都係測光錶加手動,所以都係由佢la

PS:日清最近又有枝新燈出,大輸出便為同級之中最高的 60GN,當中最受注目的可算是首創的彩 ...
嫌支閃唔夠食電,重要用彩mon
作者: 亞龍    時間: 1-4-2009 02:40

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 1-4-2009 02:38 發表

嫌支閃唔夠食電,重要用彩mon
全輸出下的回電時間只需 3.5 秒,配合外置的 Power Pack(Nissin Power Pack Pro 300),回電時間更可少於 1 秒,足以應付新聞、婚禮等專業拍攝。.......................
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 1-4-2009 02:45

引用:
原帖由 亞龍 於 1-4-2009 02:40 發表

全輸出下的回電時間只需 3.5 秒,配合外置的 Power Pack(Nissin Power Pack Pro 300),回電時間更可少於 1 秒,足以應付新聞、婚禮等專業拍攝。.......................
佢子母燈都ok,不過用彩色lcd mon,回電快都無用,當580ex2可以閃500次,佢有個彩mon食緊d電可能閃得400幾,快幾多都無用,d 電唔耐用
作者: 亞龍    時間: 1-4-2009 02:49

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 1-4-2009 02:45 發表

佢子母燈都ok,不過用彩色lcd mon,回電快都無用,當580ex2可以閃500次,佢有個彩mon食緊d電可能閃得400幾,快幾多都無用,d 電唔耐用
但580好Q貴.........用三支玩飛燈要成萬蚊呢.......
不過又唔知日清對唔對到580的紅外線飛燈,睇怕都係要買多枝580黎玩夜影人像la!
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 1-4-2009 02:54

引用:
原帖由 亞龍 於 1-4-2009 02:49 發表

但580好Q貴.........用三支玩飛燈要成萬蚊呢.......
不過又唔知日清對唔對到580的紅外線飛燈,睇怕都係要買多枝580黎玩夜影人像la!
一係入日清加新閃加個閃光同步

星期一出press見d 師兄用n記,機身控制玩無線飛線
作者: 亞龍    時間: 1-4-2009 02:56

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 1-4-2009 02:54 發表

一係入日清加新閃加個閃光同步

星期一出press見d 師兄用n記,機身控制玩無線飛線
咪係..........Canon要飛燈要加二千蚊........
真係頂.................................
作者: 亞龍    時間: 1-4-2009 03:05

引用:
原帖由 亞龍 於 1-4-2009 02:13 發表
5D II 玩左兩三星期,以經開始有D想買 1D 3s.............................
事原係......早兩日玩過朋友的D3.........超強的人體工學一體機身,超靚的Mon,超準超方便的自訂白平行,超好玩好用的51點對焦
Cano ...
唔記得講.....5D2的反光板超重,快門跳動好勁,令到影相時的安全快門要加快,同D3完全冇得比
作者: adrianyahk    時間: 1-4-2009 03:29

引用:
原帖由 亞龍 於 1-4-2009 03:05 發表

唔記得講.....5D2的反光板超重,快門跳動好勁,令到影相時的安全快門要加快,同D3完全冇得比
下...咁都有影響!? 玩Leica M8.2啦~
作者: mike-mike    時間: 1-4-2009 09:49

龍哥唔駛咁謙, 你呢種玩法我都不知幾羨慕.......
只怕你買咗D3後....直上D3X啦.
作者: mike-mike    時間: 1-4-2009 09:51

引用:
原帖由 adrianyahk 於 1-4-2009 03:29 發表

下...咁都有影響!? 玩Leica M8.2啦~
覺得M8同M8.2個差別真係唔值咁多錢, 買M8去UPGRADE返會抵玩D....
作者: adrianyahk    時間: 1-4-2009 11:52

引用:
原帖由 mike-mike 於 1-4-2009 09:51 發表

覺得M8同M8.2個差別真係唔值咁多錢, 買M8去UPGRADE返會抵玩D....
冇咩分別啦~
作者: 路比    時間: 1-4-2009 12:01

龍兄都唔算癲
我都識個朋友有齊晒d3, d700, d3x

不過你放50d記得話我知
作者: mike-mike    時間: 1-4-2009 12:25

引用:
原帖由 adrianyahk 於 1-4-2009 11:52 發表

冇咩分別啦~
係lor, 三萬蚊啱哂龍兄的budget, d奶鏡米以後慢慢買lor.
當然長鏡都係C記D白鏡好, 留番部5D MKII 黎影遠野, 近物SNAPSHOT同風景就M8, PERFECT COMBINATION!!
作者: kimkileo    時間: 1-4-2009 13:01

引用:
原帖由 亞龍 於 1-4-2009 02:40 發表

依.....結緍既攝影辛苦你啦....
作者: 亞龍    時間: 1-4-2009 13:05

引用:
原帖由 kimkileo 於 1-4-2009 13:01 發表

依.....結緍既攝影辛苦你啦....
你係咪結先.........????係就早D同我地班兄弟講La!!!
作者: sam^^    時間: 1-4-2009 13:44

引用:
原帖由 亞龍 於 1-4-2009 13:05 發表
你係咪結先.........????係就早D同我地班兄弟講La!!!
leo~~leo~~leo~~leo~~
作者: kimkileo    時間: 1-4-2009 14:32

引用:
原帖由 亞龍 於 1-4-2009 13:05 發表
放心一定一年前就會通知大家....
作者: HunterX    時間: 1-4-2009 15:03

引用:
原帖由 kimkileo 於 1-4-2009 14:32 發表

放心一定一年前就會通知大家....
最緊要結之前搞返個單身派對......
作者: adrianyahk    時間: 1-4-2009 18:17

引用:
原帖由 mike-mike 於 1-4-2009 12:25 發表

係lor, 三萬蚊啱哂龍兄的budget, d奶鏡米以後慢慢買lor.
當然長鏡都係C記D白鏡好, 留番部5D MKII 黎影遠野, 近物SNAPSHOT同風景就M8, PERFECT COMBINATION!!
一支NOCT,一支八枚玉,加多兩支wide呀同90果d,賣左50D都應該買到...五分一既!
作者: louisli    時間: 1-4-2009 18:39

引用:
原帖由 HunterX 於 1-4-2009 15:03 發表

拖佢入後巷
作者: HunterX    時間: 1-4-2009 18:54

引用:
原帖由 louisli 於 1-4-2009 18:39 發表

拖佢入後巷
吓... 吓??? 吓???!!!!
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 1-4-2009 22:20

引用:
原帖由 HunterX 於 1-4-2009 18:54 發表

吓... 吓??? 吓???!!!!
法郎30000加cgf同志會的成員
作者: Kuznetsov    時間: 1-4-2009 22:34

引用:
原帖由 HunterX 於 1-4-2009 15:03 發表

yo man
作者: 亞龍    時間: 1-4-2009 22:59

今日買左囉.......................
買左Canon 135 2.0 及 Sigma 50 1.4
135係肥花買,行貨現金價$6580...得最後一支,街買最平都要$6780現金價
50係旺電ニ樓買,行貨現金價$3550,大街大鋪要$3650現金價
現在試鏡中
作者: adrianyahk    時間: 1-4-2009 23:00

引用:
原帖由 亞龍 於 1-4-2009 22:59 發表
買左Canon 135 2.0 及 Sigma 50 1.4
135係肥花買,行貨現金價$6580...得最後一支,街買最平都要$6780現金價
50係旺電ニ樓買,行貨現金價$3550,大街大鋪要$3650現金價
現在 ...
本月重有兩皮玩具錢...
作者: 亞龍    時間: 1-4-2009 23:02

引用:
原帖由 adrianyahk 於 1-4-2009 23:00 發表

重有兩皮幾玩具錢...
.........唔!!!...........三皮野係下過月頭的事,唔關今個月的事呀!
作者: adrianyahk    時間: 1-4-2009 23:13

引用:
原帖由 亞龍 於 1-4-2009 23:02 發表

.........唔!!!...........三皮野係下過月頭的事,唔關今個月的事呀!
即係分分鐘有五皮玩具錢!?
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 1-4-2009 23:30

引用:
原帖由 亞龍 於 1-4-2009 22:59 發表
現在 ...
下次去飛花買的call call我,我去問的可能可以平多少少
作者: mike-mike    時間: 1-4-2009 23:33

SIGMA 50 1.4? 神鏡的F1就話姐, 怕龍兄你玩唔夠幾個月又想換原廠50 1.2~~~
作者: 亞龍    時間: 1-4-2009 23:47

引用:
原帖由 mike-mike 於 1-4-2009 23:33 發表
SIGMA 50 1.4? 神鏡的F1就話姐, 怕龍兄你玩唔夠幾個月又想換原廠50 1.2~~~
睇報告寫到50L好唔得,加上好多人都話50L貴得黎唔直,同時上左FF的我自己好小用50mm,所以買左支Sigma......
...現在想買的還有24L II及TS-E 17 4L ,支Sigma50用住先la....
作者: adrianyahk    時間: 1-4-2009 23:50

引用:
原帖由 亞龍 於 1-4-2009 23:47 發表

睇報告寫到50L好唔得,加上好多人都話50L貴得黎唔直,同時上左FF的我自己好小用50mm,所以買左支Sigma......
...現在想買的還有24L II及TS-E 17 4L ,支Sigma50用住先la....
24L II support!!!  大光圈係廣角好玩!
作者: 亞龍    時間: 1-4-2009 23:51

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 1-4-2009 23:30 發表

下次去飛花買的call call我,我去問的可能可以平多少少
下次實有機會的呢!!!!
有時間的話,不如幫我問下24L II現金價幾多???謝謝
作者: 亞龍    時間: 1-4-2009 23:56

引用:
原帖由 adrianyahk 於 1-4-2009 23:50 發表

24L II support!!!  大光圈係廣角好玩!
同時成像真係唔錯,我影景都好鐘意用24mm個焦段呢
作者: 高!高!高!    時間: 2-4-2009 00:34

好有錢...............
我想買部bessa R2+35mm都係$5xxx,
都要計過度過......

作者: 亞龍    時間: 2-4-2009 00:41

引用:
原帖由 高!高!高! 於 2-4-2009 00:34 發表
唔好咁la...........我都用左好多心機同時間先揾到D血汗錢黎買玩具架!
作者: 高!高!高!    時間: 2-4-2009 00:55

引用:
原帖由 亞龍 於 2-4-2009 00:41 發表

唔好咁la...........我都用左好多心機同時間先揾到D血汗錢黎買玩具架!
正經野唔記得講.......
CANON個紅外線飛燈功能一般,
好多行家用過,距離遠小小就唔得,
鴨記有個radio飛燈(好似仲可以做搖控失打),
$200,轉灣/有牆阻隔都飛到,
但係就冇TTL.
作者: 亞龍    時間: 2-4-2009 00:57

引用:
原帖由 高!高!高! 於 2-4-2009 00:55 發表

但係就冇TTL.
收到..........謝謝
作者: m4devastator    時間: 2-4-2009 01:08

龍哥點解咁有錢...

係咁攞錢買玩具

24II 第你買完post 相
早前我都想買,可惜無端端喊加價同價成千(ie 24II)

最後放氣買左第二啲玩具

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 2-4-2009 01:10

引用:
原帖由 m4devastator 於 2-4-2009 01:08 發表
龍哥點解咁有錢...

係咁攞錢買玩具

24II 第你買完post 相
唔知pm完佢,佢會唔會重新考慮入唔入24II 好
作者: adrianyahk    時間: 2-4-2009 01:11

引用:
原帖由 高!高!高! 於 2-4-2009 00:34 發表
我買你想要既野買左4K~ 借你玩啦去版聚啦~
作者: m4devastator    時間: 2-4-2009 01:17

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 2-4-2009 01:10 發表

唔知pm完佢,佢會唔會重新考慮入唔入24II 好
??
24II有問題麼?
作者: 高!高!高!    時間: 2-4-2009 01:27

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-4-2009 01:11 發表

我買你想要既野買左4K~ 借你玩啦去版聚啦~
GO!GO!GO!
買左咩色??
其實body買幾錢??
好似有d body唔係M Mount??
作者: 101653    時間: 2-4-2009 01:31

引用:
原帖由 m4devastator 於 2-4-2009 01:17 發表

??
24II有問題麼?
買左你咪知囉
(第二代衰過第一代)
作者: adrianyahk    時間: 2-4-2009 01:35

引用:
原帖由 高!高!高! 於 2-4-2009 01:27 發表

GO!GO!GO!
買左咩色??
其實body買幾錢??
好似有d body唔係M Mount??
我係二手收番來既... 品相一流,連支35mm f2.5,超好用,順手!
Body新既好似要3K ga接近? R2好似冇咩? 去香檳果間問下~!
佢有兩隻mount ga...果d R2C/R2S 係screw mount

而家未必有R2既...買R2M啦! R3M佢個格線係40mm,我覺得搵笨!
A果d有光圈先決,不過一冇電就完全郁唔到...

我果部係黑色R2

作者: adrianyahk    時間: 2-4-2009 01:36

引用:
原帖由 101653 於 2-4-2009 01:31 發表

買左你咪知囉
(第二代衰過第一代)
你阿叔有冇放一代?
作者: 高!高!高!    時間: 2-4-2009 02:42

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-4-2009 01:35 發表

我係二手收番來既... 品相一流,連支35mm f2.5,超好用,順手!
Body新既好似要3K ga接近? R2好似冇咩? 去香檳果間問下~!
佢有兩隻mount ga...果d R2C/R2S 係screw mount

而家未必有R2既...買R2M啦! R3M佢個格 ...
唔該晒~!
R2A跟這個R3M/A真係不作考慮,仲要好似係貴多幾舊水.....
作者: adrianyahk    時間: 2-4-2009 02:44

引用:
原帖由 高!高!高! 於 2-4-2009 02:42 發表

唔該晒~!
R2A跟這個R3M/A真係不作考慮,仲要好似係貴多幾舊水.....
我幫唔到d咩就真~ R4我只知好貴囉,好似要5K...
其實有時都會諗.....其實都係買RF,M3都好似差唔多價錢je...(哈)

福仔d鏡其實已經好靚(因為未玩過leica),而家最想要係支15mm f4.5
作者: 高!高!高!    時間: 2-4-2009 03:04

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-4-2009 02:44 發表

其實有時都會諗.....其實都係買RF,M3都好似差唔多價錢je...(哈)

福仔d鏡其實已經好靚(因為未玩過leica),而家最想要係支15mm f4.5
M3上手用會有D老態,唔係怕佢壞,我自己用開ISO400
但係1/1000S快門,吓吓都收光圈唔係好得,
加上當時未有ISO,計DIN/ASA真係要睇返個菲林盒先知ISO係幾多.
作者: adrianyahk    時間: 2-4-2009 03:07

引用:
原帖由 高!高!高! 於 2-4-2009 03:04 發表

M3上手用會有D老態,唔係怕佢壞,我自己用開ISO400
但係1/1000S快門,吓吓都收光圈唔係好得,
加上當時未有ISO,計DIN/ASA真係要睇返個菲林盒先知ISO係幾多.
我部Rollei 35S死左測光,重要最快係1/500... 死緊!
作者: 101653    時間: 2-4-2009 07:55

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-4-2009 01:36 發表

你阿叔有冇放一代?
佢咸豐年前賣左d 24/35/百微/135/400咯....

係我都未知既時候

E家仲有支已改死canon mount既俄仔手動魚眼16mm2.8 / 1.4X II....唔知先生

作者: stanley    時間: 2-4-2009 10:54

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-4-2009 02:44 發表

枝15mm朋友都借過我玩下,真係幾抵玩,成套連轉mount,view finder都係3k幾
不過真係想試下枝12mm就真!
作者: adrianyahk    時間: 2-4-2009 12:17

引用:
原帖由 101653 於 2-4-2009 07:55 發表

佢咸豐年前賣左d 24/35/百微/135/400咯....

係我都未知既時候

E家仲有支已改死canon mount既俄仔手動魚眼16mm2.8 / 1.4X II....唔知先生
平過八百蚊搵我....重有咩?整個list來..
作者: adrianyahk    時間: 2-4-2009 12:18

引用:
原帖由 stanley 於 2-4-2009 10:54 發表

枝15mm朋友都借過我玩下,真係幾抵玩,成套連轉mount,view finder都係3k幾
不過真係想試下枝12mm就真!
咁咁咁咁貴!? 唔洗呀?
作者: stanley    時間: 2-4-2009 12:47

記錯,係$2x00
作者: adrianyahk    時間: 2-4-2009 12:51

引用:
原帖由 stanley 於 2-4-2009 12:47 發表
記錯,係$2x00
我想要支二手...千幾蚊就好...
作者: stanley    時間: 2-4-2009 15:41

好少人放,有人放我都想入番枝!我宜家得枝50mm
作者: Elf    時間: 2-4-2009 20:49     標題: 回復 52# 的帖子

ASA同ISO有咩分別 ? 係DIN計2,4,8,16
ASA同ISO都係100 200 400 800
作者: Elf    時間: 2-4-2009 20:51

引用:
原帖由 高!高!高! 於 2-4-2009 00:55 發表

但係就冇TTL.
龍哥的消費能力, 當然係pocket wizard一打打入啦
作者: 高!高!高!    時間: 2-4-2009 21:51

引用:
原帖由 Elf 於 2-4-2009 20:49 發表
ASA同ISO有咩分別 ? 係DIN計2,4,8,16
ASA同ISO都係100 200 400 800
例如你問我400的DIN即係幾多....一時間我真係唔記得.....
最重要還是M3又冇測光,雖則可以加上去,但係又好似唔方便...
買R2都係想1~2支定焦簡簡單單,又要le樣又要果樣,好好似違背左買時的原則.
作者: Elf    時間: 2-4-2009 22:22     標題: 回復 63# 的帖子

M6啦. 靚仔二手一萬蚊左右
作者: 高!高!高!    時間: 2-4-2009 22:40     標題: 回復 64# 的帖子

$3xxx vs $1xxxx~
唔捨得wo~

作者: Elf    時間: 2-4-2009 22:52     標題: 回復 65# 的帖子

craftsmanship my man
作者: adrianyahk    時間: 3-4-2009 02:37

我想要部M4之類既 ja...好似e海度有d五六千..
作者: Elf    時間: 3-4-2009 22:01     標題: 回復 67# 的帖子

好冷門喎
作者: adrianyahk    時間: 4-4-2009 00:25

引用:
原帖由 Elf 於 3-4-2009 22:01 發表
好冷門喎
熱門就買唔起啦... 邊個唔想Leica加支35/2...
作者: Elf    時間: 4-4-2009 00:45     標題: 回復 69# 的帖子

我諗最經濟的leica都係M3...
作者: adrianyahk    時間: 4-4-2009 01:13

引用:
原帖由 Elf 於 4-4-2009 00:45 發表
我諗最經濟的leica都係M3...
M3冇黑色... 你有咩呀Elf?
作者: Elf    時間: 4-4-2009 02:28     標題: 回復 71# 的帖子

銀色M3, 黑色M6
M3有黑色架
作者: adrianyahk    時間: 4-4-2009 03:05

引用:
原帖由 Elf 於 4-4-2009 02:28 發表
銀色M3, 黑色M6
M3有黑色架
M3黑色...自己油果d都貴,重要係老原!?

如果買M6我就算啦唔買啦...
作者: Elf    時間: 4-4-2009 12:45     標題: 回復 73# 的帖子

唔貴, collection condition 大約6皮左右者
作者: 高!高!高!    時間: 5-4-2009 01:03

買左軍綠色R2+35mm f2.5 PII,
個shutter原來都幾重,測試中.

作者: adrianyahk    時間: 5-4-2009 03:38

引用:
原帖由 高!高!高! 於 5-4-2009 01:03 發表
買左軍綠色R2+35mm f2.5 PII,
個shutter原來都幾重,測試中.
我地setting一樣wor~!
作者: 高!高!高!    時間: 5-4-2009 13:49

引用:
原帖由 adrianyahk 於 5-4-2009 03:38 發表

我地setting一樣wor~!

RF點可以冇35mm.
讀完書做野咁耐,
原來我係第一次買"正常"相機.
作者: Elf    時間: 5-4-2009 13:59

點解唔買40mm? 我見好似好抵買咁
作者: Elf    時間: 5-4-2009 14:11

我部爛機

圖片附件: IMG_0563.jpg (5-4-2009 14:11, 73.53 KB) / 該附件被下載次數 87

作者: adrianyahk    時間: 5-4-2009 14:39

引用:
原帖由 Elf 於 5-4-2009 14:11 發表
我部爛機

我都想要支50...香檳見到3K...
作者: Elf    時間: 5-4-2009 15:41

DR? 咁平? 唉.. 我依枝花晒...個陣買左4千銀...
作者: adrianyahk    時間: 5-4-2009 16:47

引用:
原帖由 Elf 於 5-4-2009 15:41 發表
DR? 咁平? 唉.. 我依枝花晒...個陣買左4千銀...
舊款掛? 我唔知邊支插到Bessa..
作者: stanley    時間: 5-4-2009 20:59

引用:
原帖由 Elf 於 5-4-2009 13:59 發表
點解唔買40mm? 我見好似好抵買咁
40mm 仲有分MC同SC
作者: 高!高!高!    時間: 6-4-2009 00:29     標題: 回復 78# 的帖子

冇睇過40mm,一路都只係睇35mm for snapshoot,
這支35mm 都唔使$2500,相未沖,不過$2500,肆肆正正就收貨.
作者: adrianyahk    時間: 6-4-2009 00:36

引用:
原帖由 高!高!高! 於 6-4-2009 00:29 發表
冇睇過40mm,一路都只係睇35mm for snapshoot,
這支35mm 都唔使$2500,相未沖,不過$2500,肆肆正正就收貨.
呢支野好正呀我覺得!

P.S. 啊...係 Bessa R2 + 35mm f2.5 + XTRA 400 於太子某樓上哂相店廿蚊沖scan

作者: 高!高!高!    時間: 6-4-2009 01:23

簡單睇真係唔錯,第一樣明顯係銳利正常先,
光到暗都明顯睇到有多層,影負片更加唔使怕唔夠層次.

廿蚊沖scan即係連隻disc??
太子邊頭,近我住家唔使行咁遠wo.

作者: adrianyahk    時間: 6-4-2009 01:46

引用:
原帖由 高!高!高! 於 6-4-2009 01:23 發表
簡單睇真係唔錯,第一樣明顯係銳利正常先,
光到暗都明顯睇到有多層,影負片更加唔使怕唔夠層次.

廿蚊沖scan即係連隻disc??
太子邊頭,近我住家唔使行咁遠wo.
梗係連CD la~

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0