標題: [認真] 如果而家買Apple既白色膠殼Macbook,會唔會好笨? [打印本頁]

作者: adrianyahk    時間: 2-4-2009 03:00     標題: 如果而家買Apple既白色膠殼Macbook,會唔會好笨?

我是幫人家問的...
而家出左金屬果部Macbook,用學生價都要$9800,
而舊樣既膠macbook,而家只係7千4蚊?
咁樣..如果日常文書,上網,出街用下,睇下一般用"不正常途徑"得來既電影,夠唔夠用呢?
用下果d Aperture/Lightroom之類既圖像軟件,又得唔得呢?
如果一個window人,用macbook會有d咩問題encounter到呢?

真係希望Macbook用家幫幫忙! thanks! 好讓我...哈~
作者: 路比    時間: 2-4-2009 09:42

我覺等白色靘仔d
一般用途夠用得凸
Aperture/Lightroom呢d都可以,不過開d過千萬象或raw file就會慢d lor
用開windows o既人轉用mac, 到用返windows 時會媽媽聲
裝唔到game, msn版本唔同, hot key唔同,
作者: Boniface    時間: 2-4-2009 09:49

非常夠!
作者: Boniface    時間: 2-4-2009 09:50     標題: 回復 1# 的帖子

macbook,好快會上手
摸下摸下就摸得熟
絕對唔難學
作者: adrianyahk    時間: 2-4-2009 12:21

但係兩部會唔會有好大分別ga? 白色同金屬?
作者: adrianyahk    時間: 2-4-2009 12:21

引用:
原帖由 Boniface 於 2-4-2009 09:50 發表
macbook,好快會上手
摸下摸下就摸得熟
絕對唔難學
佢d software...係咪一定要用正版..?
作者: kitida    時間: 2-4-2009 13:05

不會有問題~現在仲有好多人買macbook白色的~(特別係鬼妹)反而macbook pro款的還要少出貨.
作者: Vindicator    時間: 2-4-2009 13:11

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-4-2009 12:21 發表

作者: Vindicator    時間: 2-4-2009 13:13

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-4-2009 12:21 發表
但係兩部會唔會有好大分別ga? 白色同金屬?
兩部晶片平台都唔同曬
作者: louisli    時間: 2-4-2009 13:48

引用:

以前都有得賣平software的,而家可能要網上搵
作者: hippies    時間: 2-4-2009 13:51

引用:

r u 正人君子?!......
作者: Terryimac    時間: 2-4-2009 14:14

我工作係用Mac的,但我屋企都係要買番部PC....   
作者: 路比    時間: 2-4-2009 17:06     標題: 回復 12# 的帖子

此終d古靈精怪野都係好多只for pc用
免費轉片,cutt歌,駁電話果d野都係得pc先有
所以我都鐘意mac用黎做野,pc用黎玩
作者: 飛哥仔    時間: 2-4-2009 20:36

MACBOOK既性能....一般使用一定有突...我阿哥係用來畫圖用.....另外MACBOOK可以BOOT WINDOW架, 不過MAC既OS都唔錯, 有時我都唔開WINDOW...

如果講MACBOOK有咩唔好...我係唔LIKE他比較重,,,,

註:我返工返學係用HP既NETBOOK
作者: Elf    時間: 2-4-2009 21:44

白色同unibody基本上無分別. 除左unibody用DDR3 RAM之外, 大家都係penryn 45nm C2D CPU, nv 9400 GT (快到 ), 其他野..
睇戲 :
1080i都唔lag.

打機 :
打最新3D game較到low左右都好順 (記住9400係一張onboard display..) 用bootcamp行windows你可以打晒所有game
我女朋友用GMA 950 (舊3代 )玩 sims 2完全 OK

program :
aperture 無問題, 不過要夠RAM
lightroom 無問題, 好順
PS CS4 無問題, OK
日常文書 - iwork, ok
上網 - sarafi/ firefox, ok
出街用下- photobooth, itunes, mail, 夠晒

window人用mac問題: 唔識用hotkey, 唔識用command key
女仔用有個幾大既問題.... macbook其實算好重....
要買, 特別係番學用而會揹足全日, 我會建議買macbook air. 我女朋友揹足2年嘈足2年
作者: Elf    時間: 2-4-2009 21:45     標題: 回復 13# 的帖子

其實mac都好多, 問題係識唔識路數去搵
作者: adrianyahk    時間: 3-4-2009 02:56

引用:
原帖由 hippies 於 2-4-2009 13:51 發表

r u 正人君子?!......
Absolutely not!  我朋友都...
作者: adrianyahk    時間: 3-4-2009 02:57

引用:
原帖由 Elf 於 2-4-2009 21:44 發表
白色同unibody基本上無分別. 除左unibody用DDR3 RAM之外, 大家都係penryn 45nm C2D CPU, nv 9400 GT (快到 ), 其他野..
睇戲 :
1080i都唔lag.

打機 :
打最新3D game較到low左右都好順 (記住9400係一張onbo ...
今日同佢去左睇...個Sales玩新果部可以一隻手指兩隻手指控制部野好過癮...
重可以直接轉做window..好似真係幾吸引..
作者: fire23wong    時間: 3-4-2009 03:35

引用:
原帖由 Elf 於 2-4-2009 21:44 發表
睇戲 :
1080i都唔lag.

打機 :
打最新3D game較到low左右都好順 (記住9400係一張onbo ...
Nvidia 9400M 好似唔係onboard,係獨立display card
作者: Boniface    時間: 3-4-2009 04:24     標題: 回復 6# 的帖子

佢正版係windows既一半價錢
同埋有好多可以免費DL既
作者: Boniface    時間: 3-4-2009 04:25     標題: 回復 18# 的帖子

一向都有
不過舊既無得兩隻手指zoom in
作者: Boniface    時間: 3-4-2009 04:27     標題: 回復 15# 的帖子

hotkey同command key係用mac既basic....
其實macbook唔算好重ja
作者: adrianyahk    時間: 3-4-2009 04:44

引用:
原帖由 Boniface 於 3-4-2009 04:25 發表
一向都有
不過舊既無得兩隻手指zoom in
佢就係係度zoom in zoom out... 睇到眼突!
作者: adrianyahk    時間: 3-4-2009 04:44

引用:
原帖由 Boniface 於 3-4-2009 04:27 發表
hotkey同command key係用mac既basic....
其實macbook唔算好重ja
果d command key係邊度搵到番來?
作者: Boniface    時間: 3-4-2009 06:39     標題: 回復 24# 的帖子

keyboard......
作者: adrianyahk    時間: 3-4-2009 13:16

引用:
原帖由 Boniface 於 3-4-2009 06:39 發表
keyboard......
....哦
作者: 路比    時間: 3-4-2009 13:19

佢個zoom in zoom out對應photoshop
作者: adrianyahk    時間: 3-4-2009 13:52

引用:
原帖由 路比 於 3-4-2009 13:19 發表
佢個zoom in zoom out對應photoshop
好方便咁..
作者: hippies    時間: 3-4-2009 14:42

引用:
原帖由 adrianyahk 於 3-4-2009 02:56 發表

Absolutely not!  我朋友都...
can buy la...many man....
作者: adrianyahk    時間: 3-4-2009 14:44

引用:
原帖由 hippies 於 3-4-2009 14:42 發表

can buy la...many man....
where?
作者: Boniface    時間: 3-4-2009 16:28

其實你上google搵softwear for mac,大把有得你dl
作者: Elf    時間: 3-4-2009 22:11

最新個D可以用2, 3或者4隻手指
scroll 用2隻
zoom in/out 用crtl+ 2隻
上緊網,睇緊document  上一頁/下一頁用3隻,
去desktop/expose 用4隻

用mac好多野其實係極度方便..

boniface : 女仔用就覺重, 特別用成日, 同埋女仔唔鐘意用rucksack要單邊揹
作者: Elf    時間: 3-4-2009 22:13     標題: 回復 19# 的帖子

其實係一粒南橋chip with display...  

作者: Boniface    時間: 3-4-2009 23:38     標題: 回復 32# 的帖子

其實我都係單邊,不過女仔體力上係差d既
我用左咁耐都唔個原來ctl+兩隻手指係zoom in囉....
覺得有點兒失敗
作者: adrianyahk    時間: 4-4-2009 00:30

引用:
原帖由 Elf 於 3-4-2009 22:11 發表
最新個D可以用2, 3或者4隻手指
scroll 用2隻
zoom in/out 用crtl+ 2隻
上緊網,睇緊document  上一頁/下一頁用3隻,
去desktop/expose 用4隻

用mac好多野其實係極度方便..

boniface : 女仔用就覺重, 特別用成 ...
我聽人講白色最近先換左config, 唔知有冇呢d呢..?
作者: Elf    時間: 4-4-2009 01:15

白色應該無. 我唔肯定.
作者: adrianyahk    時間: 4-4-2009 01:16

引用:
原帖由 Elf 於 4-4-2009 01:15 發表
白色應該無. 我唔肯定.
咁我唔知lu... thanks!

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0