標題: 家陣d學校都幾識得借機上位 [打印本頁]

作者: 4jai    時間: 4-4-2009 10:17     標題: 家陣d學校都幾識得借機上位

用普通話說「不該」 黃毓民﹕無講粗口
(明報)4月3日 星期五 05:10
【明報專訊】立法會    主席曾鈺成    日前裁決「乂街」一詞屬「非議會語言」後,社民連主席黃毓民    昨在預算案辯論中,突然以普通話作約13分鐘發言,批評預算案九宗罪,更多次批評政府真的很「不該」,聽來似「乂街」的諧音。

黃毓民昨在發言中,7次以普通話說到「不該」及以英文「poor guy」形容市民慘况,提及有關字眼時更特地提高聲調,包括指向政府官員的座位說「你們真的很不該」,其間曾鈺成並沒有干預。黃毓民事後表示自己並無說粗言穢語,但這說法是否「乂街」的諧音就見仁見智,他又指出,近期的所謂粗口風波是庸人自擾。

梁國雄    指曾俊華    是特首「契弟」

社民連梁國雄在廢除煙草稅辯論時,則指摘財政司    長曾俊華是特首曾蔭權    的「契弟」,主席曾鈺成隨即提醒他注意用字,梁國雄即反問是否不可使用該字眼,又指古時亦有「桃園三結義」,但他其後沒再說有關字眼。

另外,本報收到一名福建中學(小西灣)學生投訴,指教聯就社民連議員講粗口向全港學校發起聯署行動,他不滿校方對不願簽名的學生惡言相對,指學生不簽署即認同「講粗言穢語」,要求不簽署學生提交有關講粗言穢語壞處的作文,做法等同強迫簽署。至截稿前,本報未能聯絡教聯會主席兼該校校長黃均瑜回應事件。

所以我永遠相信學校永遠係充滿罪惡既地方....
作者: sunny2014    時間: 4-4-2009 10:29

引用:
原帖由 wonglk 於 4-4-2009 10:17 發表

所以我永遠相信學校永遠係充滿罪惡既地方....
唔好忘記,學校係社會既縮影…
作者: 4jai    時間: 4-4-2009 10:40

引用:
原帖由 sunny2014 於 4-4-2009 10:29 發表

唔好忘記,學校係社會既縮影…
最大分別係學校幾乎"全容忍"
社會係"零容忍"
作者: Hkpolice-Psu    時間: 4-4-2009 10:51

其實香港學校, 有時真係本末倒置, 佢唔好忘記, 無學生, 佢地要執笠, 所以學生先係佢地最大老細

好喇, 但係想當年我仲讀緊中學果陣我覺得某D學校, 校方對學生態度係敵對

好似, 唔俾JEL頭,染髮, 著黑襪呀果D, 你地D MISS呀SIR又咪係咁?! 男GE搞到好似出SHOW, 女GE好似去BALL

正謂有口話人無口話自己, 唔JEL頭, 連水都唔比?!我心諗你一係叫D學生個個7頭7腦咁返去就最好...
作者: ZaMaR    時間: 4-4-2009 10:56

唉,而家D學校真係不該...
作者: 廢柴    時間: 4-4-2009 11:13

無計, 鬼叫間學校係 "foK" "kin" 中學咩
作者: 4jai    時間: 4-4-2009 11:36

正所謂家陣d學校
學生打交=玩下姐,邊個細路未打過交
圍毆=一場唔會,好小事姐
未夠18歲食煙飲酒=細路仔行差踏錯
公然恐嚇=教導不足姐
搶低form錢=大蝦細邊度都有

但最後都係會講一句"洗乜報警~"
作者: Hkpolice-Psu    時間: 4-4-2009 12:02

引用:
原帖由 wonglk 於 4-4-2009 11:36 發表
正所謂家陣d學校
學生打交=玩下姐,邊個細路未打過交
圍毆=一場唔會,好小事姐
未夠18歲食煙飲酒=細路仔行差踏錯
公然恐嚇=教導不足姐
搶低form錢=大蝦細邊度都有

但最後都係會講一句"洗乜報警~"
呢D說話係對外姐, 對內就唔係咁GA啦
作者: 蕉皮    時間: 4-4-2009 12:07

引用:
原帖由 廢柴 於 4-4-2009 11:13 發表
無計, 鬼叫間學校係 "foK" "kin" 中學咩
我明你講咩,同福建大學一樣 "foK" "kin" "U" 嗎
作者: Hkpolice-Psu    時間: 4-4-2009 12:10

又係民建聯d小動作...
作者: 衰人    時間: 4-4-2009 12:43

唔簽就等於認同
不如問下佢地有無講過先啦.....
粗口勉強都算係文化.....

(講笑)
有邊個地方d粗口可以好似香港噤噤有變化吖

作者: 里安    時間: 4-4-2009 13:15

其實學校搞呢個活動我覺得本質都好既

唔好講粗唔粗口應唔應該先

最少等D學生有個機會了解多D時事都好

但學校呢種非黑即白既態度真係好反感
作者: 里安    時間: 4-4-2009 13:16

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 4-4-2009 10:51 發表
其實香港學校, 有時真係本末倒置, 佢唔好忘記, 無學生, 佢地要執笠, 所以學生先係佢地最大老細

好喇, 但係想當年我仲讀緊中學果陣我覺得某D學校, 校方對學生態度係敵對

好似, 唔俾JEL頭,染髮, 著黑襪呀果D, 你 ...
其實校規黎姐......
作者: Hkpolice-Psu    時間: 4-4-2009 14:03

引用:
原帖由 里安 於 4-4-2009 13:16 發表

其實校規黎姐......
合理ge就係校規, 咁唔合理果d叫咩?
作者: 里安    時間: 4-4-2009 15:13

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 4-4-2009 14:03 發表

合理ge就係校規, 咁唔合理果d叫咩?
你睇合理,佢睇可以唔合理
你睇唔合理,佢睇可以合理

觀點與角度問題囉
作者: 101653    時間: 4-4-2009 15:22

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 4-4-2009 10:51 發表

好似, 唔俾JEL頭,染髮, 著黑襪呀果D, 你 ...
最記得中3有次同同學吹水....講左句 "頂你牙" ....比個訓導主任聽到....
跟住佢叫我比本手冊佢....話要通知家長話我講粗口....(其實洗唔洗咁大陣像??)
咁我咪問佢 "頂都算粗口!??" ....之後佢話 "咁我唔寫你講粗口囉....粗言穢語好唔X好??" (X字係咩自己估....佢自己都講緊粗口囉)
跟手由本來寫我講 "粗口" 改做 "粗言穢語" ....
我都懷疑點解自己真係要onXX咁囉本手冊比條磨碌....
作者: 里安    時間: 4-4-2009 15:33

引用:
原帖由 101653 於 4-4-2009 15:22 發表

最記得中3有次同同學吹水....講左句 "頂你牙" ....比個訓導主任聽到....
跟住佢叫我比本手冊佢....話要通知家長話我講粗口....(其實洗唔洗咁大陣像??)
咁我咪問佢 "頂都算粗口!??" ....之後佢話 "咁我唔寫你講粗 ...
咁呢位呀sir(?)其身不正就咪話人啦

所以我以前D呀sir唔會唔比我地講

最多叫我地唔好講咁多
作者: Hkpolice-Psu    時間: 4-4-2009 15:39

引用:
原帖由 里安 於 4-4-2009 15:33 發表

最多叫我地唔好講咁多
呢d咪就係我講ge野囉....

有咩分別?
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 4-4-2009 16:13

學校係咩政治傾向唔係重點,社會有歪風學生都唔出o黎指責的,社會只會愈變愈差
作者: 101653    時間: 4-4-2009 16:34

引用:
原帖由 里安 於 4-4-2009 15:33 發表

最多叫我地唔好講咁多
其實我間學校都係B2頂果D....校風對外係好....
但其實睇番入面....真係睇唔過眼架....
阿SIR放學收工落機鋪網吧打機食煙呢D都有(咁當然,我作為學生都有試過)
講書除左派筆記同抄黑板之後就冇喇....
有D品行差 / 成績差既就搵位整走佢 / 叫佢唔好報會考....廢事拖低個學校既合格率....
自己叫個學生咪講粗口自己又講緊....
頭髮連 "的粹" 都唔比留....留既就攝去耳仔後面....
剷青果D叫乖仔....有頭髮既就叫衰仔....
仲係早會講....我地作為一個學生....應該視讀書為興趣,課餘時間就溫習做功課,假日活動有補習,與同學研究老師的問題,睇課外書....
你不如同個阿sir講....叫佢改多d簿,整理下d筆記,預習後再上堂教好過啦....
作者: 101653    時間: 4-4-2009 16:38

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-4-2009 16:13 發表
學校係咩政治傾向唔係重點,社會有歪風學生都唔出o黎指責的,社會只會愈變愈差
可以點指責....??
學生呢個階段係交學費比學校....同埋番學校比miss&阿sir日日SM....
我諗唔到番學校有咩得著....
你話佢會講書....係阿....照住書講囉....
我唔番學校聽....剩係係屋企睇....我都可以解釋得詳盡過佢....
咁....我番學為咩?? (重覆紅字那句)
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 4-4-2009 16:41

引用:
原帖由 101653 於 4-4-2009 16:38 發表

可以點指責....??
學生呢個階段係交學費比學校....同埋番學校比miss&阿sir日日SM....
我諗唔到番學校有咩得著....
你話佢會講書....係阿....照住書講囉....
我唔番學校聽....剩係係屋企睇....我都可以解釋得詳 ...
你先比人sm ga je,我返學o個時sm d 阿sir同miss
作者: 101653    時間: 4-4-2009 16:46

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-4-2009 16:41 發表

你先比人sm ga je,我返學o個時sm d 阿sir同miss
我唔知喇....總之我做學生咁耐....剩係知間間學校都係得兩條校規....

1) 校方的行動永遠是對的
2) 若果校方錯了,請依照第1條校規作準

作者: 里安    時間: 4-4-2009 16:53

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 4-4-2009 15:39 發表

呢d咪就係我講ge野囉....

有咩分別?
咁我覺得講粗口同你所指既Gel頭係有分別
作者: 101653    時間: 4-4-2009 16:54

引用:
原帖由 里安 於 4-4-2009 16:53 發表

咁我覺得講粗口同你所指既Gel頭係有分別
但我諗唔到gel頭對學校提供的教學課程有咩影響....
d阿sir番工夠著到去飲咁....個頭反光架啦....
作者: 里安    時間: 4-4-2009 16:55

引用:
原帖由 101653 於 4-4-2009 16:46 發表

我唔知喇....總之我做學生咁耐....剩係知間間學校都係得兩條校規....

1) 校方的行動永遠是對的
2) 若果校方錯了,請依照第1條校規作準

如果你講ge情況係真ge話

咁好好彩我入果間學校無你果間咁
作者: 里安    時間: 4-4-2009 16:57

引用:
原帖由 101653 於 4-4-2009 16:54 發表

但我諗唔到gel頭對學校提供的教學課程有咩影響....
d阿sir番工夠著到去飲咁....個頭反光架啦....
我唔係教書我唔可以代表佢解條rules

不過我記得有位網友講過,入得人地度就要守人地規矩

我自己就幾認同呢句啦......

作者: 101653    時間: 4-4-2009 17:03

引用:
原帖由 里安 於 4-4-2009 16:57 發表

我唔係教書我唔可以代表佢解條rules

不過我記得有位網友講過,入得人地度就要守人地規矩

我自己就幾認同呢句啦......
所以我回覆莊家講 "可以點指責??"
我比本手冊佢我都係冇哂嗲架....佢實岩既....
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 4-4-2009 17:21

引用:
原帖由 101653 於 4-4-2009 17:03 發表

所以我回覆莊家講 "可以點指責??"
我比本手冊佢我都係冇哂嗲架....佢實岩既....
我講的係社會的歪風wor

同埋學校的功能係要配合工業代之後的社會,所以學生要好似工人一樣,要守時,著制服同埋要遵從規則
作者: Boniface    時間: 4-4-2009 17:22

我係一個幾鍾意同人講道理既人,個陣我真係會走去同校長,訓導主任講道理
老實講,佢地唔怕你惡,只怕你煩
粗口呢個問題上,我自己本身唔係成日講既
作者: 媽屎    時間: 4-4-2009 17:28

校規係比學校用尼管班學生
合唔合尼係老細定ge
老細鐘意咪要你地個個的水都唔留囉
有d老細冇所謂你成個頭金色都冇所謂, 最緊要你交學費
做教師如果唔係你太過份/老細要做野都唔想攪咁多野
得閒我返入教員室坐下好過啦, 洗鬼同你講咁多野咩
作者: 101653    時間: 4-4-2009 18:03

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-4-2009 17:21 發表

我講的係社會的歪風wor

同埋學校的功能係要配合工業代之後的社會,所以學生要好似工人一樣,要守時,著制服同埋要遵從規則
學生連學校都未有能力指責....邊有能力指責社會....

老師講粗口=正確
學生講粗口=抵打

我得到既印象係咁....咁當然....我又唔知果間學校係咪咁....
不過....如果係一間咁既學校要求學生簽名反對議員講(疑似)粗口....
我覺得佢連叫學生唔好講粗口既力量都冇....
我就唔信果間學校阿sir / miss / 校長一句粗口or疑似粗口都冇講過....
更何況....今次活動參唔參加應該係自由的....
至於點解唔參加就要被罰呢??....真係諗極都唔明喇....
唔通又話參加呢個簽名活動係校方規定??

作者: 101653    時間: 4-4-2009 18:08

引用:
原帖由 Mars_SES 於 4-4-2009 17:28 發表
校規係比學校用尼管班學生
合唔合尼係老細定ge
老細鐘意咪要你地個個的水都唔留囉
有d老細冇所謂你成個頭金色都冇所謂, 最緊要你交學費
做教師如果唔係你太過份/老細要做野都唔想攪咁多野
得閒我返入教員室坐下 ...
如果個世界係咁理想就好咯

可惜就係有人冇野搵野搞....博完出位後求開心....睇你唔順眼濕你兩獲....搵人當玩具玩....
作者: 101653    時間: 4-4-2009 18:14

老師都係人呢樣野我明白....
人始終有佢賤格既一面....唔會因為佢做左老師而從此公正嚴明的....
講真一句....好似大家對政府既睇法咁....
政府班X街官成X日冇事搵事做....冇野搵野搞....
到頭黎受罪既市民咪又係只能夠指住份報紙X老母....
係....個體制係咁....入得黎就要守規矩....
問題係....有D高高在上既人....佢自己都唔守規矩....佢憑乜野叫下面班細既做好??

作者: 4jai    時間: 4-4-2009 19:21

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-4-2009 16:13 發表
我就唔講能力果方面
但其實樣樣歪風都要出黎指三道四,大佬好唔得閒wor
唔係個個都想加入政治行列
係政治行列越出名,就越更加唔衰得(有邊位政治人士衰左之後道歉會得返人支持?)

講返篇新聞
d學生唔想加入佢地行列姐,但係就迫人就範
咁同夾硬迫人打仗有咩分別

*題外話:家陣d"政治人士"就話好中氣,過多幾年睇下佢仲有冇咁好力氣
作者: 媽屎    時間: 4-4-2009 19:22

講真, 老師講粗口冇問題
不過如果o係學生面前講就真係有點兒過火
佢冇比家長投訴係佢好彩
作者: 4jai    時間: 4-4-2009 19:24

校規呢樣野我都覺得香港十分死板
頭髮呢d野,我吹佢唔帳啦
反正家陣唔少學校都係非常獨裁
鬼叫自己行得入去,就要聽佢講

但係如果帶電話,收你部電話3日,又算點呢?
大把學生覺得學校唔安全,但又唔比學生帶電話
帶左又要收,電話都算係個人財物
學校同打劫有咩分別?搶完人野還返比人唔等於冇罪wor

但放心啦咁多位,香港大把學校無視香港法律
唔計以上打劫,只係"妨礙司法公正"每間學校都有犯
作者: Tyiji    時間: 4-4-2009 20:13

學校係令人越黎越白痴既地方
當係職業訓練中心都得...
講學野..絕對唔係個好地方
作者: derek250    時間: 4-4-2009 21:26

如果唔係因為政治因素 , 呢間學校d學生水平一定會係好低 , d老師都冇思想 , 點會教得出有批判能力既學生?
作者: Andy    時間: 4-4-2009 22:41

自從係學校呢個大染缸度噤耐
要學識同果D麻Q煩的訓導老師玩D政治把戲
佢要威,咪由佢威...
1個字! 忍!
忍到你最後返學日,就可以乜仇都報哂
作者: derek250    時間: 4-4-2009 23:07

引用:
原帖由 lahc 於 4-4-2009 22:41 發表
佢要威,咪由佢威...
1個字! 忍!
有時個忍字係會帶泥"得寸進尺" ka
作者: CrazyBoy    時間: 5-4-2009 00:45

根本就係左派玩野

傳媒應該唔應該大篇幅導於用語字眼上

應該講既係關於個垃圾預算案有幾垃圾

有幾多人真係睇哂黃生既成段講詞

佢講野到point..一針見血..呢d又無人報導
作者: 101653    時間: 5-4-2009 00:55

引用:
原帖由 wonglk 於 4-4-2009 19:24 發表
校規呢樣野我都覺得香港十分死板
頭髮呢d野,我吹佢唔帳啦
反正家陣唔少學校都係非常獨裁
鬼叫自己行得入去,就要聽佢講

但係如果帶電話,收你部電話3日,又算點呢?
大把學生覺得學校唔安全,但又唔比學生帶電話
...
搶完人野比番人果d叫仁慈....
我有個同學係暑假前比人收左部電話....暑假後個老師話唔知放左去邊....
跟住件事係點我就再冇聽過....佢亦冇向我提過喇....
作者: Tyiji    時間: 5-4-2009 01:09

引用:
原帖由 101653 於 5-4-2009 00:55 發表

我有個同學係暑假前比人收左部電話....暑假後個老師話唔知放左去邊....
原則上可以告佢...
作者: ZaMaR    時間: 5-4-2009 03:28

引用:
原帖由 101653 於 5-4-2009 00:55 發表

搶劫係刑事,報警啦!what are you waiting for?
作者: 亞mac    時間: 5-4-2009 03:41

引用:
原帖由 lahc 於 4-4-2009 22:41 發表
佢要威,咪由佢威...
1個字! 忍!
我覺得呢個系一個好好既學習機會
反正出到泥都有同樣既事會發生
一樣有人玩D政治把戲
系學校入面學下"如果唔太過份"我覺得系好事
作者: 101653    時間: 5-4-2009 04:02

引用:
原帖由 ZaMaR 於 5-4-2009 03:28 發表

搶劫係刑事,報警啦!what are you waiting for?
死果個唔係我....最多我都係叫佢報警(唔只我....大把人叫過....)
跟住件事我都唔知點喇....佢冇再同我提起過....
作者: Andy    時間: 5-4-2009 08:32

引用:
原帖由 101653 於 5-4-2009 04:02 發表

死果個唔係我....最多我都係叫佢報警(唔只我....大把人叫過....)
跟住件事我都唔知點喇....佢冇再同我提起過....
據我所知,呢d野,多數校方靜雞雞賠錢了事

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0