標題: 唔知呢個妹妹會賣到幾時呢 ? [打印本頁]

作者: 餅    時間: 14-4-2009 11:20     標題: 唔知呢個妹妹會賣到幾時呢 ?

http://hk.news.yahoo.com/article/090413/4/bnk4.html

http://hk.news.yahoo.com/article/090413/4/bnk5.html

如果你去完槍街掃貨,記得擺低一百支持下呢個妹妹
作者: Hkpolice-Psu    時間: 14-4-2009 11:32

對面果個小戲量又抽水
作者: 餅    時間: 14-4-2009 11:45

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 14-4-2009 11:32 發表
對面果個小戲量又抽水
呢個唔係重點 , 何況班友亦唔值重視
作者: 118048    時間: 14-4-2009 11:52

無留意,等我今日去睇吓先
作者: Hkpolice-Psu    時間: 14-4-2009 11:58

引用:
原帖由 於 14-4-2009 11:45 發表

但係講真我行過果條路無數次都未見過呢個小妹妹...
作者: 餅    時間: 14-4-2009 12:06

據報呢位妹妹起復活節假先開始出黎賣
作者: kimkileo    時間: 14-4-2009 12:11

搵食艱難....賺唔賺到錢都好當一個好好既經驗羅
作者: Hkpolice-Psu    時間: 14-4-2009 12:13

但係講真如果呢個風氣再係咁落去, 呢個行人專用區遲早變一條無牌ge女人街....
作者: 路比    時間: 14-4-2009 12:17

一陣食飯落街睇下先

新聞一出,佢一定可以清貨
作者: 餅    時間: 14-4-2009 12:18

無錯風氣係不可長

但對比時下某D o靚妹 / 死仔

呢個妹妹真係好值得支持 (個人意見)
作者: 路比    時間: 14-4-2009 12:40

呢個妹妹終於令我對未來社會見到一點光,希望佢將來可以用自己雙手達成夢想,不過千其唔好行差踏錯
作者: allen.W    時間: 14-4-2009 13:16

佢肯出L的那頂我一定會買.....正在想接唔接受預訂...
作者: allen.W    時間: 14-4-2009 13:18

引用:
原帖由 於 14-4-2009 11:45 發表

人地衣食無憂可以有米大展抱負
妹妹仔賣帽養家
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 14-4-2009 16:24

佢有需要創業的,放學去y.e.s.上堂
作者: Hkpolice-Psu    時間: 14-4-2009 16:41

其實計下計下, 連本連車錢, 佢可能賣晒都係賺得兩千幾蚊...

頂帽佢分分鐘要$20/p, $1000貨本, 再加$1000注冊費, 淨本$2000左右

賣$100頂, 賣晒可收$5000, 其中1000, 搭車食飯應該都洗晒...講真我對佢又無咩好感, 用獎學金去賺錢聲稱請工人俾呀媽, 好似好乖, 佢識得幫自己產品注冊, 又識將產品擺格仔箱, 佢又去犯法, 擺街邊?!點解佢唔賣俾舖頭/其他公司?佢唔俾錢擺去yahoo賣?分明諗縮數, 要學做生意, 唔係學挺而走險...

講真我識得有個女仔, 又係on cssa, 人地都有做下part time, 都係手畫t shirt, 自己 design, 一樣從正途擺上yahoo拍賣都賣...仲要同佢價錢差不多, 起碼都係hand make, 又係合法...

點解傳媒要去歌頌埋晒d咁ge故事?讀好d書先養呀媽唔好?
作者: L    時間: 14-4-2009 16:43

作者: kimkileo    時間: 14-4-2009 16:48

引用:
原帖由 於 14-4-2009 16:43 發表
我睇黎都要擺返個檔口賣身葬玩具...
你想死我可以成全你既.......
作者: L    時間: 14-4-2009 16:51

作者: WESTER    時間: 14-4-2009 16:51

下次啦,視呼買淨幾多$
作者: kimkileo    時間: 14-4-2009 16:52

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 14-4-2009 16:41 發表
其實計下計下, 連本連車錢, 佢可能賣晒都係賺得兩千幾蚊...

頂帽佢分分鐘要$20/p, $1000貨本, 再加$1000注冊費, 淨本$2000左右

賣$100頂, 賣晒可收$5000, 其中1000, 搭車食飯應該都洗晒...講真我對佢又無咩好感 ...
傳媒要煽情呀....
作者: 亞爾多    時間: 14-4-2009 16:52

引用:
原帖由 於 14-4-2009 16:51 發表

=( 唔係我要死..係我賣身黎葬d玩具=( 唔係葬我自己=(...屋企冇位擺玩具=(
咩玩具先
如果係玩具槍ge話應該有唔少人肯收留佢......
作者: kimkileo    時間: 14-4-2009 16:53

引用:
原帖由 於 14-4-2009 16:51 發表

=( 唔係我要死..係我賣身黎葬d玩具=( 唔係葬我自己=(...屋企冇位擺玩具=(
好簡單....捐出黎俾CGF大抽獎....
作者: L    時間: 14-4-2009 16:54

作者: 萬寶路    時間: 14-4-2009 17:04

作者: gtoray    時間: 14-4-2009 17:10

[quote]原帖由 萬寶路 於 14-4-2009 17:04 發表
總好過一班 連買 bb彈都要問亞媽
作者: starfox    時間: 14-4-2009 17:46

佢企在街上賣貨雖則是犯法, 但放上YAHOO, 效果不及在街上直接, 好似年銷D貨咁, 平時你唔會買, 箱仔舖租金不平, 暴光機會不及在街上賣, 未必適合佢, 不過佢可以博到一舊錢, 再放進舖賣也可, 講真我寧願見到多D少女非法擺賣 都好過見到個D"合法"寬頻檔。你諗下自己十幾歲做緊D乜? 日日係屋企讀書?
作者: 亞龍    時間: 14-4-2009 18:38

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 14-4-2009 16:41 發表

賣$100頂, 賣晒可收$5000, 其中1000, 搭車食飯應該都洗晒...講真我對佢又無咩好感 ...
物你咁講呀!!你都係人父母,你都想有個咁孝順的女架
如果有人話我生的仔女一定有咁好..........我生一打又點話
作者: Hkpolice-Psu    時間: 14-4-2009 18:41

引用:
原帖由 亞龍 於 14-4-2009 18:38 發表

物你咁講呀!!你都係人父母,你都想有個咁孝順的女架
如果有人話我生的仔女一定有咁好..........我生一打又點話
我會寧願佢讀好D書先再算囉, 如果我個女明明讀得書ge走去搞3搞4我寧願當小個好過!
作者: Hkpolice-Psu    時間: 14-4-2009 18:42

引用:
原帖由 starfox 於 14-4-2009 17:46 發表
佢企在街上賣貨雖則是犯法, 但放上YAHOO, 效果不及在街上直接, 好似年銷D貨咁, 平時你唔會買, 箱仔舖租金不平, 暴光機會不及在街上賣, 未必適合佢, 不過佢可以博到一舊錢, 再放進舖賣也可, 講真我寧願見到多D少女非法 ...
到成街都係果陣你就唔會咁講啦
作者: 亞龍    時間: 14-4-2009 18:47

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 14-4-2009 18:41 發表

我會寧願佢讀好D書先再算囉, 如果我個女明明讀得書ge走去搞3搞4我寧願當小個好過!
佢以經好讀得書架la,,,,加上份人有腦又肯做........佢一定會有出頭天,我都好想生到個咁樣的女
作者: ++朗++    時間: 14-4-2009 19:15

時下年青人真係要學下野(包括我)
不過我覺得佢點都要搵人教下佢做生意
始終佢冇咩錢可以虧...
作者: 101653    時間: 14-4-2009 20:48

一睇個TOPIC....睇成....
"唔知呢個妹妹會賣到幾錢呢 ?"

心諗....餅主做乜咁....咁....幾時....做左....咸咸....咸....
作者: kimkileo    時間: 14-4-2009 21:04

引用:
原帖由 101653 於 14-4-2009 20:48 發表
一睇個TOPIC....睇成....
"唔知呢個妹妹會賣到幾錢呢 ?"

心諗....餅主做乜咁....咁....幾時....做左....咸咸....咸....
.....餅一向都係咸既多架啦.....
作者: fire23wong    時間: 14-4-2009 21:07

見到呢句:100元一頂?那麼貴!10個飯盒都只是100元,你都傻嘅!
1 個飯盒10$?
你D飯盒釣定種出黎架?
作者: 118048    時間: 15-4-2009 01:04

大陸民工飯盒5蚊雞
作者: fire23wong    時間: 15-4-2009 06:55

引用:
原帖由 118048 於 15-4-2009 01:04 發表
大陸民工飯盒5蚊雞
呢道香港黎....就一就反個living standard...
作者: kimkileo    時間: 15-4-2009 08:42

引用:
原帖由 亞龍 於 14-4-2009 18:47 發表
佢以經好讀得書架la,,,,加上份人有腦又肯做........佢一定會有出頭天,我都好想生到個咁樣的女
阿龍唔好諗咁多啦.....返屋企做啦...
作者: 張y    時間: 15-4-2009 17:15

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 14-4-2009 18:41 發表

我覺得有道理

學生既工作就係讀書   大人既事始終學生未必有能力幫輕

就算屋企幾差到好    到佢學有所成都一樣可以出頭   唔雖要咁快諗太多方法搵錢

但係佢既決心  又真係令人幾佩服既

有幾多青年仲會識企係屋企人方面諗丫...
作者: 1233    時間: 15-4-2009 17:26

好生性!!!!好過J神百萬多倍..人地用d時間幫屋企
佢就用時間黎講廢話
作者: 資源回收筒=人=    時間: 16-4-2009 03:31

有無師兄又一齊搞下生意
作者: hihi888    時間: 16-4-2009 06:28

始終接受唔到用獎學金做生意
D錢比d真係無錢讀書ge人好過la
作者: Paul    時間: 16-4-2009 07:10

引用:
原帖由 資源回收筒=人= 於 16-4-2009 03:31 發表
有無師兄又一齊搞下生意

作者: kimkileo    時間: 16-4-2009 09:02

引用:
原帖由 Paul 於 16-4-2009 07:10 發表

dirty paul想搞dirty生意.....
作者: Andy    時間: 16-4-2009 09:33

引用:
原帖由 資源回收筒=人= 於 16-4-2009 03:31 發表
有無師兄又一齊搞下生意
諗住15歲少男街邊賣自家設計的底底,希望脫貧??

師兄你做的,我打本又點話
之後91分帳,我9你1
作者: 失蹤人口    時間: 16-4-2009 12:06

望見手上枝槍..再望見佢...唉..世界幾唔公平..
我地有錢玩槍..佢就冇錢要賣野
不如一齊送枝槍過佢拉佢入wargame界
入場費大家甲左佢
作者: RMP    時間: 16-4-2009 21:31

我覺得呢條女應該早日收皮
作者: 19900221    時間: 17-4-2009 15:18

好戲量班x街,次次行過都火滾,阻住地球轉...
作者: starfox    時間: 17-4-2009 15:50

唔知你地有冇睇過"窮爸爸富爸爸"一書,我有所以我想信這個少女, 會俾好多讀書人有前途, 你做小販學到既野, 學校學唔到, 你讀書到最後都要返回商業社會。(況且佢都冇話唔讀書) 早點了解消費經驗和消費模式對工作或創業幫助極大, 社會已經改變左, 我自己都係老細, 我剛剛才懂得去註冊商標,但這小女孩已經做了專利註冊。自己讀左咁多年書,原來做生意的時候甚麼都唔識。
智識重要,但學習是冇時機限制,但做生意是有時機限制!如果當年BILL GATE讀完書先去搞微軟,死得喇!我以前老細李國寶在外國讀書時一樣搞生意,當然他家族都是有錢,不需半工讀那種。他收集畢業學生的二手單車,賣給新學生。功賺$。又搞PARTY,PARTY的酒水檔賣給別人,已收回租場成本,女生入場免費,男生才要入場費,多女去,自然多仔俾錢去 。結果又成功賺$$。
"窮爸爸富爸爸"一書講過大部分人的理財方式是由父母那裡學到的,李國寶懂得做生意,其實他父親和家族都是生意人,好自然他會學到,一般父母都認為讀多D書,就可以搵份好工賺到錢(自己以前都咁諗過),但事實又如何?特別在這困難時期,如何解決跨代貧窮? 這少女或許是答案之一。
我現在租的商業大廈,整棟是屬於優之良品的, 為什麼賣涼果可以賺到一棟銅鑼灣的商業大廈?優之良品的成功,是靠消費經驗和消費模式的改良。如果你同你阿媽阿爸講,大個要賣涼果,你估佢地有甚麼反應?
做小販唔一定發達,但學習營商,終身受用!
作者: Hkpolice-Psu    時間: 17-4-2009 17:16

引用:
原帖由 starfox 於 17-4-2009 15:50 發表
唔知你地有冇睇過"窮爸爸富爸爸"一書,我有所以我想信這個少女, 會俾好多讀書人有前途, 你做小販學到既野, 學校學唔到, 你讀書到最後都要返回商業社會。(況且佢都冇話唔讀書) 早點了解消費經驗和消費模 ...
做生意, 一定賺ma?

做生意有風險, 咁細個, 用社會上本來俾佢用尼讀書ge錢尼成為風險投資ge一部份, 咁同用cssa份錢尼買股票有咩分別?同埋佢可以承擔風險能力有幾高?

年紀輕, 應該係讀書識字, 而唔係偷雞o係條街成為阻街ge一部份
作者: loki    時間: 17-4-2009 17:48

上左新聞後會好多人去幫襯.同時會有好多人再去搞.!
作者: Hkpolice-Psu    時間: 17-4-2009 17:53

引用:
原帖由 loki 於 17-4-2009 17:48 發表
同時會有好多人再去搞.!
梗係啦, 食得飽得滯呀?!偷雞擺街邊仲要賣成$100頂帽?!
作者: Jackson    時間: 17-4-2009 18:27

頂野其實幾好睇...

我想買...唔知仲有冇
作者: loki    時間: 17-4-2009 19:05

100$真係貴.!
作者: starfox    時間: 17-4-2009 19:35

對, 一定賺!, 賺的不一定錢, 是銷售經驗。論阻街遠不及那些吸煙人士和寬頻檔,
商業社會,價錢是市場決定。當你要做生意時就知這些經驗有幾寶貴!
作者: ZaMaR    時間: 18-4-2009 13:52

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 17-4-2009 17:16 發表

做生意, 一定賺ma?

做生意有風險, 咁細個, 用社會上本來俾佢用尼讀書ge錢尼成為風險投資ge一部份, 咁同用cssa份錢尼買股票有咩分別?同埋佢可以承擔風險能力有幾高?

年紀輕, 應該係讀書識字, 而唔係偷雞o係 ...
做生意既經驗已經值返晒,比返學學到既野多好多...
作者: Hkpolice-Psu    時間: 18-4-2009 14:01

引用:
原帖由 starfox 於 17-4-2009 19:35 發表
對, 一定賺!, 賺的不一定錢, 是銷售經驗。論阻街遠不及那些吸煙人士和寬頻檔,
商業社會,價錢是市場決定。當你要做生意時就知這些經驗有幾寶貴!
但係我就係做緊生意先覺得讀書都好重要
作者: starfox    時間: 18-4-2009 14:26

她根本不是小販, 她是有計劃行事--註冊, 生產,找傳媒 , $3000 獎學金+課餘時間 = 自己事業。她不會做一世小販, 旺角賣野只是Make Noise. 亦不是靠那頂帽賺錢,好快有公司會找她合作。我自己都有D汗顏, 我兩個人用了很多時間和資金才做到一點成績。

月薪$9000+10幾萬債的大學生是不會脫貧的! 香港的教育制度只會叫你努力讀書然後就業,外國的小朋友幾歲已經在網上賣畫,可以賺錢+發展才能,將來有錢讀更好的大學。我以前都覺得打工無風險,直至一次又一次去勞工署申請破欠...
作者: Hkpolice-Psu    時間: 18-4-2009 14:28

引用:
原帖由 starfox 於 18-4-2009 14:26 發表
她根本不是小販, 她是有計劃行事--註冊, 生產,找傳媒 , $3000 獎學金+課餘時間 = 自己事業。她不會做一世小販, 旺角賣野只是Make Noise. 亦不是靠那頂帽賺錢,好快有公司會找她合作。我自己都有D汗顏, 我兩個人用 ...
係一個有計劃ge罪犯
作者: kimkileo    時間: 19-4-2009 13:15

引用:
香港的教育制度只會叫你努力讀書然後就業
我從來覺得係香港讀唔到書(唔計蓄意0分果的)唔係一個失敗者.....係遊戲規則既問題者.....
作者: kimkileo    時間: 19-4-2009 13:15

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 18-4-2009 14:28 發表

係一個有計劃ge罪犯
要唔要拉左佢俾你調教下....
作者: mujiadam    時間: 19-4-2009 13:23

在人性立場 : 撐佢,看得返叔叔很感動...

在香港立場 : 唔支持當街擺賣呢種風氣
作者: Kennis    時間: 19-4-2009 13:54

我就覺得佢出黎擺賣無乜所謂
只要佢唔好影響到佢既學業方面
一家唔知一家事
可能佢屋企連學費 書簿費都成問題
如果真係咁 又點可以要求佢只好讀書乜都唔理呢
只要賺返黎d錢 用得其所
唔好洗去d無謂野度就ok!
作者: starfox    時間: 20-4-2009 01:25

金鈴表示不會再到旺角鬧市擺賣,Cap帽會在天水圍一間小店和旺角一個街邊攤寄賣,「我擺檔只是想更多人知道自己的設計,見報後有人知道,就會有人主動買,是時候掉轉角色了,而且擺檔真的有點危險,也要專心學業」。她說報道刊出後,班主任和同學也有聯絡她,同學更說會光顧她。她強調不會接太多兼職,以免影響學業。

如果你覺得佢係罪犯, 點解你唔報警拉佢? 現在別人成功了, 你自己又得到甚麼?
只睇人釣魚,自己永遠唔會有收穫

作者: 亞龍    時間: 20-4-2009 01:42

引用:
原帖由 starfox 於 17-4-2009 15:50 發表
唔知你地有冇睇過"窮爸爸富爸爸"一書,我有所以我想信這個少女, 會俾好多讀書人有前途, 你做小販學到既野, 學校學唔到, 你讀書到最後都要返回商業社會。(況且佢都冇話唔讀書) 早點了解消費經驗和消費模 ...
我ニ十萬分同意你的講法
作者: 亞龍    時間: 20-4-2009 01:52

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 18-4-2009 14:01 發表

但係我就係做緊生意先覺得讀書都好重要
覺得讀書都好重要??你唔由家下開始揾D野讀??只要用你上網同打game的時間去讀,一定會成功架!!
作者: Hkpolice-Psu    時間: 20-4-2009 11:50

引用:
原帖由 亞龍 於 20-4-2009 01:52 發表
覺得讀書都好重要??你唔由家下開始揾D野讀??只要用你上網同打game的時間去讀,一定會成功架!!
我有讀你唔知姐, 我就算打game都係2-3個月先打一次, 如果我真係用打game果d時間去讀書就死得啦

有時人不學不知理, 同埋18歲以下係學習最好時間, 咁都唔好好把握, 到佢3x果陣, 做生意唔係下下順景ge, 真係一個唔該要由頭開始果陣, 得果中四中五去搵工?到時可能掃街都要大學生!
作者: 里安    時間: 20-4-2009 12:25

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 20-4-2009 11:50 發表

我有讀你唔知姐, 我就算打game都係2-3個月先打一次, 如果我真係用打game果d時間去讀書就死得啦

有時人不學不知理, 同埋18歲以下係學習最好時間, 咁都唔好好把握, 到佢3x果陣, 做生意唔係下下順景ge, 真係一個 ...
同意

唔係話老左讀唔到,而係後生讀書真係好過之後先讀,吸收得好D
作者: icecoke    時間: 11-6-2009 00:09

好利害 !
作者: 阿堅    時間: 11-6-2009 00:16

引用:
原帖由 icecoke 於 11-6-2009 00:09 發表
好利害 !
兩個月前你都要推反上黎....

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0