標題: NIKON D5000 [打印本頁]

作者: learngod86    時間: 14-4-2009 13:28     標題: NIKON D5000

日本官網
http://www.nikon-image.com/jpn/products/camera/slr/digital/d5000/index.htm

冇摩打....
作者: mike-mike    時間: 14-4-2009 14:37

一早預咗nikon唔會再出有摩打的入門機~
加埋支就出的平價版10-24mm DX, 35MM F1.8 DX, DX強大了!!
作者: learngod86    時間: 14-4-2009 14:50

look forward to see the street price.....for both body and that new lens....
作者: mike-mike    時間: 14-4-2009 15:20

部野係用18-55 VR, 55-200VR做KIT LENS(一鏡KIT同兩鏡KIT), 估計一鏡KIT街價=5500-6000的話, BODY應該係減一千, 4500-5000, 即係平D90千零二千.
支新10-24 DX, 日價要十一萬YEN有多, 但睇番最新的35 F1.8標6萬5000YEN, 街價千六去睇, 個日圓價冇乜大參考價值...
呢支好多野都好似佢...唔通N記搵龍記做鏡傳言係真嘅??
http://www.dcfever.com/lens/specification.php?id=407
估計NIKON為咗要佢作為打副廠的ULTRA WIDE, 個價會係4~5千左右啩...
作者: learngod86    時間: 14-4-2009 15:25

anyway......still no news for D400 or sth like.......
作者: mike-mike    時間: 14-4-2009 16:10

引用:
原帖由 learngod86 於 14-4-2009 15:25 發表
anyway......still no news for D400 or sth like.......
自己有d60, 所以d5000唔係咁大意義...
暫時我對d300的功能已經好滿意, d400雖然都真幾吸引....但nikon會唔會再做多一粒1500~2000萬像素的sensor架? 呢個有d懷疑lor
作者: 亞延    時間: 14-4-2009 17:27

引用:
原帖由 mike-mike 於 14-4-2009 16:10 發表

自己有d60, 所以d5000唔係咁大意義...
暫時我對d300的功能已經好滿意, d400雖然都真幾吸引....但nikon會唔會再做多一粒1500~2000萬像素的sensor架? 呢個有d懷疑lor
有D60一定唔唸佢啦...佢停D40原來因為出呢舊膠
不過有D400消息麼?返而D400我期待多啲
作者: learngod86    時間: 14-4-2009 18:25

oh....
http://www.amazon.com/dp/B00267S ... ECW7P22W5V2AM1&

under 7K for kit set......
作者: adrianyahk    時間: 14-4-2009 18:58

呢部幾吸引wor,如果有比18-55再細d既鏡就好...

嘩...同場出果支新10-24....八千蚊....
作者: mike-mike    時間: 14-4-2009 22:23

引用:
原帖由 adrianyahk 於 14-4-2009 18:58 發表
呢部幾吸引wor,如果有比18-55再細d既鏡就好...

嘩...同場出果支新10-24....八千蚊....
再細? 意思係細支? 18-55vr已經好輕身架wor, 除非係定焦餅鏡...用福仔支新的20 f3.5 lor~

10-24都話...唔會要8千, 12-24都唔駛喇~
作者: adrianyahk    時間: 14-4-2009 22:54

引用:
原帖由 mike-mike 於 14-4-2009 22:23 發表

再細? 意思係細支? 18-55vr已經好輕身架wor, 除非係定焦餅鏡...用福仔支新的20 f3.5 lor~

10-24都話...唔會要8千, 12-24都唔駛喇~
我覺得體積大,重量就唔係問題...
反觀以往Nikon的 Ais 50 1.8E....
作者: mike-mike    時間: 18-4-2009 16:40

有報價網有價了, 連18-55VR的KIT盛惠HK$5999
以佢的定位黎講, 就正是D90同D60之間, 呢個價都好合理, 估計遲幾個月係再跌穩係HK$5500左右~
有興趣玩單反的師兄都真係可以考慮下~~~
不過個人覺得NIKON係機身摩打, 機內測光的問題上做得唔夠好, 令到做唔足功課的師兄們有時唔係太方便~~~
所以冇鏡頭負擔的人大可以入CANON 500D, 都係好正的.
但自己作為N記FANS, 當然係鍾情N記鏡的~~~
作者: adrianyahk    時間: 19-4-2009 21:10

引用:
原帖由 mike-mike 於 18-4-2009 16:40 發表
有報價網有價了, 連18-55VR的KIT盛惠HK$5999
以佢的定位黎講, 就正是D90同D60之間, 呢個價都好合理, 估計遲幾個月係再跌穩係HK$5500左右~
有興趣玩單反的師兄都真係可以考慮下~~~
不過個人覺得NIKON係機身摩打, 機 ...
如果五千內可以諗下既...
作者: mike-mike    時間: 19-4-2009 22:15

引用:
原帖由 adrianyahk 於 19-4-2009 21:10 發表

如果五千內可以諗下既...
呢個嘛, 等半年左右應該有可能.

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0