標題: 戰地記者點做至好? [打印本頁]

作者: 飛哥仔    時間: 14-4-2009 21:35     標題: 戰地記者點做至好?

其實我隻腳既舊傷真係唔夠力打晒全日, 所以打算下場game開始可能有一半時間囉架相機出來做下戰記.順便學下影相

之前用傻瓜機時有d時候想影遠野又唔夠遠...阿哥聽到就話借支"入門用大炮"比我玩下毒下我咁話.... (我阿哥算小小內行...我完全外行). 不過成日都怕係戰場比人直接or間接射中部機唔知點...

相問下d師兄有無人試過囉靚野(起碼唔係傻瓜機...)落場影相? 如果係既有咩注意同使唔使做d咩保護先落場? (如保護鏡頭既片之類)

(影相新手咩都唔識, 不過都想接觸下lee d野, 希望師兄指點下)
作者: Elf    時間: 14-4-2009 23:02

鐵絲網必備
作者: 飛哥仔    時間: 14-4-2009 23:13

引用:
原帖由 Elf 於 14-4-2009 23:02 發表
鐵絲網必備
鐵絲網? 咁影出來既相咪有網紋囉? 定係唔係鏡頭用既? (小弟唔識野, 講錯請指點...)
作者: auhokan    時間: 14-4-2009 23:23

可以用透明亞加力膠板嗎?
作者: 飛哥仔    時間: 14-4-2009 23:23

引用:
原帖由 auhokan 於 14-4-2009 23:23 發表
可以用透明亞加力膠板嗎?
就係想請教下有玩影相既師兄...
作者: pursuer    時間: 15-4-2009 00:29

重要有強大既流彈忍耐力....呢點可以問莊家
作者: marcooo    時間: 15-4-2009 00:36     標題: 回復 1# 的帖子

小弟呢期又係受傷轉下影相
影:打 = 9:1
都係多得D毒人借左部機我玩下 Nikon D80 + 70-300
乜都唔識影,但我覺得係點最簡單set 部機, WB, ISO 同最緊要對到焦,影出來
作者: 飛哥仔    時間: 15-4-2009 00:37

引用:
原帖由 追逐者 於 15-4-2009 00:29 發表
我一D都唔怕... (手上仲有好多彈洞)

我唔怕...我係怕部機...... 大哥巴既機來...怕唔知D子彈射中會點...想知道睇下其他師兄係JAI囉部機出去影定係有做D咩保護先落場....
作者: 飛哥仔    時間: 15-4-2009 00:47

[quote]原帖由 marcooo 於 15-4-2009 00:36 發表
乜都唔識影,但我覺得係點最簡單set 部機, WB, ISO 同最緊要對到焦,影出來
作者: 6MM    時間: 15-4-2009 00:50

開一把傘在戰場上走來走去;比穿螢光衣有用很多
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 15-4-2009 00:51

濾鏡其實都夠硬,如果你係在game中全職做戰記的,

第一樣野係人地老遠都知你係戰記,我自己有一件楓葉迷彩
二,因為你唔係打野game,所以唔好私私縮縮咁
三,因為你知兩邊點佈防,所以你影相的時候要小心d鏡頭指的方向曝露左d師兄的位
四,打cqb場,因為太短兵相接,所以有時不只靠衫,一路行一路出聲,比人掃真係無仇報,不過cqb的多少都要硬食幾飛
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 15-4-2009 00:52

引用:
原帖由 追逐者 於 15-4-2009 00:29 發表
o個年大game你掃我唔少la
作者: marcooo    時間: 15-4-2009 00:53     標題: 回復 9# 的帖子

我都係亂咁影,識最簡單個D制點禁....幾十個制....都唔知咩來

人老左,連個電話宜家只係識禁 13 個制

宜家攪攪下想買部機玩下影相重大鑊...真係唔好掂....
作者: MartinPPKs    時間: 15-4-2009 00:54

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 15-4-2009 00:54

重有,其實個焦段,其實17-50都ok,有支24-135的就更好
作者: 資源回收筒=人=    時間: 15-4-2009 00:55

一件反光衣/鮮色衫必備
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 15-4-2009 00:55

引用:
原帖由 飛哥仔 於 15-4-2009 00:37 發表

我唔怕...我係怕部機...... 大哥巴既機來...怕唔知D子彈射中會點...想知道睇下其他師兄係JAI囉部機出去影定係有做D咩保護先落場....
唔好無la la換鏡就得
作者: 飛哥仔    時間: 15-4-2009 00:58

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 15-4-2009 00:51 發表
三,因為你知兩邊點佈防,所以你影相的時候要小心d鏡頭指的方向 ...
LEE個我都係好想知道既技巧....仲有就係點先影到精彩場面(知道運氣同報位都好緊要)....
引用:
原帖由 MartinPPKs 於 15-4-2009 00:54 發表
加塊Filter先La
分分鐘比人一雞$8000
唔好一雞$8000, 就係怕咁樣所以先冒住被插既風險係度救教於各位
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 15-4-2009 01:04

引用:
原帖由 飛哥仔 於 15-4-2009 00:58 發表

LEE個我都係好想知道既技巧....仲有就係點先影到精彩場面(知道運氣同報位都好緊要)....
你要知個場地係點,因為你基本上係唯一一個可以自由走o黎走去的人,你要影的同時,要知道自己個位置,有咩位會睇到你,

至於精彩野撞彩成份多,因為一般唔係大game,廿人對打唔係好多野睇,大game會好d
作者: 飛哥仔    時間: 15-4-2009 01:06

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 15-4-2009 01:04 發表

你要知個場地係點,因為你基本上係唯一一個可以自由走o黎走去的人,你要影的同時,要知道自己個位置,有咩位會睇到你,

至於精彩野撞彩成份多,因為一般唔係大game,廿人對打唔係好多野睇,大game會好d
嗯~ 等影到D靚相再POST比大家睇
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 15-4-2009 01:17

[quote]原帖由 marcooo 於 15-4-2009 00:36 發表
小弟呢期又係受傷轉下影相
影:打 = 9:1
都係多得D毒人借左部機我玩下 Nikon D80 + 70-300
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 15-4-2009 01:18

引用:
原帖由 6MM 於 15-4-2009 00:50 發表
開一把傘在戰場上走來走去;比穿螢光衣有用很多
褲腳位都要,之前影過一次比人掃腳
作者: MartinPPKs    時間: 15-4-2009 01:21

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 15-4-2009 01:39

有意做戰記的一定要記著

戰地記者羅拔·卡柏(Robert Capa)說過:"如果你拍的照片不夠好,即是走得不夠近(If your pictures aren't good enough, you're not close enough)。
作者: ethanwch    時間: 15-4-2009 02:01

螢光衣+vest+有咁鮮色得咁鮮色ge cap帽。
如果真係有彈打到來,鏡頭立刻指向地下再轉身用背部擋彈保住部機。
作者: marcooo    時間: 15-4-2009 02:13     標題: 回復 21# 的帖子

無錯喔...長狙隻手又唔夠定...好多面部表情錯過哂.....不過我呢種超手手宜家要摸熟部機點樣影到樣先

係屋企摸緊...

下次就可以影近D啦
作者: Elf    時間: 15-4-2009 02:15

鐵絲網好似kill flash咁, 會暗左但唔會阻視線
作者: cato    時間: 15-4-2009 03:45

買塊平平地既厚FILTER都OK
但係打中部機怕吾怕呢?
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 15-4-2009 04:09

引用:
原帖由 cato 於 15-4-2009 03:45 發表
買塊平平地既厚FILTER都OK
但係打中部機怕吾怕呢?
相機跌落地都無咩事,bb彈的power 唔會強過跌落地呱
作者: SECOND    時間: 15-4-2009 13:10

上次我去一個CQB場做戰記,
同打game既人講明唔好打我,
加上我著埋反光衣,
拎埋場主俾我既盾牌,
全場都無野
作者: Paul    時間: 15-4-2009 18:19

combat camera team

作者: 餅    時間: 15-4-2009 18:37

你係影相 , 唔係透明

當自己仲打緊game , take cover

咁咪冇咁易領野之餘又可以近影囉
作者: Elf    時間: 15-4-2009 19:01     標題: 回復 28# 的帖子

爆玻璃花鏡
作者: louisli    時間: 15-4-2009 19:19

引用:
原帖由 飛哥仔 於 15-4-2009 00:37 發表

我的意見係用布包一包部機
子彈射到,機身一定花
如果係膠身就仲傷
作者: phantomDx    時間: 15-4-2009 19:30

我同d friend都討論過這個問題
先用布包好機身鏡身(如果有錢買個迷彩機身套,有保護作用)
鏡頭位置可裝特製filter
有一種號稱自己5倍強化的filter,sorry忘了牌子
but你可以去大相機舖問下
旺角成成應該有
作者: 飛哥仔    時間: 15-4-2009 20:08

paul兄既combat camera team好正~ 好正丫~~~不過怕著迷彩會比人誤會 ^^"

elf兄講既鐵絲網我會去d機鋪睇睇, 不過我怕外行d店既人唔知我想講要d咩...
引用:
原帖由 phantomDx 於 15-4-2009 19:30 發表
鏡頭位置可裝特製filter
有一種號稱自己5倍強化的filter,sorry忘了牌子
but你可以去大相機舖問下
旺角成成應該有
睇到louis大同你既post, 我都考慮下做個套先 (我可以叫同事幫手做)

等做好準備再落場獵人
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 17-4-2009 02:26

引用:
原帖由 於 15-4-2009 18:37 發表
你係影相 , 唔係透明

當自己仲打緊game , take cover

咁咪冇咁易領野之餘又可以近影囉
唔好咁諗,因為有經驗的人一定cap d 可以比人take cover的位,戰記無事無幹走過去,人地未必第一時間icon到你,特別係d 叢林
作者: 高!高!高!    時間: 17-4-2009 02:30

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 17-4-2009 02:26 發表

唔好咁諗,因為有經驗的人一定cap d 可以比人take cover的位,戰記無事無幹走過去,人地未必第一時間icon到你,特別係d 叢林
冇錯..........已前用24~85影過兩場玩吓,兩場都死,佢地知我唔係打,不過睇唔到我冇槍果個.

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 17-4-2009 02:53

引用:
原帖由 Elf 於 15-4-2009 19:01 發表
爆玻璃花鏡
一係2塊濾鏡,我唔信會比人爽穿
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 17-4-2009 02:54

引用:
原帖由 高!高!高! 於 17-4-2009 02:30 發表

冇錯..........已前用24~85影過兩場玩吓,兩場都死,佢地知我唔係打,不過睇唔到我冇槍果個.
所以戰記在戰場上幾時都要夠招搖
作者: 越南河粉    時間: 17-4-2009 03:33

帶白色頭盔or頭巾啦~用潛水膠殼入住部機黎影~
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 17-4-2009 03:38

呢個look都唔錯
作者: oh_no_yes    時間: 17-4-2009 09:39

我用 D80 + (24 2.8 + 35 2 but both will use F4) + 70-300 VR , ISO 400 , JPG size L and Hi

用 24 2.8 同 35 2 係因為短距離對焦快而且唔洗想點zoom先影.

JPG size L and Hi 你可以corp相同連拍更多張數.

但係一個好相機袋一定唔少得.
作者: Elf    時間: 17-4-2009 13:48     標題: 回復 41# 的帖子

你知唔知一個DSLR潛水殼幾錢呀師兄
作者: Elf    時間: 17-4-2009 13:49

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 17-4-2009 02:53 發表

一係2塊濾鏡,我唔信會比人爽穿
穿一塊花一塊仲抵死,
照用1塊, 就張張相都朦左,
唔用打真軍, ..
作者: 失蹤人口    時間: 17-4-2009 20:31

咩住大大枝其寫住記者
之後整件t又寫住記者
再放低武器
應該可以提高生存率
作者: 飛哥仔    時間: 17-4-2009 22:33

我有件鮮黃色jacket, 可能再加頂紅豆帽, 咁應該都夠晒顥眼
引用:
原帖由 越南河粉 於 17-4-2009 03:33 發表
帶白色頭盔or頭巾啦~用潛水膠殼入住部機黎影~
潛水膠殼? 我部傻瓜機有~ 如果大機都有就好了~
引用:
原帖由 失蹤人口 於 17-4-2009 20:31 發表
咩住大大枝其寫住記者
之後整件t又寫住記者
再放低武器
應該可以提高生存率
你做戰記會囉武器咁型?
作者: ZaMaR    時間: 17-4-2009 22:50

引用:
原帖由 phantomDx 於 15-4-2009 19:30 發表
...
係都唔好用迷彩機身套,有咁鮮色用咁鮮色啦
作者: mike-mike    時間: 19-4-2009 22:41

我試過一次, 個次係西貢的海灣戰區影的.
我只加咗UV FILTER當PROTECTION, 亦都好彩未中過彈..
個度有幾個場都有位爬上去, 係畀裁判上去睇情況同吹雞的, 我就上埋去影, 所以基本上係唔會中彈.
當然事先都會同玩家講明樓上有影相佬, 唔好射上黎啦.
另外有個場冇二樓但有網, 用大光圈的話係一定程度可以飛走D網的.
衣著如樓上所講, 越搶眼越好, 亦都唔好縮埋, 等人當你係敵人.
如果冇咁好環境, 要深入戰區的話, 我都會搵D野包著部機的, 我見過市面上有一種膠殼係畀單反用的, 如果你部機好貴怕花的話可以考慮下.

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0