標題: 聽日夜晚7點 TVB講香港既兵史@@ [打印本頁]

作者: 張y    時間: 20-4-2009 19:25     標題: 聽日夜晚7點 TVB講香港既兵史@@

大家記得留意下
作者: jackytkh    時間: 20-4-2009 19:32

我知ar一定要睇@@
作者: 衰人    時間: 20-4-2009 19:44

要準時返屋企.....................又要放朋友白鴿啦
作者: fk_smile    時間: 20-4-2009 19:48

我覺得香港冇兵役係一件唔好嘅事
作者: 張y    時間: 20-4-2009 19:54

引用:
原帖由 fk_smile 於 20-4-2009 19:48 發表
老解我有小小保留
作者: 阿堅    時間: 20-4-2009 19:55

引用:
原帖由 fk_smile 於 20-4-2009 19:48 發表
到有既時候就可能唔係咁講
作者: ericng94    時間: 20-4-2009 19:59

引用:
原帖由 張y 於 2009-4-20 07:54 PM 發表

老解我有小小保留
agree with you
我覺得美軍同英軍好d
作者: 張y    時間: 20-4-2009 20:15

引用:
原帖由 ericng94 於 20-4-2009 19:59 發表

agree with you
我覺得美軍同英軍好d
美軍都有保留XDD
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 20-4-2009 20:19

我對個個國家的兵役有保留
作者: B20_hk    時間: 20-4-2009 20:39

英國有很多制服團體都滲透了軍事作用

St.John,Scout,TA,Red cross,Dea~
作者: 張y    時間: 20-4-2009 22:32

引用:
原帖由 B20_hk 於 20-4-2009 20:39 發表
英國有很多制服團體都滲透了軍事作用

St.John,Scout,TA,Red cross,Dea~
係英國既army ,air, sea cadet係
第三線戰鬥人員?
作者: Royal_9413    時間: 20-4-2009 23:36

引用:
原帖由 張y 於 20-4-2009 20:15 發表

美軍都有保留XDD
不如直接話要英軍啦~

不過如果d人受過訓係好會d, 起碼識野多d
作者: stoneTS    時間: 21-4-2009 19:05

唉...似乎又係只講東江縱隊

歷史都要政冶正確
作者: keane    時間: 21-4-2009 19:13

講得呢D, 緊係講威水史,

睇下阿婆講到幾High
作者: stoneTS    時間: 21-4-2009 19:16

ha...終於到水雷炮,RHKR
作者: WESTER    時間: 21-4-2009 19:24

錯過左
作者: anjhl    時間: 21-4-2009 19:29

睇左,好似都係一D以前講過既野
冇咩吸引力
作者: anjhl    時間: 21-4-2009 19:34

引用:
原帖由 張y 於 20-4-2009 20:15 發表

美軍都有保留XDD
無論係邊個國家都好,有得比你服兵役我覺得某程度上都係一件好事,真係比你了解到咩叫刻苦
引用:
原帖由 張y 於 20-4-2009 19:54 發表

老解我有小小保留
點解呢?老解都唔差架BO,依家係國內都唔係咩人都入到去
當然,如果你係崇英,美嗰D高新科技就唔係咁講
作者: stoneTS    時間: 21-4-2009 19:49

小弟有位內地嚟嘅同事,來港之前在國內當武警
但他當了二年武警就退役了,原因是他不是黨員,絕對冇可能升級

如果他所講的是真話...我覺得這制度對國家是十分可悲
作者: Rager    時間: 21-4-2009 20:03

引用:
原帖由 stoneTS 於 21-4-2009 19:16 發表
ha...終於到水雷炮,RHKR
輯野好似連Volunteers同HKMSC都搞亂左喎
作者: keane    時間: 21-4-2009 20:04

引用:
原帖由 stoneTS 於 21-4-2009 19:49 發表
小弟有位內地嚟嘅同事,來港之前在國內當武警
但他當了二年武警就退役了,原因是他不是黨員,絕對冇可能升級

如果他所講的是真話...我覺得這制度對國家是十分可悲
萬一要打仗博命, 首先 " 神打上身 " 標童既一定係黨員

戰爭中, 呢個制度好重要.

但而家係和平時期, 就變得無咁睇重.

作者: stoneTS    時間: 21-4-2009 20:11

引用:
原帖由 keane 於 21-4-2009 20:04 發表

萬一要打仗, 首先 " 神打上身 " 標童既一定係黨員

戰爭中, 呢個制度好重要.

但而家係和平時期, 就變得無咁睇重.
咁就有問題bor...黨大過國家
二戰納粹黨算唔算係一列子..
作者: stoneTS    時間: 21-4-2009 20:13

引用:
原帖由 Rager 於 21-4-2009 20:03 發表

輯野好似連Volunteers同HKMSC都搞亂左喎
第一位應該係HKMSC前身嘅成員
HKMSC--1962年成立
作者: fk_smile    時間: 21-4-2009 20:48

有點失望都冇點港個主題
作者: Reddevil    時間: 21-4-2009 20:57

http://www.rthk.org.hk/rthk/tv/nationaledu09/20090421.html
網上重溫
作者: keane    時間: 21-4-2009 21:07

引用:
原帖由 stoneTS 於 21-4-2009 20:11 發表

咁就有問題bor...黨大過國家
二戰納粹黨算唔算係一列子..
講得冇錯,

無辦法,

政權立場, 要控制軍隊, 思想統一.

戰爭立場. 需要 ... 好聽就係 勇敢不怕犧牲, 難聽就係死士. ( 咁當然要有番咁上下待遇, 如果唔係... 反得 )

每個國家國情唔同, 就要睇下每個人點睇  

中國以前就係 軍閥 諸侯 封王封地 太多嘞

作者: stoneTS    時間: 21-4-2009 21:28     標題: 回復 26# 的帖子

即是升職不睇能力,要睇背景
活在不公平制度下..點會為國家賣力?
作者: keane    時間: 21-4-2009 21:36

引用:
原帖由 stoneTS 於 21-4-2009 21:28 發表
即是升職不睇能力,要睇背景
活在不公平制度下..點會為國家賣力?
幾時講過話唔睇能力呀

只係知道, 有背景 + 有能力 就會比正常升得更快,

邊個黨, 邊個政權, 邊間公司 都係一樣架喇.

為生存, 係D大公司有時都要局住 真或假 埋堆啦, 無奈 ...咁同入黨性質差唔多

升職都升 黨員, 升自己友啦, 當然有能力更好.

作者: stoneTS    時間: 21-4-2009 21:48     標題: 回復 28# 的帖子

咁嘅制度習慣,就會有<不睇能力>情况發生嘛~

你講嘅又好似好有道理BOR
作者: keane    時間: 21-4-2009 21:50

引用:
原帖由 stoneTS 於 21-4-2009 21:48 發表
咁嘅制度習慣,就會有<不睇能力>情况發生嘛~

你講嘅又好似好有道理BOR
咁就要睇你後台有幾硬啦

仲要睇,對呢個後台既前程有冇影響. 比你駝衰家未乃野

呢D野, 唔單止中國, 全世界都有啦

作者: 張y    時間: 22-4-2009 10:04

引用:
原帖由 anjhl 於 21-4-2009 19:34 發表

無論係邊個國家都好,有得比你服兵役我覺得某程度上都係一件好事,真係比你了解到咩叫刻苦

點解呢?老解都唔差架BO,依家係國內都唔係咩人都入到去
當然,如果你係崇英,美嗰D高新科技就唔係 ...
不是崇洋  只是崇優

解放軍同英軍俾我2種感覺

正如香港足球同英國足球   我鍾意英國唔代表唔睇得香港

鍾意第個國家既軍隊唔代表唔愛國
作者: fuk413    時間: 22-4-2009 14:50

其實多左人講服兵役呢樣野都係呢十幾年既事,由最初因為「六四」而令人懼怕解放軍,到回歸前關注駐軍問題、服兵役到軍費,及後市場上突然間多左好多番黃埔既「少年軍校」,到回歸後駐軍開放日同埋少年夏令營等等,都可以或多或少睇到香港人對解放軍的觀感上既改變,但到日後香港有需要頒報兵役法既時候,又有幾多人會真係肯去服役,始終中國服役年齡為18-22歲,呢個時間正值年青人讀大學既時期,要香港既年青人放棄2年既自由生活,進入一個半禁閉既環境同其他來自唔同省份既人一同去刻苦生活、服從紀律,相信冇幾多人會肯。
我覺得香港人一直以來冇得服兵役係幸福同遺憾參半:幸福既就係香港自二戰後都冇經歷過戰爭,人人都可以安居樂業;遺憾既係冇一種對國家既認同,我唔係只講現在,其實回歸前都係一樣,當時話晒都係英國殖民地,但係有幾多人識唱「天佑吾王」。
自己曾經都番過黃埔既少年軍校,亦做過Sea Cadet一段好短既時間,我承認自己對兩個國家既訓練模式有初步既認識,但個人覺得在訓練上並無所謂優劣既分別,當中最重要既係受訓者能否服從紀律,同埋國情上既需要。
題外話,前面見到有師兄提過解放軍既指揮權,中國人民解放軍係由「中華人民共和國中央軍事委員會」指揮,而「中華人民共和國中央軍事委員會」內部成員都係由「中國共產黨中央軍事委員會」出任,基本就係「一個機構,兩塊牌子」,所以實際上解放軍係可以叫做「黨軍」,就好似W W II時期的武裝黨衛隊。
作者: 且倫    時間: 22-4-2009 20:44

不過問題係解放軍人工低就係人都知,不過法軍之外,我地香港人如果真係想當兵重有咩選擇
作者: queen    時間: 22-4-2009 21:18

引用:
原帖由 且倫 於 22-4-2009 20:44 發表
不過問題係解放軍人工低就係人都知,不過法軍之外,我地香港人如果真係想當兵重有咩選擇
If u have BNO, u can Join British Army
作者: crazyjustin1117    時間: 22-4-2009 21:54     標題: 回復 33# 的帖子

or get a green card and join the US army
作者: 張y    時間: 23-4-2009 09:53

引用:
原帖由 fuk413 於 22-4-2009 14:50 發表
其實多左人講服兵役呢樣野都係呢十幾年既事,由最初因為「六四」而令人懼怕解放軍,到回歸前關注駐軍問題、服兵役到軍費,及後市場上突然間多左好多番黃埔既「少年軍校」,到回歸後駐軍開放日同埋少年夏令營等等,都 ...
老實講

果個所謂既camp   又學到幾多野丫...

最慘係學既其實好皮毛  但以為自己好深入  已深明為兵之道....
作者: MS    時間: 25-4-2009 00:57

引用:
原帖由 張y 於 23-4-2009 09:53 發表

老實講

果個所謂既camp   又學到幾多野丫...

最慘係學既其實好皮毛  但以為自己好深入  已深明為兵之道....
當兵好像一間電視機工廠工人.......某人做咗幾+年祗識安這一part,有些只懂那一part?但街外人都以為在這電視廠做就所有人都識修理電視機!再講少林寺出身又有某精通+八般武器?軍隊咁多course....日日唔洗做去上課上二十年都上唔晒喇!
作者: MS    時間: 25-4-2009 01:02

ms70s在香港當兵一當三+多年!為什麼要當兵 請聽ms細訴..........
作者: 衰人    時間: 25-4-2009 01:27

又有故事聽
作者: 里安    時間: 25-4-2009 22:21

引用:
原帖由 MS 於 25-4-2009 01:02 發表
ms70s在香港當兵一當三+多年!為什麼要當兵 請聽ms細訴..........
願聞其詳
作者: MS    時間: 25-4-2009 22:57     標題: 回復 40# 的帖子

60/70s差人無官不貪,貪污好像等巴士
1.上車同流合污
2.企在街無運行
如果你阻住晒會被車到粉碎?當兵有野學!
作者: fuk413    時間: 2-5-2009 21:36

MS師兄,想講下你當年係唔係HKMSC

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0