標題: 想問關於海軍既野 [打印本頁]

作者: b.jam    時間: 23-4-2009 23:13     標題: 想問關於海軍既野

1.航空母艦係咪即係可以俾戰機起飛先叫航母?
2.中國有無航母架?
3.有邊d國家有呀?
4.有無相呀?

thx,呢排睇得多<航空母艦日誌>,好想知道
作者: ranger_hk    時間: 23-4-2009 23:56

(1)唔一定,美佬兩棲攻擊艦上 AV 8,咁兩棲攻擊艦係咪即係航空母艦呀!
(2)無!(武功盡失又唔係軍方擁有就有!)
(3)亞洲區好似得印度有(日本好似有等級同空母咁大的"運輸艦")
(4)貼住條Link先,遲D貼

作者: b.jam    時間: 24-4-2009 00:29

因為我睇<航空母艦日誌>見入面個架同中國今日show既個d都唔同,我諗中國唔通無呢類航母?
作者: ranger_hk    時間: 24-4-2009 00:56

引用:
原帖由 b.jam 於 23-4-2009 22:59 發表
因為我睇見入面個架同中國今日show既個d都唔同,我諗中國唔通無呢類航母?
八一宜家真係無航母!
作者: kimkileo    時間: 24-4-2009 02:36

引用:
原帖由 b.jam 於 23-4-2009 23:13 發表
1.航空母艦係咪即係可以俾戰機起飛先叫航母?
2.中國有無航母架?
3.有邊d國家有呀?
4.有無相呀?

thx,呢排睇得多,好想知道
1. 航空母艦可分為定翼機母艦或直昇機母艦,後者多數也被稱為兩棲攻擊艦
2. 中國至今共買過4艘母艦,1984年向澳洲購買退役既墨爾本號,冷戰結束後分別向俄羅斯同烏克蘭買入瓦良格號,基辅號及明斯克號
    基辅號及明斯克號分別存放於天津和深圳的軍事主題公園中,瓦良格號就一直在大連港由軍方研究,進度不明
3. 現在約有9個國家有在役,美英法俄意印泰,西班牙及巴西
4. 網上大把..我唔貼啦

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0