標題: [轉貼]遊戲新幹線取得《魔物獵人 Frontier Online》台港澳代理營運權 [打印本頁]

作者: 0608    時間: 2-5-2009 07:22     標題: [轉貼]遊戲新幹線取得《魔物獵人 Frontier Online》台港澳代理營運權

《魔物獵人 Frontier Online》確定由遊戲新幹線取得台、港、澳代理營運權。CAPCOM 《魔物獵人 Frontier Online》研發團隊來台與遊戲新幹線正式簽約,遊戲將採月費制營運,屆時月費價格預定將會在台灣現有線上遊戲最高月費與最低月費範圍之間;至於遊戲遊戲實際上市時間仍在商討中,為迎合台灣玩家的期望,遊戲新幹線希望能努力讓遊戲在今年與台灣玩家見面。

正式簽約

日本 CAPCOM 開發統轄本部 Online 開發部長、同時也是《魔物獵人 Frontier Online》總製作人小野義德,《魔物獵人 Frontier Online》海外製作人和關伸治、魔物獵人 Frontier Online》海外 Director 小泉隆秀,與 CAPCOM 韓國總裁姜鎮求今日出席《魔物獵人 Frontier Online》簽約記者會,與遊戲新幹線代表、總經理林榮一簽約,正式授權台、港、澳營運權由遊戲新幹線取得。現場同時播放《魔物獵人 Frontier Online》中文字幕宣傳影片,供有興趣的玩家欣賞。

林榮一表示,之前他第一次玩到《魔物獵人 Frontier Online》時,真的有震撼的感覺,當時還到巴哈姆特爬文、與玩家互動,心情就跟玩家一般期待、希望能夠在台灣大家一起玩到《魔物獵人 Frontier Online》;他深深明白台灣玩家希望能夠體驗到好的遊戲與服務品質,並期望盡快玩到這款遊戲,他們未來營運方式會偏向玩家需求導向,因此決定會採月費制,月費價格會在目前月費制線上遊戲最高與最低費用的範圍之間,希望讓更多玩家能夠一起長期享受這款遊戲帶來的樂趣,並且希望盡力讓這款遊戲能夠在今年上市。

小野義德指出,他們了解台灣玩家的期待,希望盡快在台灣推出《魔物獵人 Frontier Online》,實際時間仍在研商中。遊戲至今在日本已經有百萬名獵人,他希望未來遊戲在台灣也能夠有此成績。為了達此項目標,日本研發團隊會盡力配合遊戲新幹線,努力提供台灣玩家好玩的遊戲內容。《魔物獵人 Frontier Online》從 2007 年 7 月在日本上市後,CAPCOM 收到眾多台灣玩家的來信,希望開放台灣 IP、讓台灣玩家能玩到《魔物獵人 Frontier Online》,至今公司還一直收到台灣玩家的來信,如今終於可以回應台灣玩家需求,將正式在台灣推出此款遊戲,希望台灣玩家能好好享受遊戲樂趣。

取名 Frontier 象徵 CAPCOM 進軍亞洲市場的決心

談到當初決定開發線上版《魔物獵人 Frontier Online》原因,小野義德表示,相較於 CAPCOM 的遊戲在歐美很強,在亞洲則較為弱勢,CAPCOM 希望能夠在亞洲取得一定的好成績,鑑於台灣、韓國、中國大陸等線上遊戲風行,因此公司決定開發線上遊戲,內部評估覺得《魔物獵人》很適合改成線上遊戲、因此著手開發《魔物獵人 Frontier Online》。他說,由於這款遊戲有開拓新市場的意義在,因此在線上遊戲的名稱上加了 Frontier,帶領大家開拓新領域。

他表示,《魔物獵人》電視遊樂器版本與線上遊戲版本有所不同,《魔物獵人 Frontier Online》線上遊戲利用網路的特性,增加了許多社群、任務,玩家可以四人組隊,在廣場上競技、認識朋友,而遊戲可以藉由網路隨時更新任務,不斷的衍生更多的內容,因此帶給玩家的是另一種感受。他說,相較於 CAPCOM 過去做電視遊戲,做線上遊戲是要不斷地與玩家互動、尋求改進,這是另一種體驗、一開始很辛苦;當初 TV Game 出的是單一光碟、產品包,而線上遊戲則是大量的玩家資料,CAPCOM 要如何管理這些資料,也是當初所要突破的地方。

林榮一指出,為了讓更廣大的線上遊戲族群可以快速上手,《魔物獵人 Frontier Online》在操作介面上會適度修正,適合電腦族群使用;他說,此次代理《魔物獵人 Frontier Online》希望能夠讓遊戲更加普及,遊戲本身深度夠,屆時希望讓玩家方便上手、逐步熟悉遊戲的操作。

當媒體問到遊戲在台上市的版本時,小野義德表示,日本經歷了快兩年的時間、來到現今 5.0 版,內容非常多,若一下子全部開放,怕台灣玩家無法適應,目前正在與遊戲新幹線協商,希望上市時能夠以對台灣市場最適合的版本推出。

要讓新手也能輕鬆上手、邁向獵人之路

他笑說,《魔物獵人 Frontier Online》相當強調動作元素,若玩家曾經玩過 TV 版的《魔物獵人》系列,相信屆時接觸線上版本也能很快習慣;若是沒有接觸過《魔物獵人》的新手玩家也不用擔心,不像他所開發的《快打旋風》系列很多技巧要玩家自己摸索,《魔物獵人 Frontier Online》可以 4 人組隊、其他玩家可以教導新手,彼此互動,即使玩家擔心自己一開始表現不好意思跟人組隊,也可運用睡眠學習系統,在遊戲中自己一個人先練習打魔物。

小泉隆秀說,遊戲中除了有睡眠學習系統讓新手可以自行更換武器練習,看看自己對於哪種武器較為上手、喜歡走哪種風格的獵人外,遊戲也具有新手教學系統,玩家可以透過邊解任務邊上手。

林榮一表示,就營運團隊實際測試,沒有接觸過《魔物獵人》的玩家大約一天就可熟悉。他透露,有鑑於《魔物獵人》有其競賽的趣味性,他與小野義德也有談及成立美女狩獵隊的可能,鼓勵熱愛狩獵的女性玩家一起加入,號召玩家在《魔物獵人 Frontier Online》世界中如同生存遊戲般進行線上狩獵,成為一種時尚推廣,不排除未來成立美女狩獵隊來推廣,讓玩家彼此來競賽。

針對遊戲未來是否開放組隊規模,小泉隆秀表示,由於當初《魔物獵人 Frontier Online》就是設定 4 人組隊,因此這項設定不會改變,雖然組隊人數不改變,但遊戲有 VS 任務、狩人祭等內容,前者可以讓兩小隊彼此競爭、解任,後者有更多人數的競爭方式,帶給玩家更多有趣的內容。小野義德表示,《魔物獵人 Frontier Online》3.0 版本加入了狩人祭的競爭功能,台灣版本推出時也會有此功能,希望讓台灣玩家體驗競爭的樂趣。

至於有媒體問到為何當初線上版本不做無接縫地圖,小野義德說,《魔物獵人 Frontier Online》地圖很特別,相較於其他遊戲地圖是一張一張靠在一起,《魔物獵人 Frontier Online》地圖間則是有一段距離,為了要讓玩家感受到從這個地方移動到另一個地方的時間,因此在遊戲中會有讀取地圖的時間感。

在台可望有專屬對應手把

除了合適的電腦操作介面改良外,有鑑於仍有不少玩家習慣使用手把控制器來操控遊戲的習慣,林榮一表示,他們未來會在手把上做較大的推廣,採取與日本類似的方式,希望提供高品質的服務、讓玩家成為長期的獵人,因此在手把上會做異業合作,並思考未來如何提供的各種可能性。遊戲新幹線表示,目前已經與知名控制器硬體廠商洽談中、希望屆時控制器能夠預設對應《魔物獵人 Frontier Online》,並將會送交日本審查。

遊戲強調團隊狩獵的樂趣,小野義德表示,由於《魔物獵人 Frontier Online》是推薦用 Skype 進行語音聊天,因此並沒有計畫內建語音溝通的功能。

另外,遊戲目前也沒有移植到遊樂器平台的打算,因為遊戲在日本推出一段時間、日本玩家並沒有提出此項需求,未來會看玩家是否有需求再考慮,但現階段並沒有打算。

至於媒體問到未來是否有台版專屬內容,小野義德表示,由於較不清楚台灣有哪些較適合的魔物,因此還需要聽台灣玩家的需求。但幽默的他笑說,提到魔物他印象很深刻的是,昨天來台去夜市時,發現最強的魔物敵人就是「臭豆腐」,他很怕臭豆腐的味道,就想要跑走,結果感覺那個味道一直跟過來。

林榮一表示,目前台灣版本研發希望先讓玩家如何方便玩到為首要重視目標,未來將蒐集台灣玩家的期待與意見,給日本研發團隊參考。

《魔物獵人 Frontier Online》在台由遊戲新幹線代理,目前上市日期未定。
http://www.youtube.com/watch?v=zrEUCylpKd0&eurl=
作者: 0608    時間: 2-5-2009 07:23

原來日本一直都有魔物獵人 ge   online版
我今日睇到先知
唔知有冇師兄玩緊?
作者: mkiuhn    時間: 2-5-2009 09:54

作者: gtoray    時間: 2-5-2009 10:17

引用:
原帖由 mkiuhn 於 2-5-2009 09:54 發表
好似居住在日本先玩到.......
佢拎到代理自然會起個港澳台 server~
作者: 飛哥仔    時間: 2-5-2009 10:35

mon hunt online有左好耐, 不過由於只限日本人, 所以中港台既人玩既唔多.... (有找日本既id之類好麻煩...)

不過就算出左都未必玩, 都係p咁4個面對面好玩d....(我x你你x我 )

註: 我係mhp2g...是全職弩炮手
作者: 亞爾多    時間: 2-5-2009 10:37

感覺所有online版都會變得兒童向
作者: mkiuhn    時間: 2-5-2009 10:41

作者: 飛哥仔    時間: 2-5-2009 10:44

引用:
原帖由 mkiuhn 於 2-5-2009 10:41 發表
除了笛、弓之外,我用乜都得
我除左輕/重弩同片手劍....其他都唔店....
作者: ZaMaR    時間: 2-5-2009 11:25

輕弩ONLY....

零距離連射!
作者: 飛哥仔    時間: 2-5-2009 11:29

引用:
原帖由 ZaMaR 於 2-5-2009 11:25 發表
輕弩ONLY....

零距離連射!
我就最喜歡麻2擴2超遠距離射擊. 我對遠射好有信心架~  (不過mh2比mh1射程短左好多....)
作者: destiny    時間: 2-5-2009 12:22

好似毎個月要$300-$480台幣
作者: 亞延    時間: 2-5-2009 12:31

引用:
原帖由 destiny 於 2-5-2009 12:22 發表
好似毎個月要$300-$480台幣
百幾蚊個月同而家啲online差無幾啫....不過始終都係會針對到兒童層,
大人果班都係依然會渣手電黎打架啦,放假先得閒同你磨啫
咁我遲下咪要返埋點數卡....睇黎可以考慮賣埋武器同錢
作者: ZaMaR    時間: 2-5-2009 12:33

引用:
原帖由 飛哥仔 於 2-5-2009 11:29 發表

我就最喜歡麻2擴2超遠距離射擊. 我對遠射好有信心架~  (不過mh2比mh1射程短左好多....)
遠射成日唔知粒彈到唔到...粒彈又飛得慢,對住D快既龍好難打...
作者: 101653    時間: 2-5-2009 13:26

除左弓&笛....乜叉都玩過都識用....
最愛大劍....
係拔刀術的大劍....
作者: 101653    時間: 2-5-2009 13:30

引用:
原帖由 亞延 於 2-5-2009 12:31 發表

百幾蚊個月同而家啲online差無幾啫....不過始終都係會針對到兒童層,
大人果班都係依然會渣手電黎打架啦,放假先得閒同你磨啫
咁我遲下咪要返埋點數卡....睇黎可以考慮賣埋武器同錢
呢隻電腦版根本就只係for兒童....
MH好玩之處唔係衝埋隻怪度屈佢機....而係比隻怪追住黎屈....
電腦版好似玩到三國無雙咁好冇癮的....
成100個HR....N隻怪物....
記怪已經記死人....唔好話記隻怪怕咩....
仲有....自己一個死埋係部電腦隔離玩係冇成班人揸住部PSP係老麥玩咁過癮架....
作者: 101653    時間: 2-5-2009 13:39

引用:
原帖由 飛哥仔 於 2-5-2009 10:35 發表
mon hunt online有左好耐, 不過由於只限日本人, 所以中港台既人玩既唔多.... (有找日本既id之類好麻煩...)

不過就算出左都未必玩, 都係p咁4個面對面好玩d....(我x你你x我 )

註: 我係mhp2g...是全職弩炮手;m ...
係阿....4個坐埋一齊PSP連機....

"X你,我暈左阿,踢我阿X街"
"粉塵阿,X"
"死喇,X街,打X佢啦"
"大跳大跳,我X"

真係好鬼正
作者: gf13vergil    時間: 2-5-2009 14:46

我都算 全面既 hunter  
除左 笛.長槍之外 =.=.........

個月費 50 $ 既話都ok   
作者: 101653    時間: 2-5-2009 15:42

引用:
原帖由 gf13vergil 於 2-5-2009 14:46 發表
我都算 全面既 hunter  
除左 笛.長槍之外 =.=.........

個月費 50 $ 既話都ok   
長槍好正WO....
4個人玩長槍....全部食哂強走....
用幾分鐘時間衝死隻崩龍....
作者: Davis    時間: 2-5-2009 15:43

剩係識用太刀都新手在此= =
作者: 101653    時間: 2-5-2009 16:01

引用:
原帖由 Davis 於 2-5-2009 15:43 發表
剩係識用太刀都新手在此= =
http://www.youtube.com/watch?v=WXN9aVTd5_k

我練緊
作者: sunny2014    時間: 2-5-2009 17:16

有名你叫…新「幹」線…
真係斷線斷到你講粗口…

p.s.銃槍獵人+輕弩獵人各一報到
作者: 飛哥仔    時間: 2-5-2009 19:11

引用:
原帖由 101653 於 2-5-2009 16:01 發表

http://www.youtube.com/watch?v=WXN9aVTd5_k

我練緊
我只係試過同2個朋友 2分鐘內殺隻麒麟.... (用睡2炸彈戰術, 再加塔頂哥隻)
作者: gf13vergil    時間: 2-5-2009 21:10

引用:
原帖由 101653 於 2-5-2009 15:42 發表

長槍好正WO....
4個人玩長槍....全部食哂強走....
用幾分鐘時間衝死隻崩龍....
長槍d 招太硬 =.= 一d都唔好用

打崩崩 用雙刀 較定啦 =.=.....

我都算系老手   冇咩任 系我一個人打唔win
作者: 101653    時間: 2-5-2009 21:29

引用:
原帖由 gf13vergil 於 2-5-2009 21:10 發表

我係新手

ps.係咪應該係約戰區組TEAM出黎充素材呢?

作者: 飛哥仔    時間: 2-5-2009 21:47

引用:
原帖由 gf13vergil 於 2-5-2009 21:10 發表

我係除左G老山龍哥類任務打唔WIN....原因係....

唔夠子彈
作者: 101653    時間: 2-5-2009 21:51

引用:
原帖由 飛哥仔 於 2-5-2009 21:47 發表

我係除左G老山龍哥類任務打唔WIN....原因係....

唔夠子彈
點會阿....隻野同上位果隻一樣血....仲要低防過上位果隻WO....
你單拖打唔打得死上位果隻?
作者: 飛哥仔    時間: 2-5-2009 23:00

引用:
原帖由 101653 於 2-5-2009 21:51 發表

點會阿....隻野同上位果隻一樣血....仲要低防過上位果隻WO....
你單拖打唔打得死上位果隻?
O岩o岩聽你講試左round....帶既物料如下:

幻獸筒 (攻435)
貫1 x 60 + 20(支給) + 材料x99
買2 x 60
貫3 x 60 + 材料x 30
擴2 x 50
大G X2 + 10 (材料) (全數肚心爆炸)
普通2&3 X 99
已食大鬼人藥
對巨龍大爆有用

最後既結果係城90%血時間結束.....唔知係我既技巧未到家定係打得太小老山龍唔識打....(張卡SHOW死鬥之未.....)
作者: 101653    時間: 3-5-2009 03:29

引用:
原帖由 飛哥仔 於 2-5-2009 23:00 發表

幻獸筒 (攻435)
買2 x 60
擴2 x 50
普通2&3 X 99
已食大鬼人藥
對巨 ...
你係趕得走佢?
其實單拖揸弩好難打死的(我自己覺得)
但一定趕得走佢....
隻野得果26666血....
作者: 飛哥仔    時間: 3-5-2009 10:15

引用:
原帖由 101653 於 3-5-2009 03:29 發表

你係趕得走佢?
其實單拖揸弩好難打死的(我自己覺得)
但一定趕得走佢....
隻野得果26666血....
其實我講係"打唔死"....

趕....一定趕得走.....不過試過好多次都殺唔死....(除非用阿哥既無限子彈金手指機...)
作者: sunny2014    時間: 3-5-2009 10:34

引用:

幻獸筒 (攻435)
買2 x 60
擴2 x 50
普通2&3 X 99
已食大鬼人藥
對巨 ...
師兄你係射佢邊一度?
試下下一次唔好用擴2,換火焰彈
如果得既再帶滅龍彈…包佢無命
記著火焰彈射程短,要小心距離

作者: Alex_山    時間: 3-5-2009 10:55

引用:

幻獸筒 (攻435)
買2 x 60
擴2 x 50
普通2&3 X 99
已食大鬼人藥
對巨 ...
用槍手 基本上打唔死 只可以 等時間 win d血太多啦 =.=...... 所以最好用 太刀,雙劍打 最好
作者: mkiuhn    時間: 3-5-2009 11:08     標題: 回復 31# 的帖子

作者: sunny2014    時間: 3-5-2009 11:19

引用:
原帖由 mkiuhn 於 3-5-2009 11:08 發表
火、龍屬性武器對老山龍有效
我選擇火屬性
因為龍屬性武器的龍屬性數値一高,本身攻都唔會高去邊,通常1000攻以下
火屬性比較好
問題係部位肉質
兩者最大弱點係背甲下(近戰打唔到,諗都唔駛諗)
火屬性次弱點係腳,而龍屬性係肚
俾我揀,打肚似乎比較安全
而且腳部對物理攻擊肉質好硬,打黎都浪費時間
作者: mkiuhn    時間: 3-5-2009 11:22

作者: sunny2014    時間: 3-5-2009 11:27

引用:
原帖由 mkiuhn 於 3-5-2009 11:22 發表
打頭最安全
當然最安全,但效果只係比打頸好小小
以下係頭部肉質
斬28 打20 射30 火20 水5 雷15 冰5 龍20 氣絕0
頸部肉質
斬20 打20 射20 火20 水5 雷15 冰5 龍20 氣絕0
腹部肉質
斬55 打50 射40 火20 水5 雷15 冰5 龍30 氣絕0
一睇就知打邊啦?

作者: WESTER    時間: 3-5-2009 11:36

我次次打肚都有風壓

作者: sunny2014    時間: 3-5-2009 11:39

引用:
原帖由 wester 於 3-5-2009 11:36 發表
我次次打肚都有風壓

你打邊呀…次次都有?
腳先至出風壓咋喎
下次唔好企咁近隻腳啦…
作者: 飛哥仔    時間: 3-5-2009 12:03

引用:
原帖由 wester 於 3-5-2009 11:36 發表
我次次打肚都有風壓

最保險就用雙刀, 咁就唔怕, 不過如果你位置o岩, 肚應該受風壓既機會唔大喎.... (反而係成日比他用肚壓....好彩係抓癢)...

通常打老xx系列...我都唔用弩架啦, 用雙刀... (個人用雙刀既技術都係麻麻...) 不過都可以殺~

用火炎彈唔用擴2嗎? 好, 而家再打一次睇下殺唔殺得死先~
作者: sunny2014    時間: 3-5-2009 12:05

引用:
原帖由 飛哥仔 於 3-5-2009 12:03 發表

最保險就用雙刀, 咁就唔怕, 不過如果你位置o岩, 肚應該受風壓既機會唔大喎.... (反而係成日比他用肚壓....好彩係抓癢)...

通常打老xx系列...我都唔用弩架啦, 用雙刀... (個人用雙刀既技術都係麻麻...) 不過都 ...
真係要睇你D貫通彈同滅龍彈中唔中弱點…
穿唔正就無用
同埋…我果時係無用滅龍彈既,因為我用銘火龍弩…
作者: 飛哥仔    時間: 3-5-2009 12:07

引用:
原帖由 sunny2014 於 3-5-2009 10:34 發表

師兄你係射佢邊一度?
滅龍彈得幾粒....作用好似不太大喎....個人覺得擴2可以帶53粒, 射程又遠(可以未到攻擊路線上已經可以爆背甲...)

火焰彈其實昨天都想帶, 不過出發之後發覺唔記得, 最後無帶...

一陣再試一次帶火焰彈同 一次火,龍彈都帶先.
引用:
原帖由 Alex_山 於 3-5-2009 10:55 發表

用槍手 基本上打唔死 只可以 等時間 win d血太多啦 =.=...... 所以最好用 太刀,雙劍打 最好
我就係想用弩殺他...次次見他走老唔多開心
作者: sunny2014    時間: 3-5-2009 13:01

引用:
原帖由 飛哥仔 於 3-5-2009 12:07 發表

滅龍彈得幾粒....作用好似不太大喎....個人覺得擴2可以帶53粒, 射程又遠(可以未到攻擊路線上已經可以爆背甲...)

火焰彈其實昨天都想帶, 不過出發之後發覺唔記得, 最後無帶...

一陣再試一次帶火焰彈同 一次 ...
滅龍彈威力奇高,比你帶多幾粒仲得了既?
事實上,擴2既威力亦無好多人想像中咁高
經過計算,如果係用老山龍炮•極
先唔好理佢裝唔裝到擴2
目標係電龍,一發火焰彈中頭,威力仲大過一發擴2全中
但係我已經唔記得條式係點…
作者: gf13vergil    時間: 3-5-2009 13:28

引用:
原帖由 sunny2014 於 3-5-2009 13:01 發表

滅龍彈威力奇高,比你帶多幾粒仲得了既?
事實上,擴2既威力亦無好多人想像中咁高
非常認同 得 13 粒 打 古龍類 好好用架  用連射重勁

因為擴2 既威力 分 2種 火屬損傷 同 爆炸損傷

所以對 某d怪 系唔用擴2
作者: sunny2014    時間: 3-5-2009 13:38

引用:
原帖由 gf13vergil 於 3-5-2009 13:28 發表

非常認同 得 13 粒 打 古龍類 好好用架  用連射重勁

因為擴2 既威力 分 2種 火屬損傷 同 爆炸損傷

所以對 某d怪 系唔用擴2
我地一隊四個人都玩全武器
個個都話…擴2永遠只會打黑龍系列同鎧龍
作者: gf13vergil    時間: 3-5-2009 13:53

引用:
原帖由 sunny2014 於 3-5-2009 13:38 發表

我地一隊四個人都玩全武器
個個都話…擴2永遠只會打黑龍系列同鎧龍
鐙龍用 貫通 滅龍彈.水泠  

死快到你唔信
作者: 飛哥仔    時間: 3-5-2009 14:14

引用:
原帖由 gf13vergil 於 3-5-2009 13:53 發表

死快到你唔信
最緊要快d爆胸甲, 之後好快殺

可能我對屬性既研究未夠深入....仲有好多野要學....
作者: sunny2014    時間: 3-5-2009 16:14

引用:
原帖由 gf13vergil 於 3-5-2009 13:53 發表

死快到你唔信
但係有時用滅龍彈打隻鎧龍都係有D浪費既感覺
所以我多數會用銃槍
理得佢係咩野,一炮炸落去
作者: 101653    時間: 3-5-2009 17:00

引用:

死快到你唔信
我玩開果班人係放個麻/落....之後衝過去一人掉低兩個G桶
作者: gf13vergil    時間: 3-5-2009 17:26

引用:
原帖由 101653 於 3-5-2009 17:00 發表

我玩開果班人係放個麻/落....之後衝過去一人掉低兩個G桶
幫隻野 做開胸手術

1人打 鎧龍 用龍屬最好 由奇系 爆胸後

作者: gf13vergil    時間: 3-5-2009 17:28

引用:
原帖由 飛哥仔 於 3-5-2009 14:14 發表

最緊要快d爆胸甲, 之後好快殺

可能我對屬性既研究未夠深入....仲有好多野要學....
想深入d 去呢個網啦

http://www41.atwiki.jp/mhp2g/pages/207.html
作者: 101653    時間: 3-5-2009 17:40

引用:
原帖由 gf13vergil 於 3-5-2009 17:28 發表

想深入d 去呢個網啦

http://www41.atwiki.jp/mhp2g/pages/207.html
呢個中文版唔洗上網睇

附件: MHP2G.part01.rar (3-5-2009 17:40, 166.02 KB) / 該附件被下載次數 66

附件: MHP2G.part02.rar (3-5-2009 17:40, 166.02 KB) / 該附件被下載次數 72

附件: MHP2G.part03.rar (3-5-2009 17:40, 166.02 KB) / 該附件被下載次數 67

附件: MHP2G.part04.rar (3-5-2009 17:40, 166.02 KB) / 該附件被下載次數 58

附件: MHP2G.part05.rar (3-5-2009 17:40, 166.02 KB) / 該附件被下載次數 67

附件: MHP2G.part06.rar (3-5-2009 17:40, 166.02 KB) / 該附件被下載次數 66

附件: MHP2G.part07.rar (3-5-2009 17:40, 166.02 KB) / 該附件被下載次數 59

附件: MHP2G.part08.rar (3-5-2009 17:40, 166.02 KB) / 該附件被下載次數 65

附件: MHP2G.part09.rar (3-5-2009 17:40, 166.02 KB) / 該附件被下載次數 64

附件: MHP2G.part10.rar (3-5-2009 17:40, 166.02 KB) / 該附件被下載次數 66

附件: MHP2G.part11.rar (3-5-2009 17:40, 166.02 KB) / 該附件被下載次數 56

附件: MHP2G.part12.rar (3-5-2009 17:40, 15.65 KB) / 該附件被下載次數 73
作者: 飛哥仔    時間: 3-5-2009 18:06

引用:
原帖由 gf13vergil 於 3-5-2009 17:28 發表

想深入d 去呢個網啦

我一向都有睇開, 不過因為多數同朋友一齊打, 我既角色就轉左做專麻, 睡, 閃光彈, 睇時機捉既角色, 有時候補血, 自己一個人打g怪係無問題既, 係耐dd 同好似老山龍既咪殺唔到囉~
作者: 0608    時間: 3-5-2009 23:03

有冇人試過俾大爆筒g炸死
上次同個fd[新手]玩

佢係最原本開始個個裝
我係到放大爆筒g念住用泥炸轟龍
點解佢玩野過泥斬我
點知斬錯
斬左落筒到
跟住...................

佢一下炸死左........

作者: mkiuhn    時間: 3-5-2009 23:20

作者: 0608    時間: 3-5-2009 23:36

果時上緊堂
睇到個fd咁
又要忍住唔笑得
幾辛苦.......
作者: ZaMaR    時間: 3-5-2009 23:53

errrr.....轟龍用輕弩應該點打?我打果時幾乎係比佢秒....
作者: 飛哥仔    時間: 4-5-2009 00:02

引用:
原帖由 ZaMaR 於 3-5-2009 23:53 發表
errrr.....轟龍用輕弩應該點打?我打果時幾乎係比佢秒....
其實都係打圈戰術, 轟龍用弩唔難打, 不過要留意一下開幾多槍就要收手, 走位, 同距離, 太遠既比他追蹤式衝撞就死緊, 中距離易避d...(特別係g級, 通常都係只開到2-3槍...基本上如果你既快苗技巧未到家...係勁難打....

我幾鐘意就咁放g彈係地下, 等他衝撞時回身即引爆
作者: 101653    時間: 4-5-2009 01:47

引用:
原帖由 ZaMaR 於 3-5-2009 23:53 發表
咁快打到上4星??

整把電太刀啦....
作者: 0608    時間: 4-5-2009 02:41     標題: 回復 56# 的帖子

我都係
我多數放個筒係前面等佢衝過泥果時用長槍走路~~
我個時3個FD一齊用長槍超妤玩
3邊友係到衝泥衝去SMD龍~~
作者: mkiuhn    時間: 4-5-2009 08:07

作者: 101653    時間: 4-5-2009 14:00

引用:
原帖由 0608 於 3-5-2009 23:03 發表
有冇人試過俾大爆筒g炸死
上次同個fd[新手]玩

佢係最原本開始個個裝
我係到放大爆筒g念住用泥炸轟龍
點解佢玩野過泥斬我
點知斬錯
斬左落筒到
跟住...................

...
你夠我慘....
有次打到得番唔夠3分1血(弓裝)
諗住放個落再放多兩個G桶陰條龍....
條龍衝到埋黎我又岩岩放完G桶諗住走果時....
我隻貓托住個大桶衝過黎自爆....
即刻一回力盡....

另外....
之前懶型學人玩雙火事都係....
放D炸彈係地下踢爆佢扣自己血....
點知搞錯左....放多左粒....

作者: 0608    時間: 4-5-2009 19:05     標題: 回復 60# 的帖子

其實雙火事姐係點
要左雙刀咁內都唔知係咩
我最後玩過日都係鍾意用長槍
作者: 101653    時間: 4-5-2009 19:09

引用:
原帖由 0608 於 4-5-2009 19:05 發表
其實雙火事姐係點
要左雙刀咁內都唔知係咩
貓飯+裝
作者: 飛哥仔    時間: 4-5-2009 19:31

引用:
原帖由 0608 於 4-5-2009 19:05 發表
其實雙火事姐係點
要左雙刀咁內都唔知係咩
火事無記錯係裝技"底力" , 係唔記得25%定係50%發動, 可以大增攻擊力
貓飯火事係無記錯係5%定係10%血時發動...都係一樣大增攻擊力... (通常我扣左血之後開status睇下發動左未...)
2個火事一齊開時攻擊力唔可以睇小, 不過要開雙火事真係一個技巧既考驗, 隨時比隻蚊一針就即死....

通常我都唔會開雙火, 試過玩過, 無100%信心完全唔中招...(只有50%信心...有時玩mon hunt真係邪到你唔信...)
作者: WESTER    時間: 4-5-2009 19:33

雙火事不是在MHP2G消失了嗎?
作者: 飛哥仔    時間: 4-5-2009 19:38

引用:
原帖由 wester 於 4-5-2009 19:33 發表
雙火事不是在MHP2G消失了嗎?
係, 不過有人問緊係咁講

j神你都有玩?
作者: 101653    時間: 4-5-2009 19:52

引用:
原帖由 飛哥仔 於 4-5-2009 19:38 發表

係, 不過有人問緊係咁講

j神你都有玩?
其實唔係有效果架咩?我見仲有人咁玩wo....
作者: WESTER    時間: 4-5-2009 19:56     標題: 回復 65# 的帖子

賣左Psp,而家無得玩......
個SAVE重係度
作者: 飛哥仔    時間: 4-5-2009 20:11

引用:
原帖由 101653 於 4-5-2009 19:52 發表

其實唔係有效果架咩?我見仲有人咁玩wo....
你要開貓火...點都要5%...(定10%..定係5血...忘記了.)
作者: 0608    時間: 4-5-2009 20:12     標題: 回復 67# 的帖子

個save正唔正嫁
我兒家又down返泥玩
作者: WESTER    時間: 4-5-2009 20:16     標題: 回復 69# 的帖子

我玩左七百幾個鐘
你話呢?

作者: 飛哥仔    時間: 4-5-2009 20:22

引用:
原帖由 wester 於 4-5-2009 20:16 發表
我玩左七百幾個鐘
你話呢?
mon hunt角色係男仔既分身...不過700幾個鐘, 你各級討仗拔次數有幾多哦? (先講明, 只計mhp2g我就只有19x, 如果由mh1開始計就~ )

另外你之前講已經無左雙火但點解有d人仲好似玩緊, 因為貓火係1.35倍, 火事2係1.3倍......

作者: 101653    時間: 4-5-2009 20:36

引用:
原帖由 飛哥仔 於 4-5-2009 20:11 發表

你要開貓火...點都要5%...(定10%..定係5血...忘記了.)
總之係得番2小格or以下血....
作者: gf13vergil    時間: 4-5-2009 20:49

玩 火事通常都好危險  隻怪系甘易 碰一下都死

所以只系 遠攻先用
作者: sunny2014    時間: 4-5-2009 21:04

引用:
原帖由 飛哥仔 於 4-5-2009 19:31 發表

火事無記錯係裝技"底力" , 係唔記得25%定係50%發動, 可以大增攻擊力
貓飯火事係無記錯係5%定係10%血時發動...都係一樣大增攻擊力... (通常我扣左血之後開status睇下發動左未...)
2個火事一齊開時攻擊力唔可以睇 ...
哈…咁耐以黎只係玩過一次單火
事關既我打法真係唔多適合咁做
作者: 飛哥仔    時間: 4-5-2009 21:05

引用:
原帖由 gf13vergil 於 4-5-2009 20:49 發表

所以只系 遠攻先用
有好多近攻都有用, 通常用得既人都超勁....
作者: 101653    時間: 4-5-2009 22:44

引用:
原帖由 gf13vergil 於 4-5-2009 20:49 發表

所以只系 遠攻先用
4個著下位雪山裝打暴虐轟龍都試過....

呢D野....人一世物一世
作者: 101653    時間: 4-5-2009 22:48

引用:
原帖由 飛哥仔 於 4-5-2009 19:31 發表

2個火事一齊開時攻擊力唔可以睇 ...
一隻跳跳係後面咬埋黎成個訓低....再食隻黑"海"龍一下橫炮....起身再食一下直炮....
刀都收唔到就死左
作者: 飛哥仔    時間: 4-5-2009 23:16

引用:
原帖由 sunny2014 於 3-5-2009 10:34 發表

師兄你係射佢邊一度?
o岩o岩試左用銘火龍弩打g老山龍.....係4:32時殺死左

係得喎, 用既材料仲平左  (不過都係比他打左城一野....)

(慢左小小唔好笑 )
作者: sunny2014    時間: 4-5-2009 23:31

引用:
原帖由 101653 於 4-5-2009 22:44 發表

4個著下位雪山裝打暴虐轟龍都試過....

呢D野....人一世物一世
果時我地四個傻佬裸跑打上位雙黑角…
結果…
作者: 飛哥仔    時間: 4-5-2009 23:35

引用:
原帖由 sunny2014 於 4-5-2009 23:31 發表

果時我地四個傻佬裸跑打上位雙黑角…
結果…
我地玩過用回力標打死跳跳王
作者: 0608    時間: 4-5-2009 23:57     標題: 回復 79# 的帖子

我同d fd又係全裸骨刀打20隻野豬
都刀打一下就彈.........
作者: 0608    時間: 5-5-2009 00:10

我頭先down完
但玩唔到
我4.01 m33-2會唔會係問題ge原因?
作者: 101653    時間: 5-5-2009 00:33

我真係想試試開火事打雙獅激天....
作者: 飛哥仔    時間: 5-5-2009 00:39

引用:
原帖由 101653 於 5-5-2009 00:33 發表
我真係想試試開火事打雙獅激天....
對於我來講金獅1隻已經好煩...2隻都係等有FRIEND想玩OR大哥幫手先玩....
作者: 101653    時間: 5-5-2009 00:49

引用:
原帖由 飛哥仔 於 5-5-2009 00:39 發表

對於我來講金獅1隻已經好煩...2隻都係等有FRIEND想玩OR大哥幫手先玩....
唔係兩隻普通金獅....

係兩隻爆哂毛既金獅

兩支激光爆打埋黎
再兩隻一齊打泰拳....
作者: 0608    時間: 5-5-2009 00:51

有冇人幫幫我.......
玩唔返.........
作者: 101653    時間: 5-5-2009 00:53

引用:
原帖由 0608 於 5-5-2009 00:51 發表
有冇人幫幫我.......
玩唔返.........
我記得4.XX已經玩到的了....
你果隻係日文定漢化....
BTW....如果可以既都係升5.00啦....
作者: 0608    時間: 5-5-2009 00:58

玩到喇
聽日自已玩下先~
作者: 101653    時間: 5-5-2009 01:02

引用:
原帖由 0608 於 5-5-2009 00:58 發表
玩到喇
聽日自已玩下先~
呢度咁多芒亨高手....
不如約出黎....幫我呢D新手充下HR丫
作者: 0608    時間: 5-5-2009 01:06

我兒家都係dowe save玩算
我想問下迅龍裝係咪幾好用嫁?
我之前用過但唔記得曬喇.....
作者: 101653    時間: 5-5-2009 01:49

引用:
原帖由 0608 於 5-5-2009 01:06 發表
我兒家都係dowe save玩算
我想問下迅龍裝係咪幾好用嫁?
我之前用過但唔記得曬喇.....
加迴避囉....
作者: 0608    時間: 5-5-2009 04:59

兒家要降級
我想用返cheat master泥睇血
好煩.....
作者: ZaMaR    時間: 5-5-2009 11:56

引用:
原帖由 0608 於 5-5-2009 04:59 發表
兒家要降級
我想用返cheat master泥睇血
好煩.....
點解要降級?
我5.00 M33-6都用到cheat master
作者: 0608    時間: 5-5-2009 14:17

都睇到血???
我兒家部機入game後d制冇反應.....
同我個個wifi死左
去旺角問整幾多$$
佢話我買個嫁好過..............
作者: 0608    時間: 5-5-2009 14:19     標題: 回復 93# 的帖子

會唔會係我個scm檔唔得.....?
你個個cheat master係邊到down?

係咪同兒但差唔多?
作者: ZaMaR    時間: 6-5-2009 00:17

引用:
原帖由 0608 於 5-5-2009 14:19 發表
會唔會係我個scm檔唔得.....?
你個個cheat master係邊到down?

係咪同兒但差唔多?
其實....點CAP圖架?
作者: 飛哥仔    時間: 6-5-2009 00:22

引用:
原帖由 ZaMaR 於 6-5-2009 00:17 發表

其實....點CAP圖架?
有plugin可以用usb線將psp畫面轉去pc度, 如果有audio cable仲可以轉埋聲添~

我上次錄底左打用弩打老山龍既movie...不過又無聲又大size.... (我未有cable...)
作者: 0608    時間: 6-5-2009 01:35

人地ge
我都唔知.........
但我記得用cheat master裡面有程式可以cut圖
作者: ZaMaR    時間: 6-5-2009 02:27

引用:
原帖由 飛哥仔 於 6-5-2009 00:22 發表

有plugin可以用usb線將psp畫面轉去pc度, 如果有audio cable仲可以轉埋聲添~

我上次錄底左打用弩打老山龍既movie...不過又無聲又大size.... (我未有cable...)
冇USB線...
作者: 0608    時間: 6-5-2009 02:51

我想问用SCW檔GE CHEATMASTER修咪只可以用SCW檔
唔可以用CMF檔嫁?

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0