標題: 【痛苦決擇】買wa 定g&p 嘅M4 GBB好呢??? [打印本頁]

作者: 龍先生    時間: 12-5-2009 00:37     標題: 【痛苦決擇】買wa 定g&p 嘅M4 GBB好呢???

是咁的,本人諗住買支M4 GBB玩下,其實WA、G&P嘅都玩過,但係反而都唔知點選擇,麻煩各師兄幫幫手~

WA M4A1 CQB-R Basic Super Version
優點﹕
- 感覺上覺得新version個blockback勁左
- 個body做得幾fit
缺點﹕
- 膠身
- 重貴過fully upgraded嘅G&P M4

G&P WOC M4A1 CQB Gas Blowback Rifle
優點﹕
- 本身已經金屬身同啲parts好似好啲,少啲野要執
- 平過WA新嗰支
缺點﹕
- 唔係我想要body嘅款,遲早要換
- body做工一般
- blowback感覺上沒有WA新嗰支咁勁

唉.......好煩呀~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
作者: gtoray    時間: 12-5-2009 00:47

gp 吧?
wa 太多o野要換......

我反而煩買 we 定 gp ....
作者: IPSCGM    時間: 12-5-2009 00:48

嘩.......根本唔使決擇,一定係GP架啦........

重有人買WA架咩...... 改完之後,只有三两件PARTS係要得番.....哈哈哈
作者: IPSCGM    時間: 12-5-2009 00:48     標題: 回復 2# 的帖子

WE WE 正....
作者: ayaka    時間: 12-5-2009 00:51

wa原裝parts 係亞鉛.....比gp的鋼parts易死
blowback加度e d野可以改勁d
wa系統的 m4....無論咩牌子都要換下野
何不買支鋼parts多的m4呢?
作者: 桸藍    時間: 12-5-2009 00:56

今時今日重要諗?
我地呢d買果時未有gp就無計啫 ~
作者: hermanht    時間: 12-5-2009 01:03

你諗多左...
作者: hirohiro    時間: 12-5-2009 01:10

哈哈!都係嗰句!早買早享受!遲買多折扣!今時今日買g&p啦!最正而家多左副廠匣!真係一個字!正!
作者: seals    時間: 12-5-2009 01:33

G & P ,WA and WE 三枝我都買咗!
更係 G & P 啦最爽啦!
作者: Hkpolice-Psu    時間: 12-5-2009 09:27

引用:
原帖由 gtoray 於 12-5-2009 00:47 發表
gp 吧?

井勝
作者: 龍先生    時間: 12-5-2009 09:33

唔該哂咁多位師兄!!!
仲想問問有無師兄知道其實新
作者: cccarlos    時間: 12-5-2009 09:53

究竟WE SCAR係咪出O既姐...
作者: Hkpolice-Psu    時間: 12-5-2009 10:05

作者: cccarlos    時間: 12-5-2009 10:24     標題: 回復 13# 的帖子

我唔想等喇
快d啦
作者: zachary    時間: 12-5-2009 11:13     標題: 回復 14# 的帖子

買住枝m16玩下囉....
we仲有pmag氣匣....
作者: PMX    時間: 12-5-2009 13:01

想靚既話用prime 個身做base 加上去lo , 依家應該夠料自己整一枝
作者: acidash    時間: 12-5-2009 14:14

引用:
原帖由 gtoray 於 12-5-2009 00:47 發表
gp 吧?

AR15系我簡WA系統,話哂3隻牌子都用呢個系統,長遠黎講parts一定多d易搵d,3,5,7年後我驚無人再出UU姨o的野,到時枝槍又係上神枱或落床底。
SCAR我就會買UU姨,平平地玩下無防,都唔會係主力槍。
UU姨個銅胆同隻馬仔既髮型我真係接受唔到

作者: Zap    時間: 12-5-2009 14:23

引用:
原帖由 zachary 於 12-5-2009 11:13 發表
買住枝m16玩下囉....
we仲有pmag氣匣....:o
Zachary Ching, where can I find one please?
作者: acidash    時間: 12-5-2009 14:24

引用:
原帖由 PMX 於 12-5-2009 13:01 發表
想靚既話用prime 個身做base 加上去lo , 依家應該夠料自己整一枝
同意,如果樓主都念住一定要換身。又話者買枝GP$3千幾無骨版再換身,無計過數,但自己煩小d。
點計都唔會買WA。Bolt Back力可改唔係考慮因素。
作者: 龍先生    時間: 12-5-2009 14:31

明白~~~
咁似乎都係走GP路線方便
作者: inl    時間: 12-5-2009 16:53

Build one, don't buy "whole" rifle
作者: Zap    時間: 12-5-2009 17:01

引用:
原帖由 inl 於 12-5-2009 16:53 發表
Build one, don't buy "whole" rifle
care to share a list of what best to buy for the build?

Low cost one..  need not to be all real parts pls.

作者: jerjer    時間: 12-5-2009 17:07

引用:
原帖由 loop2 於 12-5-2009 17:01 發表

care to share a list of what best to buy for the build?
我都想知道。
作者: ayaka    時間: 12-5-2009 18:21

成支用p牌砌最好....
不過金身加下身parts kit同hopup chamber,都已經5k
重有 大把野.......
作者: rrrrrrrickylau    時間: 12-5-2009 18:31

個人愚見, 買G&P WOC M4絕對係不二之選. 玩具 PARTS 唔值得花太多錢落去. 如 BUDGET 許可, 買 G&P WOC 再加 REAL PARTS, 手感絕不會比用 P 牌身差.

作者: WESTER    時間: 12-5-2009 18:36

樓主,如果我係你,我會買WA。
作者: hypermax    時間: 12-5-2009 18:43

引用:
原帖由 wester 於 12-5-2009 18:36 發表
我想問問閣下係憑甚麼去出呢個結論?
作者: PMX    時間: 12-5-2009 22:17

小弟計劃清單 , 如有錯漏煩請師兄提出 !   (唔計ras + 尾托 , 目標係齊料打得 )

Prime CNC MUR-1 Upper & Lower Receiver for Western Arms (WA) M4 Series
+
G&P Handguard Kit (Long) for Western Arms (WA) M4A1 CQB-R
http://www.redwolfairsoft.com/re ... Detail?prodID=24547
+
Prime Hop Up barrel Guide for Western Arms (WA) M4A1 Series with AEG Inner Barrels
http://www.redwolfairsoft.com/re ... Detail?prodID=25781
+
Prime CNC Bolt Carrier for Western Arms (WA) M4 series
http://www.redwolfairsoft.com/re ... Detail?prodID=25522
+
Airsoft Surgeon Loading Nozzle Set for Western Arms (WA) M4A1 Series
http://www.redwolfairsoft.com/re ... Detail?prodID=25794
+
Prime Lower Receiver Parts Kit for WAM4
http://www.redwolfairsoft.com/re ... Detail?prodID=26309
AEG 內管 , hop up 膠

仲有無野漏 ???   bolt 入面Loading Nozzle 果份彈弓要買番 ??
作者: westdog    時間: 12-5-2009 22:22

引用:
原帖由 wester 於 12-5-2009 18:36 發表
不如你都買返支啦~好爽架~
作者: ayaka    時間: 12-5-2009 22:30

引用:
原帖由 PMX 於 12-5-2009 22:17 發表
小弟計劃清單 , 如有錯漏煩請師兄提出 !   (唔計ras + 尾托 , 目標係齊料打得 )

Prime CNC MUR-1 Upper & Lower Receiver for Western Arms (WA) M4 Series
+
G&P Handguard Kit (Long) for Western Arms (W ...
飛機入面D彈弓要買番....飛機入面重差PARTS 19,166,10,14,17,18,15,16

不如買RA成SET飛機/ GP BOLT CARRIER SET(有埋齊料白飛機)

作者: PMX    時間: 12-5-2009 22:40

引用:
原帖由 ayaka 於 12-5-2009 22:30 發表

飛機入面D彈弓要買番....飛機入面重差PARTS 19,166,10,14,17,18,15,16

不如買RA成SET飛機/ GP BOLT CARRIER SET(有埋齊料白飛機)
明白 , 但係prime 個身係做大左ga wo , 用ra bolt 會唔會唔有問題 ??

另外想問下呢舊野駛唔駛買番 , 我見上面堆零件應該無包呢舊....

http://www.redwolfairsoft.com/re ... Detail?prodID=26311
作者: ayaka    時間: 12-5-2009 22:46

引用:
原帖由 PMX 於 12-5-2009 22:40 發表

明白 , 但係prime 個身係做大左ga wo , 用ra bolt 會唔會唔有問題 ??

另外想問下呢舊野駛唔駛買番 , 我見上面堆零件應該無包呢舊....

http://www.redwolfairsoft.com/redwolf/airsoft/ProductDetail?prod ...
唔係買RA BOLT SET....而係飛機SET
不過唔好買膠飛機個SET....有師兄話好易爆

BARREL EXTENSION你要買的!
作者: PMX    時間: 12-5-2009 22:52

引用:
原帖由 ayaka 於 12-5-2009 22:46 發表

唔係買RA BOLT SET....而係飛機SET
不過唔好買膠飛機個SET....有師兄話好易爆

BARREL EXTENSION你要買的!
明白曬 , 姐係prime bolt + ra 飛機set !

唔好意思ar , 師兄想問多小小 , prime 份下身parts 係咪已經齊曬野 ??

因為我搵倒粒咁既野
http://www.redwolfairsoft.com/re ... Detail?prodID=26671
作者: lololo    時間: 12-5-2009 22:59     標題: 回復 33# 的帖子

呢粒野係比原裝WA or GnP身用
prime 身粒buffer頂係彷真設計
作者: ayaka    時間: 12-5-2009 23:00

引用:
原帖由 PMX 於 12-5-2009 22:52 發表

明白曬 , 姐係prime bolt + ra 飛機set !

唔好意思ar , 師兄想問多小小 , prime 份下身parts 係咪已經齊曬野 ??

因為我搵倒粒咁既野
http://www.redwolfairsoft.com/redwolf/airsoft/ProductDe ...
E粒野係WA數的"短身"先會用到
作者: zamche    時間: 12-5-2009 23:00

mag release 呢?
作者: lololo    時間: 12-5-2009 23:02     標題: 回復 36# 的帖子

prime 身跟埋 steel mag release
作者: zamche    時間: 12-5-2009 23:03

loading nozzle呢

oh~sorry~ 我意思係呢個~pancake已經提左
http://www.redwolfairsoft.com/re ... Detail?prodID=26430

作者: 龍先生    時間: 13-5-2009 01:12

有無師兄買過GP有RAS嘅M4 GBB?
我發現到佢地用左啲黑色類似油嘅野遮住左RAS上面個Knight 字~

有咩辦法可以整甩佢呢???
作者: westdog    時間: 13-5-2009 01:19

引用:
原帖由 龍先生 於 13-5-2009 01:12 發表
有無師兄買過GP有RAS嘅M4 GBB?
我發現到佢地用左啲黑色類似油嘅野遮住左RAS上面個Knight 字~

有咩辦法可以整甩佢呢???
用一般模型洗油水抹走佢啦~
作者: d.s    時間: 13-5-2009 01:56

尚欠圖釘........
http://redwolfairsoft.com/redwol ... Detail?prodID=26310
作者: jpg    時間: 13-5-2009 04:27

仲有彈夾, grip, 同個stock 呢. 小弟都諗住由p彈砌起, 計過數大既10k 可以搞得掂啦.
作者: Hkpolice-Psu    時間: 13-5-2009 08:32

其實我想請問, 有無師兄真係用井勝改呢?
作者: PMX    時間: 13-5-2009 11:57

引用:
原帖由 jpg 於 13-5-2009 04:27 發表
仲有彈夾, grip, 同個stock 呢. 小弟都諗住由p彈砌起, 計過數大既10k 可以搞得掂啦.
  咁平 , 老老實實最好預鬆d ,  我單計枝槍都差唔多 7 - 8 , 再換埋grip , 托 , ras 等等 ........萬已過 , 匣仲未計   勁high
作者: derek    時間: 13-5-2009 12:18     標題: 回復 43# 的帖子

我都想知. 因為井勝個外觀好似像真d
作者: jpg    時間: 13-5-2009 18:28     標題: 回復 44# 的帖子

sorry 講未計前節, 托同grip,同夾..計哂$2000美金左右啦.
有諗過井勝, 但係佢冇wa 咁多改件, 同強化件. 擔心有事上呢, 唔知去邊到搵野維修, 所以感覺上gp/wa 好似好d, 起碼有事上呢,有件配. 如果有其他廠出井勝改件又唔同, 同埋好似冇咁多款式玩, 槍身得colt雖然佢既仿真度又真係好高. 小弟小小見解, 有錯請指點. thx.
作者: PMX    時間: 14-5-2009 15:18

引用:
原帖由 derek 於 13-5-2009 12:18 發表
我都想知. 因為井勝個外觀好似像真d
ra tech 有出parts 畀井勝 , 不過無乜人討論 , 依家有井勝crossover ra tech 成槍 , 講外觀我鐘意井勝多過prime , 最可惜要食佢份玩具ras
作者: Zielfernrohr    時間: 14-5-2009 16:17

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 12-5-2009 09:27 發表

井勝
門檻高係其次
執到暈
作者: Hkpolice-Psu    時間: 14-5-2009 16:20

引用:
原帖由 Zielfernrohr 於 14-5-2009 16:17 發表

門檻高係其次
執到暈
model gun
作者: Zielfernrohr    時間: 14-5-2009 18:08

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 14-5-2009 16:20 發表

model gun
Display之前都要執執個様先
作者: 桸藍    時間: 14-5-2009 22:32

重要依家出d匣裝上去都有問題
作者: 龍先生    時間: 19-5-2009 23:57

終於買了支gp了, 多謝各ching意見!!!
作者: acidash    時間: 20-5-2009 00:45

引用:
原帖由 龍先生 於 19-5-2009 23:57 發表
終於買了支gp了, 多謝各ching意見!!!
公喜公喜
師兄終於買左邊款呀?
作者: 龍先生    時間: 20-5-2009 01:28

引用:
原帖由 acidash 於 20-5-2009 00:45 發表

公喜公喜
師兄終於買左邊款呀?
woc14, 得閒影張相放上黎先~
作者: Louis@銃之達人    時間: 23-5-2009 00:03

作者: rYaN    時間: 23-5-2009 00:21

引用:
原帖由 Louis@銃之達人 於 23-5-2009 12:03 AM 發表

更加唔洗諗啦...梗係G&P,WA個Magna blowback system係blow得勁過WE,WE隻匣又薄過WA喎,有人試過爆啦...仲有個人覺得WE槍機入面果條金色既密氣管真係好核凸又明顯!!!
師兄果然係死唔斷氣之人...
一句說話講足幾個論壇...
但係如果真係要我簡..緊係ino啦...有誠意d
作者: acidash    時間: 23-5-2009 23:31

引用:
原帖由 rYaN 於 23-5-2009 00:21 發表

師兄果然係死唔斷氣之人...
一句說話講足幾個論壇...
但係如果真係要我簡..緊係ino啦...有誠意d
係就係有誠意d,但你自己更加要有誠意d...執枝槍
作者: Louis@銃之達人    時間: 23-5-2009 23:39

作者: loki    時間: 23-5-2009 23:41

引用:
原帖由 PMX 於 14-5-2009 15:18 發表

ra tech 有出parts 畀井勝 , 不過無乜人討論 , 依家有井勝crossover ra tech 成槍 , 講外觀我鐘意井勝多過prime , 最可惜要食佢份玩具ras
咁慘^^! 我幫你100蚊收左份玩具RAS去^^!

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0