標題: 請問M4一共有幾多種? [打印本頁]

作者: suileung    時間: 18-5-2009 20:11     標題: 請問M4一共有幾多種?

我見m4 D種類多到鬼咁,又CQBR又RAS........好亂呀 ~~~~
有冇師兄可以解答
作者: nok200456    時間: 18-5-2009 20:23

個人認為得ar15 一種
作者: zamche    時間: 18-5-2009 20:40

你知唔知恐龍BB有幾多種呀?
作者: suileung    時間: 18-5-2009 20:45

引用:
原帖由 zamche 於 18-5-2009 20:40 發表
你知唔知恐龍BB有幾多種呀?
我知,兩種,一種係男bb,一種係女bb
作者: 小雲雲    時間: 18-5-2009 20:49

引用:
原帖由 suileung 於 2009-5-18 08:45 PM 發表

我知,兩種,一種係男bb,一種係女bb
好~依家再問你,知唔知m4有幾多種丫??
作者: 亞爾多    時間: 18-5-2009 20:57

引用:
原帖由 小雲雲 於 18-5-2009 20:49 發表

兩種
M4同非M4
作者: ericng94    時間: 18-5-2009 20:59

兩種~
金身m4同膠身m4
作者: zamche    時間: 18-5-2009 21:06

兩種~
GBB 同 AEG~~
作者: ayaka    時間: 18-5-2009 21:09

引用:
原帖由 zamche 於 18-5-2009 21:06 發表
兩種~
GBB 同 AEG~~
重有手拉ga wor
作者: 小雲雲    時間: 18-5-2009 21:20

引用:
原帖由 ayaka 於 2009-5-18 09:09 PM 發表

重有手拉ga wor
其實m4黎講有:真槍,手拉,電動,氣動,仲有模型
作者: m4devastator    時間: 18-5-2009 21:22

M4 RIS / M4 RAS
作者: m4devastator    時間: 18-5-2009 21:23

其實所謂M4 即係M4A1

RIS/RAS 係因應SOPMOD programme而出既產物

作者: 亞爾多    時間: 18-5-2009 21:25

引用:
原帖由 m4devastator 於 18-5-2009 21:23 發表
其實所謂M4 即係M4A1

RIS/RAS 係因應SOPMOD 而出既產品
不過又有枝就咁叫M4喎
作者: m4devastator    時間: 18-5-2009 21:27

引用:
原帖由 亞爾多 於 18-5-2009 21:25 發表

不過又有枝就咁叫M4喎
M4 = M4A1, 唔係咩?

作者: sunny2014    時間: 18-5-2009 21:37

引用:
原帖由 m4devastator 於 18-5-2009 21:27 發表

事實上唔係
http://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=M4A1&variant=zh-tw
作者: gtoray    時間: 18-5-2009 21:37

引用:
原帖由 m4devastator 於 18-5-2009 21:27 發表

早期設計的M4 Model 720 為單發、三點發,後期Colt再把M4改良,把M4的固定提把改為可拆式提把而成為M4A1。而拆去提把後則成了平頂上机匣(Flat top),可安裝任何瞄具式夜視儀器。

http://www.civiliangunner.com/M4A1.htm
作者: 亞爾多    時間: 18-5-2009 21:38

引用:
原帖由 gtoray 於 18-5-2009 21:37 發表

早期設計的M4 Model 720 為單發、三點發,後期Colt再把M4改良,把M4的固定提把改為可拆式提把而成為M4A1。而拆去提把後則成了平頂上机匣(Flat top),可安裝 ...
唔該晒啊公
作者: mouselkm    時間: 18-5-2009 21:45

m4有兩種大大類真槍和玩具,真槍有無數汎生型(SPC系列,SR系列,HK41X等),無數各種零件(如RAS,槍管,板機組,火帽等),和無數槍廠生產(較高知名度的有,FN ,noveske,colt ,騎士武器(KAC) ,troy ,Bushmaster,HK等,其他有如天上繁星,真的,連祖國,伊朗也有出COPY,不過工藝和質量就..... ,只於玩具槍有三大類,手拉,aeg,gbb, ,如果講全部M4玩具和真槍可以說幾十頁紙.....因此請講清楚你想問甚麼再問,
作者: Pvt.King    時間: 18-5-2009 22:11

引用:
原帖由 gtoray 於 18-5-2009 21:37 發表

早期設計的M4 Model 720 為單發、三點發,後期Colt再把M4改良,把M4的固定提把改為可拆式提把而成為M4A1。而拆去提把後則成了平頂上机匣(Flat top),可安裝 ...
但其實依家army大多數用緊既m4咪又係得semi,brust... 撈到亂晒...
作者: 媽屎    時間: 18-5-2009 22:57

引用:
原帖由 Pvt.King 於 18-5-2009 22:11 發表

但其實依家army大多數用緊既m4咪又係得semi,brust... 撈到亂晒...
唔係semi同auto咩
作者: navyjaa    時間: 19-5-2009 19:34

男M4 BB同女 M4BB
作者: derek_lok    時間: 19-5-2009 21:44

引用:
原帖由 小雲雲 於 18-5-2009 20:49 發表

兩種
真槍
玩具槍
作者: momo    時間: 19-5-2009 22:28     標題: 知唔知m4有幾多種

唔好玩啦師兄..........男M4 BB同女 M4 BB結婚會有幾多種............................天上繁星咁多種.
作者: yeungm    時間: 20-5-2009 06:42

引用:
原帖由 momo 於 19-5-2009 22:28 發表
唔好玩啦師兄..........男M4 BB同女 M4 BB結婚會有幾多種............................天上繁星咁多種.
人妖M4
by the way, i read somewhere before, in vietnam war, Colt had some ar-15(s) which had safety, semi-auto, 3 round burst and full auto, but only a few samples, and did not carry on develop after that...
作者: Hkpolice-Psu    時間: 20-5-2009 19:09

請問人一共有幾多種

回正題, 其實樓上呀公已經答左你, 呢個係唯一可以答你呢條問題ge答案
作者: Louis@銃之達人    時間: 22-5-2009 22:35

作者: hardrubber1    時間: 22-5-2009 23:50     標題: 回復 8# 的帖子

係 "GBB" 同"EBB"
作者: yeungm    時間: 23-5-2009 02:12

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 20-5-2009 19:09 發表
請問人一共有幾多種

回正題, 其實樓上呀公已經答左你, 呢個係唯一可以答你呢條問題ge答案
1. 男人; 女人; 人妖

2. everybody heard of this?
在1967年1月,这些经过改进的CAR-15冲锋枪正式定型,空军装备的型号正式名称为“5.56mm XM177冲锋枪”(Submachine Gun, 5.56mm XM177),而陆军装备的型号则命名为“5.56mm XM177E1冲锋枪”(Submachine Gun, 5.56mm XM177E1)。两者的区别在于空军的XM177与M16一样都没有辅助推机柄,而陆军的XM177E1与XM16E1一样都设有辅助推机柄。在柯尔特公司的编号上,陆军的XM177E1为Model 609,空军的XM177为Model 610。这些型号都只有少量试用,除了配发到特种部队外,还有直升机组成员、空军飞行员、军官、无线电操作员、炮兵和其他部队。此外,据信美军还接收了很少的610B型。B是表示“点射”,该型号采用了柯尔特早期研制的4位置快慢机,像605B一样,能选择保险、半自动、全自动和3发点射。

3. different kind of m4: http://www.gun-world.net/usa/m16/inde.htm
作者: ZaMaR    時間: 23-5-2009 02:42

引用:
原帖由 mouselkm 於 18-5-2009 21:45 發表
m4有兩種大大類真槍和玩具,真槍有無數汎生型(SPC系列,SR系列,HK41X等),無數各種零件(如RAS,槍管,板機組,火帽等),和無數槍廠生產(較高知名度的有,FN ,noveske,colt ,騎士武器(KAC) ,troy ,Bushmaster,HK等,其他有如天 ...
玩具M4都有無數汎生型,無數各種零件(如RAS,槍管,板機組,火帽等)和無數槍廠生產(較高知名度的有MARUI,ZA,GP,WA,WE,ICS,SYSTEMA,GG等,其他有如SRC,大陸...)
作者: 亞爾多    時間: 23-5-2009 10:29

引用:
原帖由 ZaMaR 於 23-5-2009 02:42 發表

玩具M4都有無數汎生型,無數各種零件(如RAS,槍管,板機組,火帽等)和無數槍廠生產(較高知名度的有MARUI,ZA,GP,WA,WE,ICS,SYSTEMA,GG等,其他有如SRC,大陸...)
最出名都係M4SIR
連online game都有

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0