標題: [認真] 不如大家傾傾六四吧.... [打印本頁]

作者: jim1224    時間: 27-5-2009 23:37     標題: 不如大家傾傾六四吧....

大家點睇呢???
請留意....小弟無意在此展開鬧交.....或有辱祖國之意
只係想就當時形勢同進展大家良性去討論
再者.....事情也過了20年嚕....請用現在的思維去想想當年的決定吧
作者: gtoray    時間: 27-5-2009 23:39

如果當年有防暴警察......一切都可能不一樣
作者: Gabriel2342    時間: 27-5-2009 23:40

近期真係好多六四帖...

其實...令我最介懷係中央到今時今日都唔敢面對呢件事

作者: zeta    時間: 27-5-2009 23:41

點諗對班學生用到實彈坦克都係不該....
作者: jim1224    時間: 27-5-2009 23:44

確實係不該....
這一點我深感認同....
當時有幾個大因素大家也要理解的.....
大家覺唔覺得果d民運領袖點解咁多都去到美國呢????
美國真的咁易去嗎????
作者: 衰人    時間: 27-5-2009 23:45

都係果句如果子彈對學生係啱......噤咪啱囉
作者: kimkileo    時間: 27-5-2009 23:46

引用:
原帖由 gtoray 於 27-5-2009 23:39 發表
如果當年有防暴警察......一切都可能不一樣
唉...邊有咁多如果呀.....
作者: kimkileo    時間: 27-5-2009 23:49

引用:
原帖由 surefire0828 於 27-5-2009 23:40 發表

依家既政府當年點獲得政權架.... .....
作者: Royal_9413    時間: 27-5-2009 23:51

咁其實你地覺得學生有沒有錯?
作者: CrazyBoy    時間: 27-5-2009 23:53

係隔離post都講過..

中國連自己既歷史都黑得不敢面對
作者: ZaMaR    時間: 27-5-2009 23:54

引用:
原帖由 surefire0828 於 27-5-2009 23:40 發表

因為仲有幾日就20週年
作者: jim1224    時間: 27-5-2009 23:56

哦....因為現在那些當年決定的人還健在,如果現在的負責人容許平反的話
於中國人社會來說是不尊重前輩....所以還未平反....這是人之常情吧
作者: Gabriel2342    時間: 27-5-2009 23:58

引用:
原帖由 Royal_9413 於 27-5-2009 23:51 發表
咁其實你地覺得學生有沒有錯?
係wo...你岩...焦點集中响軍隊...對歷史咁快就下結論,唔係有失客觀持平理性嗎?

作者: MF    時間: 28-5-2009 00:05

我覺得好多人未真正明白來龍去脈就表態, 包括否認事實同埋支持平反六四既人

我對國家對六四既否認態度真喺幾憤怒, 不過現實咁想, 平反左又點?對中國民主又會有咩後果? 得把口say sorry但係冇行動, 咪又係得個吉
有民主又點? 民主喺咪靈丹解決晒中國既問題?我覺得唔一定喺....歸根究底成功富裕國家喺要靠人民努力, 唔喺下下問政府幫, 民主喺要有一班對制度有信心又要肯付出既人民先會成功
作者: jim1224    時間: 28-5-2009 00:07

MF兄說得好....
作者: ACYY    時間: 28-5-2009 00:10

無論共產黨做過D 咩,我愛既都只係中國
作者: MF    時間: 28-5-2009 00:10

引用:
原帖由 jim1224 於 27-5-2009 23:56 發表
哦....因為現在那些當年決定的人還健在,如果現在的負責人容許平反的話
於中國人社會來說是不尊重前輩....所以還未平反....這是人之常情吧
冇錯, 當年赫魯曉夫 (Khrushchev) 都喺史達林死左好多年, 勢力鞏固後, 先至批評史達林
作者: Gabriel2342    時間: 28-5-2009 00:12

對於談討六四 永無事實 只有懷疑

所以大家繼續懷疑
作者: MF    時間: 28-5-2009 00:16

引用:
原帖由 jim1224 於 28-5-2009 00:07 發表
MF兄說得好....
學運既學生有果股熱情, 不過可惜大多既中國人冇, 尤其真正有影響勢力既人,咁點樣攪民主?
作者: kimkileo    時間: 28-5-2009 00:16

引用:
原帖由 MF 於 28-5-2009 00:05 發表
唔喺下下問政府幫, 民主喺要有一班對制度有信心又要肯付出既人民先會成功
超認同你所講既野.......但係現實黎你所講既仲差好遠.... .....
作者: kimkileo    時間: 28-5-2009 00:17

引用:
原帖由 ACYY 於 28-5-2009 00:10 發表
無論共產黨做過D 咩,我愛既都只係中國
根據黨既立場....你唔愛國....
雖然我愛既都只係中國
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 28-5-2009 00:25

引用:
原帖由 zeta 於 27-5-2009 23:41 發表
點諗對班學生用到實彈坦克都係不該....
在當時的中國好似無防暴警察呢樣野,同埋當時中國的橡膠子彈都射得死人(因為中國在防暴研發係唔高)

有關六四,其實有好多野,唔係香港人的角度/西方世界的視點去評論,

當年的北京市民好多都有受過軍訓,以前做野,認識當時其中一個解放軍,

其實解放軍係會將槍同彈分開地點保存,到要用的時候先各自出車送去目的地,當年有軍車係比北京市民笠左d架生,有d解放軍有槍無子彈,有d有子彈無槍

所以當年有一個問題係,除左學生之外,重有一批武裝左的北京市民,當年新聞聽到的槍聲,有解放軍的,又有北京市民的

另外,如果分析一下當年民運學生要求民主,係一個唔切合中國當時,甚至係現在的諗法

唔係話民主唔應該爭取,但西方民主有2個基礎,一是要對同一個資訊要有同共識,二是這一個資訊是正確的

中國現在重有幾多人口活偏僻的地區,而且他們擁有幾多的知識?又有幾多個而家連基本的溫飽都無呢??

如果沒有基本的溫飽,好易比人買票,無知識好易比人誤導,最終出來的是一個怎樣的中國政治??應該比而家差好幾倍

中國民主政治是會出現,但相信唔會係我或者是我下一代的出現

因為社會變革可能要幾十年,甚至是100年
作者: Tyiji    時間: 28-5-2009 00:28

都成20年啦..
有人覺得中國人會認錯嗎
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 28-5-2009 00:29

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 27-5-2009 23:53 發表
係隔離post都講過..

中國連自己既歷史都黑得不敢面對
N咁多個國家都係隔多幾多個十年或者百幾二百年先話當年政府做錯
作者: jim1224    時間: 28-5-2009 00:44

雖然我無証據當年民運美國協助....
但係咁多個民運領袖可以逃出中國既情況
咁岩又去左美國.....真係咁容易去到嗎??
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 28-5-2009 00:50

引用:
原帖由 jim1224 於 28-5-2009 00:44 發表
雖然我無証據當年民運美國協助....
但係咁多個民運領袖可以逃出中國既情況
咁岩又去左美國.....真係咁容易去到嗎??
唔知之前狄娜版的大國崛起講的係咪真,美國嘈中國的人權的同時,後面就攞著D 中國訂購波音客機的單,中國簽完美國收聲

中間太多利益輸送
作者: queen    時間: 28-5-2009 00:56

其實宜家睇返, 我會覺得攪到咁, 主要責任係喺嗰班宜家係美國歎緊世界嘅"學運領袖"身上

喺6月4日前, 政府已經比咗好多"下台階"班學生, 如果當時班"學運領袖"識見好就收, 局面會好唔同..

1. 起碼無64....無64, 中國各方面起碼比宜家進步10年
2. 趙紫楊等改革/開明派唔洗下台, 咁學生嘅政治要求相信會更早達成

而中共用坦克去清場的確唔啱, 但係到今日熱血過後汵靜去睇, 我會咁睇...

中共係用咗一個錯到極嘅方法去做一件要做嘅事, 點解咁講??

去到6月, 成件事已經攪咗成個幾月, 全國各大少城市已經開始各種聲援活動, 亦已經開始影響到各種正常活動, 而藏獨疆獨份子亦開始有行動, 如果再唔清場, 相信到時中國真係會被分裂, 而且亦會引發各地暴亂........

而上面都講過, 政府已經比咗好多"下台階"班學生, 但係學生們就"偷勝不知輸", 相反唔比返任何"下台階"政府, 當時中共已經去到一個退無可退嘅地步, 一讓步, 整個政府架構會完全散晒, 而全國各地亦會在官冶上脫離中央.....到時全中國真係7國咁亂.....所以清場....係必需嘅......

但係當時就用咗過錯嘅方法去清場............
作者: queen    時間: 28-5-2009 01:05

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 28-5-2009 00:29 發表

N咁多個國家都係隔多幾多個十年或者百幾二百年先話當年政府做錯
梵蒂岡對+字軍筆嘢, 都係認咗無耐..............

天下烏鴉一樣黑, 美國對殺害印第安人D嘢....認咗錯未?
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 28-5-2009 01:27

引用:
原帖由 queen 於 28-5-2009 01:05 發表

梵蒂岡對+字軍筆嘢, 都係認咗無耐..............

天下烏鴉一樣黑, 美國對殺害印第安人D嘢....認咗錯未?
早一陣子認左,好似重賠左錢比佢地d後代
作者: Paul    時間: 28-5-2009 02:26

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 28-5-2009 01:27 發表

早一陣子認左,好似重賠左錢比佢地d後代
土著部落個族可以開賭場(和味過和味龍 ),等白人“自願性"賠返比土著

土著子女升U用政府錢, 半白半紅都有半價
作者: Boniface    時間: 28-5-2009 13:08     標題: 回復 30# 的帖子

美加d原居民福利超好
個個有一大塊地,仲有政府養
作者: Boniface    時間: 28-5-2009 13:13     標題: 回復 28# 的帖子

講真,北愛問題上面,英軍當年殺左咁多人都仲未認錯
作者: keane    時間: 28-5-2009 14:40

引用:
原帖由 queen 於 28-5-2009 00:56 發表
其實宜家睇返, 我會覺得攪到咁, 主要責任係喺嗰班宜家係美國歎緊世界嘅"學運領袖"身上

喺6月4日前, 政府已經比咗好多"下台階"班學生, 如果當時班"學運領袖"識見好就收, 局面會好唔 ...
當時班學生領袖搞到咁大件事, 如果肯吹雞讓步撤退,

事後佢地都會無咩好結果 ...... 起馬佢地以後係中國, 呢一世都冇運行,

呢D結果班領袖一定知道, 所以局搏, 賭一舖, 最後結果大家都知道嘞

咁當然有班 " 醒目的領袖 " , 早早揾定後路

一將功成 或 失敗 , 都係 萬骨枯 ,

所以跟大隊, 都要唸清楚先

作者: vincent199    時間: 28-5-2009 14:49

引用:
原帖由 queen 於 28-5-2009 00:56 發表

喺6月4日前, 政府已經比咗好多"下台階"班學生, 如果當時班"學運領袖"識見好就收, 局面會好唔 ...
. 起碼無64....無64, 中國各方面起碼比宜家進步10年
一定的嗎?如果當年學生冇出來,個結果咪一樣.
如果當年政府無清場,個結果咪又係一樣.
只不過有64,政府清場, 64先俾人睇得重,先睇重佢的問題.

有冇64,中國是否一定會仲好,係冇理據
作者: keane    時間: 28-5-2009 14:58

呢個世界暫時未發明 ..... 早知藥 或 後悔藥

決定要做要搏, 贏輸的結果都要認左佢
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 28-5-2009 16:58

引用:
原帖由 vincent199 於 28-5-2009 14:49 發表

. 起碼無64....無64, 中國各方面起碼比宜家進步10年
只不過有64,政府清場, 64先俾人睇得重,先睇重佢的問題.

有冇64,中 ...
如果無64,中國唔會比國際封鎖同限制,起碼軍備上可以買到歐美d 架生
作者: Paul    時間: 28-5-2009 18:04

引用:
原帖由 keane 於 28-5-2009 14:40 發表

當時班學生領袖搞到咁大件事, 如果肯吹雞讓步撤退,

事後佢地都會無咩好結果 ...... 起馬佢地以後係中國, 呢一世都冇運行,

呢D結果班領袖一定知道, 所以局搏, 賭一舖, 最後結果大家都知道嘞   ...
都唔一定,溫家寶做到總理啦
作者: MS    時間: 28-5-2009 18:36

以ms愚見........無論學生動機如何.......政府禆學生揸住条頸........第二個文化大革命.....勝者為王 到時一發不可收拾
作者: MS    時間: 28-5-2009 18:39

引用:
原帖由 Boniface 於 28-5-2009 13:13 發表
講真,北愛問題上面,英軍當年殺左咁多人都仲未認錯
講僅六四.........關北愛乜事........
作者: keane    時間: 28-5-2009 19:08

引用:
原帖由 Paul 於 28-5-2009 18:04 發表

都唔一定,溫家寶做到總理啦
政權有時要做野, 唔一定要通知電視台或報館.  

作者: Tyiji    時間: 28-5-2009 19:14

講平反..
最少應該都要等胡總落左先..
作者: Hkpolice-Psu    時間: 28-5-2009 19:26

引用:
原帖由 Boniface 於 28-5-2009 13:08 發表
美加d原居民福利超好
個個有一大塊地,仲有政府養
咁香港ge新界圍村都唔差丫
作者: jim1224    時間: 28-5-2009 23:30

同樣地大家有無留意...
係電視機見到坦克車輾過人鏡頭...又見到有人用身體攔住坦克車唔比通過
設身處地諗諗...如果你係坦克車指揮官...接到命令叫你盡快進駐一個位置...又有人擋住你既去路...
停車...叫佢地走....又唔走....重要成班訓係到擋住你....你會點做呢?
作者: gtoray    時間: 28-5-2009 23:36

引用:
原帖由 jim1224 於 28-5-2009 23:30 發表
係電視機見到坦克車輾過人鏡頭...
呢個未見過
不過新聞影到地下有肉醬狀ge物體
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 28-5-2009 23:52

引用:
原帖由 MS 於 28-5-2009 18:39 發表

講僅六四.........關北愛乜事........
有問題咩??

英軍係咪無做過先??
作者: queen    時間: 29-5-2009 00:01

引用:
原帖由 vincent199 於 28-5-2009 14:49 發表

有冇64,中 ...
其實喺89年嗰時, 本來正正係中國開始起飛嘅時候, 歐美日各先進國家亦已經同中國喺包括經濟, 科研, 軍事等進行合作

就以大家最有興趣嘅軍事合作方面, 以我所知當時中美正合作研究中國嘅下一代主戰車, 亦有向法國試飛幻象2000甚至可能買, 而且其他飛機船艦火箭甚至太空科技, 都有呢類計劃正在進行..

但64一發生, 所有嘢即刻拍停!!

如果各計劃係繼續嘅, 中國嘅軍事科技起碼比依家先進10年!!!就算都係同俄佬買SU30, 都可以同人講"你唔賣最好嘅比我, 我買EF2000囉!!" 講數都好講D啦....

而且無64嘅話, 中國同西方關系亦唔會停帶十幾年, 亦唔會同美國關系咁差.

就以香港為例, 無64就唔會有恐荒性移民潮, 將大量香港嘅資金同人才流晒去外國, 亦唔會出現到依家民主派同保皇黨咁唔建康嘅極端對立局面....
作者: 101653    時間: 29-5-2009 00:08

引用:
原帖由 jim1224 於 28-5-2009 23:30 發表
係電視機見到坦克車輾過人鏡頭...又見到有人用身體攔住坦克車唔比通過
設身處地諗諗...如果你係坦克車指揮官...接到命令叫你盡快進駐一個位置...又有人擋住你既去路...
停車...叫佢地走... ...
佢要行就要殺害百姓
阻住佢行既就視為敵對
果班友仔講道理你唔聽
佢地進一步行動你就壓制
好喇D人死哂又唔認又唔提
更加有D幫大佬lai腳指既狗仔出黎講話當年冇碌死人
夠薑E家走黎嘈人地日本改教科書
自己果D衰野就唔認唔提
咩道理?

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 29-5-2009 00:17

引用:
原帖由 101653 於 29-5-2009 00:08 發表

佢要行就要殺害百姓
阻住佢行既就視為敵對
果班友仔講道理你唔聽
佢地進一步行動你就壓制
好喇D人死哂又唔認又唔提
更加有D幫大佬lai腳指既狗仔出黎講話當年冇碌死人
阿爺幫乜q香港人ar,泵水落o黎支持香港都廢的,用o個d 錢發展深廣同上海,快d過香港頭,由得香港人死好過
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 29-5-2009 00:21

引用:
原帖由 101653 於 29-5-2009 00:08 發表

夠薑E家走黎嘈人地日本改教科書
自己果D衰野就唔認唔提
咩道理?
北愛想獨立就話人地o個d 係恐怖份子,藏獨o個d 就係應該的,中國不應該打壓
咩道理
作者: 101653    時間: 29-5-2009 00:22

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 29-5-2009 00:21 發表

北愛想獨立就話人地o個d 係恐怖份子,藏獨o個d 就係應該的,中國不應該打壓
咩道理
證明左大家都唔係講道理囉
但如果唔係係道理呢個立場
呢件事根本冇對與錯
可以收工

作者: 莊家-犯罪無間    時間: 29-5-2009 00:28

引用:
原帖由 101653 於 29-5-2009 00:22 發表

證明左大家都唔係講道理囉
但如果唔係係道理呢個立場
呢件事根本冇對與錯
可以收工
本質根本就一x樣,睇下邊個醒d借題發揮得叻je
作者: kimkileo    時間: 29-5-2009 01:41

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 28-5-2009 19:26 發表

咁香港ge新界圍村都唔差丫
唔好講佢地啦.....一出世就有屋收租...
作者: kimkileo    時間: 29-5-2009 01:44

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 29-5-2009 00:28 發表

本質根本就一x樣,睇下邊個醒d借題發揮得叻je
讀左咁多年歷史....呢的一早睇化晒啦.... ....
世界一向都係邊個拳頭硬既話事架啦....
作者: jim1224    時間: 29-5-2009 23:50     標題: 回復 53# 的帖子

說得對....從來只有當權者寫曆史....
作者: MS    時間: 30-5-2009 00:36

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 28-5-2009 23:52 發表

有問題咩??

英軍係咪無做過先??
講僅六四......借題發揮講北愛.....北愛果個新x黨入咗國會喇!共產黨........哈哈哈....有罪又好無罪又好......lee d人永遠不是ms朋友
作者: 美味炸雞脾    時間: 30-5-2009 18:27

作者: Gabriel2342    時間: 30-5-2009 19:39

引用:
原帖由 美味炸雞脾 於 30-5-2009 18:27 發表
小弟就沒有什麼特別意見, 只是覺得某些人(包括港人及內地人)經常說要民主自由, 但「直通車」、股市樓市急挫時, 就希望中央直接干預救市, 希望中央買下自己幾近一文不值o既股票托起個價, 不需要「自由」, 四萬億救市時 ...
兩件事黎架?
作者: derek_lok    時間: 30-5-2009 21:19

引用:
原帖由 queen 於 29-5-2009 00:01 發表

其實喺89年嗰時, 本來正正係中國開始起飛嘅時候, 歐美日各先進國家亦已經同中國喺包括經濟, 科研, 軍事等進行合作

就以大家最有興趣嘅軍事合作方面, 以我所知當時中美正合作研 ...
殲轟七-飛豹係有格魯曼F-14血統架........
作者: seals    時間: 30-5-2009 21:22

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 29-5-2009 00:21 發表

咩道理
精句,精句!
作者: seals    時間: 30-5-2009 21:29

引用:
原帖由 美味炸雞脾 於 30-5-2009 18:27 發表
小弟就沒有什麼特別意見, 只是覺得某些人(包括港人及內地人)經常說要民主自由, 但「直通車」、股市樓市急挫時, 就希望中央直接干預救市, 希望中央買下自己幾近一文不值o既股票托起個價, 不需要「自由」, 四萬億救市時 ...
短短三言兩語,說出了香港人的矛貭!利害!
作者: CrazyBoy    時間: 30-5-2009 21:54

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 29-5-2009 00:17 發表

阿爺幫乜q香港人ar,泵水落o黎支持香港都廢的,用o個d 錢發展深廣同上海,快d過香港頭,由得香港人死好過
有奶便是娘?

泵奶水落黎就要乜都撐佢?

泵奶水落黎就要是非不分?
作者: lololo    時間: 30-5-2009 22:01

引用:

作者: CrazyBoy    時間: 30-5-2009 22:05

引用:
小弟就沒有什麼特別意見, 只是覺得某些人(包括港人及內地人)經常說要民主自由, 但「直通車」、股市樓市急挫時, 就希望中央直接干預救市, 希望中央買下自己幾近一文不值o既股票托起個價, 不需要「自由」, 四萬億救市時又不會講「無忘六四」
請你分清楚..有d乜野係一個國家應該做既野

佢做d應做既事..同我地鬧佢不該既事..係兩回事
作者: seals    時間: 30-5-2009 22:11

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 30-5-2009 22:05 發表

請你分清楚..有d乜野係一個國家應該做既野

佢做d應做既事..同我地鬧佢不該既事..係兩回事
當年六四你係邊度?
作者: CrazyBoy    時間: 30-5-2009 22:17

引用:
原帖由 seals 於 30-5-2009 22:11 發表

當年六四你係邊度?
身在香港
作者: CrazyBoy    時間: 30-5-2009 22:20

引用:
原帖由 seals 於 30-5-2009 22:11 發表

當年六四你係邊度?
而且我身在何處不重要
最重要係89年6月4日有政府出動軍隊射殺平民係一個事實
作者: seals    時間: 30-5-2009 22:21

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 30-5-2009 22:17 發表

身在香港
我保護緊新華社!
多口問多句,你當時幾多歲!?
作者: seals    時間: 30-5-2009 22:23

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 30-5-2009 22:20 發表

而且我身在何處不重要
最重要係89年6月4日有政府出動軍隊射殺平民係一個事實
中國歷史,無乜邊個朝代d軍隊無殺過平民!?
作者: CrazyBoy    時間: 30-5-2009 22:27

引用:
原帖由 seals 於 30-5-2009 22:21 發表

我保護緊新華社!
多口問多句,你當時幾多歲!?
你當時做緊d咩..
W.F.C.
作者: CrazyBoy    時間: 30-5-2009 22:28

引用:
原帖由 seals 於 30-5-2009 22:23 發表

中國歷史,無乜邊個朝代d軍隊無殺過平民!?
習慣做開便是對
作者: stoneTS    時間: 30-5-2009 22:33     標題: 回復 70# 的帖子

大話講一千次就係事實
作者: CrazyBoy    時間: 30-5-2009 22:33

上面d狗做過幾多豬狗不如既事我有眼睇

一個咁黑暗既黨/政府都有人盲目去撐 我無野講

我識分是非黑白

我係唔會比d狗洗到我腦既
作者: seals    時間: 30-5-2009 22:33

我深信六四,必定能平反(希望在我有生之年)

但我哋又要想想,當年民運成功,推翻了中共,死的人可能仲多!
民主怱怱上台,可能又打二三十年內戰,是禍?是福?
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 30-5-2009 22:36

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 30-5-2009 21:54 發表

有奶便是娘?

泵奶水落黎就要乜都撐佢?

泵奶水落黎就要是非不分?
做左咁多年人,有咩係可以分到黑同白ga

壞人為了兩餐做犯法野,好人為了養家又做犯法野,屢見不鮮

要連奶水都無比你攞左個公道又點?個公道可以填飽成屋人的肚?

歷史上n咁多件事,都係d人寫o既je,改少少,一d人變左民族英雄,一d就變左走狗
作者: CrazyBoy    時間: 30-5-2009 22:36

引用:
原帖由 stoneTS 於 30-5-2009 22:33 發表
大話講一千次就係事實
如果係就好..

我唔介意講夠一千次我有幾十億身家
作者: CrazyBoy    時間: 30-5-2009 22:39

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 30-5-2009 22:36 發表

要連奶水都無比你攞左個公道又點?個公道可以填飽成屋人的肚?
只要比飯你食比錢你洗..就算做幾多錯事都可以當睇唔到?

這就是道理?
作者: stoneTS    時間: 30-5-2009 22:44     標題: 回復 73# 的帖子

當年冇人要推翻中共喎
只係要求改善貪污,結束一黨專政
出發點係<愛國>
點解要殺呢d用和平手段向政府素求嘅學生,市民呢?
作者: Gabriel2342    時間: 30-5-2009 22:44

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 30-5-2009 22:39 發表

這就是道理?
成日d人就係會咁諗 上次同朋友講起...佢話依家經濟發展咁快都係因為共產黨...拉埋黎講
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 30-5-2009 22:45

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 30-5-2009 22:39 發表

這就是道理?
世界上有幾多人為了生存,唔係做殺人放火,就出賣自己身體,為了有兩餐就係咁,戰場上再殘酷的事都有,政洽上再顛倒是非都有,有幾多可以有道理可言
作者: Gabriel2342    時間: 30-5-2009 22:46

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 30-5-2009 22:45 發表

世界上有幾多人為了生存,唔係做殺人放火,就出賣自己身體,為了有兩餐就係咁,戰場上再殘酷的事都有,政洽上再顛倒是非都有,有幾多可以有道理可言
唔代表要認同呢一切
作者: CrazyBoy    時間: 30-5-2009 22:48

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 30-5-2009 22:45 發表

多人做..做慣做熟..就無問題
作者: stoneTS    時間: 30-5-2009 22:49     標題: 回復 78# 的帖子

但臺灣發左達好耐

國家發展原善唔係只係講$$嘅..
作者: seals    時間: 30-5-2009 22:50

<愛國>就可以亂嗎?

今日有個小朋友報警,
D警察去到調查,
佢亞媽因他不温習,
沒收了他80元零用!
佢就報偷嘢!要拉佢亞媽!
你又會點做?
作者: CrazyBoy    時間: 30-5-2009 22:55

引用:
原帖由 seals 於 30-5-2009 22:50 發表
就可以亂嗎?

今日有個小朋友報警,
D警察去到調查,
佢亞媽因他不温習,
沒收了他80元零用!
佢就報偷嘢!要拉佢亞媽!
你又會點做?
恕我改少少

今日有個小朋友報警,
D警察去到調查,
佢亞媽因他不温習,
打左佢幾下!
佢就報虐兒!要拉佢亞媽!
你又會點做?
作者: stoneTS    時間: 30-5-2009 22:57

<亂>就用暴力解决..

跟住唔認..妖言惑眾
作者: seals    時間: 30-5-2009 22:57

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 30-5-2009 22:55 發表

恕我改少少

今日有個小朋友報警,
D警察去到調查,
佢亞媽因他不温習,
打左佢幾下!
佢就報虐兒!要拉佢亞媽!
你又會點做?
放!打左佢幾下!又點算虐兒!
作者: seals    時間: 30-5-2009 22:58

引用:
原帖由 stoneTS 於 30-5-2009 22:57 發表
就用暴力解决..

跟住唔認..妖言惑眾
呢吓就真係唔要得!
話無死過人喎,揾鬼信咩!
作者: runner    時間: 30-5-2009 22:59

我鍾意跑步唔代表鍾意遊行, 但聽日都會上街表達對20年前死難嘅心意!
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 30-5-2009 23:00

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 30-5-2009 22:48 發表

多人做..做慣做熟..就無問題
孔孟之說,宗教說教多咁多年,咁多人做,點解世界重係人殺人,命滅命,理想的國道重係咁遙不可及
作者: CrazyBoy    時間: 30-5-2009 23:01

引用:
原帖由 seals 於 30-5-2009 22:57 發表

放!打左佢幾下!又點算虐兒!
乜原來下下都要有籐條印先得???

呢個我真係唔知
作者: CrazyBoy    時間: 30-5-2009 23:02

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 30-5-2009 23:00 發表

孔孟之說,宗教說教多咁多年,咁多人做,點解世界重係人殺人,命滅命,理想的國道重係咁遙不可及
不是理想
只說對錯
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 30-5-2009 23:04

引用:
原帖由 stoneTS 於 30-5-2009 22:57 發表
就用暴力解决..

跟住唔認..妖言惑眾
同英美一樣
作者: gtoray    時間: 30-5-2009 23:06

引用:
原帖由 stoneTS 於 30-5-2009 22:44 發表
當年冇人要推翻中共喎
只係要求改善貪污,結束一黨專政
出發點係
點解要殺呢d用和平手段向政府素求嘅學生,市民呢?
結束一黨專政中共仲有定企咩?
我覺得當時ge示威者, 後期係已經失左d控, 而且唔算和平
而無論點, 以殺人為平亂手法係不可取的
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 30-5-2009 23:07

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 30-5-2009 23:02 發表

不是理想
只說對錯
佢地講的野,唔係將是非對錯劃左一條清晰的界線?
作者: seals    時間: 30-5-2009 23:21

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 30-5-2009 23:01 發表

呢個我真係唔知
好多你哋都唔知!

你見過寫上「新義安」「和合桃」支持民運的標語未!?

又見到你成日拉D「道友」,攞住膠袋去勸捐未!?(d錢更係自己袋)

幾十架車唔俾錢衝香港隧道見過未?!,

呢d新聞無報,點解?我唔知!?

六四當晚知道天安門開槍,我雙眼通紅,淚掉在心裹!

一面擔心北京變天,更擔心的是香港!中國亂,香港會安穩嗎?
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 30-5-2009 23:32

引用:
原帖由 seals 於 30-5-2009 23:21 發表

好多你哋都唔知!

又見到你成日拉D「道友」,攞住膠袋去勸捐未!?(d錢更係自己袋)

呢d新 ...
三年零八個月o個時就在走難的路上收過路費
(「胯利友」)
作者: seals    時間: 30-5-2009 23:34

當年募捐了三千萬,上面傳到只要你到天安門,就有錢分!
多了好多平民百姓上街!
原本將打算離開的學生,收到錢,帳篷及食物!
便改變主意留下來!

香港人愛你變成害你,也應負上責任!
作者: seals    時間: 31-5-2009 00:11

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 30-5-2009 23:01 發表

呢個我真係唔知
虐兒分四種
1.身體虐待
2.精神虐待
3.性侵犯
4.疏忽照顧

唔一定要有籐條印!
可以有合理體罰!
作者: kimkileo    時間: 31-5-2009 01:35

引用:
原帖由 seals 於 30-5-2009 23:21 發表

好多你哋都唔知!

呢d新 ...
睇左咁耐坦白講...我覺得有的野你比較主觀,道友做果的野去欺騙人,但係總有人受騙架,只不過係借民運過橋者
黑社會打正旗號話支持民運,係可能你地知得比較多內幕,但係我又會去理解....黑社會唔愛得國咩??....
不論前因如何....結果就大家都已經知道.....
作者: kimkileo    時間: 31-5-2009 01:38

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 30-5-2009 22:28 發表

習慣做開便是對
中國歷史也冇朝代冇平民作反.....我都好想知有生之年會唔會有真真正正黎一次革命...

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0