標題: 文明社會系列--男子跳軌自殺 東鐵乘客鼓譟 擅自開門離開 [打印本頁]

作者: 亞延    時間: 28-5-2009 01:04     標題: 文明社會系列--男子跳軌自殺 東鐵乘客鼓譟 擅自開門離開

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=12807078
【本報訊】一名男子昨在港鐵東鐵線九龍塘站月台跳軌自殺,被列車捲入車底,消防員到場將他救出,證實已經死亡。受跳軌事件影響,東鐵線來往尖東至沙田站服務停頓 45分鐘,消防員拯救期間,出事列車的乘客被困車廂,有乘客鼓譟,開啟緊急開門掣離開車廂。

跳軌死亡男子 48歲姓梁,事發時身穿短袖恤衫、短褲及凉鞋,警方在他身上發現身份證及八達通卡,但沒有撿獲遺書及金錢,警方調查事件無可疑,已聯絡其家人,調查後相信他精神病復發自殺。

香港人投訴文化真係成風,係又嘈唔係又嘈,嘜春野都投訴.個個做左先話知你死
講真人地去死,成車千幾人困響車又幾多個想,
差人消防鐵道要CUT電卡車要落PAN先落到軌睇件咸魚死晒未,確定再同場管傾卡野行唔行得,你估人地見到條無頭咸魚又好興奮咩
你困果一個半個鐘人地要落手落腳執手尾仲要返去寫REPORT,公務員老鳳要俾人小?
人地站長先慘,做場管你死要幫手同你執返你條屍仲要俾你地班俾十蚊有找車費既尊貴話人唔做野
我都係果句,搭公車搭到走難咁又要勞氣下次不如BOOK架靈車啦,有得訓又唔洗同人迫.人地又唔敢遲錯時晨送你上路
作者: Darkey    時間: 28-5-2009 01:38

我都覺得依加d香港人既諗法好自我..
咩都諗左自己先...
連依加死左人都係咁...
有事搞到佢既時候...就係人地錯...
作者: Tyiji    時間: 28-5-2009 01:47

香港人諗野好直既...

死人?關我咩事?
最關我事咪就係晒曬我d時間lor

香港地..係咁ga啦..
作者: ?老虎仔?    時間: 28-5-2009 01:53

其實D乘客知唔知死左人?
作者: Tyiji    時間: 28-5-2009 01:57

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 28-5-2009 01:53 發表
依個都係好重要既問題...
作者: gtoray    時間: 28-5-2009 02:00

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 28-5-2009 01:53 發表
知左都係咁諗......(要死就死遠d啦,#$&#xyz!)
作者: ++朗++    時間: 28-5-2009 03:32

香港人GA冷血無情自私都唔係第一次見啦
作者: deathmaster    時間: 28-5-2009 04:04

Money is all HK people care about. Hopefully I don't have much, so I don't have to care about money.
作者: 莊家-犯罪無間    時間: 28-5-2009 04:43

引用:
原帖由 ++朗++ 於 28-5-2009 03:32 發表
香港人GA冷血無情自私都唔係第一次見啦
而家的香港人,一係麻目不仁,一係就容易被人煽動
作者: sunny2014    時間: 28-5-2009 08:56

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 28-5-2009 04:43 發表

而家的香港人,一係麻目不仁,一係就容易被人煽動
正確黎講係冷血+無腦
一般身邊發生既事係唔關佢事既
當某D政棍嗡多兩嗡就忽然關佢地事出黎起鬨
但係又唔諗下乜先叫正確
作者: alexl    時間: 28-5-2009 12:34

有一句話 Leader shape environment and environment shape behaviour.   香港社會環境又迫又人多, 乜都要爭要等要排隊, 生活思考空間好少.    經過英國百年殖民统治+中國人自我自私+物質社會+新移民=畸形自我中心+無蝕底+物質主羲
香港人只喜歡係香港揾錢, 唔係好喜歡香港其他野, 有D似過客心理.
作者: POCMarco    時間: 28-5-2009 12:47

香港人根本就係反智! 咩都要急!
作者: 101653    時間: 28-5-2009 13:43

我諗我就係師兄講冷血無情果班

係架車上面....比人lock住9個字....
唔知咩事....可能知有人死左係車底既....
死左係車底....有排搞....阻住D時間....趕時間....
1個字又1個字咁過....離哂譜....搞咁耐既....
開始炆炆地....燥底....

呢個係我覺得車上人的心態....
我又想問咁多位有回覆的所謂理性師兄....
你係度所謂既理性討論既時候....
有冇理性諗過車上的人?

假如我係車上面我Q知有人死?
就算死左....我Q知佢有精神病?
點知佢係咪死左都要煩住人?
你點知個死者咩心態?
我又唔係佢屋企人....我又唔識佢既....
日日都有人死....佢死仲要阻住地球轉....
我係咪要同情佢? 佢死左我洗唔洗可憐佢?
本來自殺唔係一樣光輝既事....
佢死阻左成車人時間...
被阻時間 = 燥....
你又唔同情下點解受害者咁燥?
佢咁樣企係車箱9個字冇得益架....
港鐵公司唔會出糧比佢地架....
作者: Boniface    時間: 28-5-2009 14:08

我絕對明白你既心情
老實因為我都試過年年落雪個陣skytrain都出事
由半個鐘至一,兩個鐘不等
唔趕時間都燥喇,唔好講話趕時間個陣?
我唔係話唔明白救援人員有需要咁做,但係我相信總有其他辨法
唔需要lockdown哂成個station唔俾出唔俾入
架車都應該可以開幾度門俾車上面既人走掛?
我唔係話救護人員有錯,只係我覺得可以處理得更好吧
作者: Andy    時間: 28-5-2009 14:10

死唔係大哂
作者: Hkpolice-Psu    時間: 28-5-2009 14:22

咁我又真係好似冷血左D...睇完之後覺得車上面果D人有咁GE反應真係幾正常....
作者: 101653    時間: 28-5-2009 14:30

引用:
原帖由 Boniface 於 28-5-2009 14:08 發表
我絕對明白你既心情
老實因為我都試過年年落雪個陣skytrain都出事
由半個鐘至一,兩個鐘不等
唔趕時間都燥喇,唔好講話趕時間個陣?
我唔係話唔明白救援人員有需要咁做,但係我相信總有其他辨法
唔需要lockdown ...
係阿....我都係睇報導見到....

1)車上的人可能唔知發生咩事(唔肯定)
2)車上的人曾經要求比佢地落車,但沒有結果
3)車上的人在當時應該唔知仲要等幾耐,因為港鐵公司都未必知道,可能冇同佢地交代(唔肯定)

同埋以我所知架列車應該有幾卡係站....要放d人走唔係冇可能....
乘客眼見有機會可以離開但港鐵公司/救援人員冇比佢地離開 = 燥上加燥....
咁試問邊個唔嬲?
作者: jodyzz    時間: 28-5-2009 14:33

E個世界不嬲就咁現實....正所謂..人不為己.天株天滅喇~@@
作者: 拾哥    時間: 29-5-2009 11:20

燥好正常o者,係死左人,不過都唔好困住d乘客
希望港鐵盡快在各車站加裝門啦
作者: peter195    時間: 29-5-2009 12:24

唉.......投訴文化.......
有次開工時間坐地鐵.......大家都知幾多人同幾逼啦....
有個女人係個車廂入面罵人話逼喎.....
跟住成班人話佢咁大支野.....叫佢怕逼就唔好坐地鐵...買架車自己揸.....
跟住個女人竟然話要投訴人....個投訴理由係坐地鐵的人無禮貌...要求改善乘客質素...=.="
作者: hmstalent    時間: 29-5-2009 14:04

引用:
原帖由 peter195 於 29-5-2009 12:24 發表
有次開工時間坐地鐵.......大家都知幾多人同幾逼啦....
跟住成班人話佢咁大支野.....叫佢怕逼就唔好坐地鐵...買架車自己揸.. ...
blacklist左佢就系好大既改善
作者: Hkpolice-Psu    時間: 29-5-2009 15:57

引用:
原帖由 peter195 於 29-5-2009 12:24 發表
跟住成班人話佢咁大支野.....叫佢怕逼就唔好坐地鐵...買架車自己揸.. ...
呢d咪白痴囉...

有時我自己都會講小笑話搭車咩咩咩, 但係都唔會大大聲講ge

我之前睇果個咩咩婦女會調查, 又話d男人咩借d依坐埋去, 佢都痴孖根ge, 呢個世界唔係男就女ga啦, 咁叻自己渣車囉
作者: FNP90xvhk    時間: 29-5-2009 18:01

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 29-5-2009 15:57 發表

呢d咪白痴囉...

有時我自己都會講小笑話搭車咩咩咩, 但係都唔會大大聲講ge

我之前睇果個咩咩婦女會調查, 又話d男人咩借d依坐埋去, 佢都痴孖根ge, 呢個世界唔係男就女ga啦, 咁叻自己渣車囉
其實佢地覺得難得女權醒覺,應該係時候一口氣攀上頂峰!
有咩依郁就要投訴!!
你睇今日又有新聞話女人易比人炒壓力大喇...
唔知果d作為家中經濟支柱既男人係咪全部都無失業呢
係咪就算失左業都無d女人咁大壓力呢
正到爆

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0