標題: 亞x電視講wargame [打印本頁]

作者: Vindicator    時間: 28-5-2009 18:28     標題: 亞x電視講wargame

亞x電視岩岩講wargame
wargame可以普及化

作者: Castlevania    時間: 28-5-2009 18:52

幾點幾點~~~~~~

作者: Vindicator    時間: 28-5-2009 18:57

引用:
原帖由 Castlevania 於 28-5-2009 18:52 發表
幾點幾點~~~~~~
完左啊
作者: loki    時間: 28-5-2009 19:03

唔好普及化.
更多人玩.更亂.
之後又要搞到立例管制
作者: Tyiji    時間: 28-5-2009 19:07

老實講最好唔好啦..
樹大多枯支..
越多人就會發現越多問題..

作者: Vindicator    時間: 28-5-2009 19:14

引用:
原帖由 Tyiji 於 28-5-2009 19:07 發表
老實講最好唔好啦..
樹大多枯支..
好似美國d槍械問題禁
作者: Tyiji    時間: 28-5-2009 19:16

引用:
原帖由 Flanker 於 28-5-2009 19:14 發表

好似美國d槍械問題禁
到時搞到一唔岩key就拔電槍就真係好笑lor..
作者: Guns_Rookie    時間: 28-5-2009 19:23

我成日去哥個場打 係我屋企哥頭 土瓜灣
作者: keane    時間: 28-5-2009 19:35

引用:
原帖由 19940827 於 28-5-2009 19:23 發表
我成日去哥個場打 係我屋企哥頭 土瓜灣
果度呢排D生意差左咩, 要揾電視台幫手谷吓
作者: Vindicator    時間: 28-5-2009 19:49

引用:
原帖由 keane 於 28-5-2009 19:35 發表

果度呢排D生意差左咩, 要揾電視台幫手谷吓
佢話已經同幾間中小學合作
點會呢排D生意差
作者: loki    時間: 28-5-2009 20:08

你以為中小學好多生意咩@@
中小學搞WARGAME好麻煩.
可能有搞一次要半年時間.又出家長信.又呢樣個樣.
特別WARGAME有危險

佢話合作.可能只係有幾間中小學用學校名搞左次架咋.@
我唔知詳情.只係表達自己覺得有機會發生O既可能性
作者: 無情情    時間: 28-5-2009 20:15

引用:
原帖由 Tyiji 於 28-5-2009 19:07 發表
老實講最好唔好啦..
樹大多枯支..
師兄,其實你呢個諗法會唔會有d砍腳指避沙蟲
wargame愈黎愈多人玩,係一個大家都改變唔到既事
如期怕新人既加入會影響wargame呢個活動
點解唔考慮下同社會上既團體合作,將wargame呢個活動推廣出去
係推廣既同時,將正確既信息傳遞比佢地?

呢d係小弟既愚見,希望各位師兄唔好見怪
作者: Hkpolice-Psu    時間: 28-5-2009 20:25

引用:
原帖由 無情情 於 28-5-2009 20:15 發表

師兄,其實你呢個諗法會唔會有d砍腳指避沙蟲
wargame愈黎愈多人玩,係一個大家都改變唔到既事
如期怕新人既加入會影響wargame呢個活動
點解唔考慮下同社會上既團體合作,將wargame呢個活動推廣出去
係推廣既同時 ...
possive think, good~
作者: Zap    時間: 28-5-2009 20:29

引用:
原帖由 Flanker 於 28-5-2009 18:28 發表
亞x電視岩岩講wargame
wargame可以普及化
Wargame is already普及化 ...

Just look at the pricing of China made AEG and GBB..
作者: 0608    時間: 28-5-2009 20:29     標題: 回復 12# 的帖子

你講得好好
但你要知道兒家好多細佬幾"乖"
你要佢地聽先得嫁
作者: Gabriel2342    時間: 28-5-2009 20:43

引用:
原帖由 Flanker 於 28-5-2009 19:14 發表

好似美國d槍械問題禁
其實普及化唔代表亂既......  又唔見日本wargame普及有好多"槍擊"案
反而係對新仔教導上...年齡上亦需要管制.
作者: Vindicator    時間: 28-5-2009 21:00

引用:
原帖由 surefire0828 於 28-5-2009 20:43 發表

其實普及化唔代表亂既......  又唔見日本wargame普及有好多"槍擊"案
以此事作警告
http://www.civiliangunner.com/cg ... &extra=page%3D2
作者: MK~    時間: 28-5-2009 21:08

引用:
原帖由 surefire0828 於 28-5-2009 20:43 發表

年齡管制!?!?!?唔好呀><
作者: 無情情    時間: 28-5-2009 21:17

引用:
原帖由 0608 於 28-5-2009 20:29 發表
你講得好好
但你要知道兒家好多細佬幾"乖"
你要佢地聽先得嫁
我都明白而家d細佬幾"乖"
不過我自己就有禁既諗法
教左佢地,肯聽肯學故之然係好事
如果佢地唔聽唔學,我地都無辦法.始終人各有志
100個新人,有20個肯聽肯學,總好過1個都無
而且我地唔係要教佢地做人道理
只係將正確,安全既知識傳遞比佢地(好似休息區唔好亂開槍,做好安全措施)
我諗幾唔乖都肯聽掛

小小愚見,唔好見怪
作者: FNP90xvhk    時間: 28-5-2009 21:31

引用:
原帖由 無情情 於 28-5-2009 21:17 發表

不過我自己就有禁既諗法
只 ...

而家出面真係立立亂,d老豆老母唔知點教仔既
確係有人唔會理你,最慘係唔理你,支槍走火打中果個分分鐘係乖仔
作者: Tyiji    時間: 28-5-2009 21:34

引用:
原帖由 無情情 於 28-5-2009 21:17 發表

不過我自己就有禁既諗法
只 ...
都岩既..
不過用番師兄既例子100個新手20個肯學
咁剩番80果好大可能嚴重影響wargame聲譽
wargame係香港一般比人印象都唔太好
如果再加上有人亂咁黎
影響就大好多..
作者: zachary    時間: 28-5-2009 23:17     標題: 回復 12# 的帖子

其實呢排有好多聲音話攪wargame聯會...
而事實係有一班人真係攪緊....

好快應該會有定案~!
作者: westdog    時間: 28-5-2009 23:21

引用:
原帖由 Tyiji 於 28-5-2009 21:34 發表

都岩既..
不過用番師兄既例子100個新手20個肯學
咁剩番80果好大可能嚴重影響wargame聲譽
wargame係香港一般比人印象都唔太好
如果再加上有人亂咁黎
影響就大好多..
無論wargame有無人監管,打wargame人數都係有增無減~
繼續無人監管,到時100個新手可能得返2個肯學好~
作者: westdog    時間: 28-5-2009 23:24

引用:
原帖由 Flanker 於 28-5-2009 21:00 發表

以此事作警告
http://www.civiliangunner.com/cg ... &extra=page%3D2
阿師兄,你用o既例子唔係咁o岩用係呢個topic度喎~
人地單野係真槍~
不如用呢單~http://www.civiliangunner.com/cg ... &extra=page%3D4
如果大家唔正視呢個問題,到時政府就有可能立法"不可藏有氣槍"啦~

作者: Andy    時間: 28-5-2009 23:28

引用:
原帖由 loki 於 28-5-2009 20:08 發表
你以為中小學好多生意咩@@
中小學搞WARGAME好麻煩.
可能有搞一次要半年時間.又出家長信.又呢樣個樣.
特別WARGAME有危險

佢話合作.可能只係有幾間中小學用學校名搞左次架咋.@
我唔知詳情.只係表達自己覺得有機 ...
寫report都寫死
除非個老師真係玩開呢d,唔係邊鬼個得閒為打場game寫幾十個report
作者: Gabriel2342    時間: 28-5-2009 23:37

搞wargame club有冇得諗 好似槍會咁...
作者: b.jam    時間: 29-5-2009 00:22

war game 普及化既一樣問題
個人感受......
上幾個月係tst飲酒,晚上大約十點幾。我坐左係一間酒吧既門口飲野,
先後見到有一個應該剛打完war game 既男仔係條街上面行黎行去,應該係剛打完約左朋友去飲野。
佢腳上一個手槍袋。。。遠睇應該係插住一把手槍既
佢不停係條街上面,又行去接人,又行去酒吧。。。行左都不下六次。
每次佢去接朋友,都好似好型咁。。。

我坐到忍唔住都想過去問候佢幾句,你要插把槍出黎都唔該包包佢
型?你上德下美點樣型呀?

普及化對好多槍鋪係一個好處,但所有人都無乜意識去保護呢樣野既話,
只會令到war game被視為一樣野蠻的活動

正如當年好hit滑板,香港人就一窩風咁去跟,現在潮興影相,就一人一部大機掛心口襯衫。。

作者: westdog    時間: 29-5-2009 01:03

wargame普及化其實係令到大眾可以更清楚了解wargame係咩一回事~
就係有監於wargame界有d"露械狂"之類呢d敗類係度,所以更要令大眾了解正常wargame人事o既態度,如果再見到"露械狂"之類起碼大眾唔會覺得"wargame係變態"呢種心態,仲可以透過大眾去批判有問題的"露械狂",就唔係現在大眾去批判"wargame係有問題"~

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0