標題: MGS5 [打印本頁]

作者: Gabriel2342    時間: 31-5-2009 20:53     標題: MGS5

KONAMI 旗下由《潛龍諜影》之父小島秀夫領軍的小島製作(Kojima Production),於 5 月 15 日在官方網站開設了神祕新作預告網站,透露即將發表的新作遊戲。

該神祕新作預告網站是儲存在小島製作官方網站的〝next〞目錄下,並以一望無際的草原與烏雲密布風雨將至的天空所構成。雖然目前官方尚未透露任何關於新作遊戲的具體資訊,不過網頁原始碼中出現了以下關鍵字:

<meta name="keywords" cred">MGS,METAL GEAR, NEXT, game, konami, kojima game, KJP, Kojima Production ">

因此該新作很可能是小島秀夫日前在 2009 年遊戲開發者大會(GDC 2009)主題演講中所透露的〝The NEXT MGS〞也就是下一代《潛龍諜影(Metal Gear Solid)》系列新作。

由於小島製作在日本最新出刊的電玩通(FAMITSU)週刊跨頁廣告中,預告該新作將於 5 月 18 日(一)發表,因此預料下週一謎底就會正式揭曉,玩家不妨密切注意。

轉自巴哈姆特

http://www.konami.jp/kojima_pro/next/index.html

聽講雷電做主角
作者: peterchk    時間: 31-5-2009 21:38

真係有雷電wo
作者: deathmaster    時間: 31-5-2009 22:38

Who are they?

圖片附件: Untitled-1.jpg (31-5-2009 22:38, 95.63 KB) / 該附件被下載次數 130

作者: Tyiji    時間: 31-5-2009 22:46     標題: 回復 3# 的帖子

raiden and big boss/snake
作者: deathmaster    時間: 31-5-2009 22:49

Got it, coz I am not updated with the latest MGS... no PS3....
作者: 嘉誠    時間: 31-5-2009 22:50

~好消息~!! 睇黎又有新野玩了~!!
作者: 101653    時間: 31-5-2009 23:30

第4講snake吞槍死唔去跟住享受餘生....
以為個故事完左丫....

E家走黎又話出第5....
係咪前傳 / 外傳黎架?
作者: 雙狙翔    時間: 1-6-2009 00:02

引用:
原帖由 101653 於 31-5-2009 23:30 發表
第4講snake吞槍死唔去跟住享受餘生....
以為個故事完左丫....

E家走黎又話出第5....
係咪前傳 / 外傳黎架?
個網頁倒數 出現左雷電 同big boss(單眼snake)
應該係前傳
作者: zamche    時間: 1-6-2009 00:04

點解雷電條眉干女人既?
作者: 小雲雲    時間: 1-6-2009 15:17

我個簽名
作者: Pvt.King    時間: 1-6-2009 15:41

雷電好聖鬥士feel...  不過如果佢係用改造左之後既樣來出現... 咁... 仲洗玩潛入咩... 玩到devil may cry咁都得啦...
不過第四集佢死唔去真係好可惜...
作者: Davis    時間: 1-6-2009 16:35

右手邊係big boss就應該唔會有錯嫁啦
不過左手邊就有人估係sunny,因為raiden對眼係藍色,而sunny對眼係啡色
亦有人估係gray fox....

作者: 小雲雲    時間: 1-6-2009 16:47

引用:
原帖由 Davis 於 2009-6-1 04:35 PM 發表
右手邊係big boss就應該唔會有錯嫁啦
不過左手邊就有人估係sunny,因為raiden對眼係藍色,而sunny對眼係啡色
亦有人估係gray fox....
嗯,望真d,果個人唔係雷電,因為雷電唔係單眼,同ching所言係藍眼睛,樓上都有ching講左,對眼似女人
好有可能係好似第3集咁,係講前傳

作者: Tyiji    時間: 1-6-2009 17:11

我都覺..raiden係(2009年)出現過
係mgs4(2014年)以改造人姿態出現..
而big boss係mgs4度都變左呀伯
時空上應該講唔通..
所以有可能唔係raiden
作者: Pvt.King    時間: 1-6-2009 17:50

你地梗係無睇過mgs3額外出果d MOVIE定啦 時間對raiden來講完全唔係問題

(just kidding)

作者: 小雲雲    時間: 1-6-2009 18:03

引用:
原帖由 Pvt.King 於 2009-6-1 05:50 PM 發表
你地梗係無睇過mgs3額外出果d video定啦 時間對raiden來講完全唔係問題
惡搞果d丫,睇哂啦
第3代果個都唔係雷電黎,只係一個外表同佢一樣既軍官
依家講緊既係圖入面果個係咪雷電
作者: Tyiji    時間: 1-6-2009 18:54

應該有幾點原因唔係raiden..
raiden係藍眼
不是單眼
冇露出牙齒
作者: 101653    時間: 1-6-2009 19:52

引用:
原帖由 Tyiji 於 1-6-2009 18:54 發表
應該有幾點原因唔係raiden..
raiden係藍眼
不是單眼
冇露出牙齒
唔係露出牙齒
佢個下巴果個位係咁架
雷電都係
其實之前唔係話雷電只係一個CODE黎咋咩?
呢個可能係唔同人
但應該係雷電
仲應該揸正旗做主角
如果唔係我真係諗唔明雷雨交加呢個預告的意義

ps.E家天朗氣清了

作者: 101653    時間: 1-6-2009 19:57

記唔記得
MGS4入面
有個劇情係講雷電重傷(比個變態佬打,把刀放JJ果個)
之後叫Solid snake搵BIG MAMA
佢話BIG MAMA曾經治療/救過佢
並將佢D血重新換過
其實會唔會同呢個疑似雷電的人有關系??
作者: 小雲雲    時間: 1-6-2009 20:02

引用:
原帖由 101653 於 2009-6-1 07:57 PM 發表
記唔記得
MGS4入面
有個劇情係講雷電重傷(比個變態佬打,把刀放JJ果個)
之後叫Solid snake搵BIG MAMA
佢話BIG MAMA曾經治療/救過佢
並將佢D血重新換過
其實會唔會同呢個疑似雷電的人有關系??
MGS入面第一個改造人
作者: Davis    時間: 1-6-2009 20:07

引用:
原帖由 小雲雲 於 1-6-2009 20:02 發表

MGS入面第一個改造人
第一個改造人應該係Gray Fox
引用:
quote from GAF

張圖下面果句
これは。。。ビッグボス?
這是...big boss?

OOのつきかたがちょっと違うんです
戴OO的方式有點不同  OO--->估計是 眼帯--->眼罩 或是  帽子-->帽

えええ?。。違う?
下? 唔係咩?

言下之意似乎不是big boss, 但之後立即被小島(ところで。。。)扯開了話題
到底係咪big boss呢?
但眼罩係右眼,同big boss一樣喎?

以下為亂估:
會唔會係solidus呢?
佢早年都做過傭兵,又係perfect clone......

作者: 101653    時間: 1-6-2009 20:10

引用:
原帖由 Tyiji 於 1-6-2009 17:11 發表
我都覺..raiden係(2009年)出現過
係mgs4(2014年)以改造人姿態出現..
而big boss係mgs4度都變左呀伯
時空上應該講唔通..
所以有可能唔係raiden
2009年出現
之後重傷
做埋改造人
再重傷少左隻眼
跟住就MGS5開始(都仲係2009)

(Joking)
作者: 小雲雲    時間: 1-6-2009 20:31

引用:
原帖由 101653 於 2009-6-1 08:10 PM 發表

2009年出現
之後重傷
做埋改造人
再重傷少左隻眼
跟住就MGS5開始(都仲係2009)

(Joking)
當你岩,咁個蛇叔點解釋先,唔好惡搞啦
作者: 101653    時間: 1-6-2009 20:39

引用:
原帖由 小雲雲 於 1-6-2009 20:31 發表

當你岩,咁個蛇叔點解釋先,唔好惡搞啦
洗乜估
9個鐘後may be有答案
作者: Gabriel2342    時間: 1-6-2009 20:48

引用:
原帖由 101653 於 1-6-2009 20:39 發表

洗乜估
9個鐘後may be有答案
個鐘岩岩證實左係fake架 倒數完又重新倒過 我仲掛機掛咁耐...

消息話小島否認佢係big boss 同埋個名唔會係metal gear solid, 而係metal gear xxxxxx 發表要等今年E3
作者: 101653    時間: 1-6-2009 20:50

引用:
原帖由 surefire0828 於 1-6-2009 20:48 發表

個鐘岩岩證實左係fake架 倒數完又重新倒過 我仲掛機掛咁耐...

消息話小島否認佢係big boss 同埋個名唔會係metal gear solid, 而係metal gear xxxxxx 發表要等今年E3
唔怪得啦
之前都聽過話solid完左
solid snake都唔打得咯
所以一開始就問係咪外傳前傳
作者: Davis    時間: 1-6-2009 21:10

引用:
原帖由 101653 於 1-6-2009 20:50 發表

唔怪得啦
之前都聽過話solid完左
solid snake都唔打得咯
所以一開始就問係咪外傳前傳
佢早年都做過傭兵,又係perfect clone......
作者: 101653    時間: 2-6-2009 00:38

引用:
原帖由 Davis 於 1-6-2009 21:10 發表

嗯....
仲有5個半鐘....
睇定D先

PS.希望個倒數唔好好似surefire師兄咁講係FAKE架啦....
作者: ZaMaR    時間: 2-6-2009 01:03

引用:
原帖由 surefire0828 於 1-6-2009 20:48 發表

你點證實?你po既時候佢倒數10幾個鐘,而家倒數5個鐘
作者: Davis    時間: 2-6-2009 10:41

新資料:
game名:Metal Gear Solid : Rising
platform: PS3 PC XB360
game type:lightning bolt action
作者: 紗夢    時間: 2-6-2009 14:40

http://www.gametrailers.com/down ... talgsr_debut_hd.wmv

Metal Gear Solid: Rising
E3 09: Debut Teaser HD
Platforms: Xbox 360

唔係Xbox 360獨佔掛
不過我寧願隻Guns of the Patriots 係Xbox 360出多次...
PS3 D畫面實在係....
作者: Davis    時間: 2-6-2009 16:10

引用:
原帖由 紗夢 於 2-6-2009 14:40 發表
http://www.gametrailers.com/down ... talgsr_debut_hd.wmv

不過我寧願隻Guns of the Patriots  ...
唔係only on 360
有PS3,PC同360三個版本
作者: Gabriel2342    時間: 2-6-2009 17:26

引用:
原帖由 ZaMaR 於 2-6-2009 01:03 發表

你點證實?你po既時候佢倒數10幾個鐘,而家倒數5個鐘
post之前己經不斷倒緊...

呢幅圖同個頂帽骷髏頭好似好似...

圖片附件: 20090528_ef6b9eccaf5bbc16e3d3ZS2FFV4QJPB2.jpg (2-6-2009 20:03, 27.5 KB) / 該附件被下載次數 66

作者: ZaMaR    時間: 2-6-2009 23:08

引用:
原帖由 surefire0828 於 2-6-2009 17:26 發表

30幾個鐘果陣我都開過黎睇啦
作者: 雙狙翔    時間: 3-6-2009 08:03

引用:
原帖由 紗夢 於 2-6-2009 14:40 發表

不過我寧願隻Guns of the Patriots  ...
個網又多左8張圖 game名係 metal gear solid: peace walker
http://www.youtube.com/watch?v=Hq7K-0MS1zw  game tralier 2010 先出

作者: 紗夢    時間: 3-6-2009 12:38

引用:
原帖由 雙狙翔 於 3-6-2009 08:03 發表

個網又多左8張圖 game名係 metal gear solid: peace walker
http://www.youtube.com/watch?v=Hq7K-0MS1zw  game tralier 2010 先出
PSP度出喎...
D畫面都OK靚
作者: 小雲雲    時間: 3-6-2009 14:50

引用:
原帖由 surefire0828 於 2009-6-2 05:26 PM 發表

好似我簽名咁
另外多謝阿公幫我整靚左個圖

作者: ZaMaR    時間: 3-6-2009 15:08

盤古大陸?
作者: Gabriel2342    時間: 3-6-2009 16:39

引用:
原帖由 ZaMaR 於 3-6-2009 15:08 發表
盤古大陸?
yes
如果冇估錯小島係用依個既念...我估

「國家」其實原來係统一既 同個名Militares Sans Frontieres既意思不謀而合!
作者: 101653    時間: 7-6-2009 11:40

諗諗下....
唔對路wo....
小島好似講到話果個盲佬唔係big boss....
又唔似solid....更加唔似liquid....
唔同整多個gaseous snake出黎 ?
作者: cccarlos    時間: 7-6-2009 16:27     標題: 回復 40# 的帖子

佢講緊 metal gear rising 唔係 metal gear peace walker
big boss 係 peace walker o既主角
raiden 係 rising o既
作者: Gabriel2342    時間: 8-6-2009 22:38     標題: 終於個網行完雷出太陽?!

行完雷出太陽啦! 雨過天青真相大白!有預告片~!

http://www.konami.jp/kojima_pro/e3_2009/

Metal Gear Solid Peace Walker: PSP game
地點係Colombia......BIG BOSS IS BACK 成立Outer Heaven啦

Peace Walker, They believe they're creating a paradise!

Metal Gear Solid Rising: PS3, XBOX360......PC!  
段片得雷電個樣...得一句 "Raiden is back"

好興奮阿 BIG BOSS !!

作者: 桸藍    時間: 12-7-2009 22:50

我鍾意Raiden多o的
作者: geo216    時間: 29-7-2009 13:16

唔通Solid Snake唔會再出現?!
什麼Raiden ,Groy Fox ,Big Boss都不要
只要Solid Snake
作者: 資源回收筒=人=    時間: 29-7-2009 20:43

引用:
原帖由 surefire0828 於 8-6-2009 22:38 發表
行完雷出太陽啦! 雨過天青真相大白!有預告片~!

http://www.konami.jp/kojima_pro/e3_2009/

Metal Gear Solid Peace Walker: PSP game
地點係Colombia......BIG BOSS IS BACK 成立Outer Heaven啦

Peace ...

psp 可以聯機打

psp果隻會唔會第5集前傳?
作者: navyjaa    時間: 17-8-2009 23:05

我唔要雷電
我要snake ~~ snake
作者: 亞延    時間: 18-8-2009 02:18

小島真係信唔過,又話4係ending...依家又黎5....
360放心一定無可能獨佔,以後大部份game都會玩多平台架喇....日本仔有錢點會同你對著幹
作者: navyjaa    時間: 18-8-2009 02:50

[quote]原帖由 亞延 於 18-8-2009 02:18 發表
小島真係信唔過,又話4係ending...依家又黎5....
360放心一定無可能獨佔,以後大部份game都會玩多平台架喇....日本仔有錢點會同你對著幹
作者: 101653    時間: 18-8-2009 08:26

[quote]原帖由 亞延 於 18-8-2009 02:18 發表

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0