標題: 完全門外漢數問:金弓g3a3 [打印本頁]

作者: Manson    時間: 5-6-2009 06:22     標題: 完全門外漢數問:金弓g3a3

對於這類槍械本人是完全門外漢
純粹是本人的弟弟想買一支金弓g3a3,配合長鏡
希望在打wargame時有一支可以兼顧狙擊的步槍
因此,本人想詢問以下問題
1:這支槍原裝是340fps,可以爽穿兩面罐,會不會太大/細力,令他參加pay場時有問題?
2:這支槍有足夠的射程和力度作中長距離的射擊嗎?
3:調好hopup,微調好長鏡後,這支槍射得準嗎?

他好像很喜歡g3a3,大概沒有其他選擇,所以想在不日內購買
本人可說是完全門外漢,純粹因為玩fps時喜歡aug的外型,所以買了一支民用aug配長鏡在家玩狙擊,結果吸引了他也想玩,但他一堆問題我不懂回答
所以想請教大家
作者: yiuyiusiu    時間: 5-6-2009 07:45

1.你大約估佢底中啦 唔過2J同朋友OK IS FINE....
2.建議你執一執....
3.對國產鏡唔好咁多其望喇
得閒的話爬爬文吧....G3的文章多得很
作者: Vindicator    時間: 5-6-2009 07:47

1)兩面罐沒問題,大力過兩面罐先唔得
2)比一般m4長
3)調好hopup,微調好長鏡會準d,不過準唔準仲要看環境,例如風

希望可以幫到你
作者: Manson    時間: 5-6-2009 08:08

先謝謝樓上兩位師兄
從樓上兩位的回應看來,我應該可以帶我弟弟去買(他還年輕)
爬文不是問題,但g3字頭的,多是g36c/k,從page1看到50只見一篇g3sg1的
g3a3則是找不到...
我從ehobbyasia那個網看到,這三支槍的detail都有不同,故發文詢問
另外,我又想問,到底何謂「執槍」?
這名詞在論壇看過很多篇,但到底怎樣才算是執槍?是基本的調較還是要拆開來看?因為我在新手教學網看不到有關的資料

p.s.我那支民用aug也是金弓的,開盒後裝了長鏡調好hopup等,在室內35尺左右每一槍都很準確,集彈也ok,這還需要執嗎?還有,我試過剛剛好兩面罐,即是能出街打pay場嗎?
作者: sunny2014    時間: 5-6-2009 09:52

引用:
原帖由 Manson 於 5-6-2009 08:08 發表
先謝謝樓上兩位師兄
從樓上兩位的回應看來,我應該可以帶我弟弟去買(他還年輕)
爬文不是問題,但g3字頭的,多是g36c/k,從page1看到50只見一篇g3sg1的
g3a3則是找不到...
我從ehobbyasia那個網看到,這三支槍的detail ...
因為M記已經無出G3A3
多數人都去買G3SG1算
執槍既意思一般係爆開個波箱整入面既野
新手唔建議亂試
不過係國狗的話死左都無問題,當交學費
有時執槍唔一定係要改力改準
仲有改射速,改電線既方向,改完更耐用,甚至諸如改三點發,改靜,改電氣動等都有唔少例子
本人所知未必準確,僅供參考,有錯勿插
作者: VEC    時間: 5-6-2009 11:49

題外話, 在下用馬老二既G3A3, 多數都唔會用鏡, 用紅點鏡算矣...
作者: 資源回收筒=人=    時間: 5-6-2009 14:53

引用:
原帖由 VEC 於 5-6-2009 11:49 發表
題外話, 在下用馬老二既G3A3, 多數都唔會用鏡, 用紅點鏡算矣...
國狗 屍a 馬記都係咁話

\
作者: skydogdog    時間: 5-6-2009 17:11

有個fd買左支JG G3A3,都ok準同埋冇大問題,不過去左鴨記度買鏡加鏡橋後發現條鏡橋唔岩用...遲d要買條marui既或者其他既
作者: auhokan    時間: 5-6-2009 18:05

本人有金弓g3...
精確度不太能接受...
作者: Manson    時間: 5-6-2009 21:51

看完樓上各師兄的回應,小弟就有一個疑問了
為什麼寧願裝紅點鏡也不裝長鏡?
作者: 失蹤人口    時間: 6-6-2009 00:32

何不考慮g36
作者: 阿堅    時間: 6-6-2009 00:40

引用:
原帖由 失蹤人口 於 6-6-2009 00:32 發表
何不考慮g36
你又G36....

G3唔錯架,不過PSG1因為前節長會小搖頭...
G3就唔會,MC51都OK
作者: Manson    時間: 6-6-2009 01:16

外觀問題
我弟弟接受不到g36的外觀
不過可能是每個人審美觀的問題,我也接受不到g36
相反mc51很可能會是我下一支攻略的槍...

不過還是那個問題,為什麼g3a3不適合長鏡?
而且聽各位師兄的feedback,好像好壞參半,很參差...是不是不執槍就唯有睇彩數?
作者: yiuyiusiu    時間: 6-6-2009 01:23

引用:
原帖由 阿堅 於 6-6-2009 00:40 發表

你又G36....

PSG1搖頭你都講得出?
我好想知PSG1點樣搖頭喎

作者: yiuyiusiu    時間: 6-6-2009 01:30

引用:

你又G36....

長就會搖頭!?
M82會唔會搖頭 ? M40A1會唔會搖頭 ?
定唔夠長呀
作者: Zielfernrohr    時間: 6-6-2009 01:31

引用:
原帖由 VEC 於 5-6-2009 11:49 發表
You may need them
http://www.civiliangunner.com/cgf/viewthread.php?tid=37829&extra=page%3D1
作者: sunny2014    時間: 6-6-2009 08:49

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 6-6-2009 01:30 發表

長就會搖頭!?
M82會唔會搖頭 ? M40A1會唔會搖頭 ?
定唔夠長呀
呀呢位哥哥
而家阿堅係講緊M記PSG1氣槍ok?
膠前節喎,咁長點會唔搖?
M40A1?得一條大鐵管凸出黎你想佢點搖?
M82A1氣槍你又玩過咩?
作者: yiuyiusiu    時間: 6-6-2009 14:06

引用:
原帖由 sunny2014 於 6-6-2009 08:49 發表

呀呢位哥哥
師兄
psg1入面條外管係有組野同個身鎖埋一齊
你拆開枝psg睇下啦!
我都唔想笑大個咀
膠前節唔等於膠外管
真係咁耐以黎我第一次聽PSG1會搖頭

作者: yiuyiusiu    時間: 6-6-2009 14:07

引用:
原帖由 sunny2014 於 6-6-2009 08:49 發表

呀呢位哥哥
我講緊係用m16kit果枝m82a1 果枝夠長啦 唔見佢搖
ps 未玩過就唔亂講啦 同唔好亂講喇
不如你深入了解下"搖頭"呢個單詞係槍既未典入面係點解啦

作者: yiuyiusiu    時間: 6-6-2009 14:36

引用:

呀呢位哥哥
不如你問清楚先啦 我都歡迎拎把PSG1出黎一齊打GAME討論下PSG點搖頭
真係又一見證
我玩PSG1玩左兩年都唔識搖頭
可能我枝特別啦
如果有搖頭呢回事都唔係到討論喇
開個個新POST 唔怕冇人傾

作者: charcharlie886    時間: 6-6-2009 15:01

引用:
原帖由 Manson 於 5-6-2009 06:22 發表
對於這類槍械本人是完全門外漢
純粹是本人的弟弟想買一支金弓g3a3,配合長鏡
希望在打wargame時有一支可以兼顧狙擊的步槍
因此,本人想詢問以下問題
1:這支槍原裝是340fps,可以爽穿兩面罐,會不會太大/細力,令他參加 ...
買金弓不如買ca/marui...
金弓真係好唔掂...
如果唔介意可以買支marui既g3 sg/1...(本人都用緊 )
作者: Vindicator    時間: 6-6-2009 15:32

引用:
原帖由 Manson 於 6-6-2009 01:16 發表
外觀問題
我弟弟接受不到g36的外觀
不過可能是每個人審美觀的問題,我也接受不到g36
相反mc51很可能會是我下一支攻略的槍...

不過還是那個問題,為什麼g3a3不適合長鏡?
而且聽各位師兄的feedback,好像好壞參半, ...
我試過用長鏡,好多時都係見到打唔到(好多時係見住粒彈未到target就向地了)
汁槍唔係運氣,係你可唔可以把零件set得岩岩好
作者: 失蹤人口    時間: 6-6-2009 15:46

引用:

你又G36....

g3唔會搖頭
唔多信
好多人都話g3搖頭
包括當日你自已
同埋g36有咩問題?
金弓計..g36技術上成熟D

作者: Hkpolice-Psu    時間: 6-6-2009 18:26

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 6-6-2009 14:06 發表

師兄
你拆開枝psg睇下啦!
我都唔想笑大個咀
膠前節唔等於膠外管
可能我有問題啦, 我支psg-1真係搖搖地...

不過我支psg-1買左起碼10年
作者: sunny2014    時間: 6-6-2009 18:38

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 6-6-2009 14:06 發表

師兄
你拆開枝psg睇下啦!
我都唔想笑大個咀
膠前節唔等於膠外管
如果我真係錯左,我無野講
我亦真係無試過PSG1會唔會搖頭
但我從來無話過因為膠外管而搖
我諗到既係個槍身都係膠
前節同槍身同時係膠,會有可能承受唔到金屬槍管既重量而下垂
但我要講多次,如果我真係錯既,呢個離題既部份就咁停落黎算

小小意見,麻煩下次呢類回覆一個reply過,唔好分咁多
作者: 失蹤人口    時間: 6-6-2009 18:38

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 6-6-2009 18:26 發表

還健康嗎
作者: auhokan    時間: 6-6-2009 19:12

搖頭我相信是一個誤會...
事關g3並不多人買,
所以大多人也是道聽途說。
本人手上有一根國產的g3sg1,
的確前邊會有〔吱吱〕聲...
但那是護本鬆,而不是前節!
原因?因為拆下護木後〔吱吱〕完全沒有了

純意見
作者: 阿堅    時間: 6-6-2009 19:36

yiuyiusiu:我個支係有少少搖,不過個護木頂住再搖得少D...
新既時候冇事,用下用下,拆多幾拆就有少少猺

失蹤人口:G3機本上係唔會搖,馬記個支冇事,金弓未打過唔知

作者: 阿堅    時間: 6-6-2009 20:04

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 6-6-2009 14:07 發表

我講緊係用m16kit果枝m82a1 果枝夠長啦 唔見佢搖
ps 未玩過就唔亂講啦 同唔好亂講喇
不如你深入了解下"搖頭"呢個單詞係槍既未典入面係點解啦
可能我表達有問題,我個支令上手,揸住個護木,就可以"肉"到左右小小,咁叫唔叫搖頭牙?
咁一定冇馬記M16搖得咁勁,只係小小
上次收左支二手馬記M16A1令住槍身可以就咁搖"肉"個頭,不過"ZIP"少少野就冇事,咁先叫搖頭?
作者: yiuyiusiu    時間: 6-6-2009 20:41

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 6-6-2009 18:26 發表

上左年紀麻
車過條鋼外管就冇事喇
作者: auhokan    時間: 6-6-2009 22:08

引用:
原帖由 失蹤人口 於 6-6-2009 15:46 發表

g3唔會搖頭
唔多信
好多人都話g3搖頭
包括當日你自已
同埋g36有咩問題?
金弓計..g36技術上成熟D
三人成虎,明白嗎?
此外金弓g36告和g3也是copy marux的,不存在技術問題
作者: Zielfernrohr    時間: 6-6-2009 23:29

引用:
原帖由 auhokan 於 6-6-2009 19:12 發表
搖頭我相信是一個誤會...
事關g3並不多人買
所以大多人也是道聽途說。
本人手上有一根國產的g3sg1,
的確前邊會有〔吱吱〕聲...
但那是護本鬆,而不是前節!
原因?因為拆下護木後〔吱吱〕完全 ...
咁你都講得出口
作者: yiuyiusiu    時間: 7-6-2009 00:33

引用:
原帖由 Zielfernrohr 於 6-6-2009 23:29 發表

咁你都講得出口
在下有ca g3a3 marui g3a4 g3sg1了
冇人買?
作者: auhokan    時間: 7-6-2009 11:17

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 7-6-2009 00:33 發表

冇人買?
相比起ar系列,確實比較少人買。
如此一來,大家所得到的情報有不少也是聽回來的。
作者: Manson    時間: 8-6-2009 00:54

本人已經買了...
果然,之前買的aug完全沒問題是運氣太好
這支g3a3及其配件是有不少問題沒錯
1:hop up膠不是在槍管的12點方向(正上方),而是1點方向(右上方)
這個問題靠拆開下壓hop up膠的扣,放了2層的紙在左邊然後重新安裝
結果:問題被解決,子彈能直飛了,但set zero時已有一定程度的hopup,幸好不致過多
2:鏡橋微彎向了左上
這問題依然是靠「zip」紙解決,在後鏡mount下面加上5層紙,在前鏡mount右邊加了6層紙
結果:問題被解決

其餘的,好像本人的aug和弟弟的g3a3名義上都是340fps,但g3總是細力一點...這有待更厲害的人指教

作者: Zielfernrohr    時間: 8-6-2009 01:52

引用:
原帖由 auhokan 於 7-6-2009 11:17 發表

相比起ar系列,確實比較少人買。
如此一來,大家所得到的情報有不少也是聽回來的。
Ar.......好「廣泛」喎
作者: leolau9876hk    時間: 8-6-2009 04:52

引用:
原帖由 auhokan 於 6-6-2009 22:08 發表

三人成虎,明白嗎?
此外金弓g36告和g3也是copy marux的,不存在技術問題

金弓g36
拉橋,推彈咀,hopup,摩打位都有分別
唔知唔好亂禁up
作者: auhokan    時間: 8-6-2009 19:18

引用:
原帖由 leolau9876hk 於 8-6-2009 04:52 發表

金弓g36
拉橋,推彈咀,hopup,摩打位都有分別
唔知唔好亂禁up
我的意思是,同樣是copy marux的東西,
在金弓方面不會有技術不同的問題。
如果誤會了的話真的不好意思...
作者: skydogdog    時間: 8-6-2009 19:32

開到槍就是好槍 洗乜為搖唔搖頭黎爭論咁多野!網上都有d"g3搖頭簡單解決方法"啦!如果有事既咪整囉,冇事既仲唔洗理添!
買支槍番黎一係就打game一係就買黎睇,要好既話咪比多少少錢整好d,冇錢既話咪由佢搖囉!都係打game姐!又唔係打仗!~

作者: leolau9876hk    時間: 10-6-2009 09:18

引用:
原帖由 auhokan 於 8-6-2009 19:18 發表

我的意思是,同樣是copy marux的東西,
在金弓方面不會有技術不同的問題。
如果誤會了的話真的不好意思...

係禁個推彈咀就唔個長過馬記啦
作者: G3A3    時間: 10-6-2009 16:56

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 7-6-2009 00:33 發表

冇人買?
師兄、我都有枝馬記G3A3同HK51想放!
有無興趣先??

其實G3都幾好用。
一枝槍、兩個波箱就已經隨時可以對付D麻煩友!
雖然佢係全塑膠造,但我相信佢會實淨過馬記枝M4。
作者: yiuyiusiu    時間: 10-6-2009 20:48

引用:
原帖由 G3A3 於 10-6-2009 16:56 發表

師兄、我都有枝馬記G3A3同HK51想放!
有無興趣先??

其實G3都幾好用。
一枝槍、兩個波箱就已經隨時可以對付D麻煩友!
雖然佢係全塑膠造,但我相信佢會實淨過馬記枝M4。
三枝都夠晒皮 換左CA金身之後就 冇D"@@"聲
作者: chiuho3489    時間: 10-6-2009 20:56

G3 的確好好用
幾款上身,幾款尾托,加個下身
已經好多款式

o係前節加少少野,都可以消除D@@聲

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0